Door spiritualiteit kon ik seksuele blokkades oplossen

Het is 2016 als ik, door een lange depressie, voor het eerst in contact kom met mijn spiritualiteit. Ik stuit per toeval op een boeddhistische tekst, waarin de Vier Edele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad worden beschreven. Er staat dat pijn lijden in dit leven onvermijdelijk is, maar dat je het kan verzachten door het boeddhisme te volgen. Omdat ik in zo’n donker gat zit besluit ik het maar te proberen, niet wetende dat dit mijn hele leven gaat veranderen.

Op de middelbare school was ik een van de eerste van mijn vriendinnen die geïnteresseerd was in jongens. Als nieuwsgierige puber las ik vol interesse Hitkrant, vooral om de versier- en zoentips in me op te nemen.

Naomi op de middelbare school met rozen van jongens

Het verschil tussen liefde en lust kende ik nog niet, dus nam ik verkering met elke jongen voor wie ik lust voelde. Ik had op dat moment nog geen seks, maar ik vond zoenen wel super interessant en opwindend. Elke verkering die ik had duurde een paar maanden en daarna fladderde ik weer verder naar de volgende jongen waar ik lust voor voelde. 

Ik had een hele fijne tijd op de middelbare school. Ik voelde me geliefd door de mensen om mij heen. Ik had een grote groep met vrienden en ik kon het met bijna iedereen goed vinden. Ik was zelfverzekerd, sociaal en extravert. Dit veranderde allemaal toen ik op mijn zeventiende op het HBO terecht kwam.

Depressief door eenzaamheid

Mijn eerste vriendje had het net uitgemaakt en dat gaf een enorme deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik maak geen nieuwe vrienden, omdat ik niet goed in mijn vel zit. Mijn zelfbeeld is op dat moment zo laag dat ik soms het gevoel heb dat niemand in dezelfde ruimte überhaupt doorheeft dat ik er ben. Op school ben ik vooral heel erg veel alleen.

Wanneer ik thuis kom, voel ik mij ook alleen. Ik kom uiteindelijk in een depressie terecht. Toen wist ik nog niet hoe het voelde om depressief te zijn, of wat het inhield. Maar ik wist wel dat ik wilde dat dit nare gevoel ging stoppen. In een winkeltje koop ik een zilveren ketting uit India, met daarop een teken. 

Wanneer ik opzoek wat het teken betekent, kom ik op een spirituele website terecht. De tekens op het kettinkje blijken de ogen van Boeddha te zijn. Zo kom ik voor het eerst met het boeddhisme in aanraking. 

Boeddhisme ontdekken

Het boeddhisme is opgebouwd uit De Vier Edele Waarheden het Edele Achtvoudige Pad. 

De vier Edele Waarheden

De vier Edele Waarheden gaan over de kernfilosofie, die luidt als: Er is lijden en het lijden heeft een oorzaak. De oorzaak van het lijden kan opgeheven worden. Door het Edele Achtvoudige Pad te volgen kan het lijden worden beëindigd.

Het Edele Achtvoudige Pad

Dit gaat onder anderen over juist handelen, een juiste intentie hebben, maar ook over een juiste mindfulness uitoefenen. Daarbij is verlangen volgens het boeddhisme de grootste oorzaak van ons lijden. Wanneer we aan het verlangen zijn, accepteren we onze huidige realiteit niet. In plaats van het huidige moment te waarderen voor wat het is, denken we continu aan wat we wél willen, of waar we nog méér van willen.

Het Edele Achtvoudige Pad Boeddhisme / Spiritualiteit

Het beëindigen van het lijden? Dat klinkt mij tijdens mijn depressie als muziek in de oren. Ik besluit het Edele Achtvoudige Pad te volgen, om te kijken of het mij inderdaad van mijn lijden verlost. Vooral in mijn mindfulness word ik erg fanatiek. Als ik een kop thee drink, dan zorg ik ervoor dat ik alles ervaar: de geur, de warmte van het kopje tegen mijn handen, de smaak. Ik zie mindfulness als dé tool om dat rot gevoel uit mijn systeem te krijgen. 

Doordat ik mij meer bewust word van mijn omgeving, volgt op een natuurlijke manier het bewustzijn van mijn innerlijke wereld. Ik neem mijn gedachten ineens minder serieus. Ik word de observeerder, in plaats van de eigenaar. Wanneer ik merk dat ik negatief denk over mezelf, zet ik de gedachte meteen om naar iets positiefs en herhaal deze in mijn hoofd. 

Vergroten van zelfbeeld en zelfcompassie 

Na een paar weken gaat mijn zelfbeeld vooruit. Ik krijg meer zelfcompassie en vind mezelf ook daadwerkelijk leuker dan eerst. Binnen een paar maanden zakt mijn depressie langzaamaan weg. Met al dat nieuwe bewustzijn van mijn omgeving én mijn innerlijke wereld, kom ik in contact met een nieuw soort gevoeligheid. Ik begin de gevoelens van anderen te voelen en ervaar soms onverklaarbare momenten van helderheid. In deze momenten voelt het alsof ik iets ‘weet’, zonder dat ik daar enige aanleiding toe heb. Dit is het begin van mijn spirituele ontwaking. 

Over mijn spirituele ontwaking sprak ik eigenlijk niet. Het was immers 2016 en toen was het nog helemaal niet normaal, ‘cool’ of ‘esthetisch’ om spiritueel te zijn. Met de komst van New Age Spirituality in 2020 wordt spiritualiteit ineens een hype – maar hier ga ik later (in een nogal geïrriteerd artikel) verder op in. 

blokkades seksueel doorbreken - tips en oorzaak / tantra / spiritueel

Na mijn spirituele ontwaking was de aandacht van jongens weer constant aanwezig, ik hield nog steeds van het spel van flirten en verleiden, maar met mijn enorme libido deed ik eigenlijk niks. Er zijn talloze jongens waar ik verschillende nachten mee heb beleefd. Hoe kon ik ook anders? Als meid van 21 in een stad als Amsterdam.  

Zo ontmoette ik een leuke jongen op een studentenfeest, de hele nacht lag ik bij hem in bed. Met een andere jongen danste ik op Rockmuziek in café Maloe Melo, waar hij mij zoende aan de bar en uiteindelijk met me mee naar huis ging. Met een andere jongen heb ik de hele nacht zitten lachen in de tuin van het Skatecafé. Dit is slechts een fractie van de vele ontmoetingen binnen één zomer. 

Niet kunnen overgeven aan seks

Je zou misschien denken dat mijn leven écht sex, drugs, and rock and roll was. Dat was het eigenlijk ook, behalve dus de seks. Dat is toch gek? En daarom vraag ik mijn goede vriend Google raad. Want wat is er in hemelsnaam mis met mij?

Naomi in de de puperteit Niet kunnen overgeven aan seks

Wel ontzettend geil zijn, maar niet doorzetten tot seks? Mijn vriendinnen hebben eindeloos seks en lijken daar geen moeite mee te hebben. Na wat rond te speuren op internet kom ik op de term demi sexual, wat inhoudt dat je je alleen seksueel aangetrokken voelt tot iemand waar je diepere gevoelens voor hebt.

Maar als je de bovenstaande alinea hebt gelezen, kan je zien dat ik wel degelijk opgewonden werd van mannen waar ik geen diepere gevoelens voor had. Zelf begreep ik dit alleen nog niet, omdat ik – achteraf gezien – seks gewoon veel te spannend vond.

Neotantra workshop volgen

Ik besluit om een spirituele workshop te volgen over Female Pleasure. Op de avond van de workshop kom ik in een mooi aangeklede zaal terecht met bloemen, kaarsen en alleen maar vrouwen. De groep voelt meteen veilig en oprecht. 

Negatieve seksuele ervaringen voelen

De docente begint te vertellen, vanaf het moment dat ze begint te praten hang ik direct aan haar lippen: ‘negatieve seksuele ervaringen, zo klein als je niet helemaal op je gemak voelen tijdens de seks, kunnen bijdragen aan een blokkade in ons huidige seksleven. Deze energie slaan we vlakbij onze baarmoedermond op. Het zorgt ervoor dat we onze bekkenbodemspier onbewust aanspannen waardoor we verkrampen. En zo wordt onze vagina minder gevoelig.’

Ze vertelt dat onze vagina een enorme wijsheid heeft. Heb je bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat je iemand heel erg leuk vond, ook écht opgewonden was, maar dat het oncomfortabel was om seks te hebben? Puur omdat je vagina het niet toeliet? En heb je daarna meegemaakt dat de connectie met dat persoon niet lekker liep, of dat ze je zelfs slecht behandeld hebben? Jouw vagina weet vaak al veel eerder dan jij of iemand goed voor je is. 

Seksuele blokkades losschudden door meditatie

Uiteindelijk beginnen we met het meditatieve gedeelte van de les. Iedere vrouw wordt gevraagd om op haar rug te gaan liggen en naar haar vagina toe te ademen. Tijd verstrijkt en we raken allemaal in een diepe meditatie. Op een gegeven moment zegt de docente met een zachte stem dat we op een andere manier mogen gaan ademen. ‘Als jullie deze ademhaling toepassen kan het zijn dat jullie bekkenbodemspier begint te bewegen om zo de negatieve energie die vastzit, los te schudden.’  

Neotantra workshop in Amsterdam / Seksuele blokkades doorbreken

Ik stond zeker al open voor spirituele dingen, maar dit ging echt mijn pet te boven. Waarom zou mijn bekkenbodemspier gaan schudden door een meditatie? En waarom zou een zogenaamd seksueel trauma, wat ik sowieso niet heb, los gaan schudden? Dat kan helemaal niet. 

Terug naar die nare seksuele herinnering

Nou, ik heb het geweten. Op een gegeven moment begint mijn bekkenbodemspier ongecontroleerd te schudden. Eerst vind ik het wel schattig, maar ineens kom ik terug in een herinnering die ik allang was vergeten. Ik zie een ex vriendje van mij, we hebben seks. Ik kijk naar hem en voel de sterke drang om geliefd te worden, maar in plaats daarvan voelt het leeg.

In zijn hele houding tijdens de seks is hij koud, hij kijkt niet eens naar me. Sterker nog, hij heeft zijn ogen dicht. Hij had áltijd zijn ogen dicht. Ik voel een steek in mijn hart. Ineens ben ik weer terug op het yogamatje en ik voel de warme tranen over mijn wangen rollen. Het voelt bevrijdend. Ineens begrijp ik waarom ik altijd zo zenuwachtig werd als het op seks aan kwam.  

Eindelijk seksueel bevrijd

Na de workshop rij ik op de fiets naar huis. Er is iets fundamenteels in mij veranderd. Ik voel letterlijk een energiestroom vanuit mijn vagina door mijn lichaam stromen. Een paar dagen daarna ga ik naar een feest waar ik een jongen ontmoet.

Naomi in 2022

We hebben het gezellig en ik besluit hem mee naar huis te nemen. Voor het eerst is er geen angst, onzekerheid of spanning wanneer hij bij mij in bed ligt. We hebben seks. Vele ervaringen en sekspartners volgen, ik voel me seksueel bevrijd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Naomi persoonlijk volgen via Instagram kan hier! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

Naomi Van Bezooijen

Naomi's (25) leven wordt gekenmerkt door haar hunkering naar reizen en grote liefde voor Amsterdam. Ze stelt zichzelf constant vragen over innerlijke vrijheid, intentie en transformatie. Door een reeks perfecte omstandigheden, is ze op het pad van Tantra terecht gekomen. Met onder andere workshops hoopt ze haar leerlingen te laten ervaren hoe mooi en extatisch het leven is wanneer we ons zonder oordeel kunnen overgeven aan het moment.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Bedankt voor je verhaal! Ik ben wel geïnteresseerd in de workshop eigenlijk, welke heb je gevolgd als ik vragen mag? Klinkt heel bijzonder 🙂