Thijs zet samen met 40.000 studenten de Coronavirus gedupeerden in het zonnetje.

Bij een crisis raakt de een in paniek en voelt de grond onder zich wegzinken. Terwijl juist de ander van een crisis kracht krijgt en veel beter dan ooit te voren uit de strijd komt. Zo ook Thijs de Jongh, student Technisch natuurkunde/wiskunde in Delft. Samen met Naut van Teeseling, Amber Nagelhout en Jasper Veen is hij het brein achter gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl, oftewel een initiatief waarmee ze anderen willen helpen tijdens de Coranacrisis. 

Alweer een paar weken geleden krijg ik over dit initiatief een PR mailing in mijn e-mail, met de vraag of ik er niet iets leuks mee kan doen voor DailyNonsense.nl. Hey, waarom niet? Een paar dagen geleden bel ik Thijs op. Vol energie neemt hij de telefoon op. Hij geniet op dat moment van de zon in de tuin van zijn studentenhuis in Delft. 

‘Hoe is gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl ontstaan?’ 

‘Dat is eigenlijk best een grappig verhaal. Ik woon met 17 man in een studentenhuis in Delft en naast dat wij een whatsappgroep hebben met elkaar, heb ik echt tientallen andere whatsapp groepen vol met studenten hier uit Delft. In een van die whatsapp groepen kwam een berichtje langs. Er werd gevraagd of er meer mensen waren die geen zin hadden om stil te zitten en iets voor de medemens wilde doen tijdens de Coronacrisis. Als je interesse had, kon je je aanmelden via een Google form. Ik wilde meer doen dan mijzelf alleen maar aanmelden dus ben opzoek gegaan naar de initiatiefnemer van gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl.

Lang verhaal kort, ik kende Naut van Teeseling dus helemaal niet. Ik ben gaan zoeken en heb uiteindelijk zijn nummer achterhaald. De volgende dag stonden we met z’n vieren bij de ouders van Naut op de stoep. Na een paar uur brainstormen stond het idee. Het ging vervolgens als een lopend vuurtje en binnen no time waren 40.000 mensen enthousiast. De een bood zijn hulp om een website te bouwen, de andere kon een logo voor ons maken, iedereen wilde zijn steentje bijdragen.’

‘Klinkt als een succes, hoe ging dat toen verder?’ 

‘In crisistijden wil je snel mensen helpen, dit betekende dat dus ook alles snel moest gebeuren. We lanceerde de website op 14 maart, nog voor de speech van Mark Rutten. Het was niet meer dan twee Google spreadsheets. Er meldden zich enorm veel studenten aan om te helpen, alleen bleef de vraag om hulp achter. Ergens was ik natuurlijk blij, schijnbaar waren we toch niet zo hard nodig als we gedacht hadden. Maar aan de andere kant was ik bang dat we de mensen die we zochten, dus die echt onze hulp nodig hadden, op via de bekende kanalen niet konden bereiken.’

‘Wat bedoel je precies met de bekende kanalen?’

‘Wij, jongeren, zitten natuurlijk op social media en gebruiken whatsapp. In een studentenvereniging ging ons project dus als een lopend vuurtje. Echter zit de oudere generatie, die wij juist nu willen bereiken, niet allemaal op dit soort media. We hadden in het begin 700 aanmeldingen, maar kregen het idee dat er veel meer mensen om hulp zaten te springen. We wilden juist ook de mensen zonder internet bereiken, maar hoe? We besloten om het gesprek aan te gaan met diverse regionale omroepen zoals radio Westland. Het had succes!

Een paar weken geleden werden we gebeld door een verzorgingstehuis in Brabant of we niet voor wat vertier konden zorgen. Nou dat konden wij wel hoor. Een groep dj’s die met Lp’s draait in Delft is er toen een dag later meteen heen gegaan. Fantastisch toch?’ 

‘Dat klinkt inderdaad als een fantastische ervaring voor iedereen! Wat brengt dit initiatief jou eigenlijk?’

ik wilde al een lange tijd iets doen qua vrijwilligerswerk. Ik vind mijn studie leuk, maar persoonlijk haal ik er niet veel uit. Daarnaast draait het studentenleventje toch veel meer om presteren, feestjes en sporten. Ik zocht iets om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen, maar iets vinden, waar ze jou ook echt nodig hebben als vrijwilliger, tja dat is niet heel makkelijk. Dus je snapt het al ik was enorm blij met dit project.

Ik vind het heel fijn om nu met mensen om te gaan die ook willen ondernemen en dat we met z’n alle van een sprint een marathon kunnen maken.’ 

‘ Je klinkt als een mensenmens en dan doe je een zo’n technische studie natuur/wiskunde. Heb je dan wel een goede keuze gemaakt?’

‘Goede vraag. Eerlijk? Ja en nee. Ik was redelijk slim op de middelbare school en wist niet goed wat ik nou wilde qua studie. Het klinkt gek, maar ik besloot om gewoon twee studies te gaan doen. Met een master diploma natuur en wiskunde in mijn zak is het tenminste duidelijk dat ik de brains heb. Toch? Weetje, iets anders doen kan altijd nog. Ik zie mijzelf namelijk niet met een witte jas in een laboratorium staan.  Het liefste werk ik met mensen die hetzelfde denken, die dezelfde blik hebben en de maatschappij op nummer een zetten.’

‘Heeft de coronacrisis en dit project je persoonlijk veranderd?’ 

‘Voorheen was ik altijd aan het rennen voor school stond ik nooit stil. Ik genoot wel van de kleine dingen hoor. Ik kan enorm genieten van mijn vijgenboompje, die ik ooit als ik een huis met een tuin heb, daar wil gaan planten.

Het grootste verschil met nu is dat ik in tijden van de Coronacrisis iedere dag wel even de tijd neem voor een besef momentje. Dat is zeker nieuw. Ik besef enorm dat ik nu iets doe wat ik echt wil, hier word ik enthousiast van.’

‘Hoe zie je de toekomst voor gewoonmensendiemensenwillenhelpen?’

Ik kan daar natuurlijk, als Thijs alleen, weinig over zeggen. Wij 4en zijn het gezicht, maar eigenlijk zou ik het liefst alle 40.000 helpende studenten in de spotlight zetten. We doen dit met z’n alle!  Maar, als ik dan toch voor mijzelf spreek dan zou ik graag deze website na de Coronacrisis willen uitrollen als vrijwilligersproject. Zoals ik al vertelde is het voor een student, die wil helpen, ook buiten de crisis, heel moeilijk om te vinden waar je kan helpen. Misschien kan gewoonmensendiemensenwillenhelpen wel juist zo’n website worden.’

Heb je vragen aan Thijs, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Delen van dit artikel mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd! 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP