Hoe 45 kilo afvallen een grote obsessie werd

Eind november 2014 besloot ik na een moeilijke periode in mijn leven dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Het was tijd om te werken aan mijzelf, ik was namelijk niet gelukkig met mijn innerlijk en uiterlijk. Als ik dacht aan werken aan mijn innerlijke zelf kreeg ik een beetje de kriebels, ik ben namelijk een beetje allergisch voor al die ‘zweverige’ soorten therapieën die je tegenwoordig om je oren vliegen.

Begrijp mij niet verkeerd, therapie werkt als je met mentale issues kampt maar het is wel een commitment waar je klaar voor moet zijn. Ik besloot daarom eerst te werken aan de uiterlijke issues waar ik mee kampte. Gewichtsverlies werd mijn missie. Ik moest gewoon afvallen  45 kilo was mijn ultieme doel. Ik was vrij zwaar geworden in vijf jaar tijd en dat moest veranderen.

Ik ben nooit slank geweest, maar ook niet dik. Ik ben 1.80 en dus niet klein. Meestal woog ik ergens tussen de 75 en 80 kilo, een prima gewicht voor mijn lengte. Toch werd ik in de jaren na mijn 18e verjaardag steeds wat zwaarder. Ik ben een emotie-eter, dus bij verdriet, stress of blijdschap grijp ik snel naar iets te snaaien. Een gewoonte, want dit deed ik immers al zolang ik het mij kan herinneren. Maar het is wel een gewoonte die totaal niet goed voor mij was.

Afvallen, de vijf negatieve kanten aan afvallen door Yvette Koedam

Even een fast forward. Het is 5 jaar later en de weegschaal geeft een gewicht van drie cijfers aan, ik schrik mij een ongeluk. ‘Hoe had het zo ver kunnen komen?’ en ‘Had ik dit nou gewoon niet door? waren vragen die hoor mijn hoofd gingen.

Na het beantwoorden van deze vragen zag ik in dat er mentaal en fysiek dus punten waren waar ik aan moest gaan werken. De meest voor de hand liggende oplossing leek mij gewichtsverlies, als ik namelijk weer slank was voelde ik mij beter en dan zouden de zorgen in mijn hoofd ook wel voorbij gaan… Wrong, daar vertel ik je zo meer over.

Elke mijlpaal was een feestmoment en reden voor een nieuwe progressiefoto.

Ik begon aan mijn ‘fitnessjourney’, ik verbande suiker, voorgemaakt voedsel en veel zout uit mijn eetpatroon en ik zag direct een beetje resultaat. Ook begon ik met bewegen, kleine stukjes hardlopen afgewisseld met langere stukken wandelen. 100 meter hardlopen en 400 meter wandelen, om bij te komen want mijn conditie was ver te zoeken.

Naar mate ik steeds wat lichter werd ging het hardlopen ook beter, want ik hoefde minder gewicht mee te dragen. Ik begon daarnaast met krachttraining in de sportschool en al snel sportte ik 5 dagen per week. Zo ging het ontzettend snel en de kilo’s begonnen er af te vliegen. 5, 10, 15 en zelfs 20 kilo tikte ik zonder moeite aan op de weegschaal. Elke mijlpaal was een feestmoment en reden voor een nieuwe progressiefoto. Ik had het gevoel dat het afvallen een succes werd!

Afvallen, de vijf negatieve kanten aan afvallen door Yvette Koedam

Vanaf de 20 kilo kreeg ik het zwaarder, mijn lichaam raakte gewend aan de hoeveelheid beweging en de voedselbronnen die het binnen kreeg. Achteraf gezien is dit ook het moment geweest waarop mijn reis naar een gezond gewicht om begon te slaan naar een obsessie.

Ik raakte gefrustreerd over mijn gewicht en wilde nog meer afvallen

Zoals ik al vertelde was mijn ultieme doel om 45 kilo af te vallen. Wat ik jullie nog niet vertelde is dat mijn tijdsplanning maar 365 dagen telde. Ik wilde 45 kilo afvallen in een jaar.

Toen de teller na 9 maanden op 20 kilo stond raakte ik gefrustreerd en ging ik opzoek naar mogelijkheden om alsnog mijn doel te bereiken. Ik ging nog meer sporten, vaak zeven dagen per week en in het extreemste geval drie uur per dag.

Uiteindelijk behaalde ik in 365 dagen 30 kilo gewichtsverlies. Ik was blij maar ook teleurgesteld. 30 kilo is natuurlijk enorm veel en het is een prestatie om trots op te zijn, maar alsnog zag ik veel punten waar verbetering op te behalen viel. Als ik daar nu, zo bijna 2 jaar later, op terug kijk denk ik ‘waar maakte jij je druk om?’

Ik leerde in dat jaar enorm veel. Ik leerde over voeding, beweging en vooral dat niet alles wat voor een ander werkt ook voor jou werkt. Ik leerde dat ieder lichaam anders is en dat sneller niet altijd beter betekend. Maar ik leerde vooral dat gewichtsverlies niet altijd voor een positieve uitkomst zorgt. Het levert namelijk ook negatieve kanten en reacties op. Negatieve kanten waar je misschien nooit helemaal bij stil hebt gestaan. Zal ik eens wat voorbeelden schetsen?

Dit zijn de vijf negatieve kanten van afvallen

Jaloezie van anderen om je heen.

Dit is een punt wat je pas merkt als je echt goed op weg bent om een aantal kilo’s te verliezen. In het begin hoorde ik non stop reacties als: ‘wauw wat zie jij er goed uit!’, ‘ben je afgevallen?’ en ‘wat knap zeg!’. Op een gegeven moment houdt dat op.

Iedereen heeft jou en jouw nieuwe figuur gezien en is het als het ware oud nieuws geworden. Als je daarna nog steeds bezig bent met het verliezen van gewicht worden de subtiele negatieve reacties geplaatst: ‘nu is het wel genoeg hoor’, ‘pas je wel op dat je niet te dun wordt’ en ‘zoveel sporten kan nooit goed voor je zijn’.

Minder sociaal leven.

Een veel voorkomende bijzaak tijdens het afvallen is een minder sociaal leven. Je probeert namelijk zoveel mogelijk verleiding te weerstaan om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Daar valt helaas het grootste gedeelte van je sociale leven onder.

Etentjes buiten de deur, borreltje hier of een bioscoop bezoekje daar. Ik heb het een jaar lang afgeslagen. Achteraf gezien hartstikke stom natuurlijk. Ik ging zo op in het bereiken van mijn ‘perfecte body’ dat ik vergat dat ik met dat lichaam ook moest leven. Een leven dat ik na dat jaar echt weer op heb moeten bouwen omdat niemand meer vroeg of ik ergens mee naar toe ging want ik zei toch standaard nee.

Het combineren van afvallen en een sociaal leven is lastig, zeker omdat er altijd eten bij betrokken is. Probeer vrij snel in je gewichtsverlies ‘journey’ aan jouw vrienden duidelijk te maken dat dit belangrijk voor jou is. Dat je er serieus mee bezig bent. Ze zullen je wellicht nog 3x proberen dat wijntje of die bitterballen aan te smeren. Als ze hier eenmaal mee stoppen is het duidelijk en heb jij je balans in je sociale leven en het diëten gevonden.

Verkeerde waardering.

Toen ik eenmaal 30 kilo lichter was zag ik er stukken beter uit dan daarvoor. Helaas is het tegenwoordig een sociaal geaccepteerde obsessie dat je super slank moet zijn. Ik voldeed enigszins aan dat beeld en merkte dit direct. Waar ik eerst maat 44 had en meneer X mij niet eens een blik waardig gunde, viel zijn mond nu open toen ik de kroeg binnen stapte. Zinnen als ‘Wauw jij bent goed opgedroogd’ en ‘Je ziet er echt beter uit dan vroeger’ kreeg ik veelvuldig te horen.

Afvallen, de vijf negatieve kanten aan afvallen door Yvette Koedam

Ergens is dit een beloning voor het harde werk dat je gedaan hebt. Je ziet er beter uit en dat wordt erkend, alleen vergeten veel mensen dat je qua innerlijk niet veranderd bent. Ik ben nog steeds dezelfde persoon als toen ik een gewicht van drie cijfers had. Nog steeds de sociale, vrolijke en zorgzame vrouw. Ik kreeg verkeerde waardering. Oppervlakkige waardering van mensen waar ik dus niets mee te maken wilde hebben. Dit was zowel een negatief punt als een leerpunt voor mij om niet standaard af te gaan op de buitenkant van een persoon. Iemand kan er namelijk heel anders uitzien als voorheen maar nog steeds een geweldig karakter hebben.

Obsessie voor getallen.

Gewichtsverlies is een fulltime bezigheid. Constant ben je bezig met het bijhouden van wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Daarnaast sport je veel en ben je druk bezig om calorieën te verbranden. Je houdt constant elk getalletje bij om een zo goed mogelijk resultaat te zien. Voor mij werd dit op een gegeven moment een obsessie. Nam ik een snack dan at ik bepaalde calorieën die ik eigenlijk niet moest eten. Hoe ging ik er voor zorgen dat die niet mijn gewichtsverlies beïnvloedde?

Ik keek dan of een extra rondje hardlopen misschien de oplossing zou zijn en vaak dacht ik dat dat dan ook de juiste oplossing was. Ik ben nog steeds van mening dat het in de gaten houden van je voeding en je verbranding bij gewichtsverlies een prima hulpmiddel is, maar laat dit niet alles bepalen.

Afvallen, de vijf negatieve kanten aan afvallen door Yvette Koedam

Het moet een natuurlijk een gezond proces zijn, zo houd je het immers ook lang vol. Merk je dat je gaat obsederen over wat je naar binnen werkt en of je wel genoeg verbrand dan adviseer ik je om even een stapje terug te doen. Te kijken naar je doel en je te realiseren dat af en toe wat lekkers of een keer minder sporten echt niet schadelijk is voor je doelen. Geloof mij maar, ik heb het ook gehaald.

Verkeerde maten kopen.

Doordat je slanker wordt en centimeters verliest is het onvermijdelijk dat je een andere kledingmaat zult moeten aanschaffen. Het kopen van nieuwe kleding is echter niet alleen en fysiek ding maar ook mentaal! Toen ik na 30 kilo een nieuwe broek moest kopen pakte ik al vrij snel maat 42, niet realiserend dat 30 kilo ongeveer gelijk staat aan vier kledingmaten kleiner. Ik trok maat 42 aan en hij zakte direct van mijn heupen af.

Nog steeds maak ik wel eens de fout om iets te groots uit het rek te pakken.

Fijn natuurlijk maar wel wennen. Ik kocht nooit maat S of een 36 en dus keek ik daar nu ook niet naar. Tot meerdere keren heb ik het gepresteerd om gewoon de verkeerde maten te pakken. Tussen mijn oren bleef het beeld zitten dat ik brede heupen en dikkere billen had. Dit veranderde nadat ik een badpak kocht en mijn moeder een foto van mij maakte. Zo zag ik min lichaam voor het eerst via de ogen van een ander en zag ik dat het lichaam van maat 44 er niet meer was. Hierna ging het kopen van kleding ook een stuk beter. Nog steeds maak ik wel eens de fout om iets te groots uit het rek te pakken maar dan lach ik en wordt ik herinnert aan mijn harde werk.

Jemig dit was een lang stuk tekst, maar het is eruit! Ik ben benieuwd of jullie dingen herkennen in mijn artikel. Ben jij ook door zo’n traject gegaan of ben je juist helemaal niet met afvallen bezig? Tot de volgende keer!

Bewaren

Yvette Koedam
Yvette Koedam

Yvette (26) is een echte happy girl. Ze viel 30 kilo af en leerde enorm veel over voeding, sport en gezondheid. Ondanks de fithype besloot ze dat geluk het allerbelangrijkste is en je daar geen maat aan kan koppelen. Ze verhuist binnenkort naar Den Haag om daar samen met haar lieve vriend Jordy en twee katten Bean en Indy een nieuw avontuur te beginnen.

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Zo herkenbaar jou verhaal, voor het stukje over obsessie, daar moet ik echt op letten, dat ik er niet te obsessief mee bezig ben. Ik ben inmiddels 38kg kwijt, wil er eigenlijk nog 10 kwijt, heb goede begeleiding en veel steun van mijn man. Een intensief plan gemaakt om 5 x per week te gaan sporten vanaf volgende week. Want die buik moet nog weg!!!

  2. Zeer herkenbaar dit verhaal. Zelf ben ik nu 43 kilo kwijt geraakt. Inderdaad een focus op jouzelf en werken aan je innerlijk en uiterlijk. Met als gevolg een volledig andere levenswijze. IK heb ook foto’s en filmpjes van ervoor en erna. Als ik naar het verleden kijk op mijn zwaartepunt dan kan ik daar verdrietig om worden. Zo weinig aandacht gehad voor mijzelf vroeger…. Nu leef ik mijn ‘eigen’ leven, en ben ik vergeleken met toen redelijk onherkenbaar geworden. IK ben immuun voor alle opmerkingen van anderen, de enige graadmeter die ik hanteer is hoe ik mezelf zie. De rijd speelt ook geen rol van betekenis, het is namelijk geen tijdelijke andere levensinstelling maar permanent. Daarom vind ik dat onbelangrijk geworden. Min uiteindelijk doel is 50 kilo eraf en dat gaat vanzelf gebeuren. Daarna is het stabiliseren en leren omgaan met de ‘nieuwe’ situatie. Dat de situatie tussen je oren geen gelijke tred houd met je werkelijke figuur is ook heel herkenbaar voor me. Ook daarvoor is tijd nodig en die gun ik mezelf….

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP