EMS training review: klinkklare onzin of een gezonde work-out?

Wanneer je te horen krijgt dat je een chronische ziekte hebt zijn er vaak wat aanpassingen nodig in je levensstijl. Niet omdat je dat wilt maar, omdat dat moet of omdat je lichaam dat simpel weg aangeeft. Zoals jullie kunnen lezen in mijn eerdere columns heb ik door de gevolgen van MS weinig energie. In eerste instantie moest ik hierdoor veel rust nemen en kon ik minder dan ik deed, maar uiteindelijk werd dit dusdanig erg dat ik niet meer kon werken.

Lees ook: De ziekte MS, afgekeurd worden, maar toch gelukkig zijn!

Wat ik naast het werken heel vervelend vond aan het steeds minder kunnen, was dat ik ook niet meer kon sporten. Ik sportte, voordat ik last kreeg van de bijwerkingen van MS, soms wel vier keer per week en deed dit altijd met veel plezier. Toen ik last kreeg van MS ging sporten mij steeds meer energie kosten, terwijl ik toch elke maand veel geld betaald voor iets waar ik bijna geen gebruik van maakte. Of het nog niet erger kon; op een gegeven moment werd zelfs een stukje wandelen al een opgave. Help wat nu, is wat ik dacht!

EMS training review, onzin? kosten en meer

Na een tijdje niet meer sporten begon het bij mij vaak toch weer te knagen. Ik ben nog te jong om niks meer te doen. Juist als je ziek bent is het ook goed om je lichaam sterk te houden, maar wat moest ik dan doen? Ik bleef dingen proberen maar kwam altijd weer van de koude kermis thuis.

EMS training review 

Nadat ik voor de zoveelste keer het sporten weer aan de kant had gezet viel mijn oog op een artikel over trainen met EMS ( elektro Musculaire Stimulatie ) bij PULSE studio’s. Dit is sporten in 15 minuten met het resultaat van 3 uur. Zal dit dan iets voor mij kunnen zijn?

Wat is het en hoe werkt het?

Voordat ik jullie meeneem ik mijn ervaring met EMS training zal ik eerst even vertellen wat een PULSE training (EMS training) inhoudt. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat je 15 minuten simpele oefeningen uitvoert, maar dan onder stroom.

EMS training review, onzin? kosten en meer

Denk hierbij aan oefeningen zoals; squads, buikspieren en stretch oefeningen. Tijdens deze oefeningen wordt je gestimuleerd door stroom impulsen oftewel EMS (Elektro Musculaire Stimulatie). Door deze impulsen worden de dieper liggende spieren extra gestimuleerd en daardoor haal je in een zeer korte tijd het zelfde resultaat als in 3 uur krachttraining. Ben jij beperkt in je balans of heb je last van je rug dan is dit geen probleem. Je past daar de oefeningen gewoon op aan.  

Lees ook:  Thuis work-out schema: Buik, Billen, Benen oefeningen

Kleding EMS training

Tijdens een EMS training bij PULSE studio’s draag je een soort zwart surfpak. In dit pak zijn elektroden verwerkt die de stimulatie doorgeven aan de verschillende dieper gelegen spieren.

EMS training review, onzin? kosten en meer

Deze elektroden worden aangestuurd met een computer en zo kan er bepaald worden hoe sterk de impuls is. Je snapt hoe sterker de impuls, hoe beter de stimulatie en dus hoe groter het effect. Ook kunnen de impulsen afzonderlijk van elkaar worden bediend. Zo kunnen je benen bijvoorbeeld harder trainen dan je armen.

Voor wie is EMS training?

EMS training is geschikt voor bijna iedereen. Mensen die snel resultaat willen, mensen die niet houden van sporten en een keer per week zat vinden, maar ook mensen met medische klachten zoals ik, hierbij kan je denken aan:

 • mensen met reuma
 • mensen met een hernia
 • mensen met MS
 • mensen met een slechte balans
 • mensen met oedeem
 • mensen met FIBROMYALGIE

De trainingen zijn 1 op 2 of 1 op 1 en helemaal afgestemd op de persoon.

Wat kun je bereiken met EMS training?

En kunnen er verschillende doelen worden behaald, denk hierbij aan:

 • Spieropbouw
 • Afvallen
 • verminderen celuites
 • Rugklachten verminderen

Mijn ervaring: EMS training

Inmiddels ben ik nu 12 maanden bezig en EMS training bevalt mij erg goed. Ik kan eindelijk  weer sporten en dat geeft heel veel positieve energie! De training is kort en ik vind het fijn, zoals ik al schreef, dat de EMS trainingen aangepast kunnen worden naar jouw eigen lichaam. Hierdoor kan ik de snelheid waarmee ik de oefeningen uitvoer laag houden en zo mijn verbruik van energie beperken.

EMS training review, onzin? kosten en meer

Wat ik wel merk is dat mijn energie op de dag van de EMS training een klap krijgt, maar hoe vaker ik het doe hoe minder energie mij het kost. Daarnaast merkte ik al na een paar keer trainen dat mijn spieren sterker werden en nu inmiddels een jaar later is het resultaat ook echt zichtbaar. Ik bouw weer meer spieren op en mijn lichaam voelt sterker. Ik heb meer energie en zit weer strakker in mijn vel.

Enig minpuntje aan EMS training is dat je geen conditie opbouwt. Dit is voor mij aan de ene kant juist fijn, want hierdoor beperkt het ook de afname van energie, maar ik begrijp ook heel goed dat dit een nadeel kan zijn.

Lees ook:  De zes tips om fit en in shape te komen

Woman sports only Zaandam.

Ik doe de EMS trainingen bij Woman Sports Only Zaandam. Dit is een kleine sportschool voor alleen vrouwen in Zaandam. Toen ik binnen kwam bij deze sportschool en mijn verhaal deed bij Nicolette en Mareike waren ze net als ik nieuwsgierig wat het effect van een EMS training in combinatie met MS zou gaan zijn. Ze hebben mij dan ook tot hun eerste echte test-case benoemd en ik word extra begeleid en in de gaten gehouden. Hierdoor voelt het voor mij extra goed en weet ik dat ik in goede handen ben.

EMS training kosten

De kosten voor een EMS training verschillen per studio en bij Woman Sport Only in Zaandam betaal je 82,50 euro per maand (als je 1x in de week een EMS training doet) en 102,50 euro per maand (als je 2x in de week een EMS training doet). Per EMS les ben je maximaal met twee personen en een instructeur.

 

EMS training review, onzin? kosten en meer

Met dit abonnement kun je ook onbeperkt gebruik maken van de cardio apparaten en je kan altijd mee doen aan de groepslessen die worden aangeboden.

EMS training in combinatie met MS. Aanrader of niet?

Zoals jullie hierboven al wel een beetje hebben kunnen lezen ben ik enorm enthousiast over de een EMS training bij Woman sports Only Zaandam. In een hele korte merk ik al echt verschil aan mijn lijf. Ik heb meer kracht, het geeft een goede energie en ik ben weer in staat om te sporten.

EMS training review, onzin? kosten en meer

Nadeel van EMS training  is dat de kosten van een EMS training aan de hoge kant zijn. Echter denk ik wel dat het vergelijkbaar is met een personal training (want een EMS training is meestal 1 op 1) en hiervoor betaal je eigenlijk hetzelfde. Daarnaast train je hierdoor wel heel effectief, kun jij (omdat je ook een chronische ziekte hebt) hierdoor misschien weer sporten terwijl dit normaal niet lukt.

Eind van het verhaal; ik vind voor mensen met MS een EMS training zeker een aanrader, maar ook bij gezonde mensen zie ik veel positieve ervaringen en resultaten en is het zeker een fijne manier van sporten. Heb je vragen over mijn chronische ziekte MS of over EMS training? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Lonneke Stevens

Lonneke (35) woont in Assendelft, heeft MS, houdt van reizen, en is inmiddels al bijna 15 jaar samen met Ralph. Daarnaast heeft ze een zoontje van 7, een leuke hond genaamd Lana en zit ze thuis omdat werken helaas niet meer kan. Toch probeert ze het beste uit haar leven te halen.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hai, tof en fijn verhaal! Precies de reden waarom ik het zaterdag uit ga proberen: chronische ziekte en wil de spiraal van niet (kunnen) sporten doorbreken. Bij ons is het echter wel 2x zo duur voor echt alleen die 2x per week..

  Hoe zit het met spierpijn? Je krijgt de dag erna een klap.. maar pijn?

  1. Hi Wendy!

   Wat goed dat je het gaat proberen. Ik ben nog steeds erg blij dat deze manier van sporten mij wel lukt en boek ook steeds meer resultaat. Wel balen dat het bij jouw nog duurder is! En spierpijn? JA zeker de eerste paar keer;), maar daarna wordt dat minder. Ligt er ook een beetje aan hoe goed ze de intensiteit per les opbouwen! Zeker in jouw geval zullen ze daar (als het goed is) goed rekening mee houden zodat de spierpijn mee gaat vallen.

   Heel veel succes en zal het heel leuk vinden als je laat weten hoe het je bevalt!

   Groetjes Lonneke

  2. Hi Lonneke,

   Ik ben aan het bedenken of EMS training iets voor mij zou kunnen zijn. Heb net als jij ms maar ook reuma en een hernia, dus voor mijn gewrichten zou het heel goed zijn maar ben bang dat mijn zenuwen een opdonder krijgen van de elektropulsen en ik dus zenuwpijn krijg. Hoe heftig is het? Heb jij daar geen last van gehad? Merk dat het me nu tegenhoud om een proefles aan te vragen (en eerlijk gezegd de prijs ook haha!). Ik hoor het graag van je. Groetjes Ellen

   1. Datzelfde vraag ik mij ook af, aangezien de trillingen van bijvoorbeeld een elektrische schuurmachine bij mij ook voor zenuwpijnen zorgt. (Maar dat is natuurlijk heel iets anders.)

 2. beste Lonneke,
  dank voor het delen van je ervaring. Ik wens je veel plezier en nog heel veel sterke, zo gezond mogelijke en sportieve jaren toe.
  Erica