Dutch Dabba Wala: Indiaas eten in Amsterdam

Wie mij echt goed kent weet dat ik een groot fan ben van India. Na mijn eerste reis naar India werd ik verliefd op het land. Vooral de stad Varanasi en mijn bezoek aan het Tawang Festival maakte grote indruk op mij. Maar liefst drie keer reisde ik naar India en niets liever zou ik weer gaan. Mijn liefde voor India is dan ook waarschijnlijk een van de redenen dat hier in Nederland Indiase eet-tentjes altijd mijn aandacht trekken. Op een of andere manier laten ze mij dan weer even terug gaan naar die tijd, die tijd in India.

Op een warme maandag middag fiets ik over de Elandsgracht terug naar huis als mijn aandacht wordt getrokken door een nieuw eettentje. Indian Cuisine Dutch Dabba Wala staat er op de gevel. Hier moet ik meer van weten.

Eenmaal binnen kom ik meteen in gesprek met de eigenaar Krishan. Dutch Dabba Wala is net geopend en is op dit moment vooral gericht op take-way. Vandaar ook de naam want, Dabba Wala is al meer dan 100 jaar een van de bekendste bezorgservice in India. De Dabbawala’s brengen in India, vooral in Mumbai, met de fiets de lunch naar de kantoormedewerkers. Dabba Wala betaald letterlijk vertaald: hij die de doos draagt.

‘We willen met dit restaurant graag een mix van India en Nederland laten zien. De naam komt uit India, maar het is wel gemixt met Nederlandse invloeden. Zo zie je op het logo een Dabbawala met klompen aan fietsen’.

Ik kijk om mij heen en besef mij dat daar echt is overnagedacht. Er staat een Indiase riksha bij de muur, de toonbank leunt op een fiets en de tafeltjes waar je aan kan eten geven ook het gevoel van even in India zijn.

Na een gezellig gesprek spreek ik af om later die week terug te komen om meer te proeven van Dutch Dabba Wala. Krishan vertelt dat dan zijn zoons Dushant en Karan er zijn, die mij nog meer kunnen vertellen .

Dutch Dabba Wala: Indiaas eten in Amsterdam

Dus zo gezegd zo gedaan. Nog geen paar dagen later, op vrijdag avond sta ik samen met Juliette voor de deur van Dutch Dabba Wala. Moeder Meena zit al buiten en we worden vriendelijk ontvangen door het gezin. Omdat het lekker weer is nemen we buiten plaats aan tafel.

Buiten staat een bord waar een broodje met de tekst ‘count the memories not the calories’ op staat. Dit broodje, genaamd Vada Pav proefde ik de vorige keer, en is een van de bekendste fastfood snacks uit Mumbai.

Vandaag gaan we hoofdgerechten proeven, maar we beginnen met Mango lassi en Indian Masala Chai. Voor diegene die nog nooit in India zijn geweest of niet bekend zijn met de Indiase keuken. Lassi is een yoghurt drankje wat vergelijkbaar is met een milkshake. Naast dat een mango lassi enorm lekker is, is het ideaal om sommige pittige Indiase gerechten mee af te blussen.

Indian Masala Chai is een pittige Indiase kruidenthee. Deze thee dronk ik regelmatig tijdens mijn reis door Arunachal Pradesh. Als ik een slok neem van de thee waan ik mij weer even daar, in India.

Mango lassi en Indian Masala Chai best indian food Amsterdam

De menukaart van Dutch Dabbawala is uitgebreid en bestaat uit snacks, curries, tawa rolls, sheekh kebabs en heel veel meer. We hebben geen idee wat we moeten kiezen dus besluiten onze keuze uit handen te geven. ‘Maak maar wat lekkers’ zeg ik tegen Dushant (de zoon van de eigenaar).

Nog geen 5 minuten later loop ik naar binnen en vraag ik of hij ook garlic Naan en Paneer Butter Masala erbij kan serveren. Dit zijn namelijk mijn favorieten gerechten uit India.

Menu Dutch Dabba Wala Amsterdam

In de tussentijd komen we in gesprek met het gezin. Waar ik denk dat het idee van Dutch Dabba Wala van de zoons komt, blijkt het idee uiteindelijk van moeder Meena te komen. Ze was het thuis zitten zat en wilde iets nieuws. Meena staat niet in de keuken, maar haar gerechten waren wel een inspiratie voor de huidige menukaart.

Het fijne van de Indiase cultuur (maar dit is ook wat ik ervaarde bijvoorbeeld tijdens mijn rondreis Oman) is dat het collectief en familiair is. Ik kan het ergens moeilijk omschrijven, maar het gevoel van deze avond, heerlijk onbezonnen, gesprekken van links naar rechts, brengen mij weer even terug in mijn reizigersvibe. En dit, terwijl ik gewoon op 500 meter van mijn huis sta.

best indian food Amsterdam take-away Indiaas eten

Dan 20 minuten en heel wat gesprekken over meditatie, India, films en eten, later komt het eten op tafel. ‘Binnenkort krijgen we hele leuke borden, dan moet je maar eens terug komen’ zegt Karan (de andere broer).

Op tafel staan verschillende Indiase gerechten bestaande uit veg Manchurian & Garm Kukkad Wings (oftewel Hot Wings), Punjabi Kadhi Pakora, Dal Tadka (Dhaba Style), Chicken Saag, Chicken Jalfrezi en Paneer Makhan Wala. Dit laatste gerecht is dus Butter Masala, een van mijn favoriete Indiase gerechten. Dit wordt smullen!

Onze favorieten van vandaag zijn Bebe da Chicken Saag (een gerecht met spinazie en kip) en Manchurian. Manchurian is Indian street food met een chinese touch. Het lijken gehaktballetjes, maar het zijn gestoomde groenten dumpings. Lekker!

Het is al donker als we richting huis te gaan. Het was zo gezellig dat we nog lang hebben getafeld en zijn blijven zitten. We twijfelen nog even of we ergens een wijntje gaan drinken, maar besluiten om toch naar huis te gaan. Niks lekkerder deze avond heerlijk op de bank te ploffen en in de Indiase sferen te blijven met de film The Hundred-Foot Journey.

The Dutch Dabba Wala – Elandsgracht 140h – Amsterdam

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.