Gerrard Street maakt zero-waste headphones met levenslange garantie

Consuminderen en milieubewust bezig zijn tegenover een steeds groter wordende kapitalistische maatschappij waarin black Friday hoogtij viert. Hoe denkt deze generatie over dit soort onderwerpen en kunnen zij een bijdrage leveren aan de milieukwestie vanuit het kleine kikkerlandje? In deze interviewreeks ga ik het gesprek aan met jongeren en ondernemers die deze kwestie overdenken en praat ik over hun initiatieven en ideeën. Want kunnen wij dit probleem oplossen of zijn wij enkel een druppel op een gloeiende plaat?

Na mijn interview met de jongens van Pieter Pot kom ik in contact met Dorus, een van de oprichters van Gerrard Street oftewel de eerste Zero-Waste koptelefoon. Al een lange tijd wil ik hem interviewen voor deze interviewreeks, maar steeds komt het er niet van. Totdat onderstaand bericht van Dorus op LinkedIn voorbijkomt.

‘Vandaag hebben wij 10.000 kilo apparaten – de hoeveelheid die elke dag alleen al in Amsterdam wordt weggegooid – gedumpt op het Museumplein in Amsterdam. 

Gerrard Street E-waste - Zero-waste headphones in Nederland

Elk jaar gooien we ruim vijftig miljard kilo aan elektrische apparaten weg. Omdat devices steeds moeilijker uit elkaar te halen zijn, worden ze meestal ‘thermisch gerecycled’. Fancy term voor verbranden. En dit gebeurt deels niet eens in hier; nog steeds wordt E-waste illegaal verscheept naar landen in Afrika, waar natuur en mens eronder lijdt. Daarom deze actie; wat dagelijkse kost is in ontwikkelingslanden, voor één dag in onze eigen hoofdstad.’

E-waste, had jij weleens van deze term gehoord? Het is zoals je hierboven hebt kunnen lezen een steeds groter wordend probleem in de wereld en ook jij en ik zijn er onderdeel van.

Om e-waste te verminderen ontwikkelden Tom Leenders en Dorus Galama een modulaire en repareerbare koptelefoon. Het idee achter dit concept is dat je deze headphone voor altijd in je bezit hebt en niet meer na 2 of 3 jaar, of misschien nog wel eerder weggooit. Door de onderdelen niet te lijmen, kunnen ze gemakkelijk onderdelen repareren, vervangen en hergebruiken. Omdat ik meer wil weten over dit coole concept besluit ik Dorus op te bellen hem wat vragen te stellen.

‘Hoe is Gerrard Street ontstaan? ‘

‘Beide zijn wij muziekliefhebbers, maar gooiden met gemak twee of drie headphones per jaar weg. Het snoer ging altijd stuk, maar het kwam ook weleens voor dat opeens een kant van de headphone het niet meer deed. Enorm zonde, want de rest van het product was nog bruikbaar. Jarenlang heb ik geprobeerd mijn headphones te repareren, maar het lukte bijna nooit.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven. Hoe doe je dat? (met tips)

Dit doordat de meeste onderdelen aan elkaar zijn gelijmd en reparatie niet te doen is. Wanneer een onderdeel kapot is, zit er niks anders op dan het product weg te gooien. Door bovenstaande irritatie ontstond het idee van Gerrard Street.’

‘In eerste instantie werkten jullie alleen met een leensysteem, kun je daar meer over vertellen?’

‘Wij vinden dat reparatie van een product eigenlijk bij de producent ligt. Om deze service te kunnen bieden aan de consument besloten we met een leensysteem aan de slag te gaan. Iedere maand betaal je een x bedrag waarvoor je een goede headphone krijgt en service.

leensysteem Gerrard Street E-waste - Zero-waste headphones in Nederland

Door dit systeem kun je ook gemakkelijk ons product uitproberen. Past het niet bij je? Dan zeg je het abonnement gewoon weer op. Wil je een ander product van ons, dan ruil je het in. Het is heel simpel. In het begin repareerden wij zelf en daarom besloten we alleen nog even het leensysteem aan te bieden Inmiddels kun je ook een headphone kopen en heb je voor deze verkoopprijs jarenlange service.’

‘Over die service, hoe vaak komen producten terug voor reparatie?’

‘Dat verschilt. Ons eerste model was niet draadloos en kwam daardoor vaker terug. Ons nieuwste model Prince, die jij ook hebt, is draadloos en heeft van dit probleem geen last. Verder komen meestal verschillende onderdelen na 2 jaar terug voor slijtage problemen. Laten we zeggen dat er in het begin gemiddeld een schade/klacht per jaar was en dat dat nu zo rond de 0.3 schade per klant per jaar zit.’

‘Duurzame headphones zijn cool, maar iedereen heeft nu AirPods, hoe denken jullie hieraan te concurreren?‘

‘1/3 van de markt zijn AirPods en ja die markt kunnen we nu nog niet bedienen. Gelukkig is 2/3 van de markt headphones en oortjes met bekabeling. Vooral de consument die per jaar tientallen nieuwe bekabelde oortjes kocht komt bij ons terecht.

Maar, over die AirPods gesproken, we zijn wel bezig om dit product te ontwikkelen. Het schijnt dat de batterij van AirPods na twee jaar flink achteruitgaan dus we willen een product produceren waarbij de batterij vervangbaar is. Het is een technisch ingewikkeld product, maar we komen er wel.’

‘Duurzaamheid, het blijft een interessant topic. Kunnen wij de wereld nog redden?’

‘Arbeid en grondstoffen zijn nog steeds te goedkoop verkrijgbaar, maar daartegenover zijn materialen schaarser en gaan we meer en meer consumeren. Moeten we dan consuminderen? Zelf geloof ik daar niet in. Ik geloof veel meer in anders denken. We halen nu te veel materiaal uit de grond en verbranden soms nog bruikbaar materiaal.

Lees ook:  Zelf vloeibaar wasmiddel maken: mijn tips en ervaring

Wist je bijvoorbeeld dat afgedankte apparaten die nog bruikbaar zijn aan Afrika gedoneerd worden? Dit is heel goed, alleen het probleem is dat veel van deze elektronica bij ontvangst al kapot blijkt. En dan zitten zij ermee. Het beland vervolgens meestal op de afvalbelt en het wordt verbrand. Dit terwijl we prima nog onderdelen hadden kunnen hergebruiken. Per jaar gaat er 60 miljard kilo aan elektronica in de fik.

Als we meer gaan hergebruiken, kunnen we veel langer van deze aarde genieten. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven met interessante en duurzame concepten. Uiteindelijk komt het wel goed, daar geloof ik in’.

‘Van welke duurzame bedrijven en concepten ben je zelf fan?‘

‘Duurzaamheid sexy maken vind ik tof. Het klinkt gek, maar duurzaamheid alleen werkt niet. Het gaat heel automatisch, maar als iets duurder is, maar wel langer meegaat (dus duurzamer is) kiezen we toch vaak voor de goedkopere variant. Want wie zegt dat het product echt langer meegaat?

We gaan pas duurzaam consumeren als het concept tof is. De tofste concepten zijn die, die zorgen voor minder materiaal gebruik, maar ook voordelen hebben voor de gebruiker. De tofste duurzame merken vind ik Tesla, Vinted, Patagonia en Park-Bee. Als duurzame concepten vind ik deel auto’s en scooters echt te gek.’

‘Als laatste vraag; wat zijn de plannen voor Gerard Street?‘

‘Inmiddels zijn wij zeer tevreden over onze producten en daarmee willen we nog bekender en groter worden in Nederland. We hopen meer bekendheid te genereren door middel van samenwerkingen met artiesten.

Dorus Galama (links) en Tom Leenders van Gerrard Street. Foto's: Fred Leeflang

Daarna willen we richting West-Europa om onder andere in Duitsland en de UK de headphone markt te veroveren. Last but not least staat natuurlijk duurzame AirPods hoog op de planning. Er is nog genoeg werk aan de winkel zoals je hoort’.

Vragen over Gerrard Street? Stel ze gerust hieronder in de reacties! Meer weten over deze coole headphones? Check dan de website van Gerrard Street hierBlijf op de hoogte via Facebook!

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.