Drie redenen voor een vakantie naar Libanon.

Libanon? Daar is het toch oorlog? Is het wel veilig daar? Wil je moslim worden of zo? Een greep uit de reacties toen ik een aantal jaar geleden naar Libanon vertrok. En zelf wist ik het ook niet, maar dat het vast anders was dan op TV en in de krant geloofde ik meteen. Nu twee jaar later kan ik zeggen; Libanon heeft mijn hart gestolen.

Libanon Beirut korte reisgids

Om meteen maar even antwoord te geven op bovenstaande vragen: er is geen oorlog in Libanon en ik heb me zelden ergens zo veilig gevoeld als daar. Om 4u ’s nachts liep ik vrolijk en veilig na het stappen alleen naar huis of ik hield op straat een taxi aan als ik te moe was. Ik liet regelmatig mijn laptop even staan in het koffietentje waar ik zat te werken om verderop in de straat te gaan lunchen of even een telefoontje te doen, en altijd stond hij er nog als ik terugkwam. In de UB in Utrecht nam ik mijn laptop nog mee naar het toilet om te voorkomen dat hij anders weg was als ik terugkwam!

Libanon is een veilig land

En wat betreft het geloof. Libanon heeft 17 verschillende sektes hiervan is ongeveer de helft moslim en de helft christelijk. En binnen die sektes zijn er mensen die heel religieus en conservatief zijn, en mensen voor wie het meer onderdeel van hun afkomst is maar verder niet geloven dan wel praktiseren. Het mooie is, dat in de grote steden, al deze mensen samen komen en samen leven. Iedereen weet van elkaar welke geloofsachtergrond iemand heeft, maar iedereen kan samen aan tafel hummus eten. Daarnaast heeft ook niemand mij ooit geprobeerd te bekeren.

In de afgelopen 1,5 jaar dat ik in Libanon heb gewoond ben ik niet alleen zelf verliefd geworden op het land, maar heb ik ook veel mensen op bezoek gehad die stuk voor stuk ontzettend blij en verrast waren. Op basis van hun en mijn ervaringen zou ik dus zeggen: doen, een korte trip Libanon – heerlijk er even uit. Je kan een weekendje naar Beirut gaan, of twee weken zomervakantie plannen, alles is mogelijk.

Libanon Beirut korte reisgids stranden

 3 redenen om nu naar Libanon te gaan

De natuur

In Libanon vind je prachtige bergen en de mooiste stranden. Je kan beide makkelijk bereizen met een dagtrip vanuit Beirut (max 1-1,5u rijden) of boek een accommodatie aan het strand of in de bergen. Als je graag wandelt in de bergen is het aan te raden met een wandelgroep mee te gaan. Voor de mooiste stranden ga je naar Anfeh en Batroun in het Noorden of Sour en Saida in het zuiden van Libanon.

Libanees eten

Falafel, hummus, showarma, kebab, gevulde wijnbladeren, baba ghanouj, de Libaneze genieten graag van het leven. En met al die salades en mezze (arabisch voor tapas) kun je ook nog eens lekker blijven eten zonder je schuldig te voelen. Niks lekkerder dan eten in een Libanees restaurant.

Libanon Beirut korte reisgids eten in Libanon

Het uitgaansleven:

In Libanon, en dan met name rondom Beirut, kan je elke dag stappen tot de zon opkomt. Maar niet alleen dat, er zijn in Beirut ook dagelijks voorstellingen, tentoonstellingen, congressen, concerten, exhibities, workshops, speciale thema-restaurant avonden etc. Je hoeft je geen dag te vervelen.

Vliegen & Visum

In Libanon krijg je een gratis toeristen visum bij aankomst op het vliegveld. Je hoeft dus van te voren niets te regelen daarvoor. Zorg wel dat je geen stempels van Israël in je paspoort hebt want daarmee kom je Libanon niet binnen. Het visum is 30 dagen geldig met 2x stilzwijgende verlenging, dus in totaal kan je 90 dagen in Libanon zijn.

Dé gids voor een korte trip naar Libanon

Verschillende maatschappijen vliegen op Beirut. Goed nieuws: vanaf november 2018 vliegt Transavia twee keer per week rechtstreeks op Beirut. De goedkoopste vlucht boek je met Pegasus vanaf Amsterdam (met een overstap in Istanbul (200€ retour)).

3x overnachten in Libanon

Ecovillage Shouf

Wil je bijzonder overnachten in de natuur en de bergen? Slaap dan eens in Ecovillage in Shouf. Je kan hier in een echte boomhutten slapen! Het complex bevind zich midden in de natuur dus je kan vanuit hier uitstekend wandelen, of meedoen aan activiteiten als yoga.

Libanon Beirut korte reisgids Ecovillage Shouf

Batroun

Ben je liever dichtbij de zee, boek dan een vakantiehuisje aan het strand in Batroun. Heerlijk zwemmen en zonnen op je eigen prive strand.

Saifi Urban Gardens:

Dit is meer een hostel dan hotel. Het is een heerlijke plek midden in een van de drukke uitgaanswijken. Op de begane grond bevindt zich een van de lekkerste restaurants (Um Nazieh) van Beirut met echt homemade Libanees eten. S’ avonds kun je op het dak genieten van cocktails in bar/club Coup d’etta. Need I say more?

Libanon Beirut korte reisgids eten Saifi Urban Gardens

3x doen in Libanon

Er is genoeg te doen voor iedereen. Of je nou van geschiedenis, cultuur, politiek, natuur, (extreme) sporten, eten, uitgaan het kan allemaal. De lijst is eindeloos. Hieronder mijn top 3.

Baalbek:

Wandel door de Romeinse ruines, en verbaas je over het feit dat je 3000 km verderop het idee hebt dat je in het oude Rome loopt.

Corniche:

Wandel (of ga hardlopen) over de boulevard in Beirut. Het heerlijke zonnetje en de zeewind in je gezicht, en lekker mensen kijken want heel Beirut komt op zondag hier flaneren.

Libanon Beirut korte reisgids Corniche

Food Market:

Elke zaterdag is er een grote markt Souk el Tayeb ( en op woensdag een kleine variant) met de lekkerste producten en gerechten uit heel Libanon. Een foodie-heaven.

3x shoppen in Libanon

Beirut Souks

In Beirut Souks en Downtown vind je de high-end fashion merken, maar ook ketens als H&M en Vero Moda. Libanezen houden erg van mode, dus hier gaat jouw fashion hart ook vast sneller kloppen.

Oude souks:

De echte oude markten zijn heerlijk om over heen te slenteren of je boodschappen te doen. In Beirut zelf vind je deze niet meer, maar wel bijvoorbeeld in Tripoli of Sour, waar de oude Arabische markten nog dagelijks gebruikt worden.

Vlooienmarkt:

Als je meer duurzaam wil, dan kan je ook naar tweedehands of vintage winkels gaan (bijvoorbeeld in Ashrafieh in Beirut) of naar vlooienmarkten in Dahiya, de zuidelijke wijk van Beirut.

3x Lebanese restaurants in Libanon

Libanon heeft een geweldige eetcultuur. Ze houden van uitgebreid tafelen met tafels vol met mezze (tapas) en een glas rode wijn of arak (de nationale drank). Dit doen de Libanezen vooral ’s middags (van 14-18) of ’s avonds voor het diner (vanaf 20u). Cafe Um Nazieh is eigenlijk mijn favoriet, maar die noemde ik hier boven al, dus hier nog drie andere prachtige en heerlijke plekken om te eten.

Dé gids voor een korte trip naar Libanon

Dar Bistro

een mooi hipster bistro/cafe/restaurant met sfeervolle binnentuin en kleine boekwinkel in Beirut. Internationale keuken en nieuwe interpretaties van traditionele Libaneze gerechten. Ook lekker voor een ontbijt.

Mezyan:

Armeens/Libanees/Marokkaans restaurant in het midden van de populaire wijk Hamra in Beirut. De beste hummus en moutabbal vind je hier, evenals heerlijke couscous. Op avonden in het weekend veranderd het restaurant na het eten in een grote dansvloer. Op een mix van traditionele en moderne Arabische muziek staat dan iedereen op en danst tot in de kleine uurtjes.

Chez Maguy

Een visrestaurant aan de zee in Batroun. Je kan hier lekker buiten zitten (of met een cocktail liggen op de ligstoelen) en van een lunch met verse vis genieten. De traditionele Libanese mezze zijn ook beschikbaar voor de veggies onder ons.

En, heb ik je overtuigd? Heb je al zin in een tripje naar Beirut? Als je van hummus houdt kan je eigenlijk niet anders dan het moederland van hummus en falafel eens te bezoeken. Het land Libanon en de stad Beirut geven je een perfecte mix van het Middenlandse Zee klimaat, Westerse faciliteiten en Arabische cultuur. Zon, zee, stad, berg, eten en drinken, feesten en shoppen, het kan allemaal. Zie ik je daar?

Tara Kenkhuis

Tara (27) is geboren in Amsterdam, opgegroeid in Zwolle en heeft in Utrecht en Amsterdam gestudeerd. Na een jaar werken in Libanon wilde ze even op vakantie, maar dat liep een beetje anders. Nu is ze al 1,5 jaar self-employed en werkt ze over de hele wereld. Ze geeft strategie en soft skills trainingen, schrijft voor verschillende blogs, doet PR, en is reisleiding of skileraar als het uitkomt. Ze houdt van spontane acties, danst in de regen of in een club, sport om de dag zodat ze kan eten wat ze wil, maar zit ook net zo lief met een boek op schoot op de bank.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.