Dit moet je niet meer doen; stop dierenleed op toeristische plekken

Ik loop richting het Bouguiba Mausoleum in Monastir Tunesie. De zon staat hoog aan de hemel en brand op mijn hoofd. Het is warm voor de tijd van het jaar. Voor mij staat een kameel die aangekleed is als een pop in de brandende zon. Op zijn rug zit een gekleurd kleed waar belletjes aan hangen en om het compleet te maken heeft de kameel een super hippe zonnehoed op. Ik kijk naar de kameel en zijn verzorger. Ik check of de kameel water heeft. Maar dan krijg ik een steek in mijn maag als ik zie dat er geen water bij de kameel staat en dat de man die hem vasthoudt een zweepje vastheeft. Van binnen word ik boos, waarom wordt er niks gedaan aan het leed van dit dier? Het liefst wil ik de hoed van de kameel aftrekken, maar ik besluit mijzelf in te houden en door te lopen als de man van de kameel vraagt of ik een foto wil maken. Terwijl ik verder loop naar de Bouguiba Mausoleum is het enige wat ik mijzelf nog afvraag: waarom bestaan dit soort dierenleed toeristische attracties nog steeds?  

Dierenleed en vooral dierenleed op toeristische plekken is nog iets wat dagelijks voorkomt. Een kameel met een zonnehoed lijkt onschuldig. Maar besef dat zonder water in de brandende zon het dier uiteindelijk zou uitdrogen.

Zonder dat jij het door hebt gehad heb jij misschien onbewust meegedragen aan dierenleed

Zonder dat jij het door hebt gehad heb jij misschien weleens onbewust meegedragen aan dierenleed tijdens een van jouw vakanties. Want hoe leuk het ook lijkt om te dansen met apen, een olifantenrit te maken of een dolfijnenshow bij te wonen, is het in werkelijkheid wel anders.

Nog steeds bezoeken duizenden toeristenattracties met wilde dieren zonder zich bewust te zijn van de mishandeling die achter de schermen plaatsvindt. Maar waarom blijft deze industrie bestaan? Laten we een ding vooropstellen, een betere wereld begint bij de mens zelf. En dat is bij dierenleed ook het geval. De meeste mensen vinden het namelijk fantastisch m een authentiek wildlifervaring te hebben. Nog steeds zien mensen een ritje op een olifant in India, Thailand of Myanmar als het hoogtepunt van hun vakantie. Een vakantie is niet compleet zonder dit gedaan te hebben.

Jaarlijks worden zo’n honderd olifanten gevangen voor deze lucratieve handel.

Ik ben nu twee keer in India geweest en ook hier gaat het er heftig aan toe. Jaarlijks worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten gevangen voor deze lucratieve handel. Vaak worden de moeders en soms ook tantes van de jonge olifanten hierbij gedood, omdat zij het jong proberen te beschermen. De jonge olifanten worden vervolgens dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om hun wilskracht te breken. Nadat de dieren zijn afgericht en als toeristische attractie worden ingezet, worden ze vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. Vreselijk! Laat je dus niet verleide door alle kleurige taferelen en mooie plaatjes die je kan maken met een olifant als je India bezoekt.

Maar er is meer, want zelfs in een, wat misschien op het eerste oog onschuldig lijkt, dolfijnenshow leven de dieren onder wrede omstandigheden. De ruimtes waarin de dolfijnen leven zijn vaak te klein en lijken in niets op hun natuurlijk omgeving; de zeeaarnaast worden families uit elkaar worden gehaald en kunnen de dieren nauwelijks natuurlijk gedrag vertonen. In de zwembaden waarin ze zwemmen zit chloor, wat zorgt voor een pijnlijke huid en geïrriteerde ogen.

Behalve dat dit alles wreed is voor dieren is het vaak ook levensgevaarlijk voor toeristen. Zo bleek afgelopen jaar nog met de tragische dood van een Schotse toerist in Thailand. De man werd tijdens een rit op de rug van een olifant door het dier gedood.

Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling

Ben je begaan met de natuur, laat dan dit soort attracties links liggen. Houd vooral in gedachte; als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. En omdat niet iedereen weet welke attracties je beter links kan laten liggen besloot World Animal Protection een lijst op te stellen met de tien wreedste attracties met dieren. Hieronder de tien op een rijtje.

  1. Een ritje op een olifant
  2. Op de foto met een tijger
  3. Wandelen met leeuwen
  4. Bezoeken van berenkuilen
  5. Zeeschildpadden vasthouden
  6. Dolfijnenshows
  7. Dansende apen
  8. Bezoek aan een koffieplantage met gekooide civetkatten
  9. Slangenbezweerders
  10. Bezoek aan een krokodillenfarm

Omdat ik met de website DailyNonsense steeds meer ga richten op reizen, wil ik dat er meer aandacht komt voor dierenleed. Hoe aantrekkelijk de grote hoeveelheid likes op een selfie met een dier op reis ook lijkt. Doe het niet! Wanneer er vanuit toeristen geen vraag meer naar dit soort attracties is, hebben de organisatie die erachter zitten geen bestaansrecht meer en zullen dieren hier niet langer voor worden ingezet.

Ook jij kan meehelpen om het dierenleed te stoppen

In plaats van dierenleed te promoten moet de toeristenindustrie juist onderdeel gaan uitmaken van de oplossing. World Animal Protection heeft er al voor gezorgd dat 87 reisorganisaties wereldwijd gestopt zijn met het aanbieden van olifantenritten en -shows. Maar ook jij kan meehelpen!

Ik sluit dit artikel af met een foto van mijzelf op een kameel in de woestijn van Egypte. Ondanks dat een kameel niet valt onder de noemer wilde dieren weet ik niet of ik nog snel een kamelen rit ga maken. Ik kreeg namelijk een enorme steek in mijn maag toen de kameel schreeuweneluiden maakte tijdens het opstaan en het slaan met de zweep op de poten van de kameel vond ik ook niet echt een groot succes om te zien.

Nee, ondanks dat de foto honderden likes op Instagram opleverde, weet ik niet of ik snel weer op een kameel zou klimmen. Ik wil namelijk, hoe dan ook, niet meer bijdragen aan dierenleed. Voor nu ben ik erg benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van dierenleed en heb jij er onbewust er weleens aan meegedaan? Laat mij het weten hieronder in de reacties.

Geschreven in samenwerking met World Animal Protection

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP