Eerste keer camperreis. Dit zijn de 5 beginners tips!

‘Schat, wil jij de lucifers even aangeven?’ Daar sta je dan, op een prachtige outback camping midden in de natuur. Het hout voor het kampvuurtje netjes opgestapeld, hij hoeft alleen nog aan. Alleen je bent een ding vergeten, lucifers en een aansteker.

Een camperreis geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en hebt de planning volledig in eigen handen. Maar, dit brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee. Na vele ervaringen deel ik graag vijf tips hoe je zo goed mogelijk voorbereid op jouw droomreis kunt gaan.

Neem een aantal handige spullen mee vanuit thuis

Afwassen, een kampvuur bouwen of de was ophangen. Dit ga je sowieso doen tijdens je camperreis. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn, dan dat je denk; ‘he, dat had ik nou net thuis liggen’.

Uiteraard kun je vaak ook dingen op de locatie kopen, maar het is toch net lekker dat je het een en ander al in de camper hebt als je aan komt. Denk aan handdoeken, vaatdoekjes, een reisflacon met afwasmiddel, een aansteker en waslijn.

tips voor een camperreis

Bovenstaande items kan je natuurlijk ook altijd in het land zelf aanschaffen. Het is alleen uit praktisch en duurzaam oogpunt. Want wat ga je doen met een hele fles afwasmiddel? En hoe zonde is het om allemaal nieuwe thee en handdoekjes aan te schaffen? Bekijk ook goed de inboedel van je gehuurde camper, vaak zit hier al heel veel bij. Mocht je wat missen dan zijn deze spullen handig voor je camperreis:

Paklijst voor een camperreis

 • aansteker of lucifers,
 • zakmes,
 • zaklamp/ hoofdlamp,
 • EHBO reiskit
 • wijnopener / bieropener
 • kaasschaaf
 • scherp mesje
 • multi dispenser met verschillende kruiden
 • fleece deken
 • badhanddoek
 • muziekbox (voor in de camper bij slecht weer)
 • insecten spray
 • zonnebrand.

Extra tip: neem je oudste spulletjes mee die in de camper mogen blijven voor de volgende reizigers of die je weg kunt gooien als je terugreist naar huis.

Maak een lijstje voor de eerste boodschappen

Na het ophalen van je camper is het verstandig om meteen boodschappen te doen. Maak thuis of in het vliegtuig alvast een boodschappenlijstje wat je nodig hebt bij de eerste keer boodschappen doen. Er is namelijk niets irritanter dan in een onbekende grote supermarkt, net na je aankomst, als je moe bent, te moeten zoeken. Door van tevoren een lijstje te maken vergeet je geen belangrijke boodschappen en loop je met minder stress door de supermarkt.

Lees ook:  Dit zijn de 5 redenen om op wintersport te gaan

Plan je camperreis om teleurstelling te voorkomen

Sta je dan, midden in een onbekend land zonder internet. Geen probleem, dat maakt je vakantie juist avontuurlijk! Maar, denk wel altijd vooruit. Wat ga je aankomende dagen doen en wat heb je daarvoor nodig? Wat zijn de weersvoorspellingen en met welke route rij je naar de volgende locatie?

Ondanks dat ik ook enorm van het avontuur ben kan kan het wel aanrader om een lijstje met camping opties samen te stellen. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de camping vol geboekt is (vooral in het hoogseizoen).

Extra tip: gebruik de wifi op de camping de volgende locatie te bepalen en download een offline map op Google Maps om te gebruiken als navigatie. Zo rij je zorgeloos van camping naar camping.

Let op stroom en waterverbruik tijdens je camperreis

Midden in de natuur waar je alleen de geluiden van de vogels kunt horen. Dat klinkt als het ultieme camping gevoel, toch? Een ding is alleen wat minder op deze campings, ze bieden geen elektra en water aan.

Mijn tip is het om van te voren altijd even te checken naar welke camping je gaat en wat zij daar aanbieden. Als je camper opgeladen is met stroom en je voldoende water in het waterreservoir hebt zitten kun je namelijk zonder te stressen gewoon koken, naar het toilet en een kaartspelletje doen met een lichtje aan.

Gebruik de camping toilet boven de camper toilet

Uit ervaring kan ik spreken dat je niet te vaak gebruik moet maken van het toilet in de camper. Zie het als een ‘nood’ toilet, zou ik zeggen. Sta je op een camping met een toiletgebouw, gebruik deze lekker. Je hebt veel meer de ruimte en je zit ook niet in je eigen luchtje.

Naast dat het niet super fris is, verbruik je ook veel water en raakt het reservoir snel vol. Dit ‘vies waterreservoir’ kan je bij (de meeste) campings legen bij het verlaten van de camping. Gebruik je veel water en het toilet in de camper? Check dit dan regelmatig.

Met deze handige vijf camperreis tips staat jou niets meer in de weg om de camper roadtrip van je dromen te maken. Of je nu naar Canada, Amerika, Australië of Oost-Europa ga, de campers en het campingleven werken overal hetzelfde.

Lees ook:  Dit zijn mijn favoriete zonproducten

Vergeet onderweg niet te genieten van al het mooie wat je tegenkom want je zal je ogen uitkijken.

Lees meer gerelateerde artikelen

Rondreis Oost Canada: de mooiste rondreis van Montreal naar Toronto

→ De vijf tips voor een perfecte ropadtrip langs de USA westkust

Balkan roadtrip: 3 weekse rondreis + de tips

Vragen over een camperreis?

Heb je nog vragen over een camper reis of vakantie na het lezen van dit artikel/ deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Floor van Paassen

Floor (28); een creatieve, energieke en ambitieuze grafisch vormgever met een eigen ontwerpstudio. Gaat bluffend door het leven en kent weinig angst. Woont samen met haar vriend Joris en labrador Guus in het mooie West-Friesland. Geniet van al haar sporten, lieve vrienden en is gek op planten en bloemen. Ze kickt op het ‘wauw’ effect of het nu gaat om een huisstijl voor een onderneming, het opknappen van een oude stoel of het uitzicht na een heftige hike. Ze deelt graag haar ervaringen en unieke locaties tijdens haar vakanties of dagjes weg.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.