Esmee Noelle maakt liefdesverdriet bespreekbaar in haar boek

De grote steden in Nederland. De steden waar alles mogelijk is, waar dromen waar worden gemaakt, maar ook de steden van de verleidingen en hoge sociale druk. Is alles echt zoals het lijkt? Of leven de mensen in de grote stad soms voort op uiterlijke schijn? In deze interview reeks interview ik meiden en jongens uit de hoofdstad. Allemaal met hun eigen verhaal maar ook allemaal even succesvol, een tikkeltje onzeker en enorm kwetsbaar in deze grote perfecte wereld. 

Het is april 2020 als ik op mijn Instagram timeline een prachtige foto van Esmee Noelle in Zuid Afrika voorbij zie komen. Ik wil hem net liken als ik opeens de hashtag #uitelkaar er bij zie staan. Snel begin ik de caption te lezen. 

Ik leerde Esmee kennen in 2012, als hoofdredacteur van I Love Fashion News. Zelf was ik net gestart met mijn modeblog en we kwamen elkaar met regelmaat tegen op feestjes en partijen. 

Chloe Sterk, Lucie Hoopman, Esmee Noelle voor ILFN

We waren beiden nog jong en vaak kwamen we in een gesprek niet veel verder dan ‘hey, hoi, leuk je te zien, hoe is het met jou?’ Dit lijkt wat oppervlakkig, maar het was gewoon hoe dat ging.

De ‘online bloggers’ industrie was nieuw, de mensen waren onbekend, je was er voor werk, maar toch ook weer niet, en op een jonge leeftijd heb je, althans ik, niet helemaal het idee hoe je nou precies daar allemaal mee om moet gaan. 

Als ik het bericht zie weet ik dan ook niet wat en of ik moet reageren. Ik ken Esmee dan wel via socials en events, maar eigenlijk heb ik geen idee wat er in haar offline leven speelt. Ik besluit door te scrollen. 

Esmee Noelle foto met ex en Otis, relatiebreuk, nieuwe boek Met heel mijn Hart

Pas een paar jaar later, kom ik Esmee weer bij Hashtag Workmode, waar ze net als ik een bureau huurt, tegen. Daar is het waar ze mij vertelt over haar boek ‘Met heel mijn hart’ welke geheel in het teken staat over jezelf opbouwen na een verbroken relatie. 

Een verbroken relatie en het worden van een alleenstaande moeder hoor je steeds vaker, maar toch voelen vrouwen dit nog steeds als falen. Maar waarom eigenlijk? Waarom vinden wij het als vrouw zo moeilijk om voor onszelf te kiezen en of grenzen aan te geven?

Om daar dieper in te duiken besluit ik Esmee, na het lezen van haar fantastische boek, eens op te bellen. 

‘Hey Esmee, ten eerste gefeliciteerd met je nieuwe boek. Een boek? Vertel, hoe is dit tot stand gekomen?’ 

‘Dankjewel! Na de breuk met mijn ex had ik slapeloze nachten en in die nachten zocht ik naar een houvast. We kozen voor Co-ouderschap, wat nu heel modern is, maar waar weinig over te vinden is.

Want hoe doe je dit? Ik wilde lezen over deze bepaalde periode in mijn leven en zocht naar een soort van herkenning, maar met uitzondering van een aantal fora, was er weinig anders te vinden. 

Ik vond toen uiteindelijk het boek Hotel Hartzeer van Marion Pauw en Susan Smit. Zij zijn een generatie ouder, maar voor mijn leeftijdsgroep was niks te vinden. En dat merkte ik ook aan mijn Instagram DM. Die stroomde over met vragen van volgers die in dezelfde situatie zaten. 

Ik zat er op dat moment midden in en om op iedereen persoonlijk heel uitgebreid te reageren wilde ik wel, maar kost ook heel veel energie. Het werd op een gegeven moment allemaal zo groot dat ik dacht: ik ga het opschrijven.’

‘Geen slecht idee! In het boek breng je naar voren dat liefdesverdriet in de maatschappij wordt onderschat. Denk je dat er ook een soort van taboe op heerst?’

‘Liefde is lastig en een gebroken hart is een gebroken hart. Het is rouwverwerking en dat wordt inderdaad onderschat. In een aflevering van ‘Dag van Dag de podcast’ van Liesbeth Rasker wordt een onderscheid gemaakt tussen schoon en vuil verdriet.

Lees ook:  GTST actrice Pip Pellens kampte jarenlang met faalangst

Een overlijden van iemand is zeer pijnlijk, maar jij kan daar niks aan doen. Dit wordt gezien als schoon verdriet. Maar als iemand bewust kiest om bij je weg te gaan dan wordt dat gezien als vuil verdriet. 

Diegene is dan wel weg bij jou, maar leeft nog steeds. Dit is net zo pijnlijk, maar wordt toch anders gezien dan rouw bij de dood. Bij liefdesverdriet rouw je namelijk ook. Al denk ik dat je dan niet rouwt om diegene, maar meer om je gezin dat uit elkaar valt en je toekomst die opeens heel anders er uit ziet. 

Dit is wel iets wat ik zelf pas achteraf besef. Want op het moment zelf denk je natuurlijk dat ‘hij’ diegene is waarom je rouwt. Maar nogmaals rouwen is rouwen. Overigens denk ik niet dat het echt een taboe is, maar mensen kunnen het zich moeilijk inbeelden als ze zelf niet zoiets hebben meegemaakt.’

‘In je boek schrijf je dat je het erg lastig vond om je ex zelf te verlaten. Dat je liever er zelf aan onder door ging en dat je totaal je grenzen kwijt was geraakt. Ook geef je aan dat je de relatie wilde fixen. Dit fixen herken ik wel. Zou het iets vrouwelijks zijn?’ 

‘Nee ik denk dat mannen dat net zo goed allemaal kunnen doen. Overigens moet ik wel aangeven dat ik nog steeds er zo in sta qua fixen. Ik vind dat je samen een relatie aan gaat en er dan ook samen voor moet gaan. Dat ben je gewoon aan elkaar verplicht, zeker als je ook een kind samen hebt.

Maar voor dat fixen heb je wel twee mensen nodig en als maar een iemand het wilt fixen dan moet je gewoon wegwezen. 

Esmee Noelle, zelfliefde, boek over liefdesverdriet ex en vriend
©: Cloveur

Ik was toentertijd niet sterk genoeg om weg te gaan. Maar door veel tijd aan zelfliefde te besteden ben ik sterker geworden. Met mijn visie van nu was ik waarschijnlijk al voordat mijn zoontje werd geboren weggegaan. Maar dan had ik Otis niet gehad.

En daarbij heb ik natuurlijk ook van mijn ex gehouden. Ik werd niet mishandeld of dergelijke, het enige is dat het niet meer genoeg zou zijn. Ik voelde mij niet meer verbonden, miste een teamgevoel, waardering en liefde. Maar je kan nu ook zeggen, waarom had ik die goedkeuring nodig?’ 

‘Ja dat is natuurlijk een andere vraag, maar vast heel herkenbaar voor veel vrouwen. Terug naar dat fixen. Jullie gingen in relatietherapie. Veel stellen zien dit als laatste redmiddel van hun relatie. Hoe kijk je daar na dit hele proces tegen aan?’ 

‘Ik zou nog steeds stellen relatietherapie adviseren. Want wie weet kom je er wel sterker uit. En als dat niet is, dan kun je tenminste tegen elkaar zeggen dat je er wel alles aan gedaan hebt om te zien of het nog kon werken. Vooral als je een kind hebt vind ik dat je dat een soort van verplicht bent aan elkaar’.

‘Tijdens deze hele relatiecrisis was je natuurlijk ook nog steeds aan het werk als content creator. In je boek schrijf je heel mooi ‘the show must go on’. Iets wat denk ik mensen wel herkennen wanneer ze in een vervelende periode zitten. Kwetsbaarheid tonen en negativiteit er laten zijn is lastig. Hoe kijk je daar zelf op terug?’ 

In een negatieve periode is het belangrijk om er voor jezelf te zijn. En ik denk dat het heel goed is geweest dat ik er dus ook in eerste instantie voor mijzelf was. De campagnes (voor mijn Instagram account Esmee Noelle) waren al gefotografeerd en mijn samenwerkingen met bepaalde grote klanten kon ik niet in een keer pauzeren. Helaas werkt het leven niet zo.

Lees ook:  Nowelle overwon haar depressie door niet meer te vluchten voor verdriet

Door deze periode ben ik wel beschermender geworden. Ik wil kwetsbaar zijn, ook online, maar door de dingen die ik heb meegemaakt zowel offline als online ben ik voorzichtiger geworden.

Sommige volgers dachten bijvoorbeeld dingen te weten over mijn relatie. Ik kreeg DM’s dat ze mijn ex al niet echt sympathiek vonden in mijn Youtube video’s. Maar ook berichten dat we zo perfect leken en ze het niet konden geloven dat we uit elkaar waren. Maar het meest rare is misschien wel dat toen mijn relatie uit ging opeens verschillende vrouwelijke volgers het privé Instagram account van mijn ex gingen volgen.’

‘Na je relatiebreuk besloot je toch ook je zoontje Otis niet meer online te laten zien. Had dat hier ook mee te maken?’

‘Ik heb altijd alles op gevoel gedaan en op een gegeven moment voelde het niet meer goed. In bepaalde forums kwamen negatieve reacties over mijn alleenstaand moederschap en toen ook over Otis op verschillende manieren werd geschreven was ik klaar met dit online gebeuren.

Esmee Noelle met haar zoontje op Instagram nieuwe boek Met heel mijn Hart

Ik heb toen inderdaad rond die tijd er voor gekozen om mijn zoontje niet meer te laten zien. Ik heb uiteindelijk ook een privé leven.’ 

‘Ik begrijp dat helemaal. Weer even terug naar je boek. Je schrijft hierin over binding en verlatingsangst. Iets wat veel voor komt bij zowel mannen als vrouwen. Naast dat mensen jouw boek moeten lezen, heb je nog een tip om dit probleem op te lossen?’ 

‘De belangrijkste tip is er over te praten. Zowel binnen je relatie als wellicht met iemand anders. Door therapie, op welke manier dan ook, leer je jezelf beter kennen en dat is zo fijn. Ga dus zeker niet problemen van jezelf projecteren op de ander, maar ga er mee aan de slag.’

‘Over aan de slag gaan, je hebt heel veel gedaan om jezelf beter te leren kennen volgens mij. Een haptotherapeut, familie-opstellingen, ayahuasca en cacaoceremonies. Dit is natuurlijk enorm persoonlijk, maar wat werkte voor jou het beste? 

‘Poeh lastig, kijk haptotherapeut heeft voor mij de focus verlegd van mijn ex naar mijzelf. Ik kwam bij haar toen ik net weg was bij mijn ex. Ik zat echt aan de grond en dacht dit gaat nooit meer goed komen. Ik zweer nog steeds bij haar en als er iets is dan bel ik haar meteen. 

Familie opstellingen daarentegen hebben mij heel veel over mijzelf geleerd. Daardoor kon ik tot de diepere laag komen die mij altijd heeft belast. Die laag die ook ervoor zorgt dat je bepaalde patronen hebt in je leven.  En als derde ayahuasca, omdat ik denk dat ik daar echt de zelfliefde voelde. Hierna herstelde ook weer het contact met mijn ex en daar ben ik tot vandaag de dag nog heel blij om.’

Esmee Noelle Instagram met nieuwe boek over liefdesverdriet met heel mijn hart

Heb je nog vragen aan Esmee of over haar boek? Stel deze dan hieronder in de reacties! Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.Hoe uniek is dat?’ 

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.