Hoe eng is het echt om ‘alleen’ te zijn na een lange relatie?

Vier jaar lang alles met elkaar delen. Bijzondere dagen met elkaar vieren. Altijd iemand hebben bij wie je terecht kan. Degene die je bovenwater houdt wanneer je dreigt te verdrinken. Je beste maatje.

En dan ineens sta je er alleen voor. Je bent naakt, alleen en zit met zoveel vragen? Een hele nieuwe fase breekt aan. Je moet opnieuw mensen leren kennen, daten en wie weet, heel misschien, ontmoet je iemand met wie het onwijs goed klikt. Na een relatie van vier jaar waarin je werd gewaardeerd en werd bewonderd is het ineens heel vreemd om ‘alleen’ door het leven te moeten gaan. En misschien wel het engste is het om de stap naar het ‘alleen’ zijn te maken.

Doordat ik bang was om alleen te zijn hield ik een tijd lang vast aan een ongezonde relatie.

Doordat ik bang was om alleen te zijn hield ik een tijd lang vast aan een ongezonde relatie. Maar helaas, na vier jaar kwam dat moment er toch echt; de eerste kerst alleen, oud en nieuw alleen en je eigen verjaardag die je als vrijgezel viert, ook alleen. Alles wat zo normaal was; eten bij de familie, met vrienden het nieuwe jaar inluiden en het vieren van nog een jaartje ouder worden samen, is ineens niet meer het ‘standaard’. En dan heb je ook nog eens die vervelende vragen als ‘’waar is ….? -of- zijn jullie niet meer samen?’’ Telkens weer had ik een brok in mijn keel.

We kunnen er allemaal om heen draaien en zeggen dat wij niet zo zijn, maar iedereen vindt aandacht leuk. Het gezien worden en complimentjes krijgen geeft je een boost. Al kan dat ook de verkeerde uitwerking hebben en gevaarlijk zijn zoals ik in mijn vorige column verteld heb. Hierin schrijf ik over de invloed die social media heeft gehad op mijn eetstoornis.

Wij vrouwen willen nou eenmaal graag bevestiging

Wij vrouwen willen nou eenmaal graag bevestiging en wanneer je samen bent met iemand krijg je die met regelmaat. Wanneer die persoon er niet of niet meer is ga je hiernaar opzoek. Je ontmoet nieuwe mensen, spreekt af en hoopt bij iedere date weer dat het klinkt.

Ik merkte aan mijzelf dat in het begin van deze hele nieuwe fase van nieuwe mensen, vooral dates, ontmoeten en afspreken, ik iedereen onwijs ging vergelijken met mijn ex. Voldeed hij niet aan mijn ex of deed hij dingen anders dan was het voor mij al gelijk een ‘no go’. Later kwam ik erachter dat dit totaal de verkeerde instelling was, waarom zou ik iets nieuws willen beginnen met een persoon zoals hem? We zijn tenslotte niet voor niks niet meer samen.

alleen zijn na een lange relatie liefde

Na een relatie van vier jaar vond ik daten niet altijd even makkelijk. Je ontmoet iemand die je wel aanspreekt. Na een tijdje gepraat te hebben op WhatsApp spreek je met elkaar af, maar zeker niet alle afspraakjes zijn dan een succes. Hierin moet ik mijn moeder een schouderklopje geven. Waar ik vroeger dingen verzweeg en niet eerlijk was, bespreek ik nu bijna alles met mijn moeder (ja bijna alles ;)).

Na een relatie van vier jaar vond ik daten niet altijd even makkelijk.

Wanneer ik een date had vertelde ik dit als eerste aan mijn moeder. En tja, bij een hele hoop mannen had mijn moeder een erg sterke en aanwezige mening. Iets waar ik natuurlijk niet altijd op zat te wachten. Maar toch op de een of andere manier had gelijk.

Zo heb ik wel eens tegenover iemand gezeten die onwijs hard, waar het hele restaurant dus van mee kon genieten, vertelde dat hij wel van spannende dingen hield. Ook heb ik een afspraak gehad met iemand die alleen maar over zichzelf en over hoe mooi zijn leven eruitzag kon praten.

Totdat ik een afspraak had waarbij ik meteen een klik voelde! Via Instagram of Facebook kan iedereen het mooie mannetje of vrouwtje uithangen, maar ook in real life was hij een leuke gast! Het was naar mijn idee een onwijs leuke avond, we hadden lekker gegeten, leuke gesprekken gehad en het was gewoon een fijne sfeer.

Toen kwam opeens dat, ja dat moment dat ik weinig tot niks meer hoorde.

Aan het einde van de avond had ik ook het gevoel dat er wel aanleiding was om nog eens af te spreken. Ik had er weer zin in. Toen kwam opeens dat, ja dat moment dat ik weinig tot niks meer hoorde.

Great weer dat onzekere gevoel! Verschrikkelijk! Weetje, het is echt geen probleem als jij mij niet leuk vindt, maar wees gewoon een vent. Wees gewoon lekker straight to the point.

Maar toch, door dit soort dingen zakt je de moed toch een beetje in je schoenen. Daten hoort toch leuk te zijn? Je zou er bijna onzeker van worden. Dit soort ervaringen zorgen steeds meer ervoor dat ik mijzelf af ga vragen of het echt teveel gevraagd is een leuke gast te leren kennen die ook een beetje diepgang heeft, of iemand die je ook accepteert op minder goede dagen en niet verwacht dat je altijd opgedoft en tiptop door het leven gaat.

Waarom zou ik de hele avond met iemand gesprekken voeren die ik daarna nooit meer zie of met iemand die het toch geen bal interesseert wat ik in het dagelijks leven doe?  Ik heb vriendinnen waar ik veel beter en gezelliger mee kan praten en kan lachen in plaats van met een gast die wel van spannende dingetjes houdt of zichzelf helemaal het einde vindt. Heel vermoeiend mannen.

Ik ben bang om met iemand te zijn die niet is zoals ik denk dat hij is en mij niet accepteert zoals ik daadwerkelijk ben.

Ik ben niet bang om ‘alleen’ te zijn. Nee ik ben bang om met iemand te zijn die niet is zoals ik denk dat hij is en mij niet accepteert zoals ik daadwerkelijk ben. Maar daarnaast wil ik misschien ook de vrijheid die ik nu heb niet verliezen. Als ik heb een keer geen zin heb om uiteten te gaan of te gaan stappen dan ga ik niet, of wil ik de hele avond in mijn pyjama op de bank zitten. Dan doe ik dat. En dat vind ik heerlijk!

Want weetje, dit wordt nu mijn tweede kerst en oud en nieuw die ik als vrijgezel ga vieren, en mijn 20ste verjaardag zal ik ook hoogstwaarschijnlijk als vrijgezel en zonder ontbijt op bed gaan vieren. Maar ben ik alleen? Nee, zeker niet! Ik heb een onwijs lieve familie en geweldige vriendinnen waarvan ik weet dat zij er altijd zullen zijn.

alleen zijn na een lange relatie liefde

alleen zijn na een lange relatie liefde

En ik bekijk het van de positieve kant. Als vrijgezel heb ik geen ongemakkelijk kerstdiner bij de schoonfamilie en kan dus heerlijk in mijn kerstpak All You Need Is Love kijken en de geopende afhaalrestaurants sponsoren. Oh en over die verjaardag, ik laat wel gewoon een chipendale mijn ontbijtje op bed bezorgen. Is dat ook weer opgelost. Ik ben immers nog maar negentien. Waar hebben we het over…

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen aan Michella, of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Michella Tom
Michella Tom

Michella (19) woont in Voorburg en studeert commerciële economie. Naast studeren besteedt ze veel tijd aan vriendinnen, is ze bloemist bij een bloemenkiosk en trotse eigenaresse van haar hondje Bobbie. Bakken ervaart zij als een heerlijke uitlaatklep en ook haar omgeving is hier heel erg blij mee. Tijdens haar vrije uurtjes is ze te vinden op diverse webwinkels waar zij de leukste items scoort.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.