De culinaire gids van Luik

Luik is een stad waar je langs rijdt als je richting het zuiden gaat. Niet echt uitnodigend als je zo langs de Maas zoeft en de grijzige industrie ziet opdoemen. Het was daarom voor mij een leuke verassing toen ik werd gevraagd of ik twee dagen de stad en haar restaurants wilde verkennen. Ik hou daar wel van, juist niet die gebaande wegen bewandelen, want dat je in Parijs en New York fantastisch kunt eten weet iedereen inmiddels.

Ik heb maar twee dagen de tijd gekregen en daarom zijn hoogstwaarschijnlijk niet alle pareltjes aan het licht gekomen, maar wat ik heb ontdekt wil ik jullie zeker niet onthouden. Deze stad weet namelijk echt te charmeren. Het heeft mij in ieder geval gegrepen, nu jullie nog!

Om een relaxt culinair weekendje weg voor jullie uit te tekenen, heb ik een simpele legenda gemaakt om al je ‘eating urges’ te kunnen stillen. Ik heb me ook uitsluitend gericht op horeca locaties tussen de linkerkant van de Maas en de N617a (het historisch centrum) om niet te veel uit te waaieren. Daar heb je nu eenmaal niet genoeg tijd voor in zo’n weekend. Ook heb ik vier straten uitgelicht die naar mijn mening sowieso de moeite waard zijn om doorheen te lopen voor de sfeer, architectuur en het unieke aanbod winkels en horeca. De opzet van deze opsomming loopt van het noorden naar het zuiden van het centrum.

Legenda:
Koffie – Lunch
Bijzondere restaurants
Etnic
Snacktime
Drinks
(Super) markt – Traiteur

De culinaire gids van Luik

Bij de Markt

La Batte (Super) markt – Traiteur

We beginnen bovenin, bij de beroemde markt van Luik. La Batte wordt deze markt in de volksmond genoemd. Deze begint vanaf de Quai Rossevelt tot Quai de Maestricht. Het eerste wat me opvalt op deze zondagsmarkt, die met meer dan 500 kraampjes 3 kilometer uitstrekt langs de Maas, is dat er heel veel marktkramen zijn met Italiaanse producten. Dat is geen toevalligheid.

In de jaren na de 2e wereldoorlog kwamen er veel Italiaanse gastarbeiders naar Luik om in de kolenmijnen te werken. Er was een verdrag met Italië gemaakt; voor elke gewerkte dag van één gastarbeider kreeg Italië 200 kg kolen. Hierdoor is er nog steeds een relatief grote Italiaanse gemeenschap in Luik. Je zal later in het artikel merken dat de horeca ook sterk beïnvloed is door de Italiaanse keuken.Verder vind je hier allerlei zaken die je op onze markten ook ziet: groenten/fruit, vis,vlees, kleding en andere snuisterijen.

Zo geopend van 7:00 tot 14:00.

De culinaire gids van Luik La Batte supermarkt

Volga Drinks
Quai de la Goffe 3, Liège.

Als je de avond wil beginnen met een goede cocktail moet je zeker hier komen. Hipster-achtige cocktailbar maar, en dat is het belangrijkste, goede cocktails! Bestel eens een Negroni en je weet dat dit de lift-off is voor een leuke avond…

Wo geopend van 16:00 tot 0:00. Do t/m za geopend van 16:00 tot 2:00. Zo geopend van 10:00 tot 15:00. 

De culinaire gids van Luik Volga Drinks

Tip: Leuke straat: Rue de la Boucherie/du Pont/de la Goffe (blokje)

We waren wat vroeg voor onze reservering bij Bistro d’en Face dus liepen we eerst wat rond en wat een leuke straten hier! Kleine winkeltjes, veel restaurants, slagertje, café etc. Hier moet je echt even rondlopen. Smalle straatjes en oude pandjes doen zo heerlijk kneuterig aan en als je daarna ook nog gaat eten bij een typisch bourgondisch restaurant kan mijn dag niet meer stuk.

Bistro d’en Face Bijzonder restaurant
Rue de la Goffe 8, Liège.

Als je hier binnenloopt waan je je meteen in Frankrijk. Het interieur is niet echt spontaan.  Het is zelfs bijna een gimmick maar als ik daarna word verrast door overheerlijke escargots in kruidenboter, zelfgemaakte garnalenkroketten, oeuf en cocotte met truffel en dé delicatesse uit Luik, Luikse balletjes gekookt in stroop, dan hoor je mij niet meer klagen. Dit alles wordt door flamboyante, Franssprekende (kijk uit, bijna niemand speekt hier Nederlands of zelfs Engels) obers geserveerd die wat gehaast zijn doch correct. Zoals je een Franse kelner zou spelen in een film. Maar dit voegt alleen maar meer toe aan de sfeer. Als je op zoek bent naar typisch Bourgondische hap, zeker een aanrader!

Ik word niet heel wijs van de openingstijden op hun site maar neem maar aan dat ze maandag en dinsdag dicht zijn en verder de “normale” openingstijden hanteren..

De culinaire gids van Luik Bistro d’en Face

De culinaire gids van Luik Bistro d’en Face 

Lou’s Bar Drinks
Potiérue 2/A, Liège.

Dé bar waar, volgens een mevrouw uit een winkel in de Rue de la Boucherie, tout intellectuel et mondain Luik komt. Lijkt me een kijkje waard…

Ma t/m za geopend van 14:00 tot 0:00. Zo geopend van 11:00 tot 18:00

Tip: Leuke straat: Rue Neuvice

De straat die het best haar middeleeuwse structuur heeft weten te behouden. Desondanks zijn de huizen van de 17e en 18e eeuw want in 1691 werd de wijk verwoest in opdracht van Lodewijk de 14e. Loop hem helemaal uit en geniet van alle kleine gangetjes. Er is alleen eentje die ik zou mijden, dat is namelijk het piesgangetje waar bewoners als ludieke actie geurboompjes hebben opgehangen…

La Quintessence  Etnic / (Super) markt – Traiteur
En Neuvice 3, Liège

Dit is een Libanese traiteur waar je authentieke gerechten kunt halen zoals falafel, baba ghanoush, mtabal (soort baba ghanoush maar dan met yoghurt en tahina), kibbeh (gefrituurde bulgur balletjes gevuld met vlees), kafta (gekruid lamsgehakt op een spiesje), hummus, fattoush (salade getopped met gefrituurde stukjes flatbread) en nog veeeeel meer. Ze verkopen ook olie, kruiden, en zelfs Libanese wijnen. Had elke stad maar zo’n traiteur! En wat een enthousiasme en vriendelijkheid van de gastheren. Ik kom zeker terug!

Wo t/m za geopend van 11:30 tot 18:30. Zo geopend van 11:00 tot 15:00.

De culinaire gids van Luik La Quintessence

Boucherie Charcuterie Colson (Super) markt – Traiteur
En Neuvice 42, Liège.

Een echte Bourgondische slager. Huisgemaakte charcuterie en de beroemde Luikse pens. Witte worst die de Luikenaren vooral met kerst eten. Deze is zelfs gemaakt met een speciaal soort oregano die in Luik op steenkoolhoudende grond is gekweekt. Volgens hen zorgt juist dít speciale kruid voor die goede smaak aan deze delicatesse.

Di t/m za geopend van 8:30 tot 18:00. Zo geopend van 8:30 tot 15:00.

De culinaire gids van Luik Boucherie Charcuterie Colson

Les Petits Producteurs (Super) markt – Traiteur
En Neuvice 46, Liège.

Collectieve organisatie die op grond van hun idealen hun omgeving mooier willen maken door enkel verkoop van lokale of duurzame producten, weinig tot geen verpakkingsmaterialen en ze geven mensen die lang werkloos zijn geweest weer een kans om zich te bewijzen op de arbeidsmarkt. Mooi, idealistisch initiatief en bovendien een mooie winkel!

Wo t/m za geopend van 10:00 tot 18:30. Zo geopend van 9:00 tot 14:00.

De culinaire gids van Luik Les Petits Producteurs

Beerlovers’ Café & Shop  Drinks
Rue de la Violette 9, Liège.

Je bent natuurlijk niet in België geweest als je niet een lekker Belgisch biertje hebt gedronken. En als je er geen genoeg van kunt krijgen hebben ze naast het café een shop voor de echte beerlover; een willekeur aan speciaalbiertjes. Ook leuk om cadeau te doen.

Di t/m zo geopend van 12:00 tot 2:00. Ma geopend van 17:00 tot 1:00

Bij de muur

La Chocolateria Koffie – Lunch  / Snacktime
Rue du Palais 3, Liège.

De échte chocolate addict kan hier haar/zijn lol op! Ze werken enkel met fairtrade chocolade en selecteren zelf hun leveranciers. Ze maken ook zelf bonbons. Om even bij te komen van al dit chocolade geweld kun je er een kopje koffie of warme choco met een lekker koekje of broodje eten.

Di t/m vr geopend van 8:30 tot 18:00. Za en zo geopend van 9:30 tot 19:00. 

De culinaire gids van Luik La Chocolateria

Une Gaufrette Saperlipopette Snacktime / (Super) markt – Traiteur
Rue des Mineurs 7, Liège.

Ik ben niet een heel erge zoetekauw maar ik weet dat veel mensen een verse wafel niet te versmaden vinden. En dan ben je ook nog in Luik, dan moet je natuurlijk wel op zoek naar dé beste Luikse wafel. Volgens vele Luikenaren moet je dan hier zijn. Die rij tot om de hoek was mij alleen iets te afschrikwekkend. Dus ik heb hem niet live mogen proeven (ik heb echt mijn best gedaan; ’s middags langs geweest en tegen sluitingstijd stond er nog steeds een rij). Denk jij nou ook: dank je de koekoek! Ga dan beslist even naar de overkant van de straat daar is hun bakkerij. Oooh, die geuren komen je tegemoet en je gaat stuk; een vers croissantje is misschien wel lekkerder…

Wo t/m za geopend van 9:00 tot 18:00.

De culinaire gids van Luik Une Gaufrette Saperlipopette

Kathedraalbuurt

Dit was vroeger niet zo’n hele lekkere buurt. Veel prostituees, pooiers en drugsverslaafden hingen hier rond. Als je er doorheen loopt zie je nog steeds een paar ‘dansclubs’ met hun neon uithangborden. Máár er is een frisse wind die door Luik waait. Veel jonge en enthousiaste ondernemers hebben zich hier gevestigd. En hierdoor is de buurt niet alleen veel veiliger geworden maar ook aantrekkelijker. Ik hoop dat dat zo blijft want dan heb je natuurlijk altijd dat nieuwe fenomeen dat dan de hoek om komt kijken —> gentrificatie.

Maar tot het zo ver is, ga er zeker een kijkje nemen. Tussen de dansclubs en mooie Afrikaanse toko’s zitten een paar pareltjes die ik hieronder bespreek.

Al Limone Koffie – Lunch   / (Super) markt – Traiteur
Rue de la Cathedrale 3, Liège.

De eigenaar deed in het verleden veel aan trekking in de regio Piëmonte en kwam tijdens zijn tours de bedrijven tegen waar hij nu de producten van verkoopt. Je kan hier dus proeven van authentieke lekkernijen uit het gebied tussen de Alpen en de Po vlakte in noordwest Italië. Naast dat je hier kunt lunchen of een wijntje met wat lekkere hapjes kunt nuttigen, zijn alle producten ook te koop in de winkel. Op de muur hangen foto’s van zijn leveranciers en een kaart met pindrops waar zij zijn gevestigd. Ben je zo’n liefhebber van Italiaans eten en wijn? Piëmontese wijnen gelden als een van de beste in Italië. Komt dat zien, komt dat proeven!

Wo t/m za geopend van 10:30 tot 18:30.

De culinaire gids van Luik Al Limone

Tip: leuk straat: Rue Souverin

In deze straat worden de jonge ondernemers gesteund met gemeentelijke projecten die hen van subsidie voorzien met als voorwaarde dat ze openheid geven van financiën en hun boekhouding laten doen door een goedgekeurde boekhouder. Hierdoor zie je in deze straat veel leuke, vernieuwende winkels en eettentjes ontstaan.

Le Ramen Bar Bijzondere restaurant / Etnic
Rue Souverin Pont 30, Liège.

Ramen bar met een mooie grote mural, die naast ramen ook andere Aziatisch streetfood serveert zoals bao buns en snacks als edamame, kimchi en tataki.

Wo t/m za geopend van 12:00 tot 14:00 en 18:30 tot 21:30.

Wattitude  (Super) markt – Traiteur
Rue Souverin Pont 19, Liège.

Conceptstore waar de rode draad duurzaam en locally produced is. De eigenaresse geeft jonge Luikse designers de kans om hun kleding of interieur design bij haar te verkopen. Ook verkopen ze traiteur producten zoals eetbare insecten.

Di t/m za geopend van 10:30 tot 18:00

Iets verder in de buurt vind je nog een heel bijzondere onderneming die je niet moet overslaan.

Bistrot Mentin Koffie – Lunch / Bijzondere restaurant / Drinks
Rue de Saint-Aldegonde 11, Liège.

Dit piepkleine bistrootje is onlangs geopend door twee enthousiaste jonge ondernemers.Het woord bistrot zou van het Russische bistro komen wat ‘snel’ betekent. Tijdens de Russische bezetting van Parijs in het begin van de 19e eeuw zouden de kozakken “bistro” geroepen hebben in de cafés waar ze kwamen om snel iets alcoholisch bedient te krijgen (ze mochten niet drinken als ze in dienst waren). Deze etablissementen kenmerkten zich door de streekgebonden en originele gerechten die werden aangeboden voor een schappelijke prijs. Maar ook het streekgebonden interieur. Het interieur van deze bistrot hebben ze zelfs helemaal uit Trento in Noord-Italië gehaald en is het originele interieur van een oude bar die vanaf 1937 werd bestierd door eigenaresse Clementine.

De culinaire gids van Luik Bistrot Mentin

Na haar dood hebben ze alles te koop gezet. Vandaar de naam Bistrot Mentin (haar portret hangt zelfs aan de muur). Je ziet dat de eigenaren een oog voor precisie hebben want aan de kleinste details is gedacht zoals originele bolle glaasjes uit die tijd waar ze hun huiswijn in serveren tot de rand. Ze hebben het oude concept van de bistrot zoveel mogelijk in ere gehouden.

Goede producten aanbieden voor een bescheiden prijs voor alle lagen van de bevolking. Wij waren hier al heel vroeg in de ochtend en dan zie je een straatveger in werkpak snel een koffie bestellen aan de bar maar ook mensen rustig ontbijten met een croissant en een krantje. Van vroeg tot laat kan je hier terecht. Goede koffie, croissant, vanaf 12 uur vers gemaakte daghap voor 8 euro en vanaf 18:00 tot 21:30 Italiaans aperitief met cocktails voor 4,50 (Negroni, Pim’s). Nog een interessant weetje: ze hebben Bavik op de tap, hetgeen meerdere malen uitgeroepen is tot beste pils van de wereld.

Ma t/m vr geopend van 7:30 tot 21:30. Za van 11:00 tot 21:30. Zo van 11:00 tot 19:00.

Sava
Rue Saint Denis 4, Liège. Bijzondere restaurant / Etnic

Dit restaurant zat onder ons hotel en is gevestigd in de oude tramloods. Als je hier binnenloopt zie je de hoge boogconstructies die in vroegere tijden die grote stalen rossen moesten herbergen. Bijzondere plek om te dineren. Hun keuken bestaat uit klassieke gerechten met veel invloeden uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Vooral quality steaks uit die regionen worden hier aangeboden.

Zo t/m do geopend van 7:00 tot 22:00. Vr en za geopend van 7:00 tot 23:00. 

De culinaire gids van Luik restaurant Sava

Rond de universiteit

Le Pot au Lait
Rue Soeurs de Hasque 9, Liège. Drinks

Dit café is van oudsher een toevluchtsoord voor alternatieve en activistische studenten die zonder veel bemoeienis van de universiteit hun eigen activiteiten, bijeenkomsten en concerten wilden organiseren. Toen wij hier binnenliepen, schalde net een lekker riedeltje death metal door de speakers. Niet echt de omgeving (voor mij in ieder geval) om relaxt een biertje te drinken, maar mensen kinderen, alleen voor het interieur was het het bezoek waard. Dit is de droomvlucht in een bad lsd-trip. Helemaal gestoord en helemaal te gek! Daarom keek ik er extra van op dat er een heel burgerlijk gezin glazig voor zich uit zat te staren met pa, ma, oma, peuter en baby… Weird…

Ma t/m za geopend van 11:00 tot 4:00. Zo van 14:00 tot 0:00.

De culinaire gids van Luik restaurant SavaDe culinaire gids van Luik restaurant Le Pot au Lait

Le Carré buurt

De wijk die zich kenmerkt aan de blokstructuur van de straten zoals je die bijvoorbeeld ook in New York terugziet.

Messieurs Koffie – Lunch / Snacktime
Boulevard d’Avroy 16, Liège.

Tosti’s to the next level. Naast een keur aan variaties die ze op het vaste menu hebben, is er ook nog een bordje op de bar waar de tosti’s van de week op staan. Ojee! Keuzestress!!

Zo t/m wo geopend van 11:45 tot 15:00. Do t/m za geopend van 11:45 tot 21:00.

De culinaire gids van Luik Messieurs

My Hot Dog Koffie – Lunch / Snacktime
Rue Pont d’Avroy 29/2, Liège.

Hier haal je volgens locals de beste hotdogs van Luik. Aan de overkant zit de andere hotdogverkoper voor een portie moordende concurrentie. Als je niet zo goedgelovig als ik bent, kan je je eigen vergelijkend warenonderzoek doen.

Ma t/m zo geopend van 11:30 tot 22:00.

De culinaire gids van Luik My Hot Dog  

Moment Koffie – Lunch / Bijzondere restaurant
Rue Bonne Fortune 17, Liège.

Over bijzondere restaurants gesproken; Moment heeft een waanzinnig mooi Rococo interieur en een gedeelte van het restaurant zit zelfs in een grote glaspui. Dat moet in het voorjaar fantastisch tafelen zijn. De keuken van dit interieurpareltje schijnt ook niet onverdienstelijk te zijn.

Geopend van 11:00 tot 22:00 enkel dinsdag gesloten.

De culinaire gids van Luik Moment Restaurant Luik

L’Ecailler Bijzonder restaurant
Rue des Dominicains 26, Liège.

Hier is niks een gimmick. Het interieur is campy chique, aan messing geen gebrek. En naast de groenleren boots zitten mooi beschilderde tegels aan de muur met nautische afbeeldingen. De servetten nog ouderwets in een waaiertje. Waarom vernieuwen als het oude gewoon goed is?! De klandizie dateert misschien ook nog uit de jaren ’40 en ’50 maar dat lijkt mij eerder een goed omen. Deze mensen willen gewoon perfect bereidde vis eten en dat kan hier, al jaren. Sole à la meunière, s’il vous plaît!

Ma t/m zo geopend van 11:45 tot 14:15 en 18:00 tot 22:30

De culinaire gids van Luik L’Ecailler

Tip: leuke straat: Rue de la Casquette

In tegenstelling tot de vorige ‘leuke straten’ is dit een wat bredere straat in het winkelgebied. Hier geen middeleeuwse sluiproutes maar statige herenhuizen en aangename horeca tussen leuke boetiekjes. Wil je hier voor, tijdens of na het shoppen nog je inwendige mens versterken, hier een paar suggesties:

Le Verre Bouteille Drinks
Rue de la Casquette 13, Liège.

Leuke wijnbar, met maar liefst 600 verschillende wijnen. Ben je die speciaal biertjes inmiddels beu, ga dan gerust hier naar binnen. Voor de onverbeterlijke feitenverzamelaar (zoals mijn eega) is er op dinsdagavond een intro cursus oenologie. Jawel, er is een universitaire graad te behalen op het gebied van wijn verbouwen en de biochemische aspecten die bij het bereiden van wijn horen. Hoeft niet hoor, ik geef ook de voorkeur aan het consumeren.

Di t/m za geopend van 16:00 tot 0:00 

Cafè Internazionale Koffie – Lunch
Rue de la Casquette 17, Liège.

In een mooi oud herenhuis zit Cafè Internazionale dat als specialiteit broodjes pastrami serveert. Het is er gezellig druk. Er kan worden ontbeten en geluncht en heb je kindjes, dan hoeven die hier de tent niet af te breken want voor hen is een klein speelhoekje ingericht.

Ma t/m vr geopend van 10:00 tot 17:30. Zo van 11:00 tot 16:00

De culinaire gids van Luik Cafè Internazionale 

Lau Koffie – Lunch
Rue de la Casquette 18, Liège.

Lau is van Laura Ciarcelluto (links op de foto met bruin haar) zij heeft hier een ontbijt/lunchplek gecreëerd om jaloers op te worden; prachtig interieur, mooie verse broodjes, sandwiches en salades. Maar ook pannenkoekjes, muffins en donuts zijn hier te krijgen. Alles met liefde bereid en dat straalt ervan af.

Ma t/m vr geopend van 8:30 tot 16:30. Za van 10:00 tot 17:00

Lau restaurant Culi gids Luik Belgie 

Cucinella Bijzonder restaurant
Rue de la Casquette 26, Liège.

Dit stijlvol ingerichte restaurant (mét gouden koffieapparaat!) introduceert je in de fijne keuken van Italië. Dus niet een simpel pizaatje of pastaatje bestellen zoals je dat misschien gewend bent maar hier neem je de tijd voor het diner en je gezelschap. In Cucinella staat inmiddels de 2e generatie aan het roer; Julien Marzano heeft de scepter overgenomen van zijn vader Gianni. Maar in ere van papà staat zijn oude menu nog steeds op de kaart naast de nieuwe interpretatie van zijn zoon. La famiglia è tutto!

Ma t/m za geopend van 12:00 tot 14:30 en 18:00 tot 22:30 

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP