Een week “glamping” aan het Italiaanse meer van Trasimeno gaf mij rust

U heeft uw bestemming bereikt. De bestemming bevindt zich aan uw linkerhand. We rijden de camping op en zoeken een parkeerplek. “Nu op zoek naar de receptie”. Ik ben nog verzonken in mijn telefoon. De komst van het onbeperkt internet in Europa heeft veel goeds gebracht, maar betekent ook dat je steeds constant ongezellig op je telefoon zit tijdens reisjes. Ik besluit mijn telefoon weg te stoppen en herinneren mijzelf er even aan dat ik een (kind of) offline vakantie voor ogen had.

Als we de receptie binnen komen wordt er door drie vrouwen druk gekakeld. Na een paar minuten spot een van de vrouwen ons aan de receptie. ‘Benvenuti, welcome at Punta Navaccia’. Bewonderenswaardig weet ze meteen wie we zijn. ‘Erik of Villatent send you right?’ Ik klink en lach. ‘Ah, si, he told me everything about you, wait a second. I take everything and bring you to the tent’. Ze pakt haar sleutels, het bedlinnen en geeft een bordje die we in de auto kunnen leggen zodat we voor de tent kunnen parkeren. Ik stap bij haar in de golfkar, terwijl ik luister naar verhaal. Vol passie spreekt ze over de camping die haar vader ooit heeft opgericht. Het (glamping) avontuur kan beginnen.  

Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

Ik ben nooit een groot fan van kamperen geweest. Nooit begrepen waarom mensen tijdens hun vakantie voor minder comfort dan thuis kozen. Wat beweegt mensen in vredesnaam om twee weken in een tent door te brengen? Afgelopen januari, ging precies dit alles door mij hoof bij het betreden van de camping afdeling op de vakantiebeurs in Utrecht. Zonder te kijken liep ik over de afdeling tot dat ik even bleef steken bij de stand van Villatent. deze tenten zagen er totaal anders uit en hier moest ik meer van weten.

Glamping: geniet van de charme van kamperen met de luxe van thuis

En of ik meer kreeg te weten. Meteen vertelde eigenaar van Villatent Erik vol passie over zijn tenten. “De tenten zijn ideaal geschikt voor een glamping vakantie”. “Een wat voor soort vakantie?” vroeg ik hem tijdens mijn bezoek. “Nou, tijdens je glamping vakantie geniet je van de charme van kamperen met de luxe van thuis.” Ik vond het concept te gek klinken. Een week slapen in een luxe tent betekent dus dat je niet hoeft te slepen met wc rollen over de camping, gewoon warm kan douchen in je tent en je eigen aanrecht, koelkast en gastoestel hebt. Dit wilde ik uit proberen. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperenPunta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen
Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

Maar hoe is glamping nou echt? Hoe is het om een week door te brengen in een tent van Villatent? Eerlijk, ik vond het een super leuke ervaring. De tenten zijn gemaakt in bungalowstijl, binnen is alles van hout (inclusief houten vloer) waardoor je een beetje het gevoel hebt van een huisje maar wel met de charme/knusheid van een tent. De tenten zijn geschikt voor zes personen ( een groot tweepersoonsbed/ twee stapelbedden) en hebben ieder een eigen bbq.

Als je met ze’n tweeën een glamping vakantie boekt slaap je dus niet op een luchtbed (die iedere dag lek is) of matje (waar je gebroken door wakker wordt), maar op een comfortabel bed van 90 x 200 cm met een echt matras. Daarnaast beschikken de luxe tenten over eigen sanitair, waardoor je iedere ochtend heerlijk warm kan douchen. Dit vond ik zelf een enorm voordeel!

Glamperen geeft een soort van innerlijke rust

Naast het comfort wat deze tent je biedt, merkte ik ook dat glamperen iets anders met een mens doet. Waar ik vroeger totaal niet snapte waarom mensen twee weken naar een camping gingen, ben ik dat na 7 dagen ‘glamperen’ veel meer gaan begrijpen.

‘Glamperen’ geeft een soort van innerlijke rust. In Nederland leven we in een sneltreinvaart, worden we constant geprikkeld door onze telefoon, agenda herinneringen, social media, inkomende mail, tv en lijken we altijd alles maar te willen plannen. Terwijl dat bij kamperen opeens allemaal niet meer aan de orde is. De enige vraag die je jezelf in de ochtend stelt tijdens het glamperen is of je chocopasta of jam op je croissant smeert.

Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

In het begin besef je dit nog niet zo. Wij hadden van te voren een hele planning uitgestippeld, waar we achteraf misschien de helft van hebben gedaan (hier later meer over). Je leeft op de camping  echt van dag tot dag.

De tenten zijn luxe ingericht, maar de camping was redelijk basic. Was dit een probleem? Nee, want het zijn de kleine dingen die het doen. Het uitzicht over het meer als je in de ochtend de tent openritst, de enorme enthousiasme van Simona (een van de drie zussen, die de camping runnen) die zo af en toe met haar golfkar langs kwam crossen om gedag te zeggen.

Het zijn nog steeds de kleine dingen die het doen

Maar ook gewoon het feit dat je na heel veel chips, kaas, wijn en heel veel gezellige gesprekken besluit je bbq plan na een dag later te verschuiven. Dit vooral omdat je echt geen honger meer hebt en stiekem ook geen zin om die bbq nog aan te steken.


Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

En voordat ik het verhaal over het succes van het glamperen bij Punta Navaccia afsluit, even terug naar de drie zussen. De camping werd in 1976 opgericht door Italiaan Piero Migliorati die een passie had voor reizen en de wereld ontdekken. Op een stuk land, wat toentertijd meer op moeras leek dan wat anders, besloot hij een camping te bouwen. Een camping waar iedereen welkom is. Inmiddels is Piero overleden, maar nog steeds is de gastvrijheid op de camping te voelen.

Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

De drie dochters Monica, Simona en Barabara hebben de camping overgenomen en laten zijn gedachtes en visie over de camping voortleven. Tijdens een bezoek aan het nabijgelegen eiland Isola Maggiore (zie foto’s hieronder) vertelt Simona dat ze duizend ideeën heeft voor de camping. Maar dat het allemaal niet zo snel gaat.

De familiaire Italiaanse gastvrijheid is wat deze camping zo bijzonder maakt.

Vergunningen zijn lastig, maar ook investeren kost geld. Ondanks haar duizend prikkels en ideeën, vind ik het enorm mooi om te zien, dat ze als campinghouder beseft dat haar camping niet perfect is, maar dat dat misschien helemaal niet uit maakt. Juist de familiaire Italiaanse gastvrijheid is wat deze camping zo bijzonder maakt.

Punta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperenPunta Navaccia Villa Tent Italie glamping kamperen

Wil je ook tot rust komen, maar toch een beetje het comfort van thuis behouden? Boek dan een vliegticket naar Pisa of Bologna en rij richting het Transimeno meer van Italië. Zet je telefoon uit, laat je laptop thuis en ontdek de prachtige omgeving van Umbrie. Oh en vergeet vooral een niet een paar leuke bordspellen mee te nemen. Een potje kaarten of rummikub doet het altijd goed.

Ik klop op het raampje van de receptie. ” We are leaving”. ” Ciao, sa cartendo”. Simona komt  met een roos naar ons toe lopen, die ze mij overhandigd. “This is for you”. Voordat we alle spullen in de auto gooien maak ik nog snel een foto met twee zussen.

Op de weg naar de volgende bestemming zet ik zonder bewerking de foto op mijn Daily Nonsense Instagram. ik typ de tekst erbij: ‘Afgelopen week stonden wij op Camping Punta Navaccia om voor Villatent, het luxe kamperen oftewel glamping uit te proberen. De camping wordt met liefde gerund door drie Italiaanse zussen. Kamperen is een beetje terug gaan naar de basis, maar juist door de enorme gastvrijheid van deze dames heb je bijna het gevoel alsof je onderdeel bent van een te gekke Italiaanse familie. En dat is soms waardevoller dan wat dan ook. #dekleinedingen.’

Na het posten besluit ik mijn telefoon weer weg te doen en onze Italië muziek playlist aan te zetten. Hulapalu van Andreas Gabalier galmt door de auto. Op naar het volgende avontuur. 

Lees meer over Italie 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP