Bikini Fitness veranderde mijn leven: de weg naar een vrouwelijk lichaam

“Bikini fitness, deed jij dat echt Deem?” Ja dat klopt, een jaar lang heb ik vol getraind met een bikini fitness coach om aan de top te komen, maar de achterliggende gedachte gaat velen jaren terug.

Al vanaf kinds af aan ben ik dun, erg dun. En tot overmaat van ramp werd ik op mijn 17de ook nog eens ziek, waardoor ik 7kg afviel. Voor iemand die al 52kilo (met een lengte van 1.70) woog, bleef er maar weinig van mij over. Ik zat op turnen en voetbal, maar omdat ik zo dun was geworden adviseerde de dokter om daar per direct mee te stoppen.

Ik moest aan mijn gezondheid denken en per direct stoppen met sporten

Met tegenzin bleef ik thuis, want dit was natuurlijk niet wat ik wilde, maar ik had geen keus. Je zou denken dat ik hierdoor aankwam, maar helaas. Toen ik 22 was, woog ik nog steeds 49 kilo. Met regelmaat kreeg ik reacties van mensen als: “ja, maar jij hebt mazzel, kon ik maar alles eten wat ik wilde zonder aan te komen” of “ga eens meer eten joh.”

Ik kan je vertellen dat is heus niet zo fijn als je diep ongelukkig bent met het lichaam dat je hebt. Ikzelf vond dat ik een kinderlichaam had en walgde ervan. In bikini op het strand liggen vond ik helemaal om te huilen. Vooral als mensen dan ook nog vroegen of ik anorexia had.

Voor dit artikel ben ik opzoek gegaan naar foto’s en besefte dat ik gewoon bijna geen foto’s uit die tijd heb. Ik maakte altijd liever de foto’s, zodat ik er zelf niet op stond.

In 2016 wilde ik het roer volledig omgooien. Ik moest en zou van dat kinderlichaam af komen. Ik startte een Instagram account en ging mijzelf verdiepen in voeding en fitness. Uiteindelijk hoopte ik een inspiratiebron voor andere meiden te worden, maar zo ver waren we nog lang niet.

Ik raakte geobsedeerd door fitgirls en voeding. ik hield een voedingsshema bij en ik besloot suikerij te gaan eten. Binnen no time had ik een sixpack, maar ik woog nog steeds 50 kilo.

Demi Dingerdis sporten afvallen te dun zijn

Lees ook het artikel van Yvette: “Hoe 45 kilo afvallen een grote obsessie werd

Dit was niet wat ik wilde, want ondanks de sixpack was ik enorm onzeker over mijn lichaam. Ik wilde echt af van dat te dunne kinderlichaam.

En toen was daar bikini fitness

En toen was daar bikini fitness. Bikini fitness is ook wel een vrouwelijke vorm van bodybuilding. Bij deze sport moet je slank zijn, maar wel met zo veel mogelijk spiermassa. Dit wilde ik wel proberen dus ik ging opzoek naar een bikini fitness coach. In december 2016 ging ik met het team van Dear Goodmorning, onder leiding van Danny Hijum, aan de slag. Tien maanden lang at ik 3000 calorieën per dag verdeeld over zes maaltijden. Dit betekende dat ik mijzelf echt letterlijk vol moest proppen.

Bovenstaande is trouwens een clean bulk dieet, waarbij je rekening houdt met de totale calorie inname, maar ook absoluut met de inname van de macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Eindelijk kwam ik aan, maar liefst 10 kilo, en bereikte ik een lichaamsvetpercentage van 18%!

Het was inmiddels een paar maanden later en de eerste bikinifitness wedstrijd kwam in zicht. Op 1 oktober 2017 zou ik in shape moeten zijn, dit betekende dat ik in korte tijd (9 weken voor mij) moest afvallen, naar 11% vet.

De wedstrijd kwam inzicht en ik moest in calorieën verlagen

De wedstrijd kwam in zicht en ik moest in calorieën verlagen (gemiddeld elke week met 200 calorieën). Mijn dagen waren gevuld met trainen, poses voor de wedstrijd oefeningen, bakjes eten voorbereiden en meetings met mijn coach. In de tussentijd werkte ik gewoon door en ja dat was pittig.

Langzaam speelde de vermoeidheid op en mijn sociale leven kwam stil te staan. Om energie te sparen ging ik niet zo snel meer de deur uit. Ik weet nog dat ik voor een verjaardag met de hele familie uiteten ging. Ik had een strak dieet en kon geen fouten maken zo vlak voor de wedstrijd. Er zat niets anders op dan vragen aan het restaurant of ze mijn prepbakje met kip, rijst en broccoli wilde opwarmen. Mega gênant, maar het restaurant was heel relaxed en serveerde het zelf op een bord voor mij.

De laatste 3 weken voor de bikini fitness wedstrijd waren echt het zwaarst. Het voedsel wat je mag eten wordt steeds minder en ik moest beginnen aan cardio. Door meer sporten en weinig voedsel begin je je echt leeg te voelen, maar de enorme verandering van je lichaam werkt motiverend. Steeds weer dacht ik, kom op, nog eventjes volhouden.

Het was zover, de dag van de bikini fitness wedstrijd

En toen was het zover, de dag van de bikini fitness wedstrijd. Mijn coach haalde mij om 7:30 uur op en het leek wel alsof ik naar de camping ging. Een matje, slaapzak, bakjes eten, een taart (die ik de dag daarvoor had gemaakt) badjas en natuurlijk mijn bikini en hakken. De avond voor de wedstrijd begint het laden, de ene doet dat met junkfood en ik deed dat met rijst. De grote hoeveelheid koolhydraten blazen je spieren, doordat je weinig hebt gegeten, helemaal op.

En dan net voordat je het podium op gaat, pomp je je spieren met elastieken en squats nog even extra op (op hakken en in bikini) en daarna wordt je bikini vast geplakt aan je huid, want alleen zo blijft dat broekje goed hoog zitten. SHOWTIME!

Met een tiental meiden sta je ongeveer in een line up. Per 5 meiden wordt je naar voren geroepen en laat je vier kanten van jezelf zien, elke keer wordt er “kwartslag naar rechts” omgeroepen. De jury beoordeelt het lichaam op porportie, symmetrie en de algehele presentatie. Vervolgens maakt de jury bekend welke meiden first call out krijgen, dit betekend dat deze meiden in de top 5 zitten.

En dan is het weer wachten, wachten, wachten. Rond  21:00 uur begint de prijsuitreiking en hoop je dat je met een mooie beker naar huis gaat. Prijsuitreiking geweest? Het eerste wat je doet dan is …ETEN! Ik heb in totaal aan vier bikini Fitness wedstrijden mee gedaan, zelfs het Nederlands Kampioenschap behaald en ben super trots op die prestatie.

Ik heb zoveel geleerd over mezelf in deze periode en het mooie eraan is, is dat ik door dit hele proces enorm fysiek ben gegroeid. Opeens had ik geen kinderlichaam meer, maar een mooi volwassen vrouwenlichaam. Daarbij groeide ik ook mentaal en kwam ik erachter dat ik veel sterker ben, mega doorzettingsvermogen heb en waar ik voorheen kon zeuren om de kleine dingen, had ik daar opeens totaal geen last meer van.

Eerlijk? Bikinifitness is natuurlijk niet heel gezond voor je lichaam.

Afvallen en weer aankomen en daarna weer afvallen. Eerlijk? Bikinifitness is natuurlijk niet heel gezond voor je lichaam. Ik besloot daarom te stoppen en meer te gaan focussen op mijn fysieke gezondheid. Al ben ik de liefde voor sport nooit verloren.

Het is nu 2020 en ik ben 28 jaar. Ik heb geen strak eetschema meer, maar sport nog wel steeds 4 a 5 keer in de week. Dit doe ik met plezier en ik ben van mening dat je prima kan snoepen of een hapje kan gaan eten, zolang je maar de balans hebt.

Demi Dingerdis bootcamp PR en meer

Lees ook mijn andere artikel: De zes tips om fit en in shape te komen”

Ik heb gemerkt dat ik andere ook graag wil helpen en motiveren met een gezonde levensstijl en ben daarom een studie tot personal trainer gaan volgen. De afgelopen jaren heb ik zoveel ervaring opgedaan en juist die ervaring gebruik ik nu om andere mensen te helpen en te inspireren.

Op dit moment geef ik personal training en vind je mij een aantal keer in de week bij de RAI als bootcamp juffie. Dit is waar mijn hart echt ligt en het maakt mij enorm gelukkig.

Een ding wat ik heb geleerd is dat ik mijzelf niet meer probeer te vergelijken met anderen

Elke keer krijg ik zoveel energie van de mensen die ik begeleid en de behaalde resultaten maken me super trots.  Een ding wat ik heb geleerd is dat ik mijzelf niet meer probeer te vergelijken met anderen. Ieder heeft namelijk haar eigen doel en eigen weg daar naar toe. Mijn doel is om nog vollere billen te creëren.

Stiekem ben ik dus nog steeds niet tevreden met mijn lichaam, maar ach zou ik ooit tevreden zijn? Kunnen vrouwen tevreden zijn? Wie weet…

Demi Dingerdis
Demi Dingerdis

Demi (27) is opgegroeid in het dorp Bergen (NH) en is op haar twintigste verhuisd naar de grote stad. Jarenlang heeft ze last gehad van ondergewicht en was ze alles behalve gelukkig met haar spiegelbeeld. Eind 2016 was het tijd voor verandering en besloot ze aan de slag te gaan met een coach. Hier creëerde ze de interesse in sport en voeding. Ze schreef zich in voor bikini fitness wedstrijden en na het behalen van het NK besloot ze het roer weer om te gooien. Het werd tijd om te focussen op een gezonder lichaam en geest Ze volgde een opleiding personal training en ronde deze met succes af! En nu, nu is de tijd rijp om andere te helpen om happy te blijven, worden en zijn met je eigen lichaam.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Amai Demi,

    Jij mag echt trots zijn op wat je bereikt hebt, het bikini fitnessen en alles wat je ervoor hebt opgegeven, meer dan respect ervoor.

    Leuk te lezen dat je gevonden hebt waar je gelukkig van wordt !

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP