Reisverhaal: met vijf euro creëerde ik mijn eigen goede doel in Gambia

Ik zit met Awa op de stenen aan het einde van de Albert Market. Samen checken we de bezoekers van de markt, terwijl ik met haar mijn Coca-Cola deel. Ik pak mijn telefoon en besluit mijn muzieklijst af te spelen. Het vrolijke nummer “Hallo Wereld” van Kinderen voor Kinderen galmt door mijn iPhone. Of je nou in India, Gambia of Nederland bent, het vrolijke nummer werkt altijd goed. Meteen begint ze vrolijk met haar armen te zwaaien. Op een afstandje zie ik een vrouw enthousiast lachen. Ik vraag aan Awa of dat haar moeder is. Ze knikt. We zitten op een stoepje, het bloedheet, het zweet loopt langs mijn lichaam maar het besef is er. Het zijn nog steeds de kleine dingen die het doen.

Zo creëerde ik met vijf euro mijn eigen goede doel in Gambia

Bovenstaande was een fragment van half september, toen ik voor een aantal dagen in Gambia was. Tijdens mijn reis door het kleinste vasteland van Afrika beleefde ik mooie momenten, momenten die mij weer even aan het denken hebben gezet en momenten die ik zeker niet ga vergeten. Tijdens de reis is Awa, het meisje van de Albert Market, mij eigenlijk het meest bijgebleven. Ik heb met haar zeker een half uur daar gezeten. Gewoon gezeten, een beetje gekeken en een beetje gedanst.

Nadat ik weg wilde gaan kwam de moeder van Awa naar mij toe. “Can I add you on Facebook?”. Ik was even verbaast. Ze heeft gewoon Facebook. Ik had een 3G kaartje gekocht, dus besloot haar direct op te zoeken. “I will send you the pictures of me and your kid”. Meteen stuurde ik haar de foto’s en jemig wat was ze blij.

Het waren weer even de kleine dingen die het doen

Hierna nodigde ze mij uit in haar winkel. We hadden haast, maar ik wilde dit natuurlijk niet afslaan. Dus ik besloot met haar mee te lopen. Het was een kleine winkel waar ze een aantal sieraden, een tiental jurkjes en wat kleedjes verkocht. Mijn oog viel meteen op de armbandjes met lettertjes. Die wilde ik wel. Ze deed het bandje bij mij om en begon mij te knuffelen. Ze was blij dat ik het zo leuk had gehad met haar dochter en daarna ook even de tijd had genomen om in haar winkel te kijken. Dit waren weer even de kleine dingen die het doen.

Zo creëerde ik met vijf euro mijn eigen goede doel in Gambia

Bij het afscheid wilde ik haar een kleinigheidje geven, maar toen ik mijn tas opende ontdekte ik dat alleen maar een briefje van vijf euro mee had. Moest ik dit wel geven. Vijf euro is enorm veel geld in Gambia. Snel stopte ik het briefje in haar handen en fluisterde in haar oor: ‘please use it for the education of your child’.

En toen was er een kleine traan van geluk

Even zag ik een kleine traan van geluk in haar ogen. Ik gaf haar nog een laatste knuffel en Awa een aai over haar bol. Met een gemengd gevoel liep ik weg van de markt. In het busje onderweg naar de volgende locatie kreeg ik meteen een bericht van de moeder van Awa. Ze bedankte mij nogmaals voor mij komst. Daarnaast stelde ze mij duizend vragen. Stiekem was ik natuurlijk erg benieuwd of ze het geld ging gebruiken voor de opleiding van Awa.

Nog geen paar dagen na thuiskomst in Nederland stuurde de moeder van Awa weer een bericht met een aantal foto’s. Ze stuurde een foto van haarzelf op de markt en een foto van haar dochter in haar nieuwe schooluniform. Door middel van een spraakbericht vertelde ze dat ze van het geld schoolboeken en een schooluniform heeft gekocht. Daarnaast vroeg ze wanneer ik weer terug kom naar The Gambia. Oh en als ik kom, dan moest ik haar wel opzoeken hoor.

Zo creëerde ik met vijf euro mijn eigen goede doel in Gambia

Uiteindelijk bleek dat de moeder van Awa puur contact wilde om via mij meer over de wereld te weten te komen. Nog steeds ben ik in contact met haar. Af en toe stuurt ze mij een bericht en vraagt ze naar het weer in Nederland. Of ze vraagt waar ik nu weer op de wereld op reis ben. Of ze vertelt over Awa.

Als ik geld in de collectebus gooi dan heb ik geen idee waar het terecht komt. Het klinkt gek, maar door deze situatie heb ik op een of andere manier met vijf euro een klein beetje mijn eigen goede doel gecreëerd. Dat voelt enorm goed. En ja.. het zijn nog steeds de kleine dingen die het doen voor mij..

De Hallo Wereld video:  

Ben je enthousiast geworden over een vakantie naar Gambia? Lees dan het volledige artikel: Vakantie naar Gambia: alle hoogtepunten en tips!

Lees meer verhalen over Gambia 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wat een prachtig verhaal Chloe! Wat fijn dat Awa zo weer een stapje dichterbij een goede toekomst is en dat jij daar aan bijgedragen hebt daar mag je enorm trots op zijn. Je bent een mooi mens!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP