Dagje uit in Drenthe & Overijssel. Dit zijn de tips!

Door de corona-crisis hebben veel mensen er dit jaar voor gekozen om lekker in Nederland te blijven. Er wordt dan meestal gekeken naar plekken aan de kust of op de wadden-eilanden. Dit terwijl er in Nederland nog zoveel moois is! Zelf woon ik in Overijssel, een hele mooie groene provincie waar je de rust kunt opzoeken, maar ook de levendigheid van de steden! Ditzelfde geldt voor Drenthe, de dunst bevolkte provincie van Nederland. Hier kan je pas echt genieten van de ruist en de ruimte! Dus waarom niet een keer kiezen voor een dagje uit in Drenthe & Overijssel.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Hieronder deel ik zes tips voor activiteiten & bezienswaardigheden voor een dagje uit in Drenthe & Overijssel! Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze dan gerust hieronder in de comments!

De Sagenlandroute in Twente

Twente is het oostelijke gedeelte van Overijssel. Hier heb je veel prachtige kleine dorpjes, waar je de pittoreske sfeer kunt proeven door de eeuwenoude geschiedenis. Een gave manier om dit te doen is door de Sagenlandroute te rijden.

Dit is een route van in totaal 120(!) kilometer die je langs alle mooie plekjes van Twente leidt. Ideaal voor een kleine roadtrip dus! Wat zo’n roadtrip nog leuker kan maken is, door een mooie oldtimer te huren. Bij Nostalgischrijden.nl heb je keuze uit een ruim assortiment aan oldtimers!

De mooiste wandelroutes van Overijssel en Drenthe in Ommen

Ommen is een kleine stad gelegen in het Vechtdal in Overijssel en erg populair onder wandelaars. Dit om de vele verschillende heidevlaktes, zandverstuivingen, landerijen, bossen en natuurlijk de rivier de Vecht, die door Ommen loopt.

Vanaf het station in Ommen en het bezoekerscentrum starten verschillende routes. Vanaf beide plekken loopt je gelijk de natuur in! Hieronder een paar prachtige wandellocaties!

De Besthemerberg

De Besthemerberg is een natuurgebied dichtbij Bezoekerscentrum Ommen. Wanneer je de heuvel oploopt kom je uit bij een grote uitkijktoren en wanneer je naar boven loopt wordt je beloont met een prachtig uitzicht! Op een heldere dag kun je erg ver kijken.

Dagje uit in Overijssel & Drenthe - De Besthemerberg
Dagje uit in Overijssel & Drenthe - De Besthemerberg

Wanneer je iets verder doorloopt kom je uit bij het Bostheater. Dit is het openluchttheater van Ommen waar vanaf het voorjaar tot het najaar regelmatig concerten georganiseerd worden!

De Steile Oever

Wanneer je bij de Besthemerberg de weg oversteekt, kom je uit bij de steile oever. De steile oever is een stuwwal die uitgesleten is door rivier de Regge.

Lees ook:  Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe

Wanneer je naar beneden loopt kom je in een prachtig groene omgeving waar je om iedere hoek weer nieuwe uitzichten hebt!

Beerze

Beerze is een klein buurtschap binnen de gemeente Ommen en heeft een karakteristieke sfeer door de eeuwenoude boerderijen. B

Beerze staat ook bekend om de prachtige bossen en zandverstuivingen. Er zijn hier dan ook veel verschillende wandelroutes te vinden!

Varen in Giethoorn

Giethoorn, ook wel Venetië van het Noorden genoemd, is een bekende trekpleister in de kop van Overijssel. Ook staat het bekend om de overvolle grachtjes door de massa aan toeristen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen Giethoorn mijden door de drukte. Eigenlijk heel zonde, want het is zeker de moeite waard om hier een bootje te huren en te genieten op het water!

Varen in giethoorn tips

Wil je toch naar Giethoorn en wil je de drukte mijden? Kies dan voor een doordeweekse dag of buiten het hoogseizoen om. Door de corona-crisis is het dit jaar sowieso vele malen rustiger doordat er maar een beperkt aantal toeristen zijn. Voor het huren van een fluisterbootje of sloep kun je gemakkelijk terecht bij het Zwaantje. Zij bieden een ruime keuze aan uit verschillende soorten boten!

Nationaal gevangenismuseum Veenhuizen in Drenthe

Veenhuizen staat bekend als het oude gevangenisdorp van Drenthe. Vroeger was dit namelijk een dorp voor criminelen, bedelaars en wezen. Daarom werden er destijds drie gestichten gecreëerd. Dat is ook de reden dat het gevangenismuseum is gevestigd in een oud werkgesticht in Veenhuizen. Het museum informeert je over de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot nu. Zo vind je er onder andere een pijnbank, hand-en voetenboeien, een dwangbuis en oude arrestantenwagens. Heel interessant dus, als je van crime houdt! 

Lees ook het artikel: uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe

Kamp Westerbork in Drenthe

Voor wie van geschiedenis houdt en de tweede wereldoorlog een interessant onderwerp vindt, is Kamp Westerbork in Drenthe zeker een bezoekje waard! Tijdens de tweede wereldoorlog, werden er vanuit dit kamp meer dan 100.000 joden gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Tsjechië en Polen. 

In het herinneringscentrum, dat vlakbij het voormalige kamp is opgericht, is enorm veel informatie te vinden over de gebeurtenissen van die tijd. Ook zijn er op het terrein verschillende monumenten te vinden die bewaard zijn gebleven sinds de tweede wereldoorlog. Al vanaf €9,95 is Kamp Westerbork te bezoeken.  Het is het zeker waard om hier eens een kijkje te nemen!

Lees ook:  Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe

Mooiste park van Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld

Nederland kent veel verschillende nationaal parken met ieder zijn eigen charme. Zo ook het Nationaal park Dwingelderveld in Drenthe, welke bekend staat om het grootste aaneengesloten heidegebied van Nederland. Ook leven er twee schaapskuddes in Dwingelderveld met ieder hun eigen schaapskooi en herder. Erg leuk om hiernaar op zoek te gaan!

Lees ook: Weekendje weg op de Veluwe. Dit zijn de tips!

Dwingelderveld is geschikt voor wandelaars, fietsers én sommige paden zijn ook rolstoelvriendelijk. Om alle ins- en outs te weten over dit grote gebied, kun je het beste beginnen bij het Bezoekerscentrum van Dwingelderveld in Ruinen! 

Dagje uit in Drenthe & Overijssel overnachten

Enthousiast geworden over een dagje uit in Drenthe & Overijssel en wil je er een weekendje weg van maken? Dat kan! Hieronder een aantal tips voor leuke accomodaties in de provincie van Overijssel en Drenthe.

  • Giethoorn: The Black Sheep Hostel – een hip hostel (bedden al beschikbaar vana 25 euro), aan het hoofdkanaal van Giethoorn.
  • B&B Drenthe: In Drenthe zijn er verschillende leuke B&B en mooie huizen te huur. Mij favorieten zijn: B&B Drenthe (in de buur van Kamp Westerbork) en B&B Achterdiek
  • Wil je echt een unieke ervaring? Ga dan slapen in een plaggenhut in Drenthe

uniek overnachten in Drenthe - Plaggenhut

  • Slapen in de natuur midden in Nationaal Park Dwingelderveld: Wil je een geheel andere ervaring? Boek dan een nachtje midden in de natuur bj Safari tent de Berghoeve.
  • Opzoek naar en hip hotel en lekker restaurant in een? Kies dan voor LUDIEK eten en slapen (aanrader!) – Leuk om te weten: in Havelte staat het een na grootste hunebed van Drenthe en in Borger ligt het grootste hunebed.

Heb je na het lezen nog vragen over een dagje uit in Drenthe & Overijssel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram!

 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Lisa

Lisa (24) heeft een relatie met Elroy en samen maken ze mooie reizen. Ook zijn ze op dit moment druk op zoek naar een koopwoning. Ze is momenteel bezig met afstuderen en is werkzaam als woonbegeleider in de forensische zorg. In haar vrije tijd sport en schrijft ze graag en vind ze het ook leuk zich bezig te houden met mode, lifestyle en reizen!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.