Wijn proeven bij La Vina Experience Amsterdam

Bubbels, wijntjes en meer verwennerijen…

Deze maandag had ik een wijnproeverij bij restaurant La Viña Experience in de Maasstraat in Amsterdam. Daar was ik heel nieuwsgierig naar want we drinken natuurlijk allemaal graag een wijntje, maar weet je eigenlijk wel wat je drinkt, waar het vandaan komt en welke kwaliteitsverschillen er zijn? En hoe weet je welke wijn goed bij een bepaald gerecht past? Daar had onze gastvrouw dus het antwoord op! Dit restaurant wordt gerund door sommelier Jacqueline Borgers-Hernandez, een ambitieuze tante, die afgelopen jaar zelfs in de top 5 van de Viva 400 Business is geëindigd.

Winetasting La Vina Experience Amsterdam Foodblogger

Jacqueline bood ons twee soorten bubbels en twee witte wijnen aan, allemaal vergezeld door een Pinchos; oftewel een noord Spaanse tapas. We begonnen met het proeven van de bubbels; een rosé cava en een prosecco. Ze legde ons uit dat je moet kijken naar de grootte van de bubbeltjes in een mousserende wijn. Hoe kleiner de bubbels, des te beter de kwaliteit. Ook heeft een goede ‘bubbel’ áltijd een kurken stop (dus niet die plastic draai gevallen!) en kan je zien of je te maken hebt met een origineel streekproduct als er een DOCG certificering op het etiket staat voor de Spaanse en Italiaanse wijnen en voor de Franse wordt dat AOC. Veel mensen denken dat rosé champagnes/cava’s etc zoeter zijn dan de witte, maar dit is juist niet zo! Doordat een rosé een blend is van witte en blauwe druiven zit er meer tannine in, hetgeen vooral in de schil van een blauwe druif zit. Hij wordt daardoor juist ‘droger’ en minder zoet. Naast de prosecco proefde de cava daarom veel zuurder.

Winetasting La Vina Experience Amsterdam Foodblogger

(Even uit betrouwbare bronnen: als je met de kerst of Oud en Nieuw een lekkere ‘bubbel’ wilt schenken voor de borrel, ben je niet alleen goedkoper uit als je een prosecco neemt i.p.v. een (merk)champagne (denk aan; Moet & Chandon, Veuve Clicquot etc.), deze drinkt ook veel makkelijker ‘door’. Vaak zijn de ‘bubbels’ die we kopen “Brut” oftewel ‘droog’ of in lekentaal; zurig. Ik krijg er in ieder geval altijd een droge, zure mond van dus je zal mij nooit de hele avond met een glas brut champagne zien rondlopen. Kijk dus naar een goede prosecco met certificering en kurken stop!!)

Maar de cava is een goede ‘culinaire wijn’ zoals Jacqueline het omschreef. Wat ze daarmee wil zeggen, is dat hij erg goed combineert met een gerecht. Hierbij werd een plakje gerookte eendenborst filet geserveerd, die de cava een heel andere, minder zure smaak gaf als je ze na elkaar proefde. Dat is dan een goede “wijn spijs combinatie” zoals dat heet. Daarna liet ze ons hetzelfde doen met de cava en gazpacho (koude Spaanse tomaten/groentesoep) en die twee reageerden weer heel anders met elkaar. Omdat er in de soep ook veel ‘zuren’ zitten, wordt de zure smaak van cava in het negatieve versterkt. Dit is dus geen goede combi. Weer wat geleerd!

Winetasting La Vina Experience Amsterdam Foodblogger

Daarna werden de witte wijnen geproefd waarvan de eerste een sauvignon blanc/chardonnay blend (gebied: Albacete) was met het La Viña etiket. (chardonnay en sauvignon blanc zijn de druifsoorten. Zo heb je bijvoorbeeld voor rode wijnen een pinot noir druif of een merlot druif enz.) Deze werd over het algemeen beoordeeld als de lekkerste en meest ‘doordrinkbare’ van de twee. Goed als een borrelwijn máár, zo drukte de gastvrouw me op het hart, hij gaat ook erg goed samen met ‘spijs’. Mijn lievelings was de Franse chardonnay (gebied: Mâcon Fuissé) gecombineerd met een ‘Bacalao Croqueta’ (aardappelkroketje met stokvis). Dit is een bourgogne die als rijke, volle en vaak ook wat zwaardere wijn wordt getypeerd. Maar ik ben dan ook verwend door mijn schoonvader, een vinofiel, met een voorliefde voor bourgognes en bordeaux. Daardoor heb ik al veel goede wijnen mogen proeven en proefde de laatste waarschijnlijk bekend of hoe je het ook wilt noemen.

Winetasting La Vina Experience Amsterdam Foodblogger
één van de witte huiswijnen van La Viña

Na een uurtje te zijn bestookt met informatie die ik dankbaar naar binnen slurpte, was het tijd voor wat dommer vermaak namelijk; sushi happen met m’n BFF’s! Toevallig zat er een paar deuren verder een sushi restaurant waar ik al eens op gewezen ben, MICHIU. De chefkok van Michiu heeft naar horen zeggen bij een sterrenrestaurant in de potten geroerd, dus de verwachtingen waren hoog gespannen! Ik heb alleen wat sushi en voor gerechtjes besteld, want we wilden eigenlijk vooral bijkletsen, maar ik moet zeggen dat de sushi heerlijk was! Vooral de roll met crispy zalmhuid op de buitenkant was zalig.

Sushi at Michiu Amsterdam Foodblogger

Ik had ook nog gestoomde oesters met zwarte bonen besteld, an all time favourite, maar die vond ik persoonlijk te ver door gegaard. De gebakken inktvis in Kimchisaus werd in een Jacobsschelp geserveerd en was ook heel lekker. Als je in Zuid bent en je zoekt een goed sushi restaurant is dit zeker de place to be!

Sushi at Michiu Amsterdam Foodblogger

Aan het einde van onze avond kwam Chloë ons nog in het restaurant opzoeken want die was ook in Amsterdam voor een event. Dus toen kon ik gezellig met haar in de trein weer richting mijn/ons geliefde Nijmegen.

Restaurant & Bar La Viña Experience

Maasstraat 72, Amsterdam

Restaurant & Lounge Michiu

Maasstraat 102, Amsterdam

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. Dank je voor het compliment Carmen! Als je nog vragen hebt, schroom niet en stel ze gerust! Als ze heel specialistisch zijn, kan ik zelfs hulp vragen aan de sommelier. Groetjes Anneloes

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP