Ayahuasca ceremonie. Heeft dit medicijn een blijvend effect?

Alweer 1,5 jaar geleden had ik mijn eerste Ayahuasca ceremonie en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. In het artikelMijn eerste Ayahuasca ceremonie. Dat ging zo! schreef ik dat direct na de ceremonie ik een heel fijn en positief gevoel had. Maar hoe ging dat verder? Hoe is het leven een aantal maanden na een Ayahuasca cermonie?

Mijn verandering na een Ayahuasca ceremonie

Ik moet zeggen dat ik door de extreme positieve ervaring even struggelde met het dagelijks leven en de dagelijkste sleur. Mijn Ayahuasca reis was namelijk een en al regenboogslangen en liefde. Ik had echt even een paar dagen nodig om weer te wennen aan de koude, kille, grijze stad terwijl ik uit het paradijs kwam. Mijn eerste Ayahuasca ceremonie zorgde op verschillende vlakken voor een mooie verandering in mijn leven.

Op materieel gebied

Het mooie inzicht wat ik kreeg van mama aya is dat ik meer kleur in mijn dagelijkse leven moest aanbrengen. En ja, dat heeft mijn vriend geweten, want in zijn nieuwe huis ben ik aardig losgegaan met groen, roze, okergeel en mint en dat alles maakt mij echt mega happy!

Ayahuasca ceremonie ervaring. Blijvend effect?- verandering na een Ayahuasca

Daarnaast heeft mijn coach werkruimte inmiddels een fantastische roze kleur met contrasterende groene planten en elke keer als ik binnenkom voel ik me dankbaar. Dit kleine ding uit mijn ayahuasca reis heeft dus een groot effect gehad!

Op zakelijk gebied

Een zakelijke vraag die ik aan moeder Ayahuasca stelde was: Is het mogelijk om in plaats van lifecoaching ook businesscoaching te gaan neerzetten? Ze liet me zien dat alles mogelijk is, maar dat nu mijn beperkende gedachten in de weg stonden.

Na deze Ayahuasca sessie ben ik er compleet voor gegaan en het lukte me om vijf business coaches binnen te halen! Daarna besloot ik de Spirit Business School op te zetten waarbij ik vrouwen vanuit hun gift laat ondernemen. De eerste groep heeft dit traject onlangs succesvol afgerond, supervet!

Ayahuasca ceremonie ervaring. Blijvend effect?- verandering na een Ayahuasca

De inzichten uit de eerste Ayahuasca ceremonie gaf zoveel zelfvertrouwen, waardoor ik door mijn zware faalangst heen brak. Ik ben echt zo trots en dankbaar dat ik dit werk mag doen en heb geluisterd naar mijn intuitie of ziel, maar ik geloof dat Ayahuasca hier zeker een grote rol in heeft gespeeld.

Op emotioneel gebied

Doordat ik op de meest fantastische manier met mijn vader contact heb gehad merkte ik dat er op een diepe laag in mij iets geheeld was. Waarin ik voor mijn eerste Ayahuasca ceremonie, dat jaar in april rond mijn verjaardag en zijn sterfdag nog heel veel pijn voelde, was dit het jaar erop compleet anders.

Ik bleef wachten op de donkere dagen rond deze datum maar ze kwamen niet. Ik voelde veel meer een soort van dankbaar gevoel voor wie hij was. En het jaar erop voelde ik precies dit zelfde gevoel. Op dit moment sta ik zelfs op het punt om over een paar dagen naar zijn geboorteland Marokko te vertrekken, wat enorm goed voor mij voelt.

Waar het voor de eerste Ayahuasca ceremonie als zwaar zou voelen, voel ik nu vooral blijdschap. Al moet ik natuurlijk wel toegeven dat ik nog momenten van verdriet heb, maar deze voelen velen malen minder zwaar.

Op spiritueel gebied

Wat ik niet eens in de vorige artikel heb benoemd, maar wat wel een onderdeel van de Ayahuasca reis is geweest, is dat ik samen met mijn vader de wereld ben gaan healen. Ik was daar als een soort van blokje energie van liefde en samen gingen we al onze dierbaren langs om ze te healen. Ik kon donkere plekken, de emotionele blokkades, in het lichaam van anderen zien en door mijn intentie van liefde erlangs te laten gaan als een laserlicht werden mensen geheald. In eerste instantie vond ik dit vooral erg grappig en ik nam het niet serieus.

Nu anderhalf jaar later blijkt dat ik deze kant sterk ontwikkel heb. Ik heb pasgeleden ontdekt dat ik helderwetend en voelend ben en dat dit mijn superpower als life en businesscoach is.

Zoals je bij mijn bovenstaande resultaten kunt lezen heb ik bij 3 van de 4 onderwerpen zelf actie genomen. Ik ben wekelijks en soms dagelijks bezig met mijn spirituele ontwikkeling. En als er dingen zijn waar ik niet doorheen kom dan zoek ik hulp bij een andere coach, healer of therapeut. Ik schaam me daar als coach niet voor, want het zorgt ervoor dat ik steeds meer mijn echte zelf word en mijn eigen waarheid leef. Sterker nog, ik kan het iedereen aanraden!

Ayahuasca ceremonie: heeft het blijvend effect?

Anderhalf jaar later kan ik zeggen dat ik van mijn eerste Ayahuasca ceremonie niet alleen kortdurende effecten heb gemerkt, maar zeker ook langdurige effecten. Hierbij wil ik wel vermelden dat de afgelopen jaren niet alleen maar een feestje zijn geweest. Ook al heb ik een fantastisch leven, ik ben wel mijn grootste angsten tegengekomen op werk en relationeel gebied. Maar, het mooie hiervan is dat door dit allemaal aan te gaan ik me in een mega tempo ontwikkel. Ik leef steeds meer vanuit mijn ziel en hart in plaats vanuit ego en denken.

Een 2-daagse ayahuasca ceremonie

Ik heb een half jaar geleden een 2-daagse ayahuasca ceremonie gehad die totaal anders was. Daarbij wil ik sowieso duidelijk maken dat elke ayahuasca reis anders is. Tijdens mijn 2-daagse ayahuasca ceremonie werd er een andere plant gebruikt en was er een andere sjamaan. Deze ayahuasca reis was veel dieper, zwaarder, en ja ik heb gekotst. Veel en vaak.

Ayahuasca ceremonie ervaring. Blijvend effect?- verandering na een Ayahuasca - 2-daagse ayahuasca ceremonie

Maar weet je? Het was wederom fantastisch! Het voelde deze keer alsof ik 10 jaar therapie had gehad in 2 dagen. Mijn 2-daagse ayahuasca ceremonie leek wel 1000 sessies aan regressietherapie en relatietherapie.

Hoe integreer je jouw ayahuasca ervaringen in het dagelijks leven?

Het belangrijkste is om veel uit je ayahuasca sessie te halen. Ik heb mensen ontmoet die al 30 of meer ayahuasca reizen hebben gemaakt, maar voor wie het moeilijk is om alle mooie inzichten te integreren in hun dagelijks leven. We zijn namelijk geneigd om meteen weer in onze dagelijkse routine te stappen, waardoor je niet alles haalt uit het proces.

Ik zal vast nog weleens een ayahuasca reis maken, maar ik wil dit niet meer dan 1 of 2 keer per jaar doen. Ik wil namelijk tijd nemen voor het integratieproces na mijn ayahuasca reis. Dat betekent ook dat ik de week ervoor en de weken erna rust neem. Na de ayahuasca reis ga ik echt bewust aan de slag met je alle inzichten.

Ochtendritueel na je Ayahuasca reis

Leslie Stoel (zij heeft mijn eerste Ayahuasca ceremonie begeleid) zegt dat het belangrijk is om dagelijks oefeningen te doen die eraan bijdragen dat je het meeste uit een Ayahuasca cermonie haalt. Je zou dit ochtend ritueel in onderstaande volgorde kunnen doen, of je kan eruit halen wat voor jou werkt. Zelfs 20 minuten per dag hebben al een groot effect op je leven, ook als je (nog) geen Ayahuasca hebt gedaan.

 • Koud douchen. Nadat je je gewassen hebt nog even 1 minuut onder een ijskoude douche staan activeert jouw fysieke, mentale, en energetische systeem, waardoor je je dag meteen anders begint.
 • Ademhalingsoefeningen. Door in contact te komen met je ademhaling kom je in contact met je lichaam en ga je uit je hoofd. Een simpele maar hele effectieve oefening is de “alternate nostral breathing” techniek. Hierdoor ontspant je lichaam en je geest en ben je in het moment aanwezig.
 • Affirmaties. Kan ook tijdens het douchen! Benoem hardop positieve, bemoedigende woorden van hoe je je zou willen voelen. Kijk op internet voor een paar goede voorbeelden!
 • Voelen van emoties. Het gewoon toelaten in plaats van het onderdrukken van negatieve emoties bevrijd je. Ga liggen en word je bewust van je emoties, maar vooral de lichamelijke sensaties zonder oordeel. Door dit toe te laten kom je steeds meer in contact met je ware zelf en zal je merken dat je leven moeiteloos en ontspannen verloopt.
 • 3 yogaoefeningen per dag. Juist door er maar 3 te kiezen zul je het ook dagelijks volhouden. Wissel ze elke week weer af door te voelen welke voor jou het beste zijn.
 • Journaling (kan ook in de avond). Een van de meest effectieve manieren om met je bewustzijn in contact te komen is door dagelijks te schrijven wat er in je opkomt. Zet je pen neer op het papier en schrijf wat er door je heen mag stromen. Denk vooral niet te hard na! Het kan helpen om bovenaan te schrijven: Wat er nu door mij heen mag stromen is…

Daarbij blijft het ook heel belangrijk om eigen verantwoordelijkheid te nemen in jouw dagelijkse leven. Je kunt niks veranderen door alleen Ayahuasca sessies te doen. Ayahuasca is een tool om op een snelle manier bij je onderbewustzijn te komen en om je uit te laten zoomen op macro niveau zodat je snel inzichten krijgt.

Maar als jij een langdurige verandering wil dan moet je bewust andere keuzes gaan maken en de verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Als je merkt dat je mooie inzichten hebt, maar niet verder komt dan is het tijd om nog een laagje dieper te gaan met behulp van iemand anders.

Angst en gevaren van Ayahuasca

De angst die we hebben voor Ayahuasca is om in contact te komen met negatieve emoties. Maar dat is de bedoeling en is eigenlijk het mooiste van deze medicijnplant vind ik. Juist jouw schaduwkanten doorvoelen en ontdekken, want er is helemaal niks is om bang voor te zijn. Door Ayahuasca merk je steeds beterwie jij echt bent, wat je voelt, wat je nodig hebt en wat je echt wil in dit leven. Je hoeft namelijk nooit meer te twijfelen als jij in contant bent met je ware zelf of ziel.

Als je die lang onderdrukte delen vanuit je jeugd kunt toelaten en gaat helen, dan kom je bij je ware essentie uit, je ziel. Echter doe je jezelf tekort als je dit beperkt tot een sessie af en toe, dat is namelijk niet genoeg om volledig vanuit je true self te gaan leven.

Als je elke keer vastloopt, twijfelt, boos of verdrietig bent, angst voelt, wrok, en je steeds dezelfde situatie in jouw leven creëert dan is het tijd om hier wat mee te doen. Ayahuasca is heel mooi als je daaraan toe bent. Wil je meer weten over de risico’s en eventueel gevaren? Lees dan mijn eerste artikel: Mijn eerste Ayahuasca ceremonie. Dat ging zo!

In therapie na een Ayahuasca sessie

Maar weet dat je ook zonder ayahuasca met deze stukken aan de slag kan. Er zijn talloze zeer effectieve aardse en spirituele therapieën die jou in het proces van heling en liefde voor jezelf kunnen ondersteunen.

En dan kan je het leven gaan leven zoals dat voor jou bedoeld is. Dan kom je in de flow en komen de juisten mensen, situaties en inzichten op je pad. En, dan hoef je niet meer te vechten of te vluchten maar stroomt overvoed naar je toe.

Mocht jij willen weten wat voor soort de meest geschikte therapievorm is voor of na een Ayahuascareis? Of wil je weten hoe ik jou in een liefdevol helingsproces kan ondersteunen? Stuur dan even een mailtje, ik help je graag verder. info@soulpowercoaching.nl.

Vragen?

Heb je meer vragen over ayahuasca of interesse in een ceremonie? Neem contact op met Leslie Stoel. Heb je vragen aan Safiya of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Safiya Safiya
Safiya Safiya

Safiya (36) is een urban Spirit life & business coach. Haar hobby’s zijn bewustwording en spiritualiteit maar ze is wel lekker down-to-earth gebleven. Ze heeft co-ouderschap over haar dochtertje Lolea (4) die vernoemd is naar een fles Sangria. Met haar nieuwe vriend Daniel heeft ze een diepgaande spirituele liefdesrelatie waarvan de vlammen je soms om de oren slaan. Gelukkig houden ze ook van shoppen, eten en goede wijn om de balans erin te houden.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Bedankt voor het delen van je ervaring met ayahuasca! Ik wil het binnenkort ook voor het eerst gaan doen. Ik twijfel alleen hoeveel rust ik na afloop moet nemen. Zou je aanraden om zeker een week hiervoor vrij te houden, van oa werk? Om op deze manier alles goed te verwerken, en natuurlijk ook omdat je gevoeliger bent voor waarnemingen en prikkels van buitenaf? Dank je wel alvast voor je antwoord.
  Groetjes, Kim

  1. Beste Kim,

   Wat tof dat je dat gaat doen! Het is voor iedereen anders natuurlijk. Maar het is wel fijn om tijd te hebben omdat je idd gevoeliger kan zijn voor prikkels. Maar ook omdat je daardoor je ervaring beter kan integreren voordat je weer in de ratrace stapt;-). Ik zou zeker 3 dagen vrij plannen van werk en verplichtingen, meestal kan je daarna weer rustig beginnen. Ik weet niet of je een week vrij nodig hebt van werk, dat ligt er ook aan hoe inspannend jij het zelf ervaart. Liefs Safiya

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP