Cinque Terre bezoeken: tips en praktische informatie

Een aantal jaar geleden, tijdens mijn reis door Umbrie bezocht ik op de terugweg naar Nederland een van de Cinque Terre dorpjes, Monarola. We parkeerden de auto (dat was een hele klus), wurmden ons door de toeristenstroom en kregen het voor elkaar om een tafeltje te bemachtigen voor lunch bij Nessun Dorma.

Manarola tips voor een bezoek Cinque Terre

Een ding was zeker met een auto Cincque Terre bezoeken en dan ook nog eens dit doen in het hoogseizoen was niet echt een heel goed idee. Dit moest anders kunnen. En daarom besloot ik de vissersdorpjes nog een kans te geven.

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan Cinque Terre?

Tijdens mijn roadtrip door Noord-Italie maakten we een stop in Levanto om vanuit hier in een dag de vissersdorpjes te bezoeken. Wij hadden dus een dag (8 uurtjes) om alle dorpjes te ontdekken. Dit is in principe prima, maar mijn advies is om minimaal 2 dagen voor een bezoek aan Cinque Terre uit te trekken. Zo heb je meer tijd om rustig de dorpjes te bekijken, ergens te gaan lunchen en kun je ook ergens een beetje relaxen aan het strand. Wil je gaan wandelen in Cinque Terre, dus lopen van dorp naar dorp dan heb je minimaal 3 dagen nodig.

De vijf visserdorpjes Cinque Terre

Cinque Terre is wereldberoemd en bestaat uit de vijf vissersdorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Monterosso al Mare

Wij bezochten Cinque Terre vanaf Levanto en het eerste vissersdorpje welke je dan tegen komt is Monterosso al Mare. Monterosso al Mare is mijn favorieten dorpje. Waarom? Waarschijnlijk omdat ik dol ben op de zee, en hier de zee echt prachtig azuurblauw is.

de stranden van Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is in vergelijking met de andere dorpjes groot. Vanaf het station loop je direct naar het strand en vanaf hier kun je via Salita dei Cappuccini richting het oude centrum lopen. In het oude centrum vind je restaurantjes en winkeltjes.

Lunchen Monterosso al Mare

Wil je lunchen met een mooi uitzicht? Boek dan een tafeltje bij Restaurant L’Ancora Della Tortuga. Tip: aan de straat Salita dei Cappuccini staan een paar tafeltjes, hier heb je het beste uitzicht. Zorg dus dat je deze reserveert! Is dit restaurant vol dan kan ik ook restaurant Torre Aurora aanbevelen.

lunchen in Monterosso Restaurant L'Ancora Della Tortuga.

Stranden Monterosso al Mare

Monterosso al Mare heeft twee kiezelstranden. Zowel aan de kant van het station kun je neerploffen of een strandbedje als bij het oude centrum.

Stranden Monterosso al Mare

Vanaf Monterosso al Mare is het maar 4 minuutjes met de trein naar Vernazza.

Vernazza

Vernazza is klein, maar wel prachtig om te zien. Vanaf het station loop je via de hoofdstraat Via Roma naar de haven.  

Vernazza Cinque Terre

Vernazza heeft een klein strandje, het is mogelijk om een bootje te huren en of op de stenen te zonnebaden.

Lunchen Vernazza

Mijn lunch tip voor Vernazza is ristorante Belforte. Dit is een 50jaar oud Italiaans restaurantje waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai van Vernazza (zie foto links onder).

Corniglia

Het derde dorpje is Corniglia en is het meest onbekend van de vijf. Corniglia ligt ook als enige niet aan de zee, maar hoog in de bergen. Bij aankomst (het ligt een kleine vijf minuten vanaf Vernazza) staat je meteen een klus te wachten. Want wil je Corniglia bereiken dan dien je 382 trappen omhoog te lopen.

uitzicht vanaf Corniglia

Tijdens ons bezoek aan Cinque Terre was het echt bloedheet en bij mijn ontstond bij de gedachte van zoveel trappen lopen ook even een lichte paniek. Gelukkig bleek dat er ook een touringcar om het kwartier naar boven en ook weer naar beneden rijdt. Corniglia vind ik uniek, omdat het geen haven heeft en een bergdorpje is, maar vond het daarom zelf ook niet heel indrukwekkend.

Largo Taragio, het centrale plein van Corniglia Cinque Terre

Het is leuk om even door dit dorpje te lopen, een drankje te drinken op Largo Taragio, het centrale plein van Corniglia, om vervolgens door te gaan naar het volgende dorpje. Vanaf Corniglia is het ongeveer 4 minuten met de trein naar Manarola.

Manarola

Twee jaar geleden bezocht ik Manarola voor het eerst, maar ook tijdens mijn tweede bezoek was ik weer onder de indruk. Bij aankomst op het station loop je via de hoofdstraat, Via Antonio Discovolo naar de haven. Een ding is zeker, bij aankomst is het uitzicht prachtig!

Handig om te weten is dat je in Manarola geen strand hebt, maar je wel via de stenen het water in kan gaan. Op de stenen kun je ook je handdoek neer leggen om zo te genieten van de zon.

Lunchen in Manarola

Nessun Dorma is denk de bekendste Instagram lunch spot van Cinque Terre. Dat is natuurlijk niet voor niets, want bij dit restaurant heb je echt een fenomenaal uitzicht over Manorala.

Nessum Dorma heeft rond de twintig tafels en voordat je naar binnen kan moet je altijd even wachten. In het hoogseizoen staat er meestal een rij, maar doordat wij reisde net na de COVID-19 lockdown was het aanzienlijk rustig (lucky us!).

Op de menukaart van Nessum Dorma staan verschillende hapjes, broodjes en salades. Wij kozen er voor om de bruschetta Tricolore (9 euro) te delen en bestelden daarbij een Spirtz (7 euro).

Nu natuurlijk de vraag of een bezoek aan Nessun Dorma de moeite waard is. Laat ik vooropstellen dat de locatie echt stunning is, het eten is lekker, maar niet spectaculair. Daarom raad ik je aan, mits de rij niet te lang is, om lekker hier tijdens zonsondergang een drankje te gaan drinken en ergens anders te gaan lunchen. Deze plek is wel perfect voor aperitivo.

Vanaf Manarola is het ongeveer 5 minuten met de trein naar het laatste dorpje Riomaggiore.

Riomaggiore 

Riomaggiore is vanaf Levanto gezien het laatste dorpje in de rij van de vijf visserdorpjes. Het is een kleurrijk dorpje met een prachtige haven.

Riomaggiore  Cinque Terre

Helaas doordat wij weinig tijd hadden hebben wij maar kort kunnen doorbrengen in Riomaggiore. Voor Riomaggiore moeten we dus zeker nog een keer voor terug komen.

Vervoer Cinque Terre

Je kan Cinque Terre bereiken per voet, trein of boot. Ik raad het sterk af om Cinque Terre met de auto te bezoeken.

Per trein

Cinque Terre is het makkelijkst te bereiken per trein. Voor 16 euro koop je een Cinque Terre card waarmee je de hele dag gebruik kan maken van de trein die tussen Levanto en La Spezia rijdt en stopt in alle vijf de dorpen.

Cinque Terre Treno Card vervoer in Cinque Terre

Handig om te weten: Met deze Cinque Terre Treno Card heb je ook toegang tot alle wandelpaden in Cinque Terre en de bus in Corniglia (gaat iedere 20 minuten)

Per boot

Het is ook mogelijk om met de boot Cinque Terre te bezoeken. Hiervoor dien je in de ochtend de veerpont in Levanto of La Spezia te pakken waarmee je naar elk dorpje vaart. Het leuke aan de boot is, is dat je naast alles vissersdorpjes ook het dorpje Potovernere kan bezoeken.

tijdschema veerpont Cinque Terre in 2020

Hierboven het vaarschema van de veerboot in Cinque Terre.Een retour ticket kost 35 euro per persoon. Het is ook mogelijk om losse tickets te kopen.

Portovenere

Portovenere wordt de zesde parel van Cinque Terre genoemd, maar hoort officieel niet bij de vijf vissersdorpjes. Portovenere ligt ten zuiden van  Riomaggiore en is veel minder toeristisch dan Cinque Terre. Het schijnt daarbij mooier te zijn, dus mijn plan was om ook dit dorpje te ontdekken tijdens mijn roadtrip door Noord-Italie.

Portovenere

Helaas hadden we uiteindelijk te weinig tijd en moeten we een bezoek aan Portovenere voor een andere keer bewaren. Heb jij genoeg tijd? Denk er dan zeker over om ook Portovenere te bezoeken.

Let op: Portovenere ligt na La Spezia en is niet bereikbaar met de Cinque Terre trein / Cinque Terre Treno Card.

Overnachten in Cinque Terre

Er is niks mooiers dan overnachten in Cinque Terre. Maar door de grote hoeveelheid vraag is dit vaak prijzig en zijn de meeste mooie hotels in Cinque Terre snel vol.

Zoek je een budget aternatief voor Cinque Terre dan kan ik je de badplaats net buiten Cinque Terre, Levanto of La Spezia aanraden. Wij sliepen bij Guesthouse Il Veliero in Levanto. Dit is een klein guesthouse op 5 minuten lopen van zowel het dorp als het station.

Wil je toch graag ergens in Cinque Terre slapen dan kan ik hotel La Toretta Lodge in Manarola aanraden.

Cinque Terre Tours

Er is niets leuker (vind ik dan) om een activiteit aan een bezoek aan Cinque Terre vast te plakken. Hieronder vijf leuke activiteiten die je in Cinque Terre kan doen.

Een bezoek aan Cinque Terre aanrader of toch niet?

Cinque Terre is echt prachtig en het is zeker het bezoeken waard. Alleen ik raad het wel af om in het hoogseizoen deze plek te bezoeken vanwege de drukte en de hitte.

Vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP