Bistrobar Bankoh; een stukje Azië aan de Waal in Nijmegen.

Het is woensdag avond. Ik loop samen met een vriendin langs een stukje Waalhaven in Nijmegen. Het regent en er staat een guur windje, maar toch is het zomer. Welkom in Nederland zou iedereen zeggen. Mijn blik dwaalt af naar de palmbomen voor de deur van een net geopend restaurant Bistrobar Bankoh. De naam van deze zaak staat prominent op de voorgevel. Hoe fris de wind ook is en hoe hard het ook regent, ik krijg even een soort van vakantie gevoel.

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin - restaurant review

Bistrobar Bankoh, naar mijn mening, een van Nijmeegs lekkerste aanwinsten van het afgelopen jaar. “Bankoh” is de fonetische uitspraak van Bankok vertelt eigenaar Frank Goosens mij als ik hem spreek tijdens mijn ‘review’ etentje bij Bistrobar Bankoh. “Bankok was het niet als restaurantnaam, het gevoel was niet goed. Dorus & Mannes hebben samen met ons het merk gebouwd en zij kwamen met de naam Bankoh. Dat klopte. We willen gerechten neerzetten uit heel Azië en Bankok is vaak de plek waar de reis voor de meeste mensen begint”.

Het broertje van Bistrobar Berlin

Frank runt samen met zijn compagnon Thijs van Gastel bistrobar Bankoh. Niet heel lang hiervoor opende zij samen Bistrobar Berlin aan andere kant van Nijmegen centrum. Waarom een tweede zaak, zou je denken. Volgens Frank was het pure toeval. Het liep gewoon zo. Het pand aan de Waalhaven was er even, maar stond al tijden leeg. Hij besloot precies op het juiste moment te informeren en enkele maanden later was Bistrobar Bankoh geboren.

Dineren met uitzicht over de Waal

Op het moment dat ik naar binnen stap, worden we direct hartelijk ontvangen door Jonathan, een bekend gezicht in deze zaak. “Welkom dames! Kan ik jullie jas aannemen?” Jonathan begeleidt ons vervolgens naar een plekje in het restaurant. We zitten aan het raam en kijken uit over de Waal, geen slechte plek al zeg ik het zelf.

Bij Bistrobar Bankoh is echt nagedacht over de details die er gebruikt zijn om de ruimte aan te kleden. Achter de bar hangt een grote gong die soms gebruikt wordt door kids die met hun ouders mee zijn en bij de ingang staat een Aziatisch beeld, maar ook de lampen die aan het hoge plafond hangen en de grote planten tussen de tafeltjes maken de Aziatische sfeer compleet.

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin - restaurant review

Frank zoekt graag de randjes op. Hij vindt het leuk om andere dingen te doen en gerechten op de kaart te zetten die nét even anders zijn. Juist gerechten welke men misschien niet helemaal verwacht in Nijmegen. Wanneer we plaats hebben genomen aan onze tafel komt er direct een collega aan met een mandje huisgemaakte kroepoek en Jonathan vraagt wat we willen drinken.

Bistrobar Bankoh menukaart

De wijnkaart is goed, niet te uitgebreid maar wel met mooie wijnen. Wanneer ons drankje op tafel staat bekijken we de menukaart van Bankoh en we kunnen veel kanten op. Van streetfood gerechten om te delen tot een authentieke rijsttafel.

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin - restaurant review

Leuk om te weten is dat Bistrobar Bankoh sinds kort ook een terras heeft. Ik heb hier al wel eens gezeten toen er buiten geen wolkje aan de lucht was. Je kunt je voorstellen, uitzicht op het water met de ondergaande zon voor je neus is al prachtig. Als je dan ook nog eens met een lekker wijntje mag genieten van de gerechten die ze hier serveren dan is dat echt een geluksmomentje.

“Zowel bij Bistrobar Bankoh als Bistrobar Berlin is het personeel eigenlijk het aller, aller belangrijkste. Natuurlijk is het eten ook van groot belang maar personeel maakt jouw avond”, vertelt Frank tijdens ons gesprek. Hier ben ik het echt mee eens. Als ik ergens ga eten en het personeel is niet goed, dan kan het eten nog zo goed zijn maar dan kom ik niet meer terug.

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin -restaurant review

Zowel het personeel als het eten maar ook zeker de plek, maakt dat uiteten gaan bij Bistrobar Bankoh een ware beleving is. Frank hoopt dat Bistrobar Bankoh voor mensen een volledige avond uit wordt. Mensen kunnen gerust binnen komen om 19:00 en daarna lekker blijven borrelen.

Authentieke Aziatische rijsttafel

Na een aantal wijn, heel veel leuke gesprekken en een paar mandjes huisgemaakte kroepoek besloten we de menukaart er maar weer eens bij te pakken. Er staan diverse gerechten de menukaart van Bistrobar Bankoh en uiteindelijk kozen we ervoor om de rijsttafel (30 euro per persoon, in mijn ogen wel een beetje aan de prijzige kant) te bestellen.

We lieten ons verrassen door het authentieke Azië. Verschillende, kleurrijke gerechtjes in mooie kleine schaaltjes op een grote plank kwamen in no time op tafel. Ik ben een sucker voor mooi servies, want daar word ik zo blij van. Daarnaast smaakt het eten heerlijk en eerlijk, voor de foto is deze rijsttafel natuurlijk ook erg leuk!

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin -restaurant review

Nadat de rijsttafel was uitgeserveerd dachten we dat we konden beginnen met proeven, maar nee we moesten nog even wachten. De bijgerechten kwamen namelijk nog naast deze 10 kleine schaaltjes op de plank. Dit betekende dat er nog eens 8 bijgerechten bij kwamen. Hier hadden we rustig met z’n viertjes van kunnen eten. Oke, niet iedereen waarschijnlijk, want het meisje wat onze tafel serveerde vertelde dat ze soms bijna schone bakjes weer terug krijgt. Van twee mensen. 18 gerechtjes. He-le-maal op. I wish I could people. Maar dat ter zijde.

Lees ook: Zuid Thailand; de 10 mooiste plekken voor een rondreis.

Zoals ik al eerder schreef kun je ook kleine streetfood gerechtjes van de Bankoh menukaart bestellen, denk hierbij aan Vietnamese oesters, Pangsit, gamba dumping en heel veel meer. Alle starters hebben dezelfde prijs van 7 euro per streetfood voorgerecht en de prijzen van de grotere gerechtjes op de menukaart zoals gekonfijte eend en Koreaans buikspijk liggen op 11 euro per gerecht.

Bistrobar Bankoh Nijmegen, Aziatisch eten in Nijmegen aan de Waal, Bistrobar Berlin -restaurant review

“De rijsttafel is het meest authentiek maar de streetfoodgerechten vind ik zelf het mooist” aldus Frank. Zijn chefs in de keuken mogen de gerechten zelf bedenken en eens in de 8 weken worden er een paar gerechtjes veranderd op de Bankoh menukaart. De chefs krijgen volledige vrijheid in het bedenken en maken van de gerechten, waardoor er een grote verscheidenheid is op de menukaart van Bistrobar Bankoh.

De Loempia Bebek, Dumplings kip en gamba zijn een van Frank’s favorieten. En over het toetje hoeft hij nog geen seconde na te denken. “De Toffee, ponzu en wasabi. Bijzondere smakelijk bij elkaar en ook weer lekker op het randje!”. Ik koos uiteindelijk voor een cappuccino met Indonesische spekkoek en dit was ook zeker geen verkeerde keuze!

Bistrobar Bankoh, van Bali tot Bejing. Is dit net zo goed als in Azië? Al sla je me dood want ik ben daar nog nooit geweest. Maar als het eten net zo goed is als wat ik vanavond geproefd heb, dan boek ik morgen een vlucht!

Bistrobar Bankoh is iedere dag geopend vanaf 17:00 – reserveren in de weekenden is noodzakelijk. Adres: Kaapstander 286, 6541 EX Nijmegen

Anne Kolkman
Anne Kolkman

Anne (30), woont in Nijmegen met haar twee katten Frum & Bobbie. Ze is single, is dol op lekker eten en gaat regelmatig een weekendje weg. Ze werkt als Manager Operations bij YveY, de horeca partner van N.E.C. Van goede hospitality en horeca heeft Anne dus wel kaas gegeten! Voor DailyNonsense.nl schrijft Anne over de lekkerste restaurants en de fijnste weekendjes weg in de regio Gelderland. Daarnaast deelt ze ook verhalen over liefde en vriendschap.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP