Citytrip Madrid: de leukste tips voor 4 dagen

De leukste wijken, de beste tips, de lekkerste restaurantjes. Waar moet je nou naar toe, als je een citytrip Madrid boekt? En misschien nog wel een belangrijkere vraag, hoeveel tijd heb je nodig?

Half januari besloot ik, last minute, nadat ik de Fitur (reisbeurs in Madrid) had bezocht, een paar dagen in de stad er aan vast te plakken. Na een lange tijd in Nederland te zijn geweest, met mijn rondreis door Andalusië en mijn tijd op Fuerteventura nog op mijn netvlies, had ik wel weer zin om even die Spaanse vibes op te snuiven.

Gedurende mijn zoektocht naar de leukste plekjes en de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid kwam ik er al gauw achter dat Madrid een restaurant stad is. Het heeft in vergelijking met steden als Sevilla en Cordoba veel minder bekende bezienswaardigheden, maar stikt van de restaurants.

Heb je daarom minder dagen nodig om de stad Madrid te verkennen? Nee zeker niet, want Madrid heeft daarintgegen verschillende leuke en interessante wijkjes vol met winkels en restaurants waar je je dagen lang kan vermaken.

Wijken in Madrid

‘Welke wijk is het leukst om te verblijven?’ is de vraag die ik, net voor mijn reis, aan een Madrileense vriendin stel. Volgens haar is La Chueca de hipste en leukste wijk, mede omdat het bruisende nachtleven hier plaats vindt. Daarnaast wordt Salamanca gezien als de chique wijk, vind je in La Latina de authentieke tapasbarretjes en is Malasaña de alternatieve area.

In het midden van deze wijken ligt de Gran Via (de bekendste winkelstraat). Samen met mijn reisgenoot besluit ik op deze straat bij Hyatt Centric te overnachten. Zo zit je een beetje tussen alles in en loop je vanaf je hotel makkelijk van de ene naar de andere wijk.

Een ander groot voordeel van verblijven bij Hyatt Centric is de rooftopbar El Jardin de Diana, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Wat wil je nog meer? Hieronder deel ik mijn beste tips voor een citytrip Madrid.

Struin door de vintage wijk Malasaña

Waar je op de Gran Via de bekende modeketens vindt, stikt het juist in de wijk Malasaña van de vintage en Spaanse lokale designer winkeltjes. Geheel onverwachts en mede door mijn reisgenoot kom ik in deze wijk terecht. Het is een wijk waar ik blij van word en in mijn ogen is het qua winkels de leukste wijk. Vooral op een mooie dag is het heerlijk om een beetje door de straatjes in deze wijk te struinen.

citytrip Madrid - Vintage shoppen Malasaña - Mucho Vintage

Straatjes waar je naar toe kan navigeren zijn Baja de San Pablo, Calle de San Joaquín, Calle de Fuencarral en Calle de Velarde. Hier vind je onder andere winkels als Flamingo vintage, Lady Cacahuete, Mucho Vintage en Williamsburg Vintage Clothes.

Leuke koffietentjes die je hier tegenkomt zijn: Libros y vinos (boekenwinkel waar je ook wijn kan drinken) en La Bicicleta. Wil je met de metro naar Malasaña pak dan lijn 1 of 10 en stap uit bij station Tribunal.

Ben je in het weekend in deze buurt wandel dan ook even over Plaza de San Ildefonso. Naast dat je hier heerlijk in het zonnetje een kopje koffie kan drinken vind hier in de weekenden een kleine markt voor de kerk plaats. Op deze markt wordt antiek, snuisterijen en andere hebbedingetjes verkocht.

Plaza de San Ildefonso - Malasaña

Iets verderop ligt het plein Calle de San Andres. Bar El 2D, met het terras van de blauwe stoeltjes, is overigens ook een top spot om een bakkie koffie te drinken na paar uurtjes vintage winkelen.

Ga lunchen in een van de vele foodhallen in Madrid

In Nederland ben je vast wel eens in de foodhal in Rotterdam of Amsterdam geweest. Maar wist je dat het foodhal concept oorspronkelijk uit Madrid komt?

foodhal Madrid Mercado San Antón citytrip Madrid

In Madrid vind je meer dan tien verschillende foodhallen, waarvan Mercado de San Miguel (33 kraampjes midden in het centrum van Madrid), Mercado San Antón (te vinden in de hippe wijk Chueca, zie foto hieronder) en Mercado de San Ildefonso (gelegen in Malasaña) de bekendste zijn.

Galeria Canalejas

Tijdens mijn citytrip Madrid word ik uitgenodigd om de in 2021 geopende, premium foodhall, Galeria Canalejas te komen ontdekken. Op deze plek vind je luxe winkels en maar liefst 13 verschillende fine-dining restaurants (een paar restaurant hebben zelfs een Michelin ster) onder een dak.

Nieuwe foodhal Madrid Galeria Canalejas

Na een korte rondleiding langs alle restaurants (die er piekfijn uitzien), schuiven we aan bij restaurant Davvero. Eerlijk is eerlijk het is en blijft wat onwennig om tijdens een Spaanse citytrip Italiaans te gaan eten. Al neemt dat niet weg dat de kwaliteit van de gerechten en de service subliem is.

Nieuwe foodhal Madrid Galeria Canalejas - restaurant Davvero

Daarbij weet ik uit ervaring, omdat ik zelfs 8,5 maand in Spanje heb gewoond, dat wanneer je voor een langere tijd in Spanje bent het echt heerlijk kan zijn om juist even niet croquetas of bacalao te eten. Verandering van spijs doet eten, is wat men niet voor niets zegt toch?

Nieuwe foodhal Madrid Galeria Canalejas - restaurant Davvero

We bestellen burrata met tomaat en mortadella en vervolgen met voor onze neus klaargemaakte verse pasta gorgonzola. Het eet-festijn sluiten we af met, bijna uiteraard, tiramisu. Je snapt wel dat het na een paar copas de vino tinto en een chupito de limoncello het hierna hoog tijd is voor een welverdiende siesta.

Bekijk een flamenco show in een tablao

Op de eerste avond van de citytrip Madrid staat er een flamenco show op het programma. Voor zowel mijn reisgenoot als voor mij is dit de eerste keer dat we zo’n show bezoeken.

‘Ik denk dat het in zo’n statig gebouw is’, zegt hij gedurende de wandeling van het hotel naar Las Tablas Flamenco. Zelf denk ik hetzelfde en daarom zijn we beide verbaast als Google Maps ons uiteindelijk voor een zwarte deur bij een iets wat ‘shabby’ plek uit laat komen. Het rode bord voor de deur doet ons bevestigen dat we goed zitten.

Flamenco Madrid Las Tablas Plaza de España

Eenmaal binnen worden we hartelijk ontvangen door de eigenaresse Antonia Moya. Ze is zelf flamencodanseres en heeft een aantal jaar geleden hier, aan Plaza de España, haar eigen tablao geopend. In de ruimte is niets meer te vinden dan een eenvoudige bar, een klein podium en een paar tafels en stoelen. Antonia schenkt ons twee glazen rode wijn is.

Lees ook:  Caminito del Rey wandelen: dit zijn de 30 tips en feiten!

De plek herinnerend mij aan de oefenruimte van mijn oude balletschool in Nijmegen. En precies in zo’n oefenruimte zijn we ook beland. Een tablao is namelijk een plek waar kunstenaars hun dans kunnen improviseren, creëren en zichzelf kunnen uiten.

Flamenco Madrid Las Tablas Plaza de España
Flamenco Madrid Las Tablas Plaza de España

De flamenco show begint en er wordt vol passie gedanst en gezongen. Zowel de dans als de zang is prachtig. Na de show spreek ik, onder het genot van nog een rood wijntje, even met Antonia. Ze vertelt dat alles wat we net gezien hebben pure improvisatie is.

Elke artiest heeft een code en een taal, en kent de verschillende flamencovormen en de structuur die overeenkomt met de zang in elk van hen. Door de code en de taal kunnen dansers improviseren, terwijl ze op het podium staan.

Uit het gesprek met Antonia blijkt dat flamenco voor velen culturen; Moors, Joods en Zigeuners (een groep die in de 15e eeuw in Spanje arriveerde, van wie velen in Andalusië bleven) en de Andalusische cultuur zelf, een manier was, maar nog steeds eigenlijk is, om hun emoties te kunnen uiten.

Als we later naar het hotel lopen denk ik nog even na over dat statige gebouw. Het is en blijft bijzonder dat we als mens nog steeds denken dat wanneer iets van buiten mooi is het wel goed moet zijn (en omgekeerd, vraag je je af als iets shabby is, of je wel goed zit).

Vaak blijkt namelijk het tegenovergestelde. Denk maar aan zo’n Instagramable restaurant, waar het eten eigenlijk gewoon niet te eten is, of zo’n hippe club, waar iedereen op zijn telefoon zit en er totaal geen sfeer is.

Een tablao, hoeft niet statig te zijn. Juist de eenvoud in combinatie met de passie en emotie van de dansers en zangers is wat er echt te doet. Dus, zoek je nog een goede flamencoshow in Madrid? Laat je dan niet verleiden door hipheid, statigheid en perfectie. Waarschijnlijk betaal je veel meer, voor mindere kwaliteit. Wil je net als ons naar Las Tablas (zou ik zeker doen!), boek dan een tafeltje hier.

Ontdek lokaal Madrid

Niks leuker dan met een local een stad ontdekken. Via Visit Madrid kom ik in contact met Enrique (we mogen hem Kike noemen) van Madsnailtravel. Hij neemt ons gedurende vier uur mee op ontdekkingstour door Madrid.

Casa Labra

We beginnen de tour bij Casa Labra, een tapas-barretje welke in 1860 werd geopend en bekend staat als de locatie voor de oprichting van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij. Al 150 jaar lang houden ze hier vast aan 4 soorten tapas, waarvan twee, die met kabeljauw, het meest verkocht worden.

Leukste tapasbar in Madrid - Casa Labra

Locals komen en gaan en dat is ook wat de bedoeling is. Je komt hier voor een drankje eet een of twee kabeljauw tapas en hopt weer door naar het volgende plekje.

Lhardy

We vervolgen onze route en stoppen bij een klein authentiek winkeltje. Lhardy, geopend in 1839, staat bekend om zijn wereldberoemde consommé (heldere soep) die rechtstreeks uit een samovar (Russische waterkoker – zie foto rechtsonder) wordt geserveerd. Volgens Kike moeten we dit proeven!

Eenmaal binnen nemen we plaats aan de bar, waar de macarons in de vitrine al het water in mijn mond doen laten lopen. De consommé wordt geserveerd in een authentiek wit met goud kopje. Voor extra smaak wordt er een scheutje Palo Cortado en wijn toegevoegd aan onze consommé.

Vervolgens worden er twee croquetas, gevuld met een pastij van de overblijfselen van de cocido madileño (het bekendste kikkererwten stoofpot gerecht in Madrid), geserveerd. Met een glimlach op zijn gezicht vertelt Kike dat zijn moeder in de winter de beste maakt, maar dat ze hier bij Lhardy ook wel heel erg lekker zijn.

Leukste tapasbar in Madrid - Lhardy

Kijk overigens tijdens het wandelen in Madrid zo af en toe omlaag, vooral bij oude zaakjes. Dan zou je vast de gouden tegeltjes opvallen. Zo’n gouden tegel ligt bijvoorbeeld voor de deur van Lhardy en tientallen andere zaakjes die meer dan 100 jaar oud zijn.

La Violeta

De volgende stop maken we bij La Violeta (welke schuin tegenover het net geopende Galeria Canalejas zit). Dit familiebedrijf werd in 1915 geopend en verkoopt traditionele ‘Violeta candy’ (zuurtje met een twist).

Jaren geleden werd de winkel beroemd, toen koning Alfonso XIII voor zijn vrouw, koningin Victoria Eugenia ‘violeta candy’ kocht in deze winkel. Ik krijg van Kike een doosje om thuis van te snoepen.

Bailar un Chotis

Als we naar buiten stappen valt mijn oog meteen op twee dansers. Het zijn Carmen en David die de chotis-dans op de straat laten zien aan voorbijgangers.

Chotis dans Spanje Madrid

De chotis-dans was een manier voor de Chulapos (ook wel Majo, Maja, Manola, Manola genoemd, mensen uit de lagere klassen van de Spaanse samenleving) om het leven te vieren.

Bijzonder aan de dans is dat de vrouw, de man leidt. Als je goed kijkt zie je dat de danser wordt rondgedraaid door de danseres, terwijl zijn voeten stevig op één plek blijven staan.

Cava Baja in La Latina

We vervolgen onze lokale tour naar Cava Baja, de bekend tapas-straat vol met leuke barretjes in La Latina. Rond de lunch, maar ook in de avond is het hier druk, maar reserveren heeft geen zin.

Het is hier een kwestie van op je gevoel af gaan. Volgens Kike, is dat ene tapas barretje waar een rij voor staat misschien net iets beter online aangeprezen, maar in de rij staan zou hij zelf nooit doen. Als de ene vol is, ga je gewoon naar de ander.

Ieder barretje heeft zo zijn ‘bestsellers’. Het is een kwestie van bij een barretje naar binnen gaan en een drankje en een paar tapas bestellen. Drankje op? Dan hop je gewoon weer door naar de volgende bar. Geen stress, niet reserven, gewoon lekker op je af laten komen, is het beste advies wat ik je kan geven.

Posada de la Villa

In een oude herberg, gebouwd in 1642, werd meer dan 30 jaar geleden Posada de la Villa geopend. Het is het meest traditionele restaurant in Cava Baja en daar moet je van houden. Ik ben dol op dit soort plekjes, maar als je van hip en happening houdt moet je hier niet naar toe. Hou je van traditie en authentiek plekken, dan is dit de place to be!

Lees ook:  Actief in Andalusië: via Ferrata John Hogbin Zafarraya
Posada de la Villa - Cava Baja Madrid

Je kan er voor kiezen om beneden aan de bar een kleine maaltijd te eten of plaats te nemen in het restaurant. In het restaurant serveren ze hun specialiteit Cordero (lamsvlees). Posada de la Villa is ook een aanrader als je met een grote groep ergens wilt gaan eten.

Jamones Julian Becerro

We sluiten onze tour af bij Alma de Jamones Julian Becerro, oftewel de jamon winkel van Madrid. Als je echt lekkere jamon wilt proeven dan moet je volgens Kike wel hier langs gaan.

Jamones Julian Becerro

Interessant weetje is dat je aan de kleur van het lint aan het varkensbeen de kwaliteit van de ham kan herkennen. De beste jamon heeft een zwart lintje gevolgd door rood en groen. Betaal je veel geld voor een groen lintje in een restaurant dan wordt je dus genept.

Bewonder de imposante bezienswaardigheden van Madrid

Uiteraard heeft Madrid ook een aantal bezienswaardigheden en als je een citytrip Madrid boekt dan wil je die waarschijnlijk gaan bekijken. Wat opviel, en waar ik al eerder over schreef, is dat Madrid niet extreem veel hele bekende bezienswaardigheden heeft.

Er is uiteraard een bekend paleis genaamd; Palacio Real, de kathedraal genaamd Santa María la Real de La Almudena en het stadspark de Jardines del Buen Retiro.

Bezienswaardigheden Madrid de Jardines del Buen Retiro.

Verder kan je de vele pleinen en de grote imposante gebouwen ook zeker meerekenen als bezienswaardigheden van Madrid.

Overnacht je net als ons bij Hyatt Centric, maak dan onderstaande stadswandeling langs de bekendste bezienswaardigheden van Madrid.

Wandeling over de pleinen in Madrid

Begin je wandeling op de Gran Via, om vervolgens over Plaza de España te lopen en Palacio Real en de Almudena kathedraal te passeren. Ga na de kathedraal linksaf om via Calle Mayor naar Plaza Mayor te wandelen.

Ondertussen trek gekregen? Op deze route ligt Mercado de San Miguel (een van de bekendste foodhallen van Madrid).

Loop vervolgens over Plaza Mayor, via Puerta del Sol (foto rechtsonder) en Plaza Cibeles (foto linksonder) naar El Retiro, het stadspark van Madrid.

Bezienswaardigheden Madrid de Jardines del Buen Retiro.

In El Retiro kan je in de zomermaanden een bootje huren (redelijk toeristisch, maar wel grappig), maar dit park is ook zeker een fijne plek om even de rust op te zoeken. Naast El Retiro ligt Museo del Prado, een van de bekendste en grootste kunstmusea ter wereld.

Liria Palace

Een redelijk onbekende bezienswaardigheid is Liria Palace, een imposant paleis welke tot op de dag van vandaag nog steeds de residentie is van de hertogen van Alba in Madrid.

Vooral als je van geschiedenis houdt is dit een must-go. Houd er wel rekening mee dat je alleen Liria Palace kan bezoeken door middel van een rondleiding (a 15 euro). Deze rondleiding (meerdere talen via audio mogelijk) duurt +/- 60 minuten.

Dans en drink cocktails in een van de vele barretjes

Van de bezienswaardigheden door naar het uitgaansleven. In Madrid ben ik zelf niet echt in clubs geweest, maar via locals kreeg ik te horen dat Liberty, Fortuny Restaurant & Club en Gabana club de place to be is wat betreft clubs. Ook in de wijken Chueca en Malsana zijn er tal van leuke barretjes (tips: Macera en Toni 2 Piano bar) waar tot in de late uurtjes gedanst wordt.

Salmon Guru

Om de hoek van ons hotel Hyatt Centric zit Salmon Guru, een van de bekendste cocktail barretjes van Madrid. Naast dat deze plek een eigenzinnig interieur heeft en bijzondere cocktails serveert staat de bar ook nog eens op nummer 24, in de lijst van beste bars ter wereld.

Bij Salmon Guru bestel je overigens geen standaard cocktails. Je bestelt hier puur op smaak (krachtig, zuur, verfrissend, zonder alcohol). Geloof mij, een citytrip Madrid is niet compleet zonder een bezoek aan Salmon Guru.

Calle Ponzano

Redelijk ver uit het centrum (35 minuten lopen van Gran Via) ligt de hippe straat Calle Ponzano, in de wijk Chamberí. Deze straat zit vol met barretjes en restaurantjes waar je je zeker een avond kan vermaken. Leuke tentjes om te eten zijn: Fide, Restaurante Arima en Cervecería El Doble.

Iedereen zit hier overigens tot laat buiten vanwaar het feest vervolgens binnen verder gaat. Een leuke tent om met de voetjes van de vloer te gaan is La Mamona.

Sluit je citytrip Madrid af op El Rastro markt

De beste plek om je citytrip Madrid af te sluiten (als je op zondag terug naar Nederland vliegt) is op El Rastro. Uitslapen, als je koopjes wilt scoren, zit er overigens niet in. De markt begint om 8 uur in de ochtend en duurt tot een uurtje of 2/3 (Spaanse lunchtijd).

Ben je, net als ons, niet zo’n koopjesjager en wil je alleen even de El Rastro sfeer proeven dan kun je ook prima wat later naar deze markt gaan.

El Rastro markt Madrid

Houd overigens rekening met de grote drukte en populariteit van El Rastro. Daarnaast is het echt ‘huge’, dus hou je van kraampjes kijken dan moet je hier wel even de tijd voor uit trekken. Naast kleding, vind je er ook antiek en andere snuisterijen.

Wil je Spaanse antiek en brocante shoppen? Ga dan naar Plaza de General Vara del Rey. Deze straat ademt antiek. El Rastro is bereikbaar met de metro, uitstappen bij halte La Latina.

Hoe lang heb je nodig voor een citytrip Madrid?

Madrid is groot en om alle wijken goed te ontdekken adviseer ik voor een citytrip Madrid ongeveer 3 tot 4 dagen uit te trekken. Als je Madrid wilt combineren met een bezoek aan Toledo of een paar dagen skien in een van de skigebieden in de buurt dan adviseer ik minimaal een week uit te trekken.

Lees meer gerelateerde Spanje artikelen

→ Stedentrip Sevilla: bezienswaardigheden en andere tips!

→ Citytrip Cádiz: de tips voor een weekend weg

→ Vakantie Tarifa: restaurants, activiteiten en andere tips!

→ Cordoba stedentrip; bezienswaardigheden en tips!

Heb je nog vragen over citytrip Madrid na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.