Bergaliv: retreat cabin in het Zweedse Hälsingland

Opladen in de natuur, in een 10-meter hoge hart-dennen en sparren Lofthuset (lofthuis) op een voormalige skipiste in Vallsta. Even disconnecten van het drukke Nederlandse leven in Hälsingland. Het kan! Zelf droom ik al jaren van mijn eigen tinyhouse in de natuur en een paar weken geleden ging dan eindelijk deze droom in vervulling.

Bergaliv, natuur huisje / retreat cabine in noord zweden

Tijdens mijn reis naar Zweden kreeg ik namelijk de kans om bijzonder te overnachten bij Begaliv: een net geopende zogeheten retreat cabin in het noorden van Zweden.

Route naar Bergaliv

Bergaliv, onderdeel van Orbaden Resort & Spa, ligt op een dikke drie uur rijden van Stockholm in de Zweedse provincie Gävleborgs län. Nadat ik de sleutel bij de receptie van het resort heb opgehaald is het tijd om naar mijn Bergaliv cabin te rijden. De weg ernaartoe is onverhard en gaat dwars door het bos heen. Met dit herfstachtige mistige weer is het nu al een groot avontuur.

route naar Bergaliv Orbaden

Tien minuten later spot ik aan de rechterkant van de weg een Bergaliv bordje. Hier moet ik dus mijn auto parkeren, want de weg naar rechts is te slecht en niet begaanbaar voor een auto. De rest van de route dien ik ter voet af te leggen. Met koffer en al banjer ik door het mistige bos heen, opzoek naar mijn boomhut. Ken je dat gevoel dat wanneer je de weg niet kent, het altijd langer lijkt te duren? Precies dat gevoel bekruipt mij tijdens deze wandeling .

Retreat cabins op de Åsberget berg

Op de Åsberget berg zijn twee Bergaliv cabins (Söderloftet en Högloftet) gebouwd. Ik verblijf in Högloftet, de cabine die het eerst is gebouwd en achterin het bos ligt.

Boomhut Högloftet

Door middel van een houten brug betreed ik de boomhut. De begane vloer (zo’n 14m2) dient als de woon en slaapkamer en is uiterst praktisch ingedeeld. De eerste verdieping, die te betreden is via een trap, bestaat uit een overdekte buitenruimte vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei van de Ljusnan-rivier.

opladen in de natuur in zweden - natuur huisje / cabine retreat

Als ik binnenkom in mijn boomhut ga ik meteen op ontdekkingstocht. Aan de rechterkant is een kast gebouwd. In een deel van deze kast kunnen spullen worden gehangen, terwijl aan het andere kopjes, glazen, koffie, thee, suiker, de prullenbak en dergelijke te vinden zijn. Iets verderop zit de wasbak en staat de waterkoker.

Lees ook:  Tiveden Nationaal Park: verborgen 'natuur' parel in Zweden

De houten bankjes in de hoek bij het raam fungeren als plek om een boek te lezen, te werken en of een maaltijd te nuttigen. Over dat werken, er is WIFI, en goede ook, aanwezig in de boomhut. Deze plek is dus ideaal wanneer je als digital nomad even een paar dagen in de natuur van Zweden wilt werken.

Bergaliv - opladen in de natuur in zweden - natuur huisje / cabine retreat

Op de grond liggen twee zwarte matjes, zachte plaids en sloffen. De futonmatrassen en dekens hangen aan de muur om zo ruimte vrij te houden. Wanneer ik ga slapen kan ik deze makkelijk uitrollen om zo het bed op te maken. Daarnaast is er een toilet en voldoende water om je handen en gezicht te wassen aanwezig. Douchen kan het gehele verblijf in de spa van het nabijgelegen hotel.

‘Een ruimte maken waar de ziel kan rusten en interactie heeft met de natuur, dat was onze visie’ zegt Bergaliv eigenaar Steffan Michelson als we even later door het bos lopen. We zijn op weg naar de nieuwste Bergaliv boomhut, geschikt voor 4 personen, die hij mij graag wilt laten zien.

Steffan Michelson, van beroep advocaat en enorme natuurliefhebber, kocht dit stuk bosland in Orbaden per toeval op een veiling. Meteen waren hij en zijn vrouw verliefd op het prachtige uitzicht over de vallei. Trots vertelt hij, wanneer we in de 4-persoons boomhut staan, dat beide retreat cabins zijn ontworpen door zijn dochter, de achitecte Hanna Michelson. Het blijkt dus een echt Zweeds familiebedrijf te zijn.

Eten en drinken bij Bergaliv

Rond de klok van half zes, in Zweden eten we weer vroeger, is het tijd om de groene box te openen. Hierin vind ik allerlei Hälsingland lekkernijen. In de ijskast staat een flesje prosecco waar ik ook meteen het ontbijt voor de volgende dag spot. De tafel in de hoek wordt verplaats, de prosecco wordt ontpopt en het diner kan geserveerd worden. Wat een heerlijke avond!

dineren in Bergaliv eten en drinken in Hälsingland

Tijdens mijn bezoek was het regenachtig, maar als het weer mee zit kun je in de avond nog een wandeling gaan maken. Het is zeker aan te raden om lekker met een wijntje en een dikke jas op het overdekte buitenterras naar de sterren te gaan kijken. Geloof mij, het is een fantastische ervaring!

Lees ook:  Winter in Jämtland Zweden: doen in Åre & Östersund.

Een dag later word ik al vroeg wakker van de wekker die ik met een reden heb gezet. De zonsopgang. Helaas heb ik pech, want het is ook tijdens mijn tweede dag mistig en dat betekent geen zonsondergang,

noord zweden tips - slapen in een boomhut Bergaliv

Maar dat kan de pret niet drukken. Nadat ik meerdere malen de zon heb gezocht met de verrekijker kruip ik lekker onder een dekentje op de bank met een vers sapje en een koffietje. Een uurtje later trek ik mijn boots aan voor een stevige boswandeling om daarna mijn koffer alweer in te gaan pakken. Er is een tijd van komen, en helaas ook een tijd van gaan..

Doen in de buurt

Ik verbleef een nachtje bij Bergaliv en had daarom maar weinig tijd om echt de omgeving te verkennen. Mijn advies als je deze kant op gaat is het om 1 nachtje bij Bergaliv te verblijven en daarnaast nog 1 of 2 nachten extra te boeken bij Orbaden Resort & Spa.

Orbaden Resort & Spa

Nadat mijn koffer ingepakt is en ik een kleine wandeling naar de auto heb gemaakt rijd ik dan richting Orbaden Resort & Spa om een ochtendje heerlijk te gaan relaxen.

Ik droom weg in de sauna met uitzicht op het meer, neem een duik in het verwarmde buitenzwembad en geniet vooral van de rust. Wat is dit genieten!

Zip, Climb & Ski

Qua avontuur in de buurt is er nog veel meer te beleven. Zo kun je op loopafstand van Bergaliv gaan klimmen en zippen bij Orbaden Zip & Climb, of gaan skiën in het nabijgelegen skigebied Järvsöbacken (30 minuten rijden). Een ding kan ik nu alvast verklappen, ik kom hier zeker nog eens terug.

Heb je nog vragen over dit artikel na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief, of volg ons via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.