Mijn eerste ayahuasca ceremonie. Dat ging zo!

Ik zie tienduizenden kronkelende psychedelische regenboog slangen en zweef met mijn overleden vader over de aardbol om samen de wereld te healen. Welcome to my first ayahuasca ceremonie. 

Sjamanen ( soort priester(es)) blijken trendsetters, ayahuasca is hot en de nieuwe trend om in een paar uur van je angsten, depressie, en shitty verleden af te komen. The rich en famous zijn in de ban van deze wonderplant en Kanye West rapt erover in zijn laatste album. Maar wat maakt zo’n Ayahuasca ceremonie nou zo bijzonder?

Voor degenen die het afgelopen jaar onder een steen hebben gelegen en niet weten wat de nieuwe ayahuasca trend inhoudt een korte inleiding before I get to the crazy colourful details.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca betekent “slingerplant van de ziel” en wordt in het Amazonegebied gebruikt onder Indianenvolken voor reiniging van ziel en lichaam. Ayahuasca veroorzaakt een sterke roes met visuele hallucinaties. Ik kan het nog het beste vergelijken met paddo’s alleen is de werking van ayahusca doorgaans intenser met een veel diepere helende werking.

Ayahuasca kan je onderbewustzijn naar boven brengen. Je kunt dingen zien en ervaren die je onbewust hebt weggestopt. Je kunt oude emoties, trauma’s en angsten tegenkomen en dit kan erg veel angst opwekken in het begin van de ayahuasca ceremonie.

Bijwerkingen

Je kan misselijk worden, heftig transpireren, diaree krijgen of gaan overgeven. Dit alles wordt gezien als onderdeel van de reiniging.

Mijn eigen ayahuasca ervaring.

Ik was vooraf goed geïnformeerd door Leslie Stoel, degene bij wie ik het samen met mijn vriend ging doen. We hadden gekozen voor een privé ayahuasca ceremonie, omdat dat wat fijner aanvoelde en doordat we door twee mensen begeleid worden die ik ken en die ik vertrouw. Ter informatie: ayahuasca is niet een of andere partydrug. Je neemt een Ayahuasca echt onder begeleiding van mensen die jouw ondersteunen in jouw eigen ayahuasca reis. Dit gebeurt door allerlei sjamanistische rituelen en helpen je in het proces.

Voorbereiding ayahasca ceremonie

Zoek vooraf goed uit wie jouw begeleiders zijn en wat hun ervaringen zijn. Onze begeleider Leslie had me heel duidelijk verteld dat ze me geen garanties kon geven over wat ik kon verwachten. Iedere ayaguasca reis is heel persoonlijk. Je mag op de wijsheid van moeder Ayahuasca vertrouwen en ze laat je zien wat je nu aankan of nu nodig hebt.

 • Drink van een week voor de ayahuasca reis geen alcohol
 • Kijk even niet naar gewelddadige dingen op TV en YouTube
 • Volg een ayahuasca dieet. Vraag hierna bij jouw Sjamaan.
 • Mediteer om jezelf naar binnen te keren om een intentie voor de reis te zetten.

De ayahuasca cermonie

Bij binnenkomst in de ruimte zag ik de twee kots emmertjes bij onze matrasjes al klaar staan. Er trieerde dus wel iets van angst. Ik word heel snel misselijk en was dus enorm bang dat ik heel veel zou moeten overgeven.

De matrasjes lagen comfortabel en in het midden van de kamer zag ik mooie spullen liggen als een soort altaar. Mooie bloemen, heel veel instrumenten, nog meer instrumenten, bladeren, etherische oliën, kaarsen, kristallen, echt prachtig. Ik was heel erg benieuwd wat ze daarmee gingen doen.

Ayahuasca ceremonie

De eerste twee uur van de ayahuasca ceremonie

Vooraf kregen we een adem sessie waarbij we heel diep en lang (45 min!) moesten doorademen. Ik voelde veel weerstand omdat het heel erg intensief is. Door dit proces  kom je meer in je lichaam. Doorgaans zitten we zo erg in ons hoofd en dat kan tijdens een ayahuascareis een enorm gevecht opleveren.

Gelukkig ben ik door mijn achtergrond al jaren bezig met mindfulness, meditatie en lichaamswerk dus lukte het me vrij makkelijk om me over te geven en in mijn lijf te komen. We kregen eerst een drankje gemixt met ayahuasca en een liaan om je darmen voor te bereiden. De liaan zorgt ervoor dat de DMT uit de bladeren niet wordt afgebroken in de maag en daardoor werkzaam is. De smaak viel me echt mee en het leek meer op een soort koffiemodder met dropsmaak.

Op de achtergrond hoorde ik mooie muziek, maar ook onweer, regen en jungle geluiden. Daarnaast maakte ze zelf allerlei geluiden die me het idee gaven dat ik echt in de jungle was, zo bizar! Buiten dit alles, gebeurde er vrij weinig en daar werd ik een beetje geïrriteerd van. Na een uur kregen we een tweede drankje. Bah, dat was vies! Ik ging weer rustig liggen.

Toen ik bijna de moed had opgegeven begon het. Na 10 minuten voelde het alsof ik iets in mijn aderen voelde stromen, dit heb ik ook weleens gevoeld door een narcose.

Ayahuasca ceremonie gevolgen en ervaring

In een klap zag ik steeds meer gekleurde slangen in caleidoscopische vormen ronddraaien. Als je je afvraagt waar psychedelische vormen vandaan komen dan heb je hier je antwoord.

Wanneer ik mijn ogen opendeed zag ik alleen maar kleuren en alles draaide en bewoog. Ik denk dat ik hier wel een tijdje in heb gezeten en het voelde dat het steeds sterker werd. Ik vroeg me hoe tof het zou zijn als ik met mijn overleden vader in contact zou kunnen komen maar bedacht me ook dat dat vast te mooi was om waar te zijn en toen..

In contact met mijn overleden vader

Was papa daar! Ik vroeg hem: “Zooo pap, zit je hier al die tijd man?” Hij: “Ja wel relaxed hoor” en ik was het helemaal met hem eens. Wat vet om hier te mogen zijn. Het was zo’n mooie en kleurrijke omgeving en ik was blij voor hem dat hij hier mocht vertoeven. Ik had het gevoel alsof we op de plek waren waar je naartoe gaat als je overleden bent.

Eindelijk kon ik hem een hele dikke knuffel geven en het voelde intens hoe ik dat op aarde gemist had. Ik werd even heel verdrietig, omdat hij dichterbij voelde dan in de tijd dan toen ik klein was en hij vaak afwezig was.

Het grappige was dat ik hem niet zag als persoon maar als blokje energie en ik was zelf ook een blokje energie. We spraken in energie-uitwisseling en gedachten. Precies zoals ik vaak had gelezen over hoe zielen met elkaar communiceren.

Het allerheftigste vond ik dat alles oneindig was, ik had 0 controle meer over mezelf. En mijn zintuigen werkten x 1000. Kun je je dat voorstellen? Dus, waar ik ook keek (met mijn ogen dicht) waren er bewegende vormen in kleuren tot in oneindigheid die ik nog nooit gezien had. Maar ook als ik mijn ogen opendeed bewoog alles in kleuren en wist ik niet meer wie die paar mensen in de ruimte waren.

Angst en liefde tijdens de ayahuasca ceremonie

Mensen? Wat waren dat überhaupt? Zo ver heen was ik. De Icaro’s (Portugese liederen die traditioneel worden gezongen tijdens een Ayahuasca ceremonie ) die Leslie maakte met haar zang en gitaar waren betoverend. De geuren die ze verspreiden met soort bladeren wappers waren zo freaking lekker dat ik een werd met die geur. Het gevoel van onvoorwaardelijke liefde van het universum was zo intens dat ik niet meer wist wie ik was.

Het was dus heel mooi, maar de intensiteit van niet meer begrijpen waar ik was zorgde af en toe voor angstige gevoelens. Ik weet zeker dat als ik me tegen deze heftigheid zou gaan verzetten en controle zou willen hebben dat het dan niet goed zou gaan. Heel af en toe keek ik even naar de begeleiders en twijfelde ik of ik hulp moest vragen omdat ik ergens paniek voelde. Maar omdat ik wist dat ze me in de gaten hielden, heel lief naar me keken en af en toe langskwamen wist ik ook dat het goed was. Gewoon blijven doorademen Saffie, sprak ik mezelf toe.

Spiritualiteit voor Dummies

Ayahuasca is zo sterk dat het je mind op mute kan zetten. Dat is natuurlijk eng, want wij mensen lenen onze hele identiteit aan onze gedachten. We denken dat dat is wie we zijn. Zodra dit wegvalt ervaren we angst en gaat ons ego zich verzetten. Door over te geven aan wat er is kan er verlichting ontstaan. Zo dat is spiritualiteit in een notendop.

Dit alles kan je bereiken door heel veel meditatie, maar deze ervaring van gedachten- en angstloos voelen kun je ook tijdens of na een ayahuasca reis ervaren. Toen die hele heftige piek een klein beetje weg was werd het prettiger. Ik dacht wel elke keer “supervet dit man, maar wat kwam ik hier nou doen?” Oh iets met ja heling…nou moeder Ayahuasca kom maar op!

In gesprek met moeder Ayahuasca

Ik ging in gesprek met moeder ayahuasca waarbij ik vroeg of ze me kon helpen om ‘shit’ uit het verleden los te laten. Ik zag haar ook echt voor me als een levende plant omringd door heel veel andere bewegende kleuren en vormen.

Ayahuasca ceremonie gevolgen en ervaring

De inzichten en antwoorden waren heel erg grappig en sarcastisch zelfs! Ze vond dat ik echt moest ophouden met al dat gedoe. Ze liet me zien dat tijd helemaal niet bestaat en dat het enige moment wat ik heb nu is. Ik kon met mijn intentie alle tijdslijnen opschonen alleen voelde ik me een soort van dom.

Ik vroeg haar hoe ik mijn droom kon waarmaken en overvloed kon verdienen met mijn purpose en net opgestarte bedrijf. Ze vertelde dat het mijn eigen overtuigingen zijn die me in de weg staan of waardoor iets lang duurt. Ze zei: “Wil je dit echt?”  Nou, doe dan! “Wil je dat?” Nou ga je gang!

De les was voor mij duidelijk. Doe niet zo moeilijk kind, ga spelen, en genieten, breng kleur in je leven zoals wij dat hier laten zien. Dat moeilijke gedoe op aarde is een illusie. Alles wat je wil is bij jou. Je vader, geluk, liefde en overvloed.

Het einde van de ayahuasca ceremonie

Het allermooiste kwam aan het einde van de ayahuasca ceremonie. Ik voelde alleen maar een onbeschrijfelijk onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid. Voor mezelf, het universum en iedereen. Ik was goed, alles was goed en alles is perfect. Er waren geen gedachten en geen angsten, maar alleen maar liefde. Ik zweefde op een wolk waarvan ik niet wilde dat het ophield. Het deed me voelen dat dit is wie wij in werkelijkheid zijn.

Terug komen op aarde na een ayahuasca

Na afloop konden we rustig bijkomen. We kregen lekkere broodjes en Patricia en Leslie zorgden dat we echt helemaal helder waren voordat we naar huis gingen. Ik hoefde gelukkig maar 5 minuten te rijden, maar voelde me goed.

Ayahuasca ceremonie gevolgen en ervaring

Achteraf kan ik zeggen dat dit echt een mindblowing ervaring was. Alles wat ik hier vertel klinkt voor sommigen echt als totale lariekoek en voor een ander misschien logisch. Het grappige voor mij is dat de dingen die ik zag, hoe vaag ze ook lijken, al heel vaak heb gelezen in allerlei spirituele boeken.

De eerste dagen na een ayahuasca-sessie

De dagen erna moest ik wel heel erg landen zeg maar. Het aardse leven was voor mij een stuk minder fijn en ik moest mijn weg erin vinden. Maar na een paar dagen had ik veel meer rust in mijn hoofd. Was ik vrij van angsten en had ik minder saboterende gedachten.

Na de ayahuasca ben ik inderdaad gaan knallen met mijn purpose en bedrijf. Ik heb nog steeds heel veel gehad aan de inzichten van de ayahuasca reis.

Algemene informatie, risico’s en gevaren

 • Boek alleen een ayahuasca sessie als je mentaal en fysiek toe in staat bent. Overleg dit goed met je arts en houdt en intakegesprek voor de ceremonie met een ervaren Sjamaan.
 • Hou je van controle dan is het belangrijk om te weten, dat een ayahuasca ervaring weinig te controleren valt. Besef dit dus goed voordat je een sessie boekt.
 • Heb je last van psychosen, schizofrenie of borderline, of komt dit voor in je familie dan is een sessie af te raden.
 • Een ayahuasca ceremonie duurt ongeveer 8 uur. Hiervan duurt de reis ongeveer 5 tot 6 uur
 • De prijs van een ayahuasca sessie ligt ongeveer tussen de 250 en 275 euro.
 • Vind het nog spannend? Boek dan een tweedaagse ceremonie inclusief yoga en ademwerk. Je hebt dan net wat meer tijd om te “landen”.
 • Voor zover nu bekend is, is ayahuasca zowel lichamelijk als geestelijk niet verslavend.

In een ander artikel over ayahuasca deel ik mijn visie en vertel ik hoe ik een jaar later terug kijk op de ceremonie. Daarnaast zou ik Leslie vragen hoe je ayahuasca het beste kunt gebruiken voor je persoonlijke en spirituele groei.

Vragen?

Heb je meer vragen over ayahuasca of interesse in een ceremonie? Neem contact op met Leslie Stoel. Heb je vragen aan Safiya of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Safiya Safiya
Safiya Safiya

Safiya (36) is een urban Spirit life & business coach. Haar hobby’s zijn bewustwording en spiritualiteit maar ze is wel lekker down-to-earth gebleven. Ze heeft co-ouderschap over haar dochtertje Lolea (4) die vernoemd is naar een fles Sangria. Met haar nieuwe vriend Daniel heeft ze een diepgaande spirituele liefdesrelatie waarvan de vlammen je soms om de oren slaan. Gelukkig houden ze ook van shoppen, eten en goede wijn om de balans erin te houden.

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP