Een bezoek aan Burg Eltz. Aanrader of toch niet?

Op drie uur afstand van Utrecht en op steenworp afstand van Koblenz ligt Burg Eltz. Burg Eltz ligt in plaatstje Wierschem en is een van de belangrijkste burchten van Duitsland. De burcht is vooral bekend op social media en menig instagram meisje is hier al geweest om een prachtige foto te maken voor dit kasteel. En ook ik heb menigmaal Burg Eltz op mijn Instagram tijdlijn voorbij zien komen en mijzelf de vraag gesteld; is deze Burcht ook net zo mooi in het echt? Tijdens de roadtrip met Breakzy door Duitsland ging op onderzoek uit.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem

Geschiedenis Burg Eltz

Burg Eltz is het prototype van een Duitse ridderburcht. Het kasteel bleef door de eeuwen heen voortdurend in familiebezit en is nooit verwoest. De eigenaar, graaf Karl von und zu Eltz-Kempenich heeft jarenlang is dit kasteel gewoond. Inmiddels is hij verhuisd en heeft hij zijn kasteel opengesteld voor publiek. Het kasteel is sprookjesachtig en wanneer je na een korte wandeling aankomt bij het kasteel waan je je ook even in een fantasiefilm. Harry Potter of The Lord of The Rings, it is up to you.

Tips voor een bezoek aan Burg Eltz

Burg Eltz ligt net over de grens in Duitsland en is ideaal om te bezoeken tijdens een korte roadtrip. Een bezoek aan Brug Eltz zou je bijvoorbeeld kunnen combineren met een dag naar pretpark Phantasialand (op ongeveer 1,5 uur afstand) of een bezoek aan het schattige stadje aan de Moezel Cochem (op ongeveer een half uur afstand). Wij bezochten Burg Eltz na 2 dagen Dusseldorf en een dagje Phantasialand.

Parkeren

Bij aankomst in Wierschem word je via bewegwijzering richting Burg Eltz geleid. Het kasteel beschikt over een grote parkeerplek waar je voor 2 euro (per bezoek) kan parkeren. Na betaling krijg je een folder met alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan Burg Eltz.

Wij bezochten Burg Eltz in augustus en ik heb geen idee hoe het met parkeren zit in de winterperiode. Tijdens de wintermaanden is namelijk de schatkamer van het kasteel officeel gesloten, maar kun je wel een bezoek brengen aan de burcht. Hoe leuk om foto’s voor Burg Eltz te maken als het heeft gesneeuwd!

Wandelen naar Burg Eltz

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen (heenweg berg af, terugweg berg op) naar het kasteel. Het is ook mogelijk om vanaf de parkeerplaats een pendelbus te nemen naar het kasteel Een retour rit kost rond de vijf euro.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem

Wij hebben gewoon gewandeld en ik moet zeggen dat het echt prima te doen is. Het is een mooie wandeling door het bos, dus zeker geen straf.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem

Openingstijden Burg Eltz

De burcht inclusief schatkamer en lunchgelegenheden zijn iedere dag geopend van eind maart tot begin november tussen 09:30 en 17:30. Wil je alleen een foto maken voor de burcht? In het winterseizoen zijn de schatkamer en de lunchgelegenheden dicht, maar is het wel mogelijk om een wandeling te maken naar de burcht. Het zou dan vast minder druk zijn, maar een foto voor het sprookjesachtige kasteel is dan dus ook gewoon mogelijk.

Entree prijzen

Alleen voor de schatkamer (inclusief gids) betaal je een entree fee van 10 euro (kinderen en groepen krijgen korting). De rondleidingen starten ieder kwartier op de binnenplaats van het kasteel. Wil je alleen een foto maken of de burcht bekijken? Dan hoef je geen entree te betalen. De enige kosten die je dan hebt zijn dus parkeerkosten.

Eten en Drinken rondom Burg Eltz

Bij Burg Eltz is een restaurant met terras waar je iets kan eten en drinken. Je kan hier typische Duitse gerechten bestellen als curry-bratwurst, goulash soep, Flammkuchen en Apfelstrudel. Voor een koffie betaal je 3,30 euro. Wij wilden koffie gaan drinken, maar in augustus was het op het terras  echt overvol. Daarom besloten we ergens anders heen te gaan voor een bakkie koffie.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem Eten en Drinken

Kastelen en dingen doen in de omgeving

Rondom Burg Eltz vind je diverse kastelen. Hiervan is Burg Pyrmont de meest bekende. Na een bezoek aan Burg Eltz bezochten wij dit kasteel, wat op ongeveer 15 minuten rijden van Burg Eltz afligt. Helaas hadden wij pech en was het gesloten. Ik moet ook eerlijk toegeven dat Burg Pyrmont enorm tegenvalt als je eerst Burg Eltz hebt bezocht. Wat ik wel aanraad is om Burg Eltz te combineren met een bezoek aan de stad Cochem aan de Moezel. Cochem is een typisch gezellig Duits stadje waar je als afsluiter van je dag een heerlijk biertje of wijntje aan de Moezel kan drinken. Het is ook leuk om Burg Eltz te combineren met de steden Koblenz of Trier.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem kastelen in de buurt

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem kastelen in de buurt Cochem

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem kastelen in de buurt Cochem

Mijn mening over Instagram spot Burg Eltz

In alle eerlijkheid ben ik geen grote fan van de ‘Instagram spots’.  Meer hier over weten? Lees dan het artikel ‘De naakte waarheid achter de Instagram bubbel’. Desondanks is het een mooi kasteel en zeker leuk om een keer te bezoeken. Zelf zou ik nooit alleen naar Duitsland gaan voor het kasteel, maar wanneer het op je roadtrip route ligt dan moet je er zeker even langsgaan.

Een bezoek aan Burg Eltz wierschem kastelen in de buurt

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP