Gemengde paddenstoelen ragout met spek en thijm

‘Magic’ Mushrooms

Ik voel me de laatste tijd zo beroerd dat ik eigenlijk niet echt aan eten moet denken dus de inspiratie voor deze foodblog is nog steeds ver te zoeken..Maar ik moest laatst met een vriend van me naar een groothandel voor een gezamenlijke ‘klus’. Daar ging ik mijn inspiratie wel vinden, besloot ik (niet geheel zeker van m’n zaak). Anyway, Robbert en ik kunnen elkaar wel vinden in het wegdromen bij ‘mooie producten’ dus bij de visafdeling zag ik z’n ogen weer groter worden: “Zo’n aquarium met kreeften en oesters wil ik ook in mijn huis!” riep hij toen ‘ie als een hongerige kat boven de tank zat te likkebaarden. Ik heb een paar jaar in een mooie viszaak in Nijmegen gewerkt dus ik vind het ook altijd leuk om te kijken wat er voor soorten vis en schaaldieren aangeboden worden (en stiekem te kijken of het wel mooi vers is..)

FullSizeRender-2

Maar wij zochten grote scampi’s en die lagen in een vriesvak. Weer verder lopen dus. Toen viel mijn oog op een mooi schap met paddenstoelen. Er begonnen wat radartjes te draaien en ja hoor! Het Idee was geboren!

IMG_4127

Het was een leuk aanbod aan verschillende soorten paddenstoelen. En als je die verschillende tinten, vormen en grootten bij elkaar ziet raak je toch ook meteen enthousiast?! ‘Magic’ Mushrooms it is! Dit receptje kan je goed gebruiken als je een keer een vriend of vriendin te lunchen krijgt maar als een gezond en licht avondmaaltje is het ook uitermate geschikt.

FullSizeRender-1

Gemengde paddenstoelen ragout met spek en thijm

(recept voor twee personen)

Ingrediënten:

200g gemengde paddenstoelen
1 ui
2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
250ml (kippen)bouillon
3 a 4 plakjes spek
de blaadjes van 3 takjes thijm
handje gehakte peterselie
scheutje room
peper en zout

Bereidingswijze:
Snijd een bouillonblokje doormidden en verwarm 1 stukje en 250ml water in een pannetje tot alles opgelost is. Snipper de ui en snijd de paddenstoelen in plakjes. Snijd de plakjes spek in kleine blokjes en bak die bruinig met 1 eetlepel boter in een grote hapjespan. Voeg dan de ui toe en roer tot ze glazig zijn. Voeg dan de paddenstoelen toe en roerbak een minuut of 5. Voeg de thijmblaadjes toe en roer nog even en haal dan van het vuur.

FullSizeRender

Pak een steelpannetje en doe daar een eetlepel boter in en verwarm tot het gesmolten is. Niet op te hoog vuur! Als de boter te bruin kleurt, kan je hem weer weggooien. Voeg dan geleidelijk de bloem erbij en roer goed met een (pol)lepel zodat er een kleverig ‘blank’ goedje ontstaat. Gefeliciteerd je hebt nu een ‘roux’ gemaakt! Dan ben je best ‘culinair’ bezig 😉

FullSizeRender-5

Dan voeg je met kleine scheutjes de warme bouillon toe aan de roux en blijf je driftig met een garde roeren zodat er geen klontjes in je ragoutbasis ontstaan. Verwarm en roer dit nog even door en haal dan van het vuur.

FullSizeRender-6

Zet het vuur weer aan onder de hapjespan met het paddenstoelen mengsel en voeg de ragoutbasis hieraan toe. Even doorroeren en voeg dan ook het scheutje room, de peterselie en wat peper en zout naar smaak toe. Nog 5 min doorroeren en dan is het klaar.

FullSizeRender-4

Koop hardbruine, ronde of vierkantvormige broodjes en snijd hier een klein kapje van de bovenkant af en bewaar die. Hol de broodjes nu uit door al het zachte brood eruit te plukken. Maak dan een gemengde groene salade (ik gebruik hier een rucola melange) aan met een scheutje olijfolie en balsamicoazijn en nog een scheutje balsamicoglacé en wat peper en zout. De zurige maar ook rijke zoete smaak combineert mooi bij de paddenstoelen. Ik had zelfs een glacé met truffel, die combineert helemaal mooi maar ik ben natuurlijk een beetje een ‘foodsnob’. Plaats dan de salade in een soort cirkel op een diep bord. Vul het uitgeholde broodje met de ragout doe het ‘kapje’ erop en plaats die te midden van de salade. Bon Appetit!

FullSizeRender-3

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP