Succesvol een eigen bedrijf starten. Dit zijn de tips!

Ondernemen heb ik eigenlijk vanuit huis meegekregen. Mijn vader koos op jonge leeftijd al snel voor het ondernemerschap en ook ikzelf heb altijd de kriebel in mijn buik gevoeld om voor mezelf te beginnen. Maar toch, hield mij altijd op jonge leeftijd iets tegen en durfde ik niet op één of andere manier niet mijn eigen bedrijf te starten.

De verandering begon bij mij in 2018. Ik besloot om in m’n eentje op reis naar Australië te gaan. De beste beslissing die ik ooit heb gemaakt als je het mij vraagt, want naast dat het een prachtig land is om te ontdekken heb ik daar heel veel over mezelf geleerd. Een van de belangrijkste dingen die ik leerde is dat ik mijn mening meer mocht laten horen en mocht staan voor mezelf. Voor mijn reis naar Australië deed ik dat weinig en was ik iets te onzeker.

Door deze veranderingen heb ik uiteindelijk de stap wel durven te zetten om een eigen bedrijf te starten. Vier maanden geleden starte ik MediaJet, een communicatiebureau gericht op social media beheer en creatief advies.Ondernemen is echt iets wat je moet leren en om nou te zeggen dat ik zelf een expert ben? Nee zeker niet! Ik ben net 4 maanden onderweg en in die tijd zijn er al zoveel dingen veranderd. Zowel in mijn werkwijze, als in de routine en nu dan ook nog eens het nieuwe obstakel het Coronavirus.

Wil jij nou ook een eigen bedrijf starten. Dan deel ik hieronder vijf tips voor een beginnende ondermening. Heb je vragen over het starten van een bedrijf? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties.

Schrijf een bedrijfsplan en maak je onderneming concreet.

Voordat je met alles begint is het heel belangrijk dat je bedenkt wat jouw krachten zijn. Daarnaast moet je je ook gaan beseffen wat je precies wilt gaan bieden met jouw bedrijf. Brainstorm hier zelf over, maar vraag gerust ook advies aan vrienden en familie. Zij kennen jou immers ook heel goed en kunnen je op nieuwe ideeën brengen! Als je dit op papier hebt kun je voor jezelf omschrijven in welke markt je gaat opereren.

Heb je een concreet plan en ben je klaar om een eigen bedrijf te starten, schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel. Bij de Kamer van Koophandel krijg je ook een aantal vragen over jouw bedrijf, dus wees goed voorbereid.

Focus je op de presentatie van jezelf en je eigen bedrijf.

Heb je je eigen bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is het zaak om na te gaan denken over hoe je jezelf en jouw bedrijf gaat presenteren. Ga je een website maken, ja of nee, en zo ja laat je die bouwen of ga je zelf aan de slag? Kies je voor een fysiek visitekaartje die je aan mensen kunt geven en hoe gaat die eruit zien? En misschien nog het belangrijkste hoe ga je je bedrijf online presenteren. Het is heel belangrijk om mensen te laten weten wie je bent, wat je doet en ook wat je goed kan! En daar komt ook een stukje vertrouwen bij kijken. Je moet overtuigd zijn van je kunnen. Dus vertel aan al je vrienden en familie wat je doet en wat voor een soort bedrijf je bent gestart. Zorg er daarnaast ook voor dat je ook een soort van pitch voor vreemden klaar hebt en geef altijd dat visitekaartje, want hey dit werkt nog steeds! 

Maak een werkplek thuis of huur een kantoorruimte

Thuis werken of een kantoorruimte huren? Maak een keuze en doe dit heel bewust. Je werkt vanuit huis of je werkt vanaf een werkplek. Ik koos voor het laatste omdat ik het fijn vind het gevoel te hebben dat ik collega’s heb! Ik huur mijn bureau op een kantoor met zo’n 15 andere vrouwelijke ondernemers en ik vind dat heel erg fijn!

Jet van Dort Eigen bedrijf starten - Startende ondernemer tips

Maar dit betekent natuurlijk niet dat dit voor jou ook de beste keuze is. Wat ik wil meegeven is dat het belangrijk is dat je een een bewuste keuze maakt. Besef dat als je vanuit huis werkt dat het heel makkelijk is om te gaan netflixen. Maak daarom een gerichte plek waar je werkt en wees heel streng op jezelf dat je na de werkdag je spullen opruimt en zoveel mogelijk uit het zicht legt, zo voorkom je dat je toch gaat zitten werken terwijl je vrij bent!

Houd je administratie in orde

Ja, administratie. Geloof mij dat is een struggle die bij een startende onderneming komt kijken. Je administratie, het is een moeilijk klusje en ik heb het in het begin zelf gedaan. Al gauw kwam ik erachter dat ik het toch best wel ingewikkeld vond. Uiteindelijk heb ik besloten om toch met een boekhouder te werken en dat geeft me mega veel rust. Nu zeg ik niet dat jij dat ook perse moet doen maar het scheelt je een hele hoop kopzorgen en gedoe.

Probeer ritme te houden door iedere dag een schema te maken

In de laatste twee maanden heb ik zoveel veranderingen doorgevoerd in mijn schema en ritme, want ik moet bekennen mijn taken verdelen vind ik zeker niet makkelijk. Ik struggle hier nog steeds mee. Ik werk op dit moment in Trello met lijsten voor de dag, de week, de maand en op die manier organiseer ik mijn werkzaamheden. Voordat ik met Trello werkte heb ik het een tijdje op papier gedaan. Mijn tip, ga op zoek naar wat voor jou werkt en verwacht niet meteen dat je de perfecte manier hebt gevonden, want eerlijk zelf heb ik die ook nog niet gevonden.

Lees ook: MKB en ZZP in tijden van het Coronavirus. Wat nu?

En dan het laatste waar we nu allemaal tegenaan lopen; het Coronavirus. Het is eng en ongrijpbaar en heeft effect op je onderneming. Maar mijn tip, blijf rustig, werk door en grijp nieuwe kansen aan om creatief aan de slag te gaan! Want juist nu heb je de tijd om daar mee bezig te zijn!

Vragen over Succesvol een eigen bedrijf starten?

Kortom, heb je eigenlijk altijd al gedroomd om een eigen bedrijf te starten?Droom niet verder, maar ga ervoor. Een ding is zeker elke stap die je zet naar je eigen bedrijf is het meer dan waard! Heb je vragen als startende onderneming of wil je meer tips om een eigen bedrijf te starten? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder.

Jet van Dort
Jet van Dort

Jet - een trotse Amsterdamse - is 26 jaar en woont in Amsterdam. Ze is avontuurlijk en haar grote passie is haar vak communicatie en reizen. Sinds eind 2018 is er een hele hoop veranderd want toen besloot ze 3 maanden met backpack door Australië te trekken en uitgereisd raakt ze nooit. Ze is ondernemend, ambitieus en creatief en heeft sinds oktober 2019 haar eigen bedrijf ‘Media Jet’ waarin ze mensen ondersteunt met hun communicatie. Dit om mensen te helpen om hun communicatie te verbeteren. Verder houdt ze van skiën, tijd door brengen met vrienden en familie en is heel erg fan van Ajax!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP