De vijf kleding tips tegen extreme kou op wintersport

We zitten in de lift naar boven. Hij rilt en schud zijn lichaam op en neer. ” Jemig het is zo koud vandaag, ik voel zelfs mijn hakken niet meer”Ik begin te lachen. “Schat, je hebt je gewoon niet goed aangekleed. Je moet die col sjaal ook over je hele gezicht en oren trekken dan blijf je warm”. Hij schud zijn hoofd. “Gaat niet werken chlo, geloof mij het is veel te koud vandaag..” Het enige wat ik denk is; mannen, altijd eigenwijs. 

Met een gevoelstemperatuur van -25 graden was het de afgelopen dagen koud in de Alpen. Beter gezegd, het was afzien. Althans, vooral als je jezelf niet goed voorbereid had op de fikse kou.Tijdens de koude dagen in de Alpen had ik nergens last van. Het was frisjes en zeker niet warm, maar met de juiste kleding kom je een heel end om de kou te overwinnen.

Met dit ski-seizoen maar liefst vijf keer wintersport ( Alta Badia, Ischgl, KitzbühelFranse Alpen en Sankt Anton) op de teller is het een tijd voor een post over kleding. Want wat trek je nou aan op de piste en wat is ideaal te dragen bij welke weersomstandigheden?

Toen ik jonger was gingen wij altijd in de krokusvakantie skiën. Richting maart is het meestal mooi weer, maar dat is zeker niet altijd het geval. Dus stel er is extreme kou op komst. Wat moet je dan inpakken?

extreme kou in de franse en oostenrijkse alpen tips - Sankt Anton

  • Neem altijd thermo-ondergoed mee. Vriest het? Dan is het handig om thermo-ondergoed te dragen. Regelmatig vergeten mensen de waarde van thermo kleding. Maar wanneer moet je het nu dragen en wanneer kan je het uit laten? Dit is moeilijk in te schatten, maar zelf draag ik geen thermo-ondergoed als het boven het vriespunt is en de zon schijnt (meestal draag ik dan nog wel een thermo-shirt).
  • Draag laagjes.  Dit is echt mijn meest belangrijke tip. Als ik ga skiën draag ik meestal verschillende laagjes kleding, om zo mijn lichaam warm te houden. Ik kies voor een thermo-shirt, een fleece shirt (veel warmer dan een gewoon shirt) en daar overheen draag ik een ski-jas. Regelmatig zie ik mensen alleen een hoodie aantrekken maar dit is echt veel minder warm. Een hoodie sluit veel minder om je lichaam waardoor het eerder kou binnen laat. Natuurlijk kan je hier wel voor kiezen als het een warme ski-dag is.

extreme kou in de franse en oostenrijkse alpen tips - Sankt Anton

  • Doe een colsjaal/buff om. De wat? zou je misschien denken. De buff is een soort van sjaal die speciaal gemaakt is voor wintersporters. Het is een klein plat sjaaltje waar van gaat houden tijdens het skiën of snowboarden. Hieronder laat ik zien op de foto hoe ik het liefste de buff draag als het koud is. Het ziet er misschien niet heel fashionable uit, maar het werkt enorm goed tegen de kou. Dus om een lang verhaal kort te maken. Hoe werkt het precies? Ik doe de buff helemaal over mijn hoofd en oren heen, daarover heen doe ik mijn helm en ski-bril (zie foto’s hierboven) waardoor mijn hele hoofd warm blijft. Als het echt koud is doe ik de fleece voering over mijn gezicht, terwijl als het wat warmer is ik eerder voor de ongevoerde kant kies. De buff is ideaal en een must-have voor iedere wintersporter.
  • Koop een paar wanten. Wanten geven zoveel meer warmte dan vingerhandschoenen. Ga je de piste op, zorg dan voor een goed paar wanten. Let er wel op dat wanten ook slijten na een paar jaar. Ik droeg al jaren de zelfde wanten en merkte dat ze echt op waren. In Zuid Tirol regende het een dag op de piste ( I know, vreselijk) en toen merkte ik dat mijn wanten helaas niet meer waterdicht zijn. In Sankt Anton kocht ik nieuwe wanden en ik ben er zo blij mee. Je merkte enorm veel verschil.

extreme kou in de franse en oostenrijkse alpen tips - Sankt Anton

  • Draag je capuchon over je helm heen. Ik heb diverse ski-jassen en de ene is warmer dan de ander. De blauwe ( op de eerste foto) is bijvoorbeeld een stuk minder warm dan de groene (foto hierboven). Daarnaast heb ik ook nog een hele leuke roze jas in de kast hangen, maar die is echt bedoelt voor mooi weer skiërs.  De groene jas heeft een warme capuchon en als het koud is trek ik deze het liefst over mijn helm heen. Hierdoor blijft je nek heerlijk warm en heb je veel minder last van de extreme kou.

Ga jij binnenkort nog skiën of snowboarden? En zo ja, waar ga je heen of waar ga je het liefst naar toe? Ik heb misschien nog wel een hele leuke tip voor jullie. Wist je dat je heel makkelijk voor een weekend naar Kitzbühel rijdt of vliegt? Meer weten hierover? Check dan het Kitzbühel artikel met alle tips en tricks voor een perfect weekend weg richting de Oostenrijkse sneeuw!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP