Zweedse visambacht bij Bergmans Fisk in Gävleborg

Gävleborg, een Zweedse provincie, waar ik voor mijn laatste reis naar Zweden nog nooit van gehoord had. ‘Waar?’ is dan ook wat ik vraag wanneer mijn contactpersoon zegt dat het misschien een idee is om naast een bezoek te brengen aan Tiveden Nationaal Park en Stockholm ook naar Gävleborg te gaan.

Als ze mij een link stuurt van Bergaliv, een retreat cabin in de Zweedse bossen van Gävleborg, ben ik verkocht. Daar moet ik naar toe. Dus na een paar fantastische, maar ook intensieve dagen in Stockholm, vertrek ik richting Gävleborg.

Van Stockholm naar Saltharsfjärden

De route is niet enorm lang, maar ook niet echt inspirerend. Wanneer ik een van de grootste steden van de regio, Gävle, achter mij heb gelaten kan ik mij helemaal niet meer voorstellen dat er nog iets sprankelend gaat gebeuren. Maar dan opeens popt daar aan het water bij Saltharsfjärden, een groot rood gebouw op.

Bergmans Fisk - Gävleborg Zweden

Bergmans Fisk is een gigantisch gebouw met een visrestaurant, een rokerij en een boetiek. Niet alleen de locatie, aan het de Botnische golf is prachtig, maar ook het verhaal achter dit restaurant is er een om over te schrijven. Sinds 1852 leeft de familie Bergman namelijk al van visserij.

In 1905 werd de eerste motorboot gekocht door Olov Bergman (op de voet gevolgd door Alfred Bergman, de zoon van Olov). De gevangen vis werd verkocht aan Gävle Fisk, die aanvankelijk per trein werd verscheept. In de omliggende dorpen werd de vis op de fiets verkocht. Meer dan 100 jaar na de eerste motorboot aankoop van Olov Bergman werd Bergmans Fisk door Magnus, Magnus, Lars-Göran en Dennis geopend. Bergmans vis is inmiddels de 7e generatie vissers!

Restaurant Bergmans Fisk 

Dat er een lange geschiedenis achter Bergmans Fisk zit valt meteen op bij binnenkomst. Aan de muren hangen zwart-witfoto’s van vissenvoorouders en vervaagde foto’s van vissersboten vol met haring. De oude foto’s worden gecombineerd met een modern en stoer interieur, vischubben-achtige tegels, een oud scheepsstuur aan het plafond en lampen van visnetten.

Bergmans Fisk - Gävleborg Zweden

Samen met Stef de eigenaar van B&B Hedenstugan neem ik plaats aan tafel. De menukaart is zeer uitgebreid en bestaat hoofdzakelijk, uit, je raad het al, visgerechten. Als ik echt iets lokaals wil proberen moet ik haring bestellen en ook de visplaat met verschillende vissoorten wordt aangeraden.

Lees ook:  Stockholm citytrip: leukste wijken en tips voor 2021

Aangezien de tweede keer haring proberen in Stockholm niet goed is bevallen besluit ik niet voor haring, maar gerookte garnalen te gaan. Als hoofdgerecht geef ik de SM visplaat, die onlangs een prijs heeft gewonnen, een kans.

Als even later de gerookte garnalen op tafel staan vertelt Dennis dat de gerookte garnalen authentiek worden geserveerd in een houten kistje. Het houten kistje staat symbool voor de geschiedenis van Bergman’s Fisk, omdat zijn voorouders de kistjes ooit gebruikte om haring in te doen. ‘Het is een verhaal dat bewaard moet worden’ zegt hij met een grote lach op zijn gezicht.

Bergmans Fisk Zweden menu

De garnalen smaken voortreffelijk en al gauw komt het hoofdgerecht. Als hoofdgerecht komt de de SM plank op tafel.

SM Planka met vier prijswinnende vissoorten 

De SM planka bestaat uit zalm ingelegd in citroen, koude gerookte zalm, warm gerookte zalm en ingelegde tomatenharing. Met deze vier soorten vis won Bergmans Fisk een jaar geleden goud op de Zweedse kampioenschappen voor voedselambachten. Om dit te vieren besloten ze met de vier soorten vis de SM planka samen te stellen.

Omdat ik, zoals ik hierboven beschreef, geen fan ben van haring eet ik de plank zonder haring. Vooral de gerookte zalm is enorm smaakvol.

Menu Bergmans Fisk Zweden

Na het dessert komt Dennis weer terug aan de tafel. Hij vraagt of ik het leuk vind om meer van het bedrijf te zien. In een andere ruimte wilt hij graag meer vertellen over de rokerij en winkel.

Bergmans Fisk rokerij en winkel 

Eenmaal in de rokerij aangekomen laat hij mij vol trots de vers gevangen zalm zien. Dennis Bergmans is de jongste visser (de meeste zijn rond de 70 jaar oud) uit de regio en twee tot zeven dagen per week, afhankelijk van het seizoen, gaat hij iedere ochtend rond de klok van 6 het water op om de beste vis te vangen.

Hij is dol om in de natuur te zijn en vind het fantastisch om de zon iedere ochtend op het water te zien op komen. En, in de ochtend in de zee gevangen vis betekent in de avond op het bord geserveerd. Verser kan je het dus niet hebben.

Lees ook:  Tiveden Nationaal Park: verborgen 'natuur' parel in Zweden

We vervolgen naar de winkel waar overdag verse vis en luxe zalmbaguettes om mee te nemen, verkocht worden. Daarnaast spot ik ook een aantal ‘branded’ producten zoals vesten, petten, limonade, boeken en tomaten marmelade.

Dingen doen in Gävleborg - Bergmans Fisk

De vesten zijn heerlijk zacht en perfect voor de koude Zweedse winters. Dennis is inmiddels naar achteren gelopen en overhandigd mij een vest. Een leuk presentje om mee naar huis te nemen. Hoe leuk is dat? 

Doen en overnachten in Gävleborg

Enthousiast geworden over Bergmans Fisk en benieuwd wat je in de regio nog meer kan doen? Hieronder een aantal tips voor de regio Gävleborg, 

  • Ga wandelen op schiereiland Skämningsön, nabij het oude vissersplaatsje Gåsholma. Hier zijn oude graven en restanten van een vuurtoren waarmee niet scheepvaart werd gewaarschuwd, maar de dorpelingen en omgeving voor een invasie van de Russen op 18 mei 1721.
  • Ga tijdens je wandeling picknicken in het bos. Leuk is dat je bij de meeste picknickplaatsen vaak ook een BBQ vindt, waar je worstjes of degelijke kan grillen. Handig is het wel om een magnesium stick (om vuur te maken) en of aanmaakblokjes mee te nemen. 
schiereiland Skämningsön Gävleborg
  • De regio staat bekend om linnen, wil je daar meer over weten bezoek dan Växbo Lin.
  • Het grootste skigebied is Järvsöbacken, klimmen kan bij Orbaden Zip & Climb en wil je helemaal jezelf terugtrekken in de natuur boek dan een overnachting de bossen van Orbaden bij Bergaliv.
  • Overnachten in de buurt van Bergmans Fisk? Dat kan bij B&B Hedenstugan, een voormalig epidemie ziekenhuis (tuberculose) uit 1860, wat in 2012/2013 door de Nederlandse Stef geheel verbouwd is tot een klein hotelletje op het platteland. 

Heb je nog vragen over dit artikel na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief, of volg ons via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.