Volendam en Marken is meer dan poseren in klederdracht

Volendam en Marken. Het meest toeristische gedeelte van Nederland. Of toch niet? Wist jij dat een dagje Volendam en Marken veel meer is dan ‘even op de foto gaan in klederdracht?’ In alle eerlijkheid; zelfs ik wist dit niet. Als Nederlander weet ik stiekem maar weinig van mijn eigen land en zijn geschiedenis.

Toen ik een aantal weken geleden thuis kwam van mijn Balkan roadtrip vond ik het tijd voor een rondje door Nederland. Op mijn lijstje stonden onder andere Zeeland, Friesland en Streek Waterland.

Plaatsen als Volendam/Monnickendam/Marken, kun je die in een dag bezoeken? Wat is er te doen te doen in deze dorpen en is het duur om in klederdracht op de foto te gaan? Ik had geen idee en ging daarom op onderzoek uit.

Dagje Volendam en Marken - Visafslag Volendam

Rondje Volendam, Monnickendam & Marken

Volendam was ooit niet meer dan een onbekend vissersdorp aan de vroegere Zuiderzee. Maar waarom nou juist Volendam zo bijzonder is? Het is een katholiek dorp in een overwegende Protestante omgeving. In de loop van de 19e eeuw begon het toerisme in Volendam en werd het door tientallen schilders vereeuwigd. Daar ontleent het dorp zijn toeristische status aan. Inmiddels is Volendam uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en zorgt het jaarlijks voor meer dan 1,4 miljoen toeristen.

Naast Volendam ligt Monnickendam, een klein stadje wat net zo mooi is, maar veel minder toeristisch. Een steenworp verder ligt Marken. Dit is een schiereiland, welke vanaf 1957 met een dijk aan het vasteland is verbonden.

Dagje Volendam en Marken - E Chopper Bike naar Monnickendam

Dagje Volendam en Marken - Monnickendam

Bereikbaarheid

Volendam is prima bereikbaar met het OV of met de auto. Vanaf Amsterdam Centraal (noord-zijde) rijdt ieder kwartier een bus naar Volendam. Wil je met de auto? Dat kan natuurlijk ook! Op de Dijk kan je parkeren bij Hotel Spaander. De kosten hiervan zijn hoog (3,00 euro per uur) en daarnaast is de Dijk voor auto’s niet altijd geopend. Gratis parkeren kan bij P Marinepoort (op het parkeerterrein van Roompot Vakanties). Met de boot van Amsterdam naar Volendam? Dat is nu helaas nog niet mogelijk, maar Marken Express heeft de plannen al liggen. Wordt vervolgd dus!

Dingen doen in Volendam

Als je aan Volendam denkt denk je waarschijnlijk aan klederdracht. Wij hadden precies hetzelfde. Lopend door Volendam kwamen we erachter dat je overal op de foto in  klederdracht kan gaan. Welke moeten we nou kiezen?

Experience Volendam

In 2015 werd midden op de Dijk de winkel Experience Volendam geopend. Naast dat je hier in klederdracht op de foto kan, kan je ook terug in de tijd en meer leren over de geschiedenis van Volendam. Experience Volendam neemt je mee naar 1916, naar de tijd van de waternootramp, oftewel de eerste grote natuurramp van ons land. Door middel van een holografische voorstelling in het historisch museum ga je terug in de tijd. Je leert meer over de Volendamse gewoontes en  ziet hoe er vroeger gekookt werd. Dit alles op een virtuele manier.

Dagje Volendam en Marken - Experience Volendam Historisch Museum Volendam

Wat een bezoek aan Experience Volendam zo bijzonder maakt? De gids en de medewerkers die vol enthousiasme willen vertellen over hun eigen Volendam.

Na een korte Volendamse geschiedenis opfrisser (in het Historische Museum) is het tijd voor het echte werk. Bezoekers (dus wij ook) mogen plaats nemen in de Oculus Rift boot die je door middel van een virtuele reality bril mee neemt naar de watersnoodramp in 1916. Samen met Suus (zie foto) beleefde ik de tocht over de Zuiderzee. De show is 360 graden en het is toch net even anders dan alleen maar op de foto gaan in Volendamse klederdracht. Aanrader dus (ook met kinderen)!

Dagje Volendam en Marken - Experience Volendam Historisch Museum Volendam VR show in Volendam 1916 Watersnoodramp Volendam

Na de show kwamen we weer boven uit, waar het tijd was voor de typische Volendamse foto. Alles ging echt vliegensvlug en zelfs de dochter (op de foto hieronder zie je moeder en dochter) hielp een handje mee. Tussen neus en lippen door vertelde ze mij nog snel dat ik de mooiste rok aan kreeg. Daarnaast vond ze het eromm jammer dat tradities langzamerhand vergaan. Ze hoop diep in haar hart dat het door de Experience Volendam blijft bestaan.

Dagje Volendam en Marken - Experience Volendam - foto maken in klederdracht Volendam

En daar zaten we dan. Geheel gekleed in Volendamse klederdracht. Wist je trouwens dat wij een Jas genoemd worden? Dit omdat wij niet uit Volendam komen.

Handige weetjes over Experience Volendam:

 • Experience Volendam is in het hoogseizoen iedere dag geopend van 10:00 – 18:00
 • Een bezoek aan de Experience Volendam show kost €8,75
 • De show duurt ongeveer 25 minuten
 • Alleen op de foto in klederdracht? Dit kan al vanaf €7,95 per persoon.
 • Via WP Deals kun je speciale kortingstickets bestellen. Voor 9 euro kun je op de foto in klederdracht, naar het Historisch Museum en de VR show bijwonen. Klik hier om een ticket te bestellen.

Dagje Volendam en Marken - Experience Volendam - foto maken in klederdracht Volendam

De kranten stonden er in 2016 vol mee. Volendammers waren de toeristen zat. Dit vooral omdat de veelal Chinese toeristen maar snel een bezoek brachten. Bussen vol kwamen naar het dorp, ze renden de Dijk op, kochten een aantal souvenirs, gingen op de foto en verlieten binnen een uur weer het dorp.

De meeste van hen lieten dan ook Experience Volendam links liggen. Enorm zonde, want juist hier vind je de geschiedenis van het dorp. Iets waar alle Volendammers juist zo trots op zijn. Bezoek jij Volendam, zorg er dan ook voor dat je net iets langer blijft. Maak een praatje, stel vragen en wees geïnteresseerd. Een echte Volendammer zou met trots vertellen over zijn dorp.

Gratis Volendam rondleiding door locals

Over trotste Volendammers gesproken. Dat zijn John en Rob zeer zeker. Deze twee van origine Volendamse studenten richtten Free Tours Volendam op. Iedere dag om 12:00 en 15:00 vertellen zij vol passie over de Volendamse geschiedenis, de tradities en hun eigen perspectief op Volendam. De rondleiding is gratis (fooitje geven kan altijd), duurt maximaal 2 uur en het startpunt is Europaplein (voor de Kruidvat).

Dagje Volendam en Marken - Van Volendam naar Marken

Dagje Volendam en Marken - Van Volendam naar Marken

Van Volendam naar Marken

Wist je dat er veel meer te doen in in Streek Waterland? Maak je bezoek compleet met een bezoek aan Marken. Marken  is bereikbaar met de auto, per boot, per fiets of scooter.

Met de boot naar Marken

De meeste toeristen pakken de boot naar Marken. Om het half uur (tussen 10:00 en 19:00 – zie tijdschema hieronder) vaart de Marken Express van Volendam naar Marken en weer terug.

Dagje Volendam en Marken - Van Volendam naar Marken met de boot - Marken Express Volendam

Handige weetjes over de Marken Express:

 • Een ticket kost €8,50 p.p en een retour ticket kost €12,50. Voor een fiets betaal je €1,50 en voor een scooter €2,50 extra.
 • Iets eten aan boord? Dat kan! Boek een ticket voor €12,50 (enkele reis) of €16,50 (retour). In dit ticket zit een stukje appelgebak en koffie of thee bij in.
 • Het is ook mogelijk om diverse combi-deals boeken (met bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of dergelijke). Hier zit vaak een bootticket al bij in zit. Interesse? Vraag hier dan na bij de Marken Express.

Dagje Volendam en Marken - Van Volendam naar Marken met de boot - Vaartijden Marken Express

Stiekem is het zonde als je meteen met de boot vanaf Volendam naar Marken vaart. Waarom? Omdat er veel meer te zien is in de streek Waterland. De omgeving en de tocht over de Dijk is namelijk prachtig.

Met de fiets/ E-bike of E-chopper naar Marken

Een goed alternatief is de fiets. Ik hoor je al zuchten en zeggen: ‘hoe ver is dat dan fietsen?’ Geen paniek! Huur een E-Bike of E-Chopper (soort van scooter) en tour door Streek Waterland.

Samen met Suzanne huurden wij een E-Chopper en een E- Bike bij Rent&Event. Doordat we ze beide vonden uitproberen kregen we echt een idee hoe het is om met deze vervoersmiddelen te toeren door de Streek Waterland. In alle eerlijkheid: ik dacht dat ik het liefste op de E-Chopper (scooter) zou rijden, maar na de test kwam voor ons beiden de E-Bike het beste uit de bus. Je kan hiermee met maximaal +/- 30 km per uur naar Marken crossen en dat is natuurlijk kicken!

Dagje Volendam en Marken - E Chopper Bike naar Monnickendam Rent & Event

Dagje Volendam en Marken - E Chopper Bike naar Monnickendam Rent & Event

Dagje Volendam en Marken - E Chopper naar Monnickendam Rent & Event

Handige weetjes over met de E-bike naar Marken: 

 • De vervoersmiddelen kun je huren via Rent & Events (Haven 45 & 70 in Volendam)
 • Een E-Chopper kun je maximaal 3 uur huren. Kosten: €27,50 (voor 3 uur).
 • Een E-Bike kan 24 uur gehuurd worden. Kosten: €25 per dag. Het is ook mogelijk om een (gewone) fiets te huren.
 • Rent & Event is van 09:30 tot 18:00 geopend.
 • Er zijn verschillende routes ( zie kaart hieronder). De route van Volendam via Katwoude, Monnickendam, naar Marken en terug (geen gebruik van de overvaart per boot) duurt ongeveer  +/- 3 uur. Wij reden deze route en ik moet zeggen dat het langer duurt dan je verwacht. Dit vooral omdat je overal wilt stoppen om foto’s te maken en ook natuurlijk in Marken zelf tijd wilt besteden. Houdt hier dus rekening mee.

Dagje Volendam en Marken -Routes om naar Marken te gaan met een fiets of E-Bike

 • Het is ook mogelijk om van Volendam naar Marken te fietsen en vanaf Marken met de Marken Express terug naar Volendam te varen. Dit kost meer geld, maar hierdoor heb je wel meer tijd in Marken.
 • Langs de route ligt HemmelandBeach. Hier kan je wat drinken en zwemmen (zelf vind ik dit niet enorm bijzonder, maar het is wel leuk om met kinderen heen te gaan)
 • In Katwoude is de Jacobs Hoeve Cheese Farm gevestigd. Dit is een typische kaasboerderij waar je kaas en andere Hollandse delicatessen kan kopen.

Dagje Volendam en Marken - Cheese Farm Katwoude

Een bezoek aan Marken

Marken is totaal anders dan Volendam. Naast dat Marken een protestant dorp is, is ook de klederdracht anders. Je hebt Marken niet goed bezocht als je geen bezoek hebt gebracht aan een van de Historische Marker huisjes. Sommige huisjes werden tot voor kort nog bewoond en zijn nu omgetoverd tot museum.

In het dorp staan twee Marken huisjes die bezocht kunnen worden. Op de Havenbuurt 22 ligt het authentieke Marker huisje waar je echt naar binnen kan. Dit kleine museum is iedere dag tussen 09:00 en 19:30 geopend. Daarnaast is er altijd iemand aanwezig die je prachtige verhalen over vroeger kan vertellen. Een echte aanrader als je meer wilt weten over de geschiedenis van je eigen land.

Dagje Volendam en Marken - Historisch Marker Huisje Marken

Dagje Volendam en Marken - Historisch Marker Huisje Marken - Klederdracht Marken

Extra tips voor een dagje Volendam en Marken:

 • Volendam gaat tijdens de Volendammerdag weer terug in de tijd. Deze dag staat in het teken van haar culturele geschiedenis. De Volendammerdag vindt ieder laatste weekend van juni plaats.
 • De kermis in Volendam is het feest van Volendam. Bij zijn? Ga dan het eerste weekend van september naar Volendam.

Mijn mening over een bezoek aan Volendam en Marken

Ik ben positief verrast door Streek Waterland. Net als velen had ik het gevoel dat Volendam en omstreken enorm toeristisch zou zijn. Ok, eerlijk is eerlijk het is zeker toeristisch, maar het is veel meer dan dat. Juist door met de bewoners van Volendam en omstreken te spreken kreeg ik een ander beeld over deze streek.

Dagje Volendam en Marken - Marken Nederland

Uit de verhalen bleek dat ze enorm trots zijn op hun streek en ze je met liefde er over vertellen. Echter maakt massa toerisme een hoop kapot. De meeste mensen hebben maar weinig tijd, komen daarom maar kort naar deze streek en zien uiteindelijk weinig van het echte Volendam.

Bezoek jij deze streek neem dan de tijd en koester de tradities en gewoontes. Doe je dit, dan is je dagje uit in Nederland 100% geslaagd!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP