Hebben mijn siliconen implantaten de ziekte MS veroorzaakt?


Het is eind november. Ik zit op de bank en zap. Op NPO 1 blijf ik even hangen. De documentaire The Implant files trekt mijn aandacht. Allerlei implantaten en siliconen passeren de revue. De dokter komt in beeld. Hij vertelt dat siliconen niet alleen niet samen gaan met de ziekte MS, maar dat ze het zelfs kunnen veroorzaken. Mijn gedachte dwalen af naar dat ene moment, 1,5 jaar geleden…

Ik heb lang getwijfeld om mijn verhaal te delen. Dat je 13 jaar geleden siliconen hebt genomen en dat je ze 1,5 jaar geleden weer hebt laten weg halen, is natuurlijk niet iets wat je zomaar van de daken gaat schreeuwen.

Maar nu ik regelmatig columns schrijf op DailyNonsense en vooral na het zien van de documentaire heb ik besloten er toch maar mee voor de draad te komen. Het is in mijn ogen namelijk enorm belangrijk dat vrouwen zoals ik, ons verhaal doen, zodat we hopelijk meer vrouwen bewust kunnen maken van de gevaren van siliconen.

Samen met mijn man had ik mijzelf goed ingelezen en risico’s waren er eigenlijk niet.

Ik weet het nog goed, 13 jaar geleden ging het gebeuren. Ik wist toen totaal niet wat ik nu allemaal weet.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

De reden dat ik siliconen borsten nam, maakt in dit verhaal ook niet uit. Ik heb de keuze toendertijd gemaakt met mijn volle verstand. Samen met mijn man had ik mijzelf goed ingelezen en risico’s waren er eigenlijk niet. Er kon kapselvorming optreden (hard worden van de borst, waardoor er pijn klachten optreden) en als dat zou gebeuren dan moesten de siliconen worden vervangen of eruit worden gehaald, maar dat gebeurde bijna nooit. Of soms komt het voor dat de siliconen gaan lekken, maar daarvoor had ik juist de siliconen genomen die dat dus niet doen. Wat ik toen niet wist is dat siliconen ook kunnen gaan zweten en dat dat dus net zo gevaarlijk is.

We hadden gespaard dus niks hield mij meer tegen. Doen dus!

Volgens de dokter zouden de siliconen mijn hele leven meegaan (blijkt nu ook helemaal niet waar) en dus zou ik ze niet hoeven te vervangen. We hadden gespaard dus niks hield mij meer tegen. Doen dus!

We wilden geen risico lopen dus gingen naar de beste kliniek van het land. Ik vond het wel belangrijk dat ik zeker wist dat het goed gebeurde. Je stopt toch iets in je lijf wat er niet hoort (wat nu dus zeker waar blijkt). Eenmaal in de kliniek hoorde we verder niks over de risico’s. Wisten ze het niet? Eerlijk? Ik twijfel nog steeds en ben na het zien van de RADAR documentaire nog meer gaan twijfelen. Dit vooral omdat hier naar voren komt dat er een officieel verbod is geweest op het plaatsen van siliconen in Amerika tot 2006.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

Is het dan mijn eigen schuld? Heb ik er zelf voor gezorgd dat ik nu ziek ben? Dit waren zeker vragen die door mijn hoofd gingen op dat moment. De keuze om siliconen te laten plaatsen heb ik gedaan met mijn volle verstand, maar ik had geen enkel idee van de risico’s. Simpelweg omdat ze de risico’s van siliconen nooit hebben verteld.

Risico’s van siliconen

 • Ontwikkeling van een auto-immuunziekte, denk aan MS en reuma (21% van de vrouwen met siliconen heeft hier een vorm van)
 • Ontwikkeling van lymfeklierkanker
 • Sneller brekende botten
 • Vermoeidheid
 • Concentratie problemen

Voor meer risico’s kan je kijken op meldpunt klachten siliconen. Hier staan ook veel verhalen van vrouwen die deze klachten hebben.

Wat voelde ik zelf na het zetten van siliconen?

Bij mij ging de operatie goed en ook het herstel ging voorspoedig, eigenlijk heb ik nooit ergens last van gehad. Tenminste dat dacht ik, want was er in mijn lijf al niet veel meer aan de hand dan dat ik toen voelde? Negen jaar geleden kreeg ik zelf de diagnose MS (meer weten? Lees dan mijn eerdere columns). Toen had ik natuurlijk geen idee dat dit wel eens door de siliconen zou kunnen komen en heb ik hier dan ook geen verband tussen gelegd.

Toen ik hoorde dat siliconen helemaal niet samen gaan met de ziekte MS (deze ziekte is 9 jaar geleden bij mij ontdekt, meer weten? Lees dan mijn vorige colums), wist ik 1 ding heel zeker; die dingen moeten eruit.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

Allerlei emoties gingen door mij heen. Ik voelde schaamte, angst maar was vooral boos. Boos dat dit zomaar kon en dat het nog steeds gebeurt. Boos, omdat Dr. Diana Zuckerman nu duidelijk aangeeft dat siliconen toen verboden waren in Amerika, omdat ze nog helemaal niet op vrouwen waren getest, alleen op ratten en konijnen en dan nog niet eens voor de manier waarop ze bedoeld zijn.

Bij vrouwen met siliconen worden meer auto-immuun ziektes vast gesteld.

Maar hoe gaat het fout zou je denken? Dit komt doordat er siliconen deeltjes in je lichaam terecht komen. Dit doordat siliconen lek kunnen raken, maar zo blijkt nu dus ook doordat siliconen zweten en er zo kleine deeltjes los laten. Doordat deze deeltjes daar niet horen probeert je lichaam deze natuurlijk te verwijderen. Helaas kan dat niet want de deeltjes lossen niet op, nee het worden er steeds meer.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

Eruit, eruit, eruit….Dat was wat ik dacht nu bijna 1,5 jaar geleden toen mijn zusje mij belde; “Lonneke heb je het gezien over die siliconen? Denk dat je daar even naar moet kijken!”

Meteen ging ik kijken en speurde ik het hele internet af. Je denkt in eerste instantie dat het natuurlijk alleen maar geldt voor de goedkope varianten, maar niets was minder waar. Toen ik daarna ook nog hoorde dat er op dit moment in de folder staat dat wanneer je een auto-immuunziekte hebt zoals MS je helemaal geen siliconen mag nemen was mijn keuze snel gemaakt. Eruit met die dingen, liever vandaag dan morgen!

Ik zou nooit 100% zeker weten of de ziekte MS komt komt door mijn siliconen. Wat ik wel weet is dat de documentaire op Radar mij weer aan het denken heeft gezet en ik het bijna geloof dat het zo is.

Ook nu weer geen risico’s.

Net als het nemen van siliconen is het verwijderen van siliconen natuurlijk ook weer iets wat je niet zomaar doet en waar je je goed over laat inlichten. Na onze zoektocht zijn we terecht gekomen bij de ‘Jan van Goyen kliniek’ waar toen der tijd Dr. Frank Niessen werkte.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

Hij had zelf veel onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van siliconen en had al bij veel vrouwen de siliconen met goed resultaat weer verwijderd. Hij kon ons goed helpen en vertelde ook dat er een alternatief is in de vorm van lipofilling. Dit is het toedienen van lichaam eigen vet. Doordat er lichaam eigen vet wordt gebruikt is dit niet schadelijk voor je lichaam. De technieken zijn hier nu zo ver mee gevorderd dat dit een mooi resultaat geeft als alternatief voor siliconen. Het is natuurlijk niet het zelfde maar het is een goede vervanging.

Kosten behandeling vergoed?

Voor ons is de behandeling van het verwijderen van de siliconen gelukkig vergoed (de lipofilling is uiteraard wel voor eigen kosten). Dit doordat er lichte kapselvorming in een van de borsten was opgetreden. Nou zou je denken dat dit altijd vergoed wordt bij klachten, maar dat is helaas niet zo. De enige reden dat de verzekering de behandeling vergoed zijn de klachten die ook echt volgens de fabrikant aan de siliconen zitten (onder andere  lekken en kapselvorming). Dit is voor veel vrouwen ook een reden om het verwijderen van de siliconen niet te doen simpel weg omdat ze het geld niet hebben (dit geldt ook voor vrouwen die ze ooit hebben laten plaatsen om medische redenen). Dit ondanks dat er vaak echt een duidelijk verband is tussen de siliconen en de klachten. Voor mij is dit dan ook echt iets wat naar mijn inzien moet veranderen, helemaal nu we weten wat we nu weten en veel vrouwen dit toendertijd echt niet wisten!

Gezondheid en geluk is meer waard dan wat dan ook

Zoals ik aan het begin van dit artikel vertelde zijn de siliconen inmiddels bijna 1,5 jaar geleden verwijderd en daar heb ik op de dag van vandaag geen spijt van.

siliconen implantaten de ziekte MS Lonneke Stevens

Natuurlijk heb ik de siliconen 13 jaar geleden niet voor niks genomen, dus dat blijft altijd lastig voor mij. Maar daarnaast blijft het idee dat er iets in je lijf zit wat je misschien wel ziek heeft gemaakt of je nog zieker kan maken veel erger. Ook wordt er nu steeds meer bekend over de gevaren van siliconen en dit bevestigd voor mij elke keer dat ik de juiste beslissing heb gemaakt. En ja geloof mij, je gezondheid en je geluk is echt veel belangrijker dan alles wat je hebt!

Wil jij ook graag je verhaal delen al dan niet anoniem zodat we nog meer vrouwen kunnen bereiken, stuur mij dan een berichtje of laat een reactie achter.

Lonneke Stevens
Lonneke Stevens

Lonneke (35) woont in Assendelft, heeft MS, houdt van reizen, en is inmiddels al bijna 15 jaar samen met Ralph. Daarnaast heeft ze een zoontje van 7, een leuke hond genaamd Lana en zit ze thuis omdat werken helaas niet meer kan. Toch probeert ze het beste uit haar leven te halen.

23 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hey Lonneke, een stoere stap om zo open over je medisch verleden te praten. Je column zet bij mij in ieder geval vraagtekens over implantaten e.d. succes met je verdere columns.

 2. De implantaten van mij zitten er nu meer dan 20 jaar in. Ik heb 15 februari de diagnose ms officieel gekregen. Ik wil zsm laten verwijderen maar loop in het ziekenhuis tegen muren op. Ik ben vrij radeloos.

  1. Hi Babet, snap heel goed dat je radeloos bent! Ik zou je graag helpen, ik neem even persoonlijk contact met je op via de mail. Groetjes Lonneke

 3. MS en B12 defficiëntie ..
  Injecties B12 kunnen het zenuwstelsel positief beïnvloeden.. aanbevolen wordt een lange opstart van 2 injecties per week, voor een periode van bijv. 2 jaar, dat staat ook in de bijsluiter van de injecties. Helaas doen specialisten hier meestal niets en/ of te weinig mee. Vaak krijgen M.S patiënten geen injecties of te weinig injecties.
  Tabletten B12 wordt afgeraden bij neurologische klachten, ze helpen nl hierin niet.

  Check zelf de site.. stichting B12 tekort.nl

  1. Ik slikte al B12 en uit de lab testen bleek dat mijn waarden juist te hoog lagen. Wat ook weer kan zorgen voor neurologische problemen.B12 kan erg gevaarlijk zijn bij te veel inname. Vitamine C bv. Plas je wel gewoon uit bij overschot.

   1. Hallo Babet,

    Volgens mij verwissel je B12 met een van de andere vitaminen uit het rijtje van de B’s.
    B11 bijvoorbeeld is wel stapelbaar en kan bij een te hoog suppleren toxisch worden en/ of neurologische klachten veroorzaken.
    B12 suppleren is dus absoluut niet toxisch.

    Mijn B12 is torenhoog in het bloed door de B12 injecties (Ik heb hierdoor meer dan 1470 in het bloed, hoger kan het laboratorium niet meten).
    En mijn hele hoge waarde zegt niets over B12 op cel niveau, daarom zijn de klachten die men door een B12 tekort hebt leidend en niet het bloedbeeld.

    Ik ben wel benieuwd op welke site je deze informatie gevonden hebt, kun je deze anders hierop delen?
    Ik kan je i.e.g de info dat B12 niet toxisch is wel zo meteen delen..

    1. Je hebt gelijk. Excusses. Ik ben in de war met B6, daarvan was mijn waarde te hoog en dat was niet goed. Ik ben daar erg van geschrokken. Injecties met B12 ken ik (nog) niet. Ik krijg eigenlijk helemaal geen behandeling van uit neurologie vanaf de diagnose in februari. En alle vragen worden beantwoordt met ‘dat kan’, ‘past niet bij ms’of ik wordt terug verwezen naar de huisarts.

 4. Hallo Babet,

  Hier de info over dat het suppleren van B12 d.m.v. injecties of (smelt)tabletten niet toxisch is:
  https://b12-institute.nl/diagnose/valkuilen/

  Gelukkig weet mijn internist het wel.
  Op Facebook is een besloten groep “B12 tekort, de vergeten ziekte”. Check evt
  ook eens, goede info daar.

  Voor Lonneke, ook succes met het onderzoeken.

  Groet Mai

  P.s.: Veel artsen/ specialisten zijn onvoldoende op de hoogte hierover.
  En dat terwijl het ook in de bijsluiter van de B12 injecties staat. Juist bij neurologische klachten dient men een lange opstart B12 te injecteren.

 5. Hallo Babet,

  Dat geeft niet.
  Is het misverstand uit de wereld.

  Check verder eens:
  https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/vitamine-b12-en-ms/

  Wat betreft je diagnose MS..
  Ben je ooit getest op een B12 test en/ of was deze test goed afgenomen?
  Er worden nl veel fouten gemaakt rondom de testen en/ of juiste diagnose stellen.

  En buiten het testen, een proef behandeling kan niet schaden.
  B12 ondersteunt het zenuwstelsel en wie weet zou je nog kunnen herstellen van (bepaalde) neurologische klachten.

  Zelf was ik volgens mijn toenmalige huisarts verdacht op DVN.
  Later bleek het een onder behandeling van mijn B12 onderhoud te zijn waardoor ik gestaag neurologische klachten ontwikkelde.
  Omdat ik 800 p/mol L in het bloed had door de injecties wilde mijn toenmalige huisarts mij geen *opstart B12 geven (* opstart is vaker en langer in duur injecteren dan onderhoud B12).
  Gelukkig was ik inmiddels wel bekend met de valkuilen.
  Via een nieuwe huisarts heb ik mij toen laten door verwijzen naar een internist die het B12 protocol wel begreep.

  Lees je in en leer het B12 protocol begrijpen.
  Ik had veel aan de besloten groep, b12 tekort, de vergeten ziekte op fb.

  En vraag je b12 waarde op als je laat testen.
  let zelf op want de B12 waarde heeft een grijsgebied van 25%, dat houdt in dat 25% boven de ondergrens van een B12 waarde toch verder onderzocht dient te worden i.c.m klachten die lijken op een B12 tekort.

  Succes met alles.
  Groet Mai

 6. mooi hoor, ikben het helemaal met jou eens! dikke pluim, want er word raar genoeg zo imbeciel over gedaan terwijl zoveel vrouwen dit gedaan hebben, en allemaal met de belofte dat het levenslang kon blijven zitten, anders waren heel veel vrouwen hier niet aan begonnen, soms voelt het alsof je crimineel bent, nou nee!! de artsen die ons behandeld hebben zijn crimineel, alleen dollartekens, zo jammer, en ondertussen moeders die met kanker, moeders met niks die wat meer willen of moeders die groter wilden , wat maakt het uit!!! we zijn gewoon belazerd! en dat moet zeker veranderen, liefs van mij

  1. Wat fijn dat je dit zegt! En zo is het! Gelukkig gebeurt er nu wel wat. Volg je Jacqueline Roes al op facebook? En ben je bekent met siliconen meldpunt? Zij doen samen heel veel.
   Maar helaas worden ze ondertussen ook nog gewoon geplaatst…..

 7. ik vind het gewoon heel erg, als ik lees dat er vrouwen geamputeerd zijn, en dat vrouwen niet meer kunnen functioneren door het lekken van siliconen, dat kan toch niet ! en dan lees je dat heel veel vrouwen tegengewerkt word in ziekenhuizen, als ze er vanaf willen, nou geloof me als ik dit van tevoren had geweten, had ik het nooit gedaan, en idd ms staat er ook tussen? mischien moeten wij maar samen een keer een vuist maken,

 8. Hi Lonneke, bedankt voor het delen van je verhaal. Ik heb onlangs diagnose MS gekregen en overweeg een borstvergroting middels lipofilling. Heb jij na het verwijderen van je implantaten ook gekozen voor lipofilling? Of is dit ook gevaarlijk voor je gezondheid?

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP