Dit zijn de 15 hoogtepunten voor een reis naar India

India, je houdt er van, of je haat het. Ik was meteen fan en kan iedereen een reis naar India aanbevelen. Maar als je dan op reis naar India gaat. Waar moet je dan naar toe? India is een groot land en met 28 staten kan de beslissing waar je heen moet gaan lastig zijn.

Je kan kiezen om een rondreis te maken door de meest bekende staten zoals Rajasthan, Maharashtra, Goa, Karnataka, Punjab en Kerala. Maar het is ook mogelijk om de Golden Triangle route af te leggen als je voor het eerst naar India gaat. Deze reisroute brengt je van de hoofdstad Delhi via Agra naar Jaipur en vervolgens weer terug in Delhi. De Golden Triangle route is perfect om kennis te maken met het noorden van India. Maar wist je dat er veel en echt veel meer is India dan dat?

Dingen doen in India

Na drie keer India, durf ik mijzelf stiekem wel een beetje een India freak te noemen. Waar de meeste mensen gek worden van de chaos in dit land, vind ik het altijd wel lekker. Wanneer je namelijk door deze Indiase chaos heen kijkt zie je de meest prachtige dingen.

Bezoek het wereldwonder Taj Mahal

Hoe je het ook wendt of keert: als je een reis naar India maakt mag een bezoek aan de Taj Mahal niet ontbreken. Voor wie het nog niet wist; Taj Mahal is een van de nieuwe zeven wereldwonderen en ligt in de stad Agra.

15 hoogtepunten voor een reis naar India Taj Mahal Agra

Lees ook: Dit zijn alle tips voor de stad Agra

Bekijk het avond ritueel in de heilige stad Varanasi

Varanasi, ook wel Benares genoemd, is een van de vier belangrijkste pelgrimssteden voor het Hindoeïsme. Varanasi ligt aan de heilige rivier de Ganges, daar waar de Hindoes geloven dat wanneer je lichaam wordt gecremeerd je reïncarnatie cyclus wordt beëindigd en eeuwige rust zal vinden.

Iedere avond om zeven uur (de ceremonie begint als het donker is) vindt aan de Dasaswamedh Ghat, de “aarti ceremonie” plaats. Er worden liederen gezongen en lampen en fakkels aangestoken om de Ganges te eren. Ik vond dit een van de meest bijzondere momenten uit mijn leven. Een bezoek aan Varanasi, oftewel de stad die leeft van de dood, is een must-do als je naar India gaat.

15 hoogtepunten voor een reis naar India Varanasi

Lees ook: Varanasi; de stad die het meeste indruk op mij maakte.

Slaap in een Tibetaans klooster in Dirang

Heel vroeg in de ochtend het eerste gebed van de monniken bijwonen, terwijl je nog snel de slaap uit je ogen wrijft? Dat kan in Thupsung Dhargye Ling klooster in Dirang. Een overnachting kost rond de 20 euro en voor een kleine extra vergoeding kun je de avond ervoor met de monniken mee eten en de dag erna mee ontbijten.

15 hoogtepunten voor een reis naar India Thupsung Dhargye Ling klooster in Dirang

Dirang ligt in de deelstaat Arunachal Pradesh, houd er rekening mee dat in deze deelstaat geen vliegveld aanwezig. Wil je het Tibetaanse klooster bezoeken dan kun je het beste een binnenlandse vlucht naar Guwahati in Assem boeken om vervolgens per auto door te reizen naar Dirang.

Lees ook: Zo is het om te slapen in een Tibitaans klooster in India.

Maak een houseboat tour over de Kerala backwaters

In zuid India liggen de backwaters van Kerela. Deze wateren worden al eeuwenlang gebruikt door de lokale bevolking voor transport, visserij en landbouw. Wat het zo interessant maakt voor toerisme? De prachtige ‘Kettuvallam’ oftewel house boats die varen over de Kerala backwaters.

Als toerist kun je zelfs overnachten op een hoaseboat en dat is een bijzondere evaring. De natuur is prachtig en wanneer je een tussenstop maakt kun je zelfs een kijkje nemen langs de rijstvelden. Houd er wel rekening mee dat het landschap op een gegeven moment eentonig kan worden. Mijn advies is daarom ook om 1 of hooguit 2 nachten een houseboat te boeken.

15 hoogtepunten voor een reis naar India houseboat tour over de Kerala backwaters

Varen met een houseboat over de backwater van Kerala (inclusief overnachting/diner en ontbijt) kost ongeveer tussen de 50 a 80 euro.

Lees ook: Zo ontdek je de Kerala backwaters in India 

Geniet van de zon en het strand in Goa

Goa is de kleinste deelstaat van India, maar zeker niet eentje om over te slaan. Goa is onder verdeeld in noord (ongerepte stranden) en zuid (tropische stranden). Beide kanten van Goa heb ik bezocht en mijn favoriete plek is Agonda. Deze strandbestemming is nog redelijk onbekend, maar wel ideaal als je opzoek bent naar zon, zee en strand. Aanrader dus!

Waar je moet overnachten in Zuid Goa? In een strandhuisje natuurlijk. Wil je slapen in een strandhuisje in zuid Goa? Boek dan Anantra Sea View Resort, Agonda Cottages of Mariposa Beach Grove.

15 hoogtepunten voor een reis naar India Zuid Goa Agonda beach Hotel THE WHITE

Lees ook: Agonda & Palolem beach. Is Zuid Goa het nieuwe Bali? en Noord Goa; de party bestemming van India. 

Bezoek een traditionele stam in Noord-Oost India.

Wel eens gehoord van Noord-Oost India? Ik straf je niet als je het niet weet hoor, want dit stukje India is voor velen onder ons onbekend gebied. Noord-Oost India ligt naast rechts van Bangladesh en links van Myanmar. Noord-Oost India is moeilijk te bereiken, maar prachtig om door heen te reizen. Je vindt hier een combinatie van oude stammen, culturen en prachtige natuur.

De deelstaat Arunachal Pradesh heeft 26 stammen met ieder nog zijn eigen gebruiken en tradities. Tijdens mijn reis door Noord-Oost India bezocht ik een van de stammen. In deze stam leven de mensen met meer dan 140 mensen onder een dak. Het was een unieke ervaring om deze stam (ook wel tribe genoemd) te bezoeken.

15 hoogtepunten voor een reis naar India bezoek een North East India indian tribe - Arunachal Pradesh - nyishi tribe

15 hoogtepunten voor een reis naar India bezoek een North East India indian tribe - Arunachal Pradesh - Adi tribe

Op bovenstaande foto’s: 1. Nyishi Tribe in Ziro Arunachal Pradesh – 2. Adi Tribe in Boleng Arunachal Pradesh.

Eet met de locals in Karnataka

In het begin moest ik wennen aan het Indiase eten. Het is iets wat pittig, bestaat veelal uit rijst en het is toch wel echt even anders dan we hier in het Westen gewend zijn. Een van de meest bekende gerechten in India is Thali. Dit is een complete maaltijd waarbij rijst, groenten, yoghurt en soms een beetje vlees wordt geserveerd in kleine bakjes op een groot bord. Tijdens mijn reis door Arunachal Pradesh at ik dit veel, maar er is natuurlijk veel meer in India.

In Anegundi village, het dorp welke ligt in de staat Karnataka werd ik uitgenodigd om bij locals Indiaas te eten. Hier werd en voor Tom en mij een traditionele Karnataka lunch geserveerd. We aten Dosa (wat verglijkbaar is met flensjes), Sambar (linzen met groenten) en andere Indiase gerechten. Dit alles werd zoals ht in India hoort gebruikelijk met de rechterhand gegeten.

15 hoogtepunten voor een reis naar India eten met locals in Karnataka Zuid India

Door te eten met locals kom je in contact met de Indiase culturen en gebruiken en dat is wat het nou juist zo bijzonder maakt.

Dwaal door de straten van de blauwe stad Jodphur

Jodphur ligt in de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de blauwe stad van India genoemd. Dit omdat de meeste huisjes een indigo blauwe kleur hebben en wanneer je op de stad kijkt je het gevoel hebt alsof je over een blauwe oase van huizen kijkt.

Deze stad is bijzonder en het is heerlijk om door de straatjes heen te dwalen. Tijdens mijn eerste reis naar India bezocht ik twee dagen Jodphur. Je hebt dan meer dan genoeg tijd om de stad te verkennen.

15 hoogtepunten voor een reis naar India Jodhpur Rajasthan

Lees ook: De blauwe stad Jodphur mag niet ontbreken aan je reis naar Noord India.

Maak kennis met de grote drukte van New Delhi

Als je naar India gaat, dan land je of op Mumbai of op Delhi. Delhi is de hoofdstad van India en ook meteen de vieste stad van India. Het verkeer is een drama en de stad hangt vol stof en smog. Sommige mensen vragen zich ook af of over een aantal jaar New Delhi nog wel bestaat.

Waarom zou je dan toch een kleine stop maken in New Delhi zou je denken? Juist omdat de drukte de stad New Delhi zo bijzonder maakt en je dat een keer in je leven gezien moet hebben. Tijdens mijn eerste reis naar India had ik een kleine stop in Delhi en bezocht het Gurudwara Bangla Sahib complex.

15 hoogtepunten voor een reis naar India - New Delhi Gurudwara Bangla Sahib complex. 

Waar wij achter kwamen is dat New Delhi echt enorm groot is. Het complex lag ver van ons hotel af en daar hadden we misschien rekening moeten houden. Besef als je op dooreis bent dat de afstanden groot zijn. Bedenk daarom van te voren waar je heen wilt gaan en boek in de buurt een hotel.

Mijn advies voor een bezoek aan New Delhi is dat een dag voldoende is. Boek een Riksja door het oude centrum, snuffel rond op de Chandni Chowk bazaar, bezoek het Gurudwara Bangla Sahib complex en vlieg door naar een volgende bestemming.

Bewonder de gouden tempel in Amritsar

Amritsar gelegen in de deelstaat Panjab is eigenlijk geen speciale stad. Het is een stad zoals ieder ander in India. Wat een bezoek aan Amritsar bijzonder maakt is de gouden tempel. De tempel is het belangrijkste bedevaartsoord voor de Sikh.

Voor wie het niet wist; Een sikh is een navolger van het sikhisme. Een totaal ander geloof dan het hindoese en herkenbaar bij mannen waneer ze een tulband dragen. Amritsar ligt aan de grens (genaamd Wagah) van Pakistan en iedere dag wordt de Wagah officiel met een ceremonie gesloten. Als toerist kun je dit spektakel bijwonen.

15 hoogtepunten voor een reis naar India - gouden tempel Amritsar India

Zelf ben ik helaas nog niet in Amritsar geweest. Maar een bezoek aan de gouden tempel in combinatie met een rondreis door Ladakh staat hoog op mijn reislijstje.

Spot tijgers in een van de vijftig nationale parken

Er leven wereldwijd rond de 3900 tijgers waarvan +/- 2000 in India. Grote kans dus om een wilde tijger te spotten in India. India heeft verschillende parken in zowel het noorden als het zuiden van India waar het mogelijk is om de wilde tijger te spotten.

Ben je in India en hou je van wild life dan moet je natuurlijk de tijgers gaan spotten in een van de vijftig nationale parken.

15 hoogtepunten voor een reis naar India - tijgers spotten in India

De grooste kans om een tijger te spotten heb je in de deelstaat Karnataka. Hier leven 408 tijgers. Houdt er rekening mee dat dit zeker geen zekerheid voor het spotten van een tijger biedt. Zelf ging ik tijgers spotten in Dudwha (gelegen in Uttar Prades) waar maar 117 tijgers leven. Na 2 dagen (ochtend en na middag) rondrijden hadden wij eindelijk twee tijgers gespot. Mijn blogger vriendin Amandine ging twee ochtend tijgers spotten in Karnataka en zag er helaas geen een.

Lees ook: Tijgers spotten in India. Dat doe je zo! 

Ontdek alles over de oudheid in Hampi

In Hampi liggen de resten van de vroegere stad Vijayanagar en een bezoek aan deze stad geeft je het gevoel dat je door een museum loopt. In maart 2018 bezocht ik vier dagen Hampi. We bekeken de tien tempels die rondom Hampi liggen, maakten een boottochtje over de Tungabhadra-Rivier, spotten vogels bij het Ankasamudra bird sanctuary (let op; ligt op 50 km afstand van Hampi) en bezochten de stad Anegundi village (super aanrader).

15 hoogtepunten voor een reis naar India - Hampi bezoeken Zuid India

Ondanks dat ik n 4 dagen geen steen (van de tempel) meer kon zien kijk ik positief terug op mijn bezoek aan Hampi. Het is enorm bijzonder dat de resten van oudheid in Hampi bewaard zijn gebleven.

Tip: combineer een culturele trip naar Hampi met een strand trip naar Goa. Iedere dag rijdt er een nachtbus van Hospet ( 10 minuten per taxi vanaf Hampi) naar Goa. Een rit in de nachtbus duurt ongeveer 9 uur en kost rond de 1000 INR.

Lees ook: Reizen naar Hampi; het historische hart van India. Dit zijn alle tips! 

Speel met kinderen bij de wasserij Dhobi Ghat in Mumbai

In Mumbai ligt Dhobi Ghat. Hier wordt de was voor diverse hotels en gezinnen uit de stad gedaan. Elke dhobi (wasman) heeft zijn eigen klanten, is eigen baas en huurt van de gemeente een bak voor vijfhonderd rupees (7,50 euro) per maand. Indiërs laten hier hun was doen, omdat het vaak goedkoper is dan het kopen van een wasmachine.

15 hoogtepunten voor een reis naar India -Dhobi Ghat in Mumbai

Lees ook: Wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Mumbai.

Maak een privé autorondreis door Arunachal Pradesh

Arunachal Pradesh ligt pal ten oosten van Buthan en wordt zelden door Westelingen bezocht. En dat is ook juist wat een rondreis met de auto door Arunachal Pradesh zo bijzonder maakt. Houd er rekening mee dat je zelf geen auto kan huren in deze staat, je moet altijd een auto + chauffeur boeken.

Zoals hierboven al beschreven kent Arunachal Pradesh 26 stammen en om deze te beschermen is de deelstaat slechts beperk toegankelijk voor toeristen. Zie je een keer de kans om deze deelstaat te bezoeken dan zeg ik doen!

Ik reisde zelf 25 dagen door Arunachal Pradesh en dat was een van de meest bijzondere ervaringen uit mijn leven. Het bracht mij echt even in een totaal andere wereld. Door deze reis ben ik veranderd, heb ik veel meer leren relativeren en ben ik in gaan zien hoe vergankelijk het leven is. Wil je meer hier over weten? Lees dan het artikel: Ik ging een jaar lang opzoek naar geluk.

15 hoogtepunten voor een reis naar India - rondreis Arunachal Pradesh North East India

15 hoogtepunten voor een reis naar India - rondreis Arunachal Pradesh North East India

Hierboven drie foto’s die ik maakte tijdens mijn auto rondreis door Arunachal Pradesh. Wil je zelf reizen naar deze staat dan raad ik je aan een reis te boeken via een reisorganisatie of contact op te nemen met de ambassade van India.

Lees ook: Tawang in 20 foto’s.

Geniet van de rust en bewonder de natuur in Ladakh

Als ‘meestal de rijke’ Indiërs de rust op willen zoeken reizen ze naar Ladakh. Het is een bergachtige regio en ligt in het Himalaya gebied. Het gebied in het hoge noorden van India is zo’n 60.000km² groot en varieert in hoogte tussen de 2500 en de 7000m.

De landschappen zijn prachtig om door heen te rijden en juist daarom zou ook ik willen afreizen naar deze regio. Helaas is het er nooit van gekomen, maar een bezoek aan deze regio in combinatie met een bezoek aan Amritsar staat hoog op mijn lijstje.

15 hoogtepunten voor een reis naar India - Ladakh en Leh

Extra informatie voor een reis naar India

Er zijn natuurlijk altijd een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat reizen naar een ander land. Denk hierbij aan een visum, vaccinaties, tijdverschil etc. In India is het in de wintermaanden 4,5 uur later en in de zomermaanden 3,5 uur later.

Visum India

Als je reist naar India dien je een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf het moment dat u arriveert in India in je bezit te hebben. Check dus even van te voren of je paspoort nog geldig is. Reis je korter dan 60 dagen? Dan is een visum (zo’n grote sticker in je paspoort) niet nodig. Ga je bijvoorbeeld werken of/en ben je langer dan 60 dagen in India, dan heb je natuurlijk wel een visum nodig. Deze kan je aanvragen bij de ambasade.

Ik ben nu drie keer in India geweest (korter dan 60 dagen) en heb alle keren online een visum (e-visa) voor India aangevraagd. Het aanvragen gaat enorm makkelijk, maar houdt er rekening mee dat je even de tijd neemt om alle vragen in te vullen (het zijn er een heleboel). Daarnaast dien je een duidelijke scan van je paspoort en een recente pasfoto bij de hand te hebben. Deze moet je namelijk bijvoegen aan het einde van de aanvraag.

Reis je naar het noord-oosten van India dan dien je ook een extra ‘permit’ (schriftelijke toestemming van de ambassade van India) te hebben. Dit geldt voor de staten; Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland en Sikkim.

15 hoogtepunten voor een reis naar India

Heb je een overstap op Delhi om vervolgens door te vliegen naar een andere stad in India? Plan voldoende overstaptijd in tussen de twee bestemmingen. Bij de douane kan het druk zijn en het stempelen gaat in India net iets langzamer dan hier.

Veiligheid

In India is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden als minder gezien en alleen reizen door India als vrouw wordt afgeraden. Ik ben zelf drie keer in India geweest en reisde alle keren met een man samen of in groepsverband. Ik heb hierdoor weinig last gehad en heb mij bijna altijd veilig gevoeld.

Reizen door het binnenland van India alleen als vrouw zou ik zelf afraden. Een strand of yoga vakantie naar Goa is prima te doen alleen.

Ziek worden in India

Als je naar India gaat word je ziek. Althans dat zegt iedereen. Laat ik voorop stellen dat ieder lichaam anders en ik maar 1x een klein beetje ziek geweest in India. Dit kwam hoogstwaarschijnlijk omdat ik een sapje had gedronken (stom) op straat. Wil je naar India en ben je bang om ziek te worden? Bereid je dan voor en lees het artikel; 7 tips om niet ziek te worden tijdens je India reis.

Beste periode voor een reis naar India

Het hele jaar door kan je naar India reizen. Maar houd met de volgende dingen rekening;

  • Reizen naar Ladakh is alleen mogelijk in de periode tussen mei en september. Wil je echt hoog de bergen in dan is augustus de beste periode. De andere maanden is het te koud en ligt er te veel sneeuw.
  • Van juni tot en met september loopt de moesson periode. Het zuiden van India heeft hier het meest last van. In de deelstaten Goa en Kerala kan het rondom deze periode enorm warm worden en daarnaast valt er veel regen. Houdt er ook rekening mee dat veel leuke eettentjes in deze periode dicht kunnen zijn.
  • In april, mei en juni is het heet in het noorden (met uitzondering van het hoge noorden) van India. De temperaturen kunnen oplopen tot 42 graden.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel over een rondreis door India? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes en of heb je extra tips voor een rondreis door India? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. So, da’s nog eens een lijvig verslag! Ik ben inmiddels 6 x in India geweest en komende zomer reis ik weer door het prachtige Ladakh en hoop ik kennis te kunnen maken met Kashmir en de Kashmiri. Maar wat te denken van de werkelijk prachtige staat Odisha, ik het Oosten van India? Echt een aanrader!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP