Harstad Noorwegen: viking tour & fjord safari met een RIB boot.

De Vesterålen eilanden en Senja waren vanaf de 5de eeuw een belangrijke plek voor de vikingen, en vandaag de dag is dat nog steeds terug te zien in Trondenes, in de Noorse regio Harstad. In Trondenes ligt namelijk de meest noordelijke middeleeuwse stenen kerk van Noorwegen genaamd Trondenes church.

Na mijn bezoek aan de Vesterålen eilanden waar ik kennis maakte met traditionele visserdorpjes vervolgde ik mijn Noorwegen trip richting Harstad. Harstad is een grote havenstad, ligt op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Nyksund en is in vergelijking met de schattige kleine dorpjes op de Vesterålen niet echt een mooie stad. Maar in deze stad ligt wel middeleeuwse geschiedenis en dat maakt een bezoek aan Harstad zeker de moeite waard is.

Trondenes Historical Centre and Medieval Farm

Net buiten het centrum van Harstad op ongeveer 5 minuten lopen van de Trondenes church ligt Trondenes Histrorical Centre & Medieval Farm. In het museum maak je kennis met middeleeuwse en vooral viking geschiedenis van Noorwegen. Door de jaren heen raak ik, mede door het reizen, steeds meer geïnteresseerd in de geschiedenis van een land en ik vond het daarom ook erg inspirerend om dit museum (maar ook vooral de nagebouwde middeleeuwse boerderij te bezoeken).

Trondenes Historical Centre and Medieval Farm - Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.
Trondenes Historical Centre and Medieval Farm - Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

In de medieval farm ga je terug in de tijd en maak je kennis met het leven in een middeleeuwse boerderij uit 1220. Een medewerkster van het museum gekleed in kleding uit de middeleeuwen legt in een korte rondleiding uit hoe er toentertijd geleefd werd.

Interessant is dat toentertijd de stokvis, die vandaag de dag nog steeds geproduceerd word in het noorden van Noorwegen, een belangrijke voedselbron was. Stokvis is door de droging langer houdbaar wat een uitkomst was voor de lange weken op zee.

Rib boat tour langs de noordelijkste archipel van Noorwegen

Na in de ochtend een bezoek te hebben gebracht aan Trondenes was het in de middag tijd voor avontuur. Met een zogeheten rib boat maakte ik kennis met de regio Harstad vanaf het water.

Omdat het fris op het water is, werden we voorafgaand aan de rib boat tour in warme pakken gehesen. Daarnaast kregen we een zwemvest aan en namen we ook nog een soort van ‘ski bril’ mee. Deze bril is nodig omdat je op sommige stukken zo hard gaat dat het pijn aan je ogen kan doen. Daarnaast had ik zelf nog een muts, een een warme sjaal opgezet. We maakten natuurlijk nog snel even een groepsfoto voordat we echt aan boort gingen.

Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

De rib boat tour was echt een groot avontuur en waar de meeste uit de boot vonden dat het wel hard genoeg ging kon het mij niet harder gaan. Het geeft echt een enorme adrenaline om zo over het water te crossen. Daarnaast zijn de uitzichten, vooral met de herfstkleuren, op de stijle bergtoppen echt fantastisch. Hieronder een aantal foto’s die ik maakte tijdens de ribboat tour in Noorwegen.

Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.
Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.
Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

Wij maakten de RIB boat tour met het bedrijf BBtouring naar Grytøya, maar het is ook mogelijk om verder te varen naar Bjarkøy. Helaas was dit bij ons niet mogelijk, vanwege de harde wind. Een ribboat tour van Harstad naar Bjarkøy kost ongeveer 85 euro en duurt 2,5 uur. Het is ook mogelijk om op het eiland te dineren. De tour duurt dan 1 a 2 uur langer en de prijs ligt rond de 125 euro per persoon.

Het eiland Grytøya

Na een tocht van ongeveer 1,5 uur waarbij we zelfs zeearenden hebben gespot kwamen we aan in Grytøya. Grytøya is een eiland in het hoge noorden van Noorwegen en is alleen bereikbaar per veerdienst of ribboat.

Grytøya - Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.
Grytøya - Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

Er is niet veel te beleven op dit eiland, maar daarvoor moet je ook zeker geen bezoek brengen aan Grytøya. Grytøya is de ideale plek als je tot rust wilt komen en van de natuur wilt genieten. Overnachten kan in een van de Airbnb op Grytøya of op het nabijgelegen eiland Bjarkoy.

Krijg 25 euro Airbnb tegoed voor jouw vakantie naar Noorwegen

Mis deze kans niet om je gratis 25 euro Airbnb-coupon te bemachtigen door je via deze link aan te melden bij Airbnb! Ja, je moet een nieuw account maken met een uniek e-mailadres, maar dat duurt slechts 2 minuten en een paar klikken. Het is de gemakkelijkste manier om een ​​paar euro voor je vakantie naar de Noorwegen te besparen.

Strand van Elgsnes

Ben je in de zomermaanden in Harstad en wil je gaan wandelen of misschien wel naar het strand? Dat kan! Elgsnes ligt net buiten het centrum van Harstad en heeft prachtige bergen en fjorden, groene weiden. Daarnaast kun je er vogels en dieren in het wild. Tijdens mijn bezoek aan Elsgnes spotte ik een rendier. Leuk weetje; alle rendieren verspreid over Noorwegen, Zweden en Finland behoren tot het sami volk. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Jämtland: op vakantie in de wildernis van Zweden.

Eten in Harstad

Zoals ik hierboven al schreef is Harstad niet echt een ‘mooie’ stad, maar je kan er wel heerlijk eten.

Bark Spiseri og Bar

Bark Spiseri og Bar is een soort van Noorse tapas bar waar je terecht kan voor de meest uitlopende traditionele Noorse gerechten. Vooral de vis gerechtjes vond ik enorm smaakvol. Een aanrader dus als je een goed restaurant zoekt in de omgeving van Harstad.

Overnachten in Harstad

Enthousiast geworden over een trip naar Harstad? Boek dan nu voordelig een overnachting. Tips nodig? Hieronder deel ik drie fijne plekken om te overnachten.

  • Clarion Collection Hotel Arcticus – Op een of andere manier blijft de Scandinavische keten Clarion een van mijn favorieten. Dit vooral omdat het ontbijt echt heerlijk is. Clarion ligt in het centrum van Harstad en is een prima uitval basis als start van je trip naar Harstad, Vesterålen en eventueel Loftoten.
  • Tjeldsundbrua Maritim – huisjes eigen met keuken geschikt voor 5 tot 7 personen aan zee en met uitzicht op de fjord. Deze accommodatie krijgt een 8,1 op booking en ligt net iets buiten het centrum van Harstad.
Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

Combineer Harstad met een vakantie Vesterålen en Lofoten

Harstad is een perfecte stad om of je vakantie Vesterålen en of vakantie Lofoten af te sluiten of juist om hem te beginnen. Toen ik in Harstad arriveerde wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar achteraf gezien vind ik dat een bezoek aan een het middeleeuwse museum en na het horen van alle viking verhalen tijdens de tour met de ribboat langs de Noorse fjorden een enorme toevoeging is aan je reis naar de Vesterålen en of Lofoten eilanden.

Harstad Noorwegen: Viking geschiedenis & RIB boat-tour langs de fjorden.

Meer weten over de Vesterålen? Lees dan het artikel: Vakantie Vesterålen: de minder toeristische variant van de Lofoten.

Wil je meer weten over Harstad, Noorwegen of heb je vragen aan over een vakantie naar Vesterålen? Laat mij dat dan gerust weten en stel je vraag in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. Hallo! Ik werk voor Visit Harstad en ben toevallig een (eerdere) Nederlander. Ik zou graag met je willen praten over je reis in Harstad en hoe wij ons kunnen verbeteren als een destinatie voor reizende. Stuur me graag een e-mail 🙂

      Frans
      Visit Harstad

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP