De blauwe stad Jodhpur mag niet ontbreken tijdens je reis naar Noord India

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
De blauwe stad Jodhpur 

Jodhpur oftewel de blauwe stad van India. Deze bijnaam kreeg Jodhpur, omdat de muren van de huizen in de binnenstad indigo blauw zijn. Traditioneel betekende een blauwe kleur van een huis dat bewoners tot de kaste van de Brahmanen behoren, maar tegenwoordig hebben ook andere bewoners hun huizen blauw geschilderd.

Voordat ik naar Jodhpur vertrok zag ik diverse foto’s van een prachtige stad met blauwe huizen voorbij komen. Dit wilde ik natuurlijk ook met eigen ogen zien. Daarnaast wilde ook de andere bezienswaardigheden als Mehrangarh Fort en Sardar Markt bezoeken. Eenmaal aangekomen in de stad is wel even zoeken, waar je nou precies moet zijn om dat mooie uitzicht te zien. Wij lieten ons afzetten, bij de kloktoren, net voor de bekende Sardar Markt en zijn vanaf daar gewoon gaan wandelen door alle kleine straatjes van Jodhpur.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Dwaal door de straten van Jodhpur en laat je betoveren

Ieder straatje in Jodhpur is anders en steeds weer word je betoverd door deze stad. De naam blauwe stad Jodhpur laat je denken dat alles blauw is, maar je ziet ook schattige lila, roze en groene huisjes. Eenmaal in het oude stadscentrum wil je overal foto’s maken, de stad is namelijk enorm fotogeniek. Je kan uren uitrekken om alle straten te bekijken, er zijn duizenden straatjes waar de koeien en riksja taxi’s je om de oren vliegen, maar om het hoogste uitzichtpunt te vinden heb je toch wel echt hulp nodig.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Lokale gidsen in Jodhpur 

Na een aantal keer vragen kwam er opeens een jongetje met een rood shirt aangelopen. Hij vroeg ons of we op zoek waren naar een goed uitkijkpunt over de stad. Eerst hadden we argwaan, maar al snel bleek dat hij ons echt zou leiden naar de top. Jodhpur zit qua klimaat tussen het tropische en woestijnklimaat in en staat ook bekend als “sun city”. Dit omdat de zon bijna elke dag schijnt. Daarnaast is het altijd warm en daalt de temperatuur nooit onder de twintig graden. Toen wij Jodhpur bezochten was het iedere dag rond de 42 graden en scheen de zon volop. Je snapt natuurlijk wel dat het vermoeiend is om met deze omstandigheden helemaal richting de top van Jodhpur te klimmen. Ik had het gevoel dat er geen einde aan kwam. Niks was minder waar, na ongeveer twintig minuten lopen en heel veel informatie van onze lokale gids bereikte we de top waar we een prachtig uitzicht hadden over de stad.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Het perfecte uitkijkpunt over de blauwe stad 

Ik verbrand niet snel, maar had op dat moment echt het gevoel dat ik zwaar aan het verbranden was. Daarnaast was ik enorm bezweet, maar dat kon mij niks meer schelen. Als je dan eenmaal boven staat, maakt niks meer uit. Het uitzicht is prachtig en juist, omdat deze jongen ons hier naar toe had geleid was er niemand anders op deze plek. Dit was geen toeristische plek, waardoor er geen duizend Chinezen om ons heen stonden. Op de foto’s hieronder is onze gids Deepak te zien. Ik weet niet of je dit ooit zou lezen Deepak (onze gids), maar bij deze wil ik je bedanken voor de fantastische tour!

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Overnachten net buiten het drukke centrum van Jodhpur 

Tijdens onze stop in Jodhpur verbleven wij een nacht in Park Plaza Jodhpur. Dit is een prima hotel om een nachtje door te brengen. Het hotel ligt net buiten de stad, op ongeveer tien minuten rijden met een riksja taxi. De stad van Jodhpur is erg druk en juist bij Park Plaza Jodhpur kun je even heerlijk tot rust komen. Een groot voordeel van dit hotel is het zwembad, welke ideaal is om even in af te koelen na een bezoek aan de stad (waar het gemiddeld 40 graden is). Hieronder twee foto’s die gemaakt zijn tijdens het verblijf. Op de tweede foto sta ik met de “bodyguard” die de hele dag in traditionele kleding voor de deur stond.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Rondstruinen op de Sardar Markt 

De bekendste markt van Jodhpur, de Sardar Markt bevindt zich bij de kloktoren in het centrum van Jodhpur. Op deze markt vind je onder andere kleding, sieraden, maar ook specerijen, groeten, fruit etcetera. Toen ik hier zelf aankwam met de riksja taxi wist ik niet waar ik moet kijken. Je vind hiet namelijk het echte India. De mensen zijn traditioneel gekleed en het is echt een genot om alleen al rond te kijken. Ben je van plan niks te kopen? Geen probleem, deze markt is zeker een aanrader om overheen te struinen.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR
Vergeet niet een bezoek te brengen aan Mehrangarh Fort

Voordat je Jodhpur verlaat is het echt een must om langs Mehrangarh Fort te gaan. Dit fort ligt aan de rand van de oude stad op een heuvel. Het fort dateert uit de tijd van maharadja Jaswant Singh en moest toentertijd Jodhpur (een van de mooiste steden van India) beschermen tegen invallen. Mehrangarh Fort is enorm groot, dus trek voldoende tijd uit om het te bezichtigen. Daarnaast sluit het fort rond de klok van vier, dus zorg ook dat je voor deze tijd binnen bent om alles te zien. Wil je meer lezen over India en mijn 16daagse reis? Lees dan alle India reis posts.

DE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPURDE BLAUWE STAD JODHPUR INDIA REIS DIT MOET JE ZIEN IN JODHPUR

Algemene informatie Jodhpur:

Beste reistijd: December tot en met februari

Gemiddelde temperatuur: +/- 35 graden

dichtstbijzijnde vliegveld: Jodhpur

Transfer vanaf vliegveld naar het centrum: 30 minuten

munteenheid: Indian Rupee

aanbevolen vaccinaties: Buiktyfus, DTP, Hepatitis A, Hepatitis B

Pictures by: Max Raphael 

NOORD INDIA VLOG:

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP