Esmee Noelle maakt liefdesverdriet bespreekbaar in haar boek

De grote steden in Nederland. De steden waar alles mogelijk is, waar dromen waar worden gemaakt, maar ook de steden van de verleidingen en hoge sociale druk. Is alles echt zoals het lijkt? Of leven de mensen in de grote stad soms voort op uiterlijke schijn? In deze interview reeks interview ik meiden en jongens uit de hoofdstad. Allemaal met hun eigen verhaal maar ook allemaal even succesvol, een tikkeltje onzeker en enorm kwetsbaar in deze grote perfecte wereld. 

Het is april 2020 als ik op mijn Instagram timeline een prachtige foto van Esmee Noelle in Zuid Afrika voorbij zie komen. Ik wil hem net liken als ik opeens de hashtag #uitelkaar er bij zie staan. Snel begin ik de caption te lezen. 

Ik leerde Esmee kennen in 2012, als hoofdredacteur van I Love Fashion News. Zelf was ik net gestart met mijn modeblog en we kwamen elkaar met regelmaat tegen op feestjes en partijen. 

Chloe Sterk, Lucie Hoopman, Esmee Noelle voor ILFN

Als ik het bericht zie weet ik dan ook niet wat en of ik moet reageren. Ik ken Esmee dan wel via socials en events, maar eigenlijk heb ik geen idee wat er in haar offline leven speelt. Ik besluit door te scrollen. 

Esmee Noelle foto met ex en Otis, relatiebreuk, nieuwe boek Met heel mijn Hart

Pas een paar jaar later, kom ik Esmee weer bij Hashtag Workmode, waar ze net als ik een bureau huurt, tegen. Daar is het waar ze mij vertelt over haar boek ‘Met heel mijn hart’ welke geheel in het teken staat over jezelf opbouwen na een verbroken relatie. 

Een verbroken relatie en het worden van een alleenstaande moeder hoor je steeds vaker, maar toch voelen vrouwen dit nog steeds als falen. Maar waarom eigenlijk? Waarom vinden wij het als vrouw zo moeilijk om voor onszelf te kiezen en of grenzen aan te geven?

Om daar dieper in te duiken besluit ik Esmee, na het lezen van haar fantastische boek, eens op te bellen. 

‘Hey Esmee, ten eerste gefeliciteerd met je nieuwe boek. Een boek? Vertel, hoe is dit tot stand gekomen?’ 

Ik vond toen uiteindelijk het boek Hotel Hartzeer van Marion Pauw en Susan Smit. Zij zijn een generatie ouder, maar voor mijn leeftijdsgroep was niks te vinden. En dat merkte ik ook aan mijn Instagram DM. Die stroomde over met vragen van volgers die in dezelfde situatie zaten. 

Ik zat er op dat moment midden in en om op iedereen persoonlijk heel uitgebreid te reageren wilde ik wel, maar kost ook heel veel energie. Het werd op een gegeven moment allemaal zo groot dat ik dacht: ik ga het opschrijven.’

Lees ook:  GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

‘Geen slecht idee! In het boek breng je naar voren dat liefdesverdriet in de maatschappij wordt onderschat. Denk je dat er ook een soort van taboe op heerst?’

Diegene is dan wel weg bij jou, maar leeft nog steeds. Dit is net zo pijnlijk, maar wordt toch anders gezien dan rouw bij de dood. Bij liefdesverdriet rouw je namelijk ook. Al denk ik dat je dan niet rouwt om diegene, maar meer om je gezin dat uit elkaar valt en je toekomst die opeens heel anders er uit ziet. 

Dit is wel iets wat ik zelf pas achteraf besef. Want op het moment zelf denk je natuurlijk dat ‘hij’ diegene is waarom je rouwt. Maar nogmaals rouwen is rouwen. Overigens denk ik niet dat het echt een taboe is, maar mensen kunnen het zich moeilijk inbeelden als ze zelf niet zoiets hebben meegemaakt.’

‘In je boek schrijf je dat je het erg lastig vond om je ex zelf te verlaten. Dat je liever er zelf aan onder door ging en dat je totaal je grenzen kwijt was geraakt. Ook geef je aan dat je de relatie wilde fixen. Dit fixen herken ik wel. Zou het iets vrouwelijks zijn?’ 

Esmee Noelle, zelfliefde, boek over liefdesverdriet ex en vriend
©: Cloveur

‘Ja dat is natuurlijk een andere vraag, maar vast heel herkenbaar voor veel vrouwen. Terug naar dat fixen. Jullie gingen in relatietherapie. Veel stellen zien dit als laatste redmiddel van hun relatie. Hoe kijk je daar na dit hele proces tegen aan?’ 

‘Ik zou nog steeds stellen relatietherapie adviseren. Want wie weet kom je er wel sterker uit. En als dat niet is, dan kun je tenminste tegen elkaar zeggen dat je er wel alles aan gedaan hebt om te zien of het nog kon werken. Vooral als je een kind hebt vind ik dat je dat een soort van verplicht bent aan elkaar’.

‘Tijdens deze hele relatiecrisis was je natuurlijk ook nog steeds aan het werk als content creator. In je boek schrijf je heel mooi ‘the show must go on’. Iets wat denk ik mensen wel herkennen wanneer ze in een vervelende periode zitten. Kwetsbaarheid tonen en negativiteit er laten zijn is lastig. Hoe kijk je daar zelf op terug?’ 

In een negatieve periode is het belangrijk om er voor jezelf te zijn. En ik denk dat het heel goed is geweest dat ik er dus ook in eerste instantie voor mijzelf was. De campagnes (voor mijn Instagram account Esmee Noelle) waren al gefotografeerd en mijn samenwerkingen met bepaalde grote klanten kon ik niet in een keer pauzeren. Helaas werkt het leven niet zo.

Lees ook:  Nowelle overwon haar depressie door niet meer te vluchten voor verdriet

Door deze periode ben ik wel beschermender geworden. Ik wil kwetsbaar zijn, ook online, maar door de dingen die ik heb meegemaakt zowel offline als online ben ik voorzichtiger geworden.

Sommige volgers dachten bijvoorbeeld dingen te weten over mijn relatie. Ik kreeg DM’s dat ze mijn ex al niet echt sympathiek vonden in mijn Youtube video’s. Maar ook berichten dat we zo perfect leken en ze het niet konden geloven dat we uit elkaar waren. Maar het meest rare is misschien wel dat toen mijn relatie uit ging opeens verschillende vrouwelijke volgers het privé Instagram account van mijn ex gingen volgen.’

‘Na je relatiebreuk besloot je toch ook je zoontje Otis niet meer online te laten zien. Had dat hier ook mee te maken?’

‘Ik begrijp dat helemaal. Weer even terug naar je boek. Je schrijft hierin over binding en verlatingsangst. Iets wat veel voor komt bij zowel mannen als vrouwen. Naast dat mensen jouw boek moeten lezen, heb je nog een tip om dit probleem op te lossen?’ 

‘De belangrijkste tip is er over te praten. Zowel binnen je relatie als wellicht met iemand anders. Door therapie, op welke manier dan ook, leer je jezelf beter kennen en dat is zo fijn. Ga dus zeker niet problemen van jezelf projecteren op de ander, maar ga er mee aan de slag.’

‘Over aan de slag gaan, je hebt heel veel gedaan om jezelf beter te leren kennen volgens mij. Een haptotherapeut, familie-opstellingen, ayahuasca en cacaoceremonies. Dit is natuurlijk enorm persoonlijk, maar wat werkte voor jou het beste? 

Heb je nog vragen aan Esmee of over haar boek? Stel deze dan hieronder in de reacties! Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.Hoe uniek is dat?’ 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.