Jodhpur: 4x doen in de blauwe stad van Noord India

Jodhpur oftewel de blauwe stad van India. Deze bijnaam kreeg Jodhpur, omdat de muren van de huizen in de binnenstad indigo blauw zijn. Traditioneel betekende een blauwe kleur van een huis dat bewoners tot de kaste van de Brahmanen behoren, maar tegenwoordig hebben ook andere bewoners hun huizen blauw geschilderd.

Voordat ik naar Jodhpur vertrok zag ik diverse foto’s van een prachtige stad met blauwe huizen voorbij komen. Dit wilde ik natuurlijk ook met eigen ogen zien. Daarnaast wilde ook de bezienswaardigheden als Mehrangarh Fort en Sardar Markt bezoeken. Eenmaal aangekomen in Jodhpur is het toch wel even zoeken naar die mooie uitzuchtjes op die blauwe huizen.

Dwaal door de blauwe straatjes

Wij lieten ons afzetten, bij de kloktoren, net voor de bekende Sardar Markt en zijn vanaf daar gewoon gaan wandelen door alle kleine straatjes van Jodhpur. Ieder straatje in Jodhpur is anders en steeds weer word je betoverd door deze stad.

Tips voor Jodphur - de blauwe stad in Noord India

Je kan uren uitrekken om alle straten te bekijken, er zijn duizenden straatjes waar de koeien en riksja taxi’s je om de oren vliegen, maar om het hoogste uitzichtpunt te vinden heb je toch wel echt hulp nodig.

Ga met een lokale gids op pad

Na een aantal keer vragen kwam er opeens een jongetje met een rood shirt aangelopen. Hij vroeg ons of we opzoek waren naar een goed uitkijkpunt over de stad. Eerst hadden we argwaan, maar al snel bleek dat hij ons echt zou leiden naar de top.

Toen wij Jodhpur bezochten was het iedere dag rond de 42 graden en scheen de zon volop. Je snapt natuurlijk wel dat het vermoeiend is om met deze omstandigheden helemaal richting de top van Jodhpur te klimmen. Ik had het gevoel dat er geen einde aan kwam. Niks was minder waar, na ongeveer twintig minuten lopen en heel veel informatie van onze lokale gids bereikte we de top waar we een prachtig uitzicht hadden over de stad.

Als je dan eenmaal boven staat, maakt niks meer uit. Het uitzicht is prachtig en juist, omdat deze jongen ons hier naar toe had geleid was er niemand anders op deze plek. Dit was geen toeristische plek, waardoor er geen duizend Chinezen om ons heen stonden.

Lees ook:  Ik voelde tranen van angst voordat ik in de Indiase nachtbus stapte.
Tips voor Jodphur - de blauwe stad in Noord India

Op de foto hieronder is onze gids Deepak te zien. Ik weet niet of je dit ooit zou lezen Deepak (onze gids), maar bij deze wil ik je bedanken voor de fantastische tour!

Struin rond over de Sardar Markt 

De bekendste markt van Jodhpur, de Sardar Markt bevindt zich bij de kloktoren in het centrum van Jodhpur. Op deze markt vind je onder andere kleding, sieraden, maar ook specerijen, groeten, fruit etcetera. Toen ik hier zelf aankwam met de riksja taxi wist ik niet waar ik moet kijken.

Sardar Markt Noord India

Je vind hiet namelijk het echte India. De mensen zijn traditioneel gekleed en het is echt een genot om alleen al rond te kijken. Ben je van plan niks te kopen? Geen probleem, deze markt is zeker een aanrader om alleen al overheen te struinen.

Bezoek Mehrangarh Fort

Voordat je Jodhpur verlaat is het echt een must om langs Mehrangarh Fort te gaan. Dit fort ligt aan de rand van de oude stad op een heuvel.

Mehrangarh Fort bezoeken in rajasthan

Het fort dateert uit de tijd van maharadja Jaswant Singh en moest toentertijd Jodhpur (een van de mooiste steden van India) beschermen tegen invallen. Mehrangarh Fort is enorm groot, dus trek voldoende tijd uit om het te bezichtigen.

Klimaat en beste reistijd Jodphur

Jodhpur ligt tussen het tropische en woestijnklimaat en bestaat bekend als ‘Sun City’. Dit omdat de zon bijna elke dag schijnt en de temperatuur nooit daalt onder de 20 graden. De beste reistijd voor Jodhpur is december tot en met februari. Wil je meer lezen over India en mijn 16daagse reis? Lees dan alle India reis posts

NOORD INDIA VLOG:

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.