We hadden een perfect leven in Nederland, maar emigreerden toch naar Spanje.

Emigreren naar Spanje, dat beslis je niet van de een op de ander dag. Ongeveer 5 jaar geleden begonnen wij onszelf af te vragen of we nou ècht gelukkig waren met ons leven in Amsterdam. We hadden het “perfecte plaatje”, een mooi huis, een goede baan en een druk sociaal leven. Ik werkte al jaren in de mode en Yalçin, mijn man, in de reclamewereld. Het vele reizen vond ik heerlijk maar de dagelijkse sleur op kantoor kon me gestolen worden. Ook het grijze klimaat en het grotendeels binnen leven in Nederland stond me steeds meer tegen.

Carlijn en  Yalçin in Amsterdam - casa Alba Bed and Breakfast in Spanje -

De laatste jaren vonden we het lastig omgaan met het vluchtige, oppervlakkige gedrag van mensen in de stad. Waarom was het zo moeilijk nieuwe contacten te maken en leek het alsof iedereen voornamelijk met zichzelf bezig was? Werden we een dagje ouder of zagen we de essentie van het leven?

De laatste jaren vonden we het lastig omgaan met het vluchtige, oppervlakkige gedrag van mensen in de stad.

Daarnaast hadden we allebei de wens om een eigen onderneming te starten, maar niet in een grote stad. Vrij snel vielen alle puzzelstukjes op z’n plek, we wisten dat het een combinatie moest gaan worden van onze ervaringen in de creatieve sector, horeca en het vele reizen. Namelijk een eigen Boutique Bed & Breakfast. Ons doel werd het op zoek gaan naar die perfecte plek in een warm klimaat waar we weer echt creatief konden zijn.

Onze voorkeur voor het zonnige Zuid Spanje was er al vanaf het begin. 

Onze voorkeur voor het zonnige Zuid Spanje was er al vanaf het begin. We wisten dat het klimaat hier het gehele jaar aangenaam zou zijn en het tempo van het leven was precies wat we voor ogen hadden. De exacte locatie hadden we nog niet en begonnen letterlijk met een passer op de kaart. De regio zouden we bepalen naar aanleiding van een lange eisenlijst.

We moesten voor zowel onszelf een leuk nieuw leven op kunnen bouwen, als een goede uitvalsbasis zijn voor gasten. Wat wij belangrijk vonden was maximaal 1 uur rijden van een vliegveld, maximaal een half uur van de kust, genoeg bezienswaardigheden in de buurt en het gehele jaar voldoende toeristen om een boterham te verdienen.

Carlijn en  Yalçin tijdens roadtrip - casa Alba Bed and Breakfast in Spanje -

Na verschillende roadtrips door Andalusië kwamen we er achter dat Spanje veel dorpjes kent heeft waar je niet langer dan een dag wilt verblijven. In deze dorpjes is weinig te doen in de omgeving en ze zijn te ver van de bewoonde wereld. Hoe konden we hier nou zelf weer een leven opbouwen? Nieuwe vrienden maken, naar yoga en een dagje inspiratie opdoen in een stad? Het was een duidelijke conclusie dat we daar niet zouden vinden wat we zochten.

Hoe konden we hier nou zelf weer een leven opbouwen?

We waren jaren geleden als eens in Valencia geweest en konden ons nog herinneren dat we dit zo’n leuke, pure stad vonden. Vanuit Alicante hebben we onze volgende roadtrip ingezet en hebben de omgeving tussen Valencia en Alicante ontdekt. Elke dag een aantal dorpjes en her en der een afspraak met een lokale makelaar om finca’s te bekijken. Niet zozeer om iets te kopen, maar om een idee te krijgen wat we voor een bepaald bedrag zouden kunnen kopen.

In Spanje is het namelijk zo dat je maar 60-70% hypotheek kan krijgen bij een Spaanse bank. Dus na de aankoop moet er nog genoeg budget over zijn om te verbouwen en tijdelijk te kunnen leven zonder inkomsten.

Wij wilden absoluut geen “ik-vertrekje” worden.

Uiteindelijk kwamen we terecht in de Marina Alta, een regio in de Costa Blanca. We waren op slag verliefd, het voelde als thuiskomen. De energie van de mensen was puur, de omgeving was adembenemend mooi en de finca’s waren precies zoals op onze moodboard. 

Wij wilden absoluut geen “ik-vertrekje” worden en namen daarom genoeg tijd om een goed lokaal netwerk op te bouwen. Via social media hadden we iemand leren kennen die als interieurontwerpster veel projecten in deze regio heeft. Tijdens de eerste ontmoeting was er gelijk een klik, zij vond het geweldig wat we van plan waren en besloot haar netwerk met ons te delen. Via haar leerden we de een na de ander kennen. Een betrouwbare property finder, een aannemer en een advocaat. Overigens de belangrijkste mensen om je zoektocht mee te starten. We hadden er alle vertrouwen in om met hun hulp en expertise onze droom te verwezenlijken. 

Carlijn en  Yalçin tijdens roadtrip - casa Alba Bed and Breakfast in Spanje -

Een aantal maanden later waren we terug aan de Costa Blanca om de eerste finca’s te bekijken. Vele vielen af omdat het net niet was wat we voor ogen hadden. Vaak te weinig vierkante meters om zelf te wonen en om genoeg gastenkamers te creëren. Want volgens de berekeningen in ons business plan moesten we minimaal 4 gastenkamers hebben om een gezond bedrijf te kunnen zijn. Dus die ruimte was een must. Andere finca’s vielen weer af vanwege directe buren, het geluid van de snelweg of simpelweg een te groot risicovol project om te verbouwen. Het weekend was bijna over en “onze” finca zat er niet tussen. Dit maakte ons nerveus aangezien we wisten dat het lastig was om iets te vinden met onze eisen binnen ons budget.

De regio was al enorm in ontwikkeling en huizenprijzen begonnen te stijgen. De laatste bezichtiging van dat weekend was een verrassing van de property finder. Deze finca hadden we op papier blijkbaar ooit afgekeurd vanwege te weinig vierkante meters.

casa Alba Bed and Breakfast in Spanje - emigreren naar Spanje

Achteraf bleek dat de omschrijving destijds niet compleet was, wat hier overigens wel vaker gebeurd. We kwamen een typisch Spaans landweggetje opgereden richting een vervallen houten poort. Via een oprijlaan met aan weerszijden cipressen reden we naar een prachtige Mediterraanse finca.

De ligging was uniek, op een heuvel met 360 graden uitzicht over de wijnvelden, de zee en de dorpjes Benissa en Xaló. Er was duidelijk te zien dat er de laatste jaren niemand geweest was. De tuin en terrassen waren overwoekerd met onkruid en binnen was al een tijd niet schoongemaakt. Dit paradijsje had duidelijk aandacht en liefde nodig, onze aandacht en liefde. Hier stond onze droom.

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties! Interesse om te overnachten in onze finca in Spanje? Neem dan een kijkje op Casa Alba. Denk je er over na om ook te gaan emigreren naar Spanje? Lees dan het boek emigreren naar Spanje. Het delen van dit artikel wordt altijd gewaardeerd! Blijf op de hoogte via Facebook! 

Carlijn Blaauw
Carlijn Blaauw

Carlijn (39) woont met haar man Yalçin en hond Juma in het zuiden van Spanje. Samen zijn ze een jaar geleden uit Amsterdam vertrokken om hun droom, een eigen Bed&Breakfast, te realiseren. Hun droom Casa Alba is te volgen op Instagram. Voor DailyNonsense.nl schrijft ze over het opbouwen van hun bedrijf en leven in Spanje.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Leuk om te horen dat jullie je draai gevonden hebt in Spanje.Wij zijn ook op zoek naar huis in Spanje.Hebben 1 jaar gehuurd en hebben besloten een huis zonder trappen te nemen.En dan voorgoed naar Spanje.Wij hoeven niet meer te werken maar daar ben 70 voor.
    We willen graag een huis in de omgeving van LaMarina.Ik hoop dat wij op korte termijn ook kunnen slagen.Alleen vanwege de corona en het eindigen van het huur contract weer even naar Nederland