Fotograferen op safari. Dit zijn de tips!

We rijden door Tarangire National Park. Ik heb mijn camera en diverse lenzen in de aanslag. Ik ben enorm ‘excited’ en kan niet wachten om wilde dieren te spotten. Ik tuur over de grasvelden en dan opeens steekt er een giraffe over. Snel pak ik mijn Olympus PEN camera, draai de 45 mm lens op de camera en maak een aantal foto’s. Hierna wissel ik weer om naar de 9 – 18 MM lens om het avontuur op video te zetten. ‘Dit is zo cool, ik heb de eerste giraffe gespot’ zeg ik vol euforie in de camera. 

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania

Alweer een paar weken geleden vloog ik van Blantyre via Dar Es Salaam naar Kilimanjaro. Hier reisde ik 9 dagen rond om het noorden van Tanzania te verkennen. Nadat ik de eerste dag genoot van luxe en rust bij Onsea House in Arusha, was het daarna tijd om op safari in Tanzania te gaan.

Een safari in Tanzania is een must-do en mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je Tanzania reis. Naar een dierentuin gaan is leuk, maar wie wilt er nou niet wilde dieren spotten in real life. Nou ik wel hoor! Na een tijger safari in India, en een kleine safari in Majete national park in Malawi was het tijd om Tarangire National Park in Tanzania te ontdekken.

De big five fotograferen

Maar zeg nou eerlijk, naast dat je de big five wilt spotten wil je hem natuurlijk ook het liefste vastleggen. Maar hoe maak je nou de mooiste foto’s op safari? Zelf fotografeer ik alweer een aantal jaar met een Olympus PEN camera, dus ik had deze camera constant in de aanslag. Natuurlijk gebruik ik ook wel eens mijn telefoon (dit vooral voor Instagram stories), maar je merkt toch wel echt een groot verschil in de kwaliteit van foto’s met een Olympus PEN camera en met een telefoon.

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania Makasa safaris

Lees ook: Dit is waarom de Olympus PEN ideaal te gebruiken is op reis. 

Voordelen van een Olympus PEN camera

 • De camera is compact (dus ideaal om mee te nemen) en past makkelijk in de tas.
 •  De camera is enorm makkelijk in gebruik. Regelmatig vraag ik ‘random’ mensen om een foto te maken en dit gaat bijna altijd goed.
 • De camera is beschikbaar in 4 verschillende kleuren (blauw, zwart, wit en beige). Ik heb zelf gekozen voor zwart en deze past eigenlijk altijd wel bij al mijn outfits.

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania Makasa safaris

Lees ook; de verschillen tussen een 45MM en 75MM lens 

 • Bij de camera zijn verwisselbare lenzen beschikbaar. Hierdoor kun je de camera gebruiken voor iedere gelegenheid.
 • De camera heeft een WIFI functie, hierdoor kun je in een handomdraai foto’s van je camera naar je telefoon sturen. Je hebt hier dus geen externe WIFI voor nodig. Ik vind dit echt een ideale functie, dit vooral omdat ook vrienden en vriendinnen deze WIFI verbinding kunnen gebruiken en hierdoor makk elijk hun favoriete foto’s kunnen doorsturen naar hun telefoon.

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania Makasa safaris Olympus PEN E-PL9

Het gebruik van verwisselbare lenzen

Zoals ik hierboven al beschreef is de Olympus PEN ideaal, omdat je makkelijk en snel van lenzen kan wisselen. Zelfs tijdens een safari, waar je toch wel snel moet wezen, had ik totaal geen stress om de lenzen te wisselen. De camera is dus uiterst geschikt voor fotograferen op safari.

Voor een fotograferen op safari kan ik drie lenzen adviseren; de 9-18MM, de 45MM en de 75MM.

 • 9-18 MM is ideaal als je houdt van video’s maken. Ik gebruik deze lens al een aantal jaar voor al mijn video’s. Daarnaast kan je de lens ook gebruiken om selfies te maken met de wilde dieren (als ze dichtbij komen).
 • 45 MM is mijn favoriete lens. Grappig wel, want mijn vriendinnetje vind het helemaal niks. Waarom het mijn favoriet is? Prijs-kwaliteit is het gewoon een top lens. Daarnaast maakt deze lens echt haarscherpe foto’s en dat zelfs in een rijdende auto (ooit geprobeerd). Alle foto’s in dit artikel zijn ook gemaakt met de 45 MM camera.
 • 75MM is een lens die ik helaas niet mee had op reis, maar wel graag meegenomen had. Waarom? Deze lens zoemt echt extreem in en maakt haarscherpe foto’s. Dit is echt de beste lens voor wildlife fotografie.

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania Makasa safaris Olympus PEN E-PL9

Fotograferen op safari. Dit zijn de beste tips! Safari in Tarangire National Park Tanzania Makasa safaris Olympus PEN E-PL9

Extra tips om beter te fotograferen op safari

 • Klink misschien voor de hand liggend; maar check of je SD kaart in de camera zit voordat je weg gaat. Ik heb zo vaak gehad dat ik op een locatie kwam en dat ik mijn SD kaartje vergeten was. Daarnaast is het ook handig om van te voren te kijken hoeveel ruimte je nog hebt. Als je nog maar een paar foto’s kan maken heb je natuurlijk weinig aan het SD kaartje.
 • Veel mensen kopen vaak voor een mooie reis of een safari een goede camera, maar hebben dan vaak geen idee hoe ze hier mee om moeten gaan. Zoek van te voren uit hoe de camera werkt zodat je in de jeep tijdens de safari jezelf volledig kan focussen om de big five te fotograferen.
 • Probeer in de jeep op de best plek te gaan zitten. Ondanks dat je in een safari jeep meestal overal goed zicht heb, zijn bepaalde plekken veel beter voor fotografie. Probeer dit van te voren al een beetje uit te zoeken zodat jij de beste foto’s tijdens de safari maakt.

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP