Door social media kreeg ik een eetstoornis

Ik was 18 jaar, stond volop in het leven en had alles onder controle. Een goede studie, leuke bijbaan en een leuke vriend. Zo zag mijn leven er voor de buitenkant uit, maar diep van binnen zat alles heel anders in elkaar.

Laat ik even bij het begin beginnen. Ik ben opgeroeid in Voorburg. Een dorpje waar iedereen elkaar kent en weet wat hij of zij doet. Mijn kinderjaren waren onwijs leuk. Ik speelde altijd buiten en vond het vreselijk dat ik voor etenstijd naar binnen moest.

Michelle Tom eetstoornis verhaal en tips

Vanaf mijn 10deging het opeens anders. Eerst overleed mijn oma, mijn 2demama. Ik was intens verdrietig en mijn wereld stortte in. Tot overmaat van ramp gingen op 14-jarige leeftijd ook mijn ouders nog eens uit elkaar.

Ik veranderde en verzette mijzelf tegen de wereld. Iedereen deed tenslotte toch wat hij wilde dus waarom zou Michella dat dan niet doen? School liet ik links liggen.Ik kwam niet op afgesproken tijdstippen thuis en kwam mijn beloftes niet na. Misschien nog wel het allerergste; ik loog over waar ik daadwerkelijk was.

Misschien nog wel het allerergste; ik loog over waar ik daadwerkelijk was.

Uiteindelijk besloot ik bij moeder te gaan wonen en kreeg ik een bijbaantje bij een pizzeria. Ik maakte de lekkerste pizza’s uiteraard. Hier had ik het onwijs naar mijn zin en heb ik hele mooie vriendschappen opgebouwd. Ik leerde daar ook mijn toenmalige vriendje kennen en door hem werd ik eindelijk weer een beetje mijzelf.

Ik stopte met het verzetten tegen de wereld en voelde mijzelf weer gelukkig. Het leven lachte mij toe. Althans, na 4 jaar strandde mijn relatie. De break-up kwam echt als een klap in mijn gezicht. Na vier jaar alles met elkaar gedeeld te hebben stond ik er alleen voor. Ik voelde mijzelf ineens ‘naakt’ en heel onzeker over alles. Mijn wereld stortte in en ik had het gevoel dat eigenlijk niemand rekening hield met mij. Sporten was mijn uitkomst.

Hier had ik grip op. Ik kon zelf bepalen wat ik wel en niet at of deed qua sporten. Ik ging mijzelf dingen, zoals leuke avondjes uiteten, pizza, patat en noem maar op, ontzeggen. Ik bleef afvallen en werd steeds magerder en magerder. Zelf had ik geen idee, en bleef doorgaan met dit patroon van leven. Als ik dun was, dan was ik ook aantrekkelijk voor de wereld. Toch?

Mijn onzekerheid ging gepaard met een obsessie voor social media.

Mijn onzekerheid ging gepaard met een obsessie voor social media. Ik zat constant op social media kanalen als Instagram en Facebook en was volop aan het chatten via Instagram en Facebook met iedereen en alles. Ik wilde enorm graag voldoen aan het ‘perfecte plaatje’. Als zij er zo uitziet moet ik er toch ook zo uitzien? Ik ging modellen volgen en diverse voedingspagina’s. Alles moest bij mij ook precies zo zijn zoals bij hen.

Michelle Tom eetstoornis verhaal en tips

Het begon met sporten. In het begin ging ik 2 keer per week. Later werd dit wel 5 tot wel 6 keer per week. Daarnaast ging ik op mijn voeding letten en ben ik mijzelf met de dag meer en meer gaan ontzeggen.

Binnen no-time ging ik van een normaalgewicht en normaal figuur ineens naar een ongezond gewicht en figuur, wat ik eigenlijk verafschuw. Ik werd gek als ik niet kon sporten of als iemand anders voor mij bepaalde wat en waar ik moest gaan eten. Ik deed er alles aan om maar te voldoen aan het ‘perfecte plaatje’.

Ik woog zo weinig dat mijn lichaam zich ging beperken en ik niet meer normaal kon functioneren.

Dagelijks struinde ik alle social media kanalen door. Ik veranderde in een totaal ander meisje. En eerlijk het was een meisje welke ik eigenlijk niet kende. Maar was ik gelukkig? Op een gegeven moment ging het zo slecht met mij dat ik iet meer verder kon. Ik woog zo weinig dat mijn lichaam zich ging beperken en ik niet meer normaal kon functioneren. Samen met mijn ouders heb ik hiervoor hulp gezocht en nog steeds zit ik in dit traject.

Door therapie ben ik er echt achter gekomen dat social media een enorme impact heeft op iemands leven. Veel meer dan je eigenlijk  zou denken. Hoe het nu met mij gaat? Het gaat stukken beter, maar nog steeds sta ik met social media op en ga ik met social media naar bed. Je wilt toch een soort van op de hoogte zijn wat je omgeving doet en wat de trends zijn.

Michelle Tom eetstoornis verhaal en tips

Inmiddels weet ik zelf echt wel beter. Ik heb enorm veel lieve mensen om mij heen. Die mij door dik en dun steunen. Maar daarnaast weet ik ook dat je met dat ene pukkeltje net onder je lip of met die ene kilo meer die je weegt na een zomer vol met ijsjes, je gelukkig kan zijn. Maar zou jij een dag zonder social media kunnen? Ik zeg het eerlijk, ik niet. In het volgende verhaal vertel ik meer over daten als millennial.

Wil je meer weten over een eetstoornis in combinatie met een verslaving aan social media of  heb je vragen aan Michella, of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Michella Tom
Michella Tom

Michella (19) woont in Voorburg en studeert commerciële economie. Naast studeren besteedt ze veel tijd aan vriendinnen, is ze bloemist bij een bloemenkiosk en trotse eigenaresse van haar hondje Bobbie. Bakken ervaart zij als een heerlijke uitlaatklep en ook haar omgeving is hier heel erg blij mee. Tijdens haar vrije uurtjes is ze te vinden op diverse webwinkels waar zij de leukste items scoort.

11 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Michella ben blij voor je dat je dit naar buiten durft te brengen ken je al een tijdje praat vaak met je over alles last nog over een film dan weer over werk hoop dat je nu weet wie ik ben Sonja
    Wou ook al elke keer aan je vragen wat er met je was maar ja durften het niet was bang dat ik je pijn deedt hoop dat je snel weer de oude wordt je bent een mooie meid ga er weer voor hoop je snel weer te zien groetjes Sonja

    1. Hi Sonja! Ik denk inderdaad te weten wie je bent! Super lieve reactie van je! Je mag me altijd alles vragen, het gaat nu gelukkig al stukken beter maar er is nog een zeker een weg te gaan. Ik hoop je snel te zien! xoxo

    1. Hi! Dankjewel, ik praat nu ik mijn probleem heb erkend en hulp heb geaccepteerd zeker met mijn familie! Zonder te praten zal het herstellen niet gaan. Gelukkig krijg ik hier hele goede hulp bij en gaat dit steeds makkelijker! xoxo

  2. Lieve Michella , tranen ontstaan in mijn ogen bij het lezen van jou verhaal . Zo herkenbaar en pijnlijk . De gebeurtenissen in jou leven die zoveel impact hebben gekregen dat het bijna fout ging met je gezondheid . Ook ik als ouder voel dan die onmacht en dat je bang bent dat het onomkeerbaar is . Helaas is het voor anderen niet goed afgelopen , maar jij bent op de goede weg !! In je hoofd is die knop omgegaan en met professionele hulp , liefde en ondersteuning van familie en vrienden e.d kom je er wel . Ik heb je eerste foto gezien en hoop stiekem dat je weer in de buurt komt van hoe je was . Je mocht erg trots zijn op jezelf hoe je eruit zag !! En niet te vergeten dat ik ongelooflijk veel respect heb voor het vertellen van jou verhaal . Dit fenomeen kan nooit genoeg aandacht krijgen en hopelijk worden de symptomen snel opgemerkt , zodat er bijtijds actie kan worden ondernomen . Zet alles op alles , je kan het !!

    1. Wat een lieve reactie, bedankt voor je mooie woorden. Door middel van goede hulp gaat het met mij inderdaad al stukken beter en weet ik dat dit kan overwinnen. Gelukkig was ik er op tijd bij, maar voor sommige komt hulp inderdaad te laat. Daarom vind ik het nog belangrijker om aandacht te vragen over de impact die social media heeft op personen die in zo’n situatie zitten. het kan net de doorslag zijn om nog minder tot je te nemen of nog meer te willen afvallen. Je mooie en lieve woorden doen mij goed, en we gaan zeker weer voor de Michella die op de andere foto te zien is! xoxoxo

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP