Afrikaans koken met de locals in Gambia

Het is donderdag ochtend 10 uur. De bus stopt bij de lokale markt. we stappen uit. Ik zie tientallen stalletjes overdekt met golfplaten waar iedereen hetzelfde lijkt te verkopen. De vrouw waarmee ik ga koken vandaag loopt meteen recht op haar doel af. Ik zie dat het echt routine voor haar is en loop gehoorzaam achter aan. Pepertjes, aardappelen, pindasaus, olie, kruiden, kriskras loop ik met haar over de markt. Ze weet precies waar ze zijn moet. Door naar de kip aan de overkant. “ Do I really have to cook?” vraag ik aan Amy. Ze glimlacht. “Yes, you can do it”. De kip wordt ingepakt en we stappen in het busje. Het kook avontuur kan nu echt beginnen.

Koken met locals in Gambia. Het echte Gambia proeven. Hoe is dat nou echt? Laten we beginnen met het feit dat ik geen sterkok ben. Ik hou van eten, maar voor het klaar maken ervan heb ik geen geduld. In tien minuten eet je je maaltijd op, waarom dan een aantal uur in de keuken staan om het te bereiden. Ik kies dus regelmatig voor de snelle, maar wel gezonde maaltijd. Herkenbaar?

In Gambia trekken ze uren uit voor hun maaltijd

In Gambia werkt dat allemaal even heel anders. Hier doen ze iedere dag boodschappen bij de lokale markt en trekken ze echt tijd uit voor hun maaltijd. Als het geld het toelaat, gaan ze met de bus (anders lopend), meestal vroeg in de ochtend, naar de markt. Voor ieder ingrediënt hebben ze hun vaste stalletje. Bij de ene verkoper kopen ze hun kruiden, terwijl ze naar de ander gaan voor groenten. Vergelijk het een beetje met het ons kent ons verhaal. Zijn alle ingrediënten binnen dan gaan ze aan de slag.

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Gambianen hebben grote gezinnen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen altijd thuis is. Een paar kinderen uit het gezin gaan naar school (in de rijkere gezinnen), oudere kinderen en mannen zijn aan het werk. Het is heel normaal dat een werkend gezinslid weken niet thuiskomt. Wanneer hij of zij aan de kuststrook werkt (waar volgens de meetse Gambianen het meeste geld te verdienen valt), wat 2 uur rijden is, krijgt hij of zij daar kost en inwoning. Een paar weken gewerkt? Dan ga je een aantal dagen richting je dorp/huis. Zonen zorgen financieel voor hun ouders. Dus wanneer hij dan terug komt is het altijd een klein (financieel) feestje.

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Terug naar het koken. Tijdens mijn verblijf bij Abca’s Creek Lodge kreeg ik de kans om een ochtendje mee te kijken tijdens het koken. Na de boodschappen te hebben gekocht gingen we aan de slag. Eerst de stenen neer leggen, hout op de stenen, vuurtje maken en dan de pan op het vuur.

Alles gaat in Gambia op zijn dooie gemakje

Ondertussen sneed ik samen met Amy (werkend bij Abca’s) de aardappelen en de uien. Hierna werd de saus klaargemaakt om vervolgens alles in een pan te koken. De rijst werd weer in een andere pan klaargemaakt, terwijl een ander gezinslid alvast de afwas doet. Het zag er echt uit als routine. Hierna was het vooral heel veel roeren, kippetjes omdraaien en wachten.

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Ondertussen besloot ik daarom maar even met de buurtkinderen te voetballen en brachten we ook nog even een bezoek aan het nichtje van Amy. Alles gaat hier op zijn dooie gemakje. Als je vraagt hoelang het nog duurt, krijg je het antwoord; “soon ready”. Na precies 4,5 uur was de maaltijd klaar. En hoe dan verder? In Gambia eten ze uit een pan. Dat betekent dat je rondom de pan plaats neemt om vervolgens met je rechterhand vanuit de pan te eten. Help ik moest dus weer eten met mijn handen.

Koken met locals Gambia Abca's Creek Lodge

Wat ik ervan vond? Ondanks dat iedereen zijn handen had gewassen en ik totaal geen last heb van smetvrees moest ik toch wel even aan wennen. Over het eten niks te klagen. Het typische Gambiaanse gerecht Chicken Domoda smaakte echt heerlijk en daarnaast was het echt een fanstische ervaring die ik niet had willen missen.

Na de vijf uur durende Gambiaanse kook work-shop stap ik weer terug in het busje. Ik druk de vrouw snel nog een leuk bedrag aan Dalasi’s in de handen om haar te bedanken voor de maaltijd. Ze glundert. Hierna sluiten de deuren en rijden we terug naar Abca’s. Ik staar naar buiten. De zon brand via het raam op mijn gezicht. Ik besef mij dat ik na de workshop nog steeds niet echt kan koken en ook geen sterkok ga worden. Maar ik besef mij ook dat ik weer een fanatische ervaring rijker ben en dat is wat telt!

 Deze excursie kun jij ook voor 25 euro boeken bij Abca’s Creek Loddge in Gambia.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (29) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP