Stel je voor dat we taboes en lastige onderwerpen niet langer uit de weg gaan. Wat als we die ongemakkelijke stilte eens doorbreken? Onze wereld zit vol met onbesproken zaken en moeilijke kwesties waar we maar zelden over praten. En helaas leer je er op school ook maar bar weinig over. Wat als wij daar nou eens verandering in gaan brengen!
In deze interviewreeks gaan we in gesprek met inspirerende mensen die de uitdaging aangaan om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Wat drijft hen, hoe doorbreken ze bepaalde taboes en wat kunnen wij leren van hun vastberadenheid.
Een paar weken geleden, tijdens een shopsessie bij een van mijn favoriete tweedehandswinkels in de buurt, ontmoet ik Charlotte. In het pashokje naast mij is ze aan het passen en als ze voor de spiegel staat valt het sieraad om haar nek mij op. Dit sieraad, gemaakt van klei, in de vorm van een bebloede tampon, is alles behalve standaard. Hier wil ik meer over weten.
Nieuwsgierig als ik ben, besluit ik het gesprek aan te gaan. Charlotte zelf blijkt de creatieve geest achter Taboo Bling Bling te zijn, een sieradenlijn met een missie. Haar doel? Het doorbreken van taboes en het bespreekbaar maken van onderwerpen die vaak onbesproken blijven.
Tijdens ons gesprek in de winkel vertelt Charlotte over de betekenis achter haar werk. Een van haar belangrijkste thema’s is de cyclus van de vrouw, een onderwerp waar volgens haar te weinig informatie over beschikbaar is.
Ze benadrukt dat we veel meer zouden moeten leven in harmonie met onze natuurlijke cyclus. De vaak gangbare oplossing, zoals de anticonceptiepil, onderdrukt volgens haar de natuurlijke cyclus, waardoor vrouwen minder in hun kracht staan.
Omdat ik meer wil weten over haar sieraden en hoe ze uiteindelijk heeft besloten om Taboo Bling Bling op te richten besluit ik een paar weken later bij haar langs te gaan voor een interview.
“Hey Charlotte, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, wat is Taboo Bling Bling en hoe is dit alles tot stand gekomen?”
‘Taboo Bling Bling is een sieradenlijn gericht op taboes en dat gaat van seks tot drugs. Ik ben hier tijdens de pandemie mee begonnen.
Ik ging gewoon een beetje kleien en uiteindelijk werd ik door iemand die mijn ‘tietjes’ had gezien benaderd met de vraag of ze een aantal ‘tietjes’ voor haar vriendinnengroepje kon bestellen. Een van haar vriendinnen was namelijk schoon van borstkanker verklaard en ze vond het sieraad een mooi symbool om dit heugelijke feit te vieren.
Inmiddels verkoop ik ook gekleide vagina’s, piemels, bebloede tampons, paddo’s en vibrators. Het zijn eigenlijk allemaal dingen waar een taboe op ligt en waar we te weinig over praten. Overigens is de bebloede tampon wel echt het belangrijkste voor mij’
“Wat maakt de bebloede tampon zo belangrijk voor je?”
‘In eerste instantie omdat ik mensen bewust wil maken over menstruatiearmoede.
Menstruatie-armoede betekent dat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor producten als maandverband of tampons om hun menstruatie veilig en comfortabel door te komen.
De afgelopen jaren was dat nog sterk aanwezig in onze samenleving en daar verbaasde ik mij echt over. Hoe kan dat in Nederland nog voorkomen?
Gelukkig heeft de regering inmiddels er veel geld voor uitgetrokken. Hierdoor zijn er MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten) gekomen, waar gratis menstruatieproducten beschikbaar wordt gesteld voor de minima. Maar, ondanks dat komt het nog steeds voor dat vrouwen thuis moeten bloeden, omdat ze geen geld hebben voor tampons.
Armoedefonds heeft een speciaal topic voor menstruatiearmoede. Je kunt dan letterlijk pakjes tampons doneren. Een tampon van Taboo Bling Bling kost 17,50 euro en de hele opbrengst gaat naar deze stichting.
De bebloede tampon hangt daarnaast ook samen met de cyclus van de vrouw. Er lopen echt zoveel vrouwen rond met een hormonale disbalans. Daar moet wat mij betreft nodig verandering in komen.‘
“Kun je ons meer vertellen over de natuurlijke cyclus van de vrouw, en waarom daar meer bewustzijn over moet komen?”
‘Vooral omdat het leven van een vrouw dan een stuk makkelijker wordt. Om mij heen hoor ik namelijk zoveel verhalen van vrouwen die problemen ervaren, die allemaal gerelateerd zijn aan de menstruatiecyclus. Ook ik weet daar alles van. Vooral toen ik in mijn burn-out terecht kwam ondervond ik veel problemen.
Inmiddels door er meer over te lezen weet ik veel beter hoe mijn lichaam werkt.
Boekentips van Charlotte: Jong burn-out, Verslaafd aan liefde, De kracht van het NU, De monnik die zijn Ferrari verkocht en in the FLO
Maar helaas leven we in een maatschappij waarin verwacht wordt dat we iedere dag hetzelfde zijn. Bij een man werkt dit goed, want die heeft maar een cyclus die zich elke dag herhaalt, terwijl bij vrouwen de hormoonspiegels elke dag verschillen.
Wanneer je je meer inleest over jouw natuurlijke cyclus krijg je duidelijk inzicht op welk moment je het beste iets kan doen. Je bent vaak het meest creatief en sociaal tijdens jouw ovulatie. Dit is dus een goed moment om een nieuw project te gaan starten en of te gaan daten.
In de periode vlak voor de ongesteld neemt je eetlust enorm toe. Veel vrouwen vechten hier tegen. Ook ik voelde me voor de menstruatie altijd moe en opgeblazen. In het verleden ging ik enorm sporten om mij fit te voelen en in vorm te blijven.
Echter weet ik nu dat dit niet verstandig is. Wist je dat je in deze fase 10% meer calorieën in tegenstelling tot je vruchtbare periode verbrand. Het is dus een logisch proces.
Een goede wandeling of een milde yogales zijn in deze periode veel beter voor je lichaam. Intensieve sportlessen doe ik nu alleen nog maar in mijn vruchtbare periode. Op dat moment kan mijn lichaam het veel beter aan en voel ik veel minder weerstand.’
“Waar ik ook wel benieuwd naar ben is jouw burn-out. Hoe en waarom ging het, denk je, mis?”
‘Het is inmiddels alweer 2,5 jaar geleden dat het mis ging. Ik was bij mijn broer en we zouden met elkaar Oud&Nieuw vieren. Op het moment dat we op pad wilden gaan bedacht ik mij opeens. Ik had hier helemaal geen zin in.
Alles in mijn lichaam zei dat ik het niet kon. Samen met mijn broer ben ik op de bank gaan zitten en kwamen we tot de conclusie dat ik alleen maar leefde vanuit mijn hoofd. Niks deed ik op gevoel.
Op de maandag toen ik op de fiets wilde stappen kreeg ik opeens een paniekaanval. In de week die volgde kwam ik erachter dat ik al jaren last had van deze angstgedachten, maar mezelf er steeds overheen kon zetten.
Tot het moment dat ik letterlijk niks meer kon en naar mijn gevoel ging luisteren. Die week heb ik nog 1 dag gewerkt, maar toen ik thuis kwam kon ik niet meer van de bank afkomen om naar mijn bed te gaan. Dit was de druppel.
Ik heb mezelf ziek gemeld en uiteindelijk ook mijn baan opgezegd. Wekenlang kon ik enkel alleen naar de supermarkt om boodschappen te halen. Ik durfde wel naar buiten, maar verder zat ik thuis. Door telkens te voelen en niet meer over mijn grenzen heen te gaan, ging het elke dag een stukje beter.
“Hoe ging dat toen verder, heb je op dat moment jouw leven radicaal omgegooid?”
‘Nou weetje, het gaat in stapjes. Als je werk wegvalt, valt opeens ook jouw imago weg. Jarenlang heb ik mijzelf geïdentificeerd als dierenarts.
Dit is eigenlijk al ontstaan tijdens mijn studie, je leert hier focussen op een bepaald doel. Ik ben altijd kunstzinnig en creatief geweest, maar doordat ik baangarantie wilde hebben en enorm van dieren houd ben ik diergeneeskunde gaan studeren.
Daarbij vond ik het ook ergens zonde om mijn hersenen niet te trainen. Achteraf gezien heb ik tijdens mijn studie mijn vleugels afgeknipt en die ben ik er nu weer aan het op lijmen
Dit doe ik vooral door meer naar mijn gevoel te luisteren. Voor mijn burn-out zat ik alleen maar in mijn hoofd. Maar al die verhalen in mijn hoofd, zorgde ervoor dat ik niet meer bezig was met het leven in het nu. Ik was constant bezig met de toekomst.
Ik had het idee dat een verlossend punt in de toekomst een oplossing was voor het lijden van nu. Dat maakt je natuurlijk niet gelukkig.
Toen ik in een burn-out terecht kwam besloot ik mijn eigen re-intergratie te realiseren. Een ding wist ik zeker, ik wilde niet meer aan het werk als dierenarts, maar had ook totaal geen idee wat ik dan wel wilde. Al mijn passies en ambities, die vleugels dus, had ik overboord gegooid.
Ik koos uiteindelijk voor een Tantra Yoga cursus in Ecuador. Dagenlang volgde ik lessen zonder overprikkeld te raken. Dit gaf enorm veel zelfvertrouwen. Daar besefte ik dat ik meer in de natuur in Nederland wil zijn.
Eenmaal terug in Amsterdam kocht ik een klein buitenhuisje in de natuur waar ik af en toe heen ga. Hier is het waar ik op mijn best ben.’
“En hoe zie je de toekomst? Ben je vastberaden om Taboo Bling Bling nog groter te maken of is dit een eerste stap naar wellicht iets groters, om zo nog meer mensen bewust te maken van bepaalde taboes? Hoe zie je de toekomst?“
De toekomst ligt voor mij nog helemaal open. Taboo Bling Bling blijf ik zeker doen. Het bespreekbaar maken van taboes vind ik heel belangrijk en hopelijk kan ik met Taboo Bling Bling daarmee een bijdrage leveren.
Alleen al door zelf mijn sieraden te dragen heb ik veel leuke gesprekken met mensen en dat zal ik altijd blijven doen. Ik heb daar nu veel meer tijd en energie voor om het groter te maken. Wellicht een webshop erbij zodat ze makkelijker te verkrijgen zijn.
Momenteel volg ik een opleiding kruidengeneeskunde, daarnaast werk ik op een kinderboerderij en assisteer ik bij yogales voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Van al deze dingen krijg ik energie en haal er ook voldoening uit.
In een stressvolle dierenartsenpraktijk zul mij niet zo snel meer vinden. Al zou ik mij als dierenarts later nog wel in willen zetten voor de dieren in nood en voor sterilisatieprojecten van straatdieren.
Mijn burn-out heeft mij een nieuw rijk tweede leven gegeven, waardoor ik zoveel meer geniet van de tijd die ik heb met mijn familie, vrienden en de wereld om mij heen. Het was een harde les, maar ik ben zo blij dat ik nu weer alles kan.
Dus, wacht niet met de dingen doen die je graag wilt doen. Als je iets wilt doen, is nu het moment. Het leven duurt maar even en je jonge jaren zijn kostbaar. Dat is 1 ding wat ik zeker heb geleerd. Het moment waarin ik leef is de toekomst, want elke moment in het nu is straks verleden tijd.
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.