Een man is tegenwoordig allergisch voor het woord “daten” (+ 7 date tips)

Ik lig bij een van mijn beste vriendjes op de bank in Amsterdam. In de ene hand een kop thee en in de andere hand mijn Iphone. “Wat ben je nou aan het doen”? Hij kijkt mee over mijn schouder. “Gewoon een beetje aan het swipen”. Hij zucht. Het is begin 2016 en ik heb zwaar liefdesverdriet. Mijn hart is gebroken. “Doe die telefoon weg Chlo. Probeer eerst eens gelukkig te zijn met jezelf en dan pas gelukkig te worden met een ander”. Ik zucht en besluit mijn telefoon weg te leggen.  

In de liefde zijn er altijd maar weer die verwachtingen die regelmatig uitlopen op teleurstellingen. Iets waar wij  allemaal een keer mee te maken hebben gehad. Liefde dat overkomt je, ga er niet naar opzoek is wat je vaak te horen krijgt. Toch willen we maar al te graag lief gevonden worden. Maar waarom?

We willen maar al te graag lief gevonden worden. Maar waarom?

Ik heb het gevoel dat volgens de maatschappelijke norm er verwacht wordt dat je rond je 24ste  toch wel echt aan een relatie begint. Ik beschrijf het nu misschien cru, maar de maatschappij legt je toch een bepaalde verwachting op. Heb je de man van je dromen gevonden en ben je een paar jaar samen dan komt de volgende verwachting om de hoek kijken. Denk hierbij aan samenwonen, trouwen en kinderen. Huisje boompje beestje. Et voilà de cirkel is rond.

Daten anno 2018 liefde Chloe Sterk

En als je dan niet opgewassen bent tegen al die verwachtingen vanuit de maatschappij dan ga je als een dolle hopeloos opzoek naar liefde. Geforceerd swipen op datingsapps. De ene met de ander vergelijken. Toch maar weer een keer afspreken, ook al weet je dat het niet gaat werken.

Je vraagt je af waarom die ene vriendin wel een lange relatie vol houdt, je wordt moe van het zoveelste trouwbericht op Facebook, blokkeert alle baby spam op Instagram en vraagt je af of het aan jou ligt dat je nog steeds geen relatie hebt. Past boem daar ontstaat de onzekerheid. De onzekerheid waar een man nou juist niet op zit te wachten.

Als je dan niet opgewassen bent tegen al die verwachtingen dan ga je als een dolle hopeloos opzoek naar liefde

Nu kan ik wel heel stoer hier zeven tips geven, maar HO wacht! Nadat mij duizend keer gevraagd was; “Chlo, waarom heb je geen relatie?” had ik ook even paniek tijdens mijn 25ste levensjaar (foto hieronder). Geforceerd ging opzoek. Swipen, scrollen, kijken en vergelijken. De verwachtingen lagen hoog en niks was goed genoeg. Wanneer het dan na een aantal dates sneuvelde kon ik daar enorm wakker van liggen. Lag het aan mij? Was ik niet goed genoeg? Wake up! We paste gewoon niet bij elkaar. So be it!

Daten anno 2018 liefde Chloe Sterk

Inmiddels zijn we drie jaar verder en weet ik wel beter. Ik ben zielsgelukkig en dan vooral met mijzelf, ben trots op DailyNonsense en reis met enorm veel plezier de wereld over. Ik sta heel anders in het leven dan toen. En die relatie? Als het komt dan komt het en anders maar niet. Pas ik niet bij  die ene match? dan kom ik daar snel genoeg achter en laat ik het een beetje doorsudderen op een laag pitje. Ik begrijp dat het het in het leven geven en nemen is. Echter vertik ik het om over te compenseren (wat ik om mij heen zie gebeuren) om dan maar te kunnen zeggen; hiep hoi ik heb een relatie.

Iedere keer stelde ik de vraag aan een man; Wat vind je de meest irritante eigenschap van een vrouw?

Om al dat gedate ook nog eens nuttig te maken, besloot ik voor de website  een klein mini onderzoekje te doen. Iedere keer stelde ik dezelfde vraag aan een man. Wat vind je de meest irritante eigenschap van een vrouw?

Een gekke vraag misschien, maar wel een hele nuttige voor ons vrouwen. Want waar knapt een man nou precies op af? Het antwoord? Onzekerheid!  De meeste mannen willen een vrouw die zeker is van haarzelf, ambitieus is, lekker haar eigen ding doet, zich niet aanhankelijk en vooral niet afhankelijk opstelt, humor heeft en verzorgd eruit ziet. Om een lang verhaal kort te maken mannen willen vrouwen die zichzelf durven te zijn.

Nu even naar de vrouw. De vrouw die meestal vanuit haarzelf al onzeker is. Whatasapp conversaties met haar potentiële date tot in de treuren analyseert en na een paar keer geghost (de man in kwestie laat dan simpelweg niks meer horen en verdwijnt van de rader) te zijn geweest bang is dat het voor de zoveelste keer weer mislukt.

Daten anno 2018 liefde Chloe Sterk

Don’t get me wrong. Ik begrijp dat jullie misschien nu willen schreeuwen naar mij of naar de mannen die jullie besodemieterd hebben. Eerlijk? Ik heb ook geen magische relatie vingers, maar toch zou ik jullie een paar tips willen geven om daten met je match voor jezelf rustiger en uiteindelijk succesvoller te maken.

 • De man anno 2018 is allergisch voor het woord “daten”. Een date schept verwachtingen en verwachtingen leveren soms teleurstellingen op. Als hij tegen je zegt dat hij iets met je wilt drinken, dan betekent dat dat hij moeite doet. Ga dan niet zeuren dat hij geen moeite doet voor een “echte date”. Een drankje drinken is voor hem juist de ideale manier om je beter te leren kennen. Wat daar uit komt? Dat zien jullie later wel weer.
 • Probeer niet meteen te denken dat je potentiële date, de liefde van je leven gaat worden. Ga niet over analyseren, sta er nuchter in en wees jezelf. Prima om het met je vriendinenn te bespreken, maar hoe hoger je voor jezelf de verwachtingen legt hoe erger de teleurstelling is als het mis gaat.
 • Als hij last-minute je een berichtje stuurt en vraagt om een drankje te drinken kan dat een booty-call zijn. Maar zie dat niet altijd zo in. Vrouwen willen zichzelf graag voorbereiden op een date, maar probeer juist spontane dingen te doen. Spontaniteit is leuk en als jij spontaan kan doen vind hij je des te leuker. En nog iets. Als je haar niet zit, no drama! Mannen zien dat echt niet hoor, vooral niet als ze je leuk vinden.
 • Heeft hij in het begin van de week gezegd dat jullie misschien wel in het weekend kunnen afspreken, maar heb je daarna niks meer gehoord? Stuur dan zelf een berichtje, toon initiatief. Ga vooral niet afwachten en je weekend open laten. Wil je geen bericht sturen en het vanuit hem laten komen? Plan dan gewoon je weekend zoals je normaal ook zou doen. Ga niet je weekend vrijhouden omdat je misschien wel iets met je date gaat doen. Eerlijk? Hij zegt ook niet zijn vrienden af voor jou (zo zijn mannen niet), dus als vrouw zou jij ook niet jouw wekelijkse meidenavond af moeten zeggen. En please ga niet zeuren over dat jullie elkaar anders nooit leren kennen. Als het komt dan komt het en anders maar niet. So be it!
 • Hoe relaxer jij bent, hoe meer innerlijke rust je ook zou voelen. Denk vooral in het begin dat het niks gaat worden. Focus niet meteen op een relatie, maar leg de focus op het gezellig hebben met iemand. Het is begrijpelijk dat je niet voor Jan met de korte achternaam afspreekt, maar laat dit niet blijken. Hiermee jaag je hem juist weg. Alle mannen hebben uiteindelijk een beetje last van bindingsangst. Bedenk in je hoofd dat het niks gaat worden en geef de onzekerheid, spanning en angst voor afwijzing geen kans.
 • Kom je er na een paar keer achter dat je je al iriteert aan bepaalde dingen. Of doet hij moeilijk, voelt het niet fijn of laat hij tussen neus en lippen vallen dat hij niet opzoek is naar een relatie? Kap het af en zoek verder. Ga vooral niet over compenseren om maar te denken dat het toch iets gaat worden. Geloof mij, dan wordt het sowieso niks!
 • Laatste tip: wed niet op een paard, doet hij namelijk ook niet. Succes!

Stiekem vind ik dit best wel spannend om te delen. Ik ben enorm benieuwd wat jij van daten anno 2018 vindt. Heb je er goede ervaringen mee of juist slechte? Wat vind je van deze tips? Vind je ze vreselijk of heb je er toch wat aan? Laat het vooral weten hieronder in de reacties. Tot de volgende keer!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Nice artikel! Heel waar wat je zegt. Vooral dat overanalyseren en gezeur over dat iets serieus is/moet zijn. En als je dan zegt dat het niet zo serieus hoeft allemaal en vanzelf komt krijg je als commentaar dat het alleen maar over sex gaat. Eh nee schat, jij denkt bij date 1 al aan trouwen en kinderen holy crap vind je het gek dat je alle mannen wegjaagt! Pfff
  Maar mannen hebben deze angst ook hoor. Zie het veel bij mijn single vrienden. Die gaan ‘serial daten’ om maar die vriendin te vinden.

  Wat altijd uitloopt op janken, ja dat doen mannen ook, man man man. Rustig aan zeg. 26 en geen vriendin is niet het einde van de wereld. 34 ook niet. Het komt vanzelf wel als je je ogen maar open houdt. Maar forceren loopt altijd uit op drama

  Anyway, keep it up

 2. Leuk geschreven, nou ben ik net een paar jaartjes jonger. Gek genoeg zijn vriendinnen toch al bezig met ”de ware” vinden en ik juist niet. Wat ik wel echt schijt irritant vindt is dat wanneer jij verteld over jouw ambities(ja, die van mij bevatten dan veel met reizen en een toppositie in het bedrijfsleven pakken) dat ze gelijk zo afkeurend/minder gecharmeerd zijn. Dan vertel ik het niet eens op een manier dat hij nevernooit in het plaatje zou passen en altijd maar drukdrukdruk zal hebben. Achja, anders kan je nog altijd hondjes adopteren voor echte liefde :’)

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP