De natuur is goed voor je; je laadt ervan op en komt tot rust. Dat merkte ik zelf maar al te goed tijdens mijn solo natuurvakantie naar de North York Moors.
Ik ben echt mega enthousiast over deze reis, maar besef ook dat je voor een weekendje weg niet helemaal naar Engeland wilt reizen. Dat is dan net iets te ver.
Gelukkig is er een alternatief: slapen in een duinhuisje van Surfana op Vlieland.
Eind juni werd ik uitgenodigd om drie nachtjes in een zogeheten sheddie op Surfana te overnachten.
Wat is Surfana?
Surfana staat bekend om surfen, van lessen tot vakanties. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, je hoeft zeker niet te surfen om erheen te gaan. Rondom het Surfana-camp zijn namelijk genoeg andere dingen te doen. Wat precies, dat zocht ik voor je uit.
Slapen in een duinhuisje aan zee
Wanneer je een vakantie met Surfana boekt, verblijf je in een sheddie. Deze accommodatie geeft je een beetje het gevoel van een tent (met rits), maar heeft wel een bed met matras.
Daarnaast zit er in de sheddie een lampje, voldoende stopcontacten om van alles op te laden, en zelfs een vloerkleed.
Een sheddie boek je vanaf 48 euro p.p per nacht
Het toilet en de douche zijn te vinden op de camping en deel je met de andere campinggasten.
Chillen en spelletjes spelen in de gemeenschappelijke tent
Op het kamp is er een gemeenschappelijke tent met een grote bank, stoelen en picknicktafels.
Het is de ideale plek als je een spelletje wilt spelen (er zijn genoeg spelletjes in de tent), een boekje wilt lezen, op de laptop wilt werken, of gewoon wilt relaxen.
Iedere dag wordt er vers fruit in de tent neergelegd die je, net als de koffie en thee, gratis mag pakken.
Ontbijten en dineren bij Surfana
Ook wordt er iedere dag tussen 09:00 en 11:00 een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd. Een groot voordeel is dat er veel diversiteit is in het ontbijt.
De ene dag kregen we wentelteefjes, de andere dag eieren en croissants, en weer een andere dag overnight chia-yoghurt.
Boek je een weekendje Surfana, dan zit daar ook standaard twee keer een vegetarisch diner bij inbegrepen. Boek je een week, dan zelfs vier keer!
Een pluspunt is de vriendelijke crew, die elke dag heerlijk kookt, je met van alles en nog wat helpt, en ook gewoon ontzettend gezellig is.
Wat is er te doen op Surfana Vlieland?
Het valt me op dat veel mensen, zodra ze op vakantie gaan, meteen alles willen zien en doen.
Ze gaan eigenlijk door met plannen, zoals ze dat in hun dagelijkse leven ook doen.
Surfana, maar zeker ook Vlieland is de ideale plek om de boel eens de boel te laten en gewoon te zien wat er op je pad komt.
Yoga van Fay Cleaver Movement & Yoga
Vind je dat lastig en ben je vaak te onrustig om te leven in het moment? Dan kan ik een yogales van Surfana, gegeven door Fay Cleaver Movement & Yoga, zeker aanraden.
Tijdens mijn verblijf nam ik deel aan een van haar lessen, die enorm rustgevend werkte. Je merkte echt aan de groep dat iedereen tot rust kwam. Ideaal dus als je onrustig bent en op zoek bent naar ontspanning.
En geloof me, ik herken je strijd met onrust zeker. Tot een jaar geleden wilde ik ook altijd alles gezien hebben en vond dan pas rust.
Hoe je hiervan afkomt? Een eerste stap is je bewust worden van het feit dat je altijd iets wilt doen en daardoor uit het moment gaat. De rest volgt vanzelf.
Lees ook: Van ‘Doen’ naar ‘Zijn’: leven zonder onrust in Zuid Spanje
Relaxen en boekje lezen op het camp
Van plan om eindelijk eens dat boek te gaan lezen waar je thuis niet aan toe komt?
Op de bank in de gemeenschappelijke tent, buiten in een van de zitzakken of in de hangmat, er is genoeg plek om lekker te lezen. Wil je even helemaal alleen zijn?
Loop dan de duin over en binnen twee minuten sta je op het strand of in de duinen. Als het niet waait, is dat wat mij betreft de spot om eindelijk eens dat boek open te slaan.
Surfen op de Vlielandse golven
Iets wat je ook op het strand, maar dan in de zee, kunt doen, is surfen. Zelf surf ik niet, maar ik vind de surfvibe (en de mensen die surfen) altijd mega relaxed!
Waar voor de een yoga werkt om tot rust te komen, werkt voor de ander met een surfboard in het water liggen rustgevend. Een groot voordeel als je met een groepje naar Surfana komt, is dat niet iedereen hoeft te surfen.
De een kan yoga doen, de ander kan gaan lezen of naar het strand gaan, en weer een ander gaat surfen. Ondanks dat je met een groep op Vlieland bent, kun je zelf je eigen plan trekken, en dat is fijn.
Bij je verblijf is het lenen van een wetsuit en board inbegrepen. Lessen kunnen apart worden bijgeboekt.
Wandelen in de natuur
Vlieland staat bekend om zijn prachtige en afwisselende natuur: duinen, bossen, strand, het wad, heide en vennen.
Vanaf Surfana lopen verschillende wandelroutes, en binnen no-time ben je weg van de drukte.
Een tip: wandel langs de ijsbaan van Vlieland, via het dorp langs de vuurtoren om vervolgens terug te keren naar de camping van Surfana.
Dorpsstraat en O.Poenel bezoeken
Zelf ben ik geen grote winkelfan, maar ik weet dat velen tijdens hun vakantie graag even in de winkeltjes snuffelen.
In de Dorpsstraat van Vlieland, op zo’n 15 minuten lopen van Surfana, vind je diverse winkels.
Een tip: loop langs het huis van O.Poenel (Nel Cupido-Kooijman). Ze is een fenomeen op Vlieland en schrijft de mooiste gedichten.
Fietsen op Vlieland
Vlieland is deels autovrij; alleen inwoners mogen gebruikmaken van een auto. Het vervoersmiddel op het eiland is dus de benenwagen of de fiets.
Er rijdt ook een bus rond op Vlieland (waar je gewoon je OV-chipkaart voor kunt gebruiken), maar het is toch wel erg fijn om een fiets tot je beschikking te hebben.
Een fiets huur je in het dorp voor zo’n 7 euro per dag (verschilt per verhuur).
Zonsondergang in de duinen
Achter de duinhuisjes van Surfana liggen de duinen en het strand. En er is geen mooiere plek om de zonsondergang dan hier te bekijken.
Een paar stappen vanuit je sheddie en je bent er. Hoe fijn is dat!
Hoe kom je op Surfana Vlieland?
Surfana ligt op Vlieland, op camping Stortemelk. Vanaf Harlingen gaat de veerboot naar Vlieland (vier keer per dag).
De overtocht duurt ongeveer 1,5 uur, met uitzondering van de sneldienst (50 minuten), die één keer per dag vaart.
Met de trein van Amsterdam naar Harlingen
Zelf kwam ik vanuit Amsterdam, en het makkelijkste is met de auto naar Harlingen te rijden. Al moet ik zeggen dat het openbaar vervoer ook prima te doen was.
Vanaf Amsterdam pak je de trein naar Alkmaar, om vervolgens met de bus (Arriva Qliner 350) over de Afsluitdijk te gaan.
Aan het einde van de Afsluitdijk stap je over op bus 71 naar Harlingen Haven. Je doet er zo’n 2,5 uur over.
De bagage van en naar Camping Stortemelk
De boot vertrekt precies op tijd, en het handigst is om een half uurtje van tevoren aanwezig te zijn. Zo kun je rustig je bagage afleveren op de voorbestemde Stortemelk-karren.
Als je je bagage hierop legt, wordt deze op Vlieland geheel gratis afgeleverd op de camping.
Lopen vanuit Vlieland haven naar de camping
Vanaf de haven is het ongeveer 15 minuten lopen naar de camping.
Op de camping kun je je bij de receptie aanmelden, je bagage ophalen en daarna doorlopen naar het Surfana. Geniet van je vakantie!
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.