4x doen in de Italiaanse regio Le Marche

Eind mei verkende ik het best bewaarde geheim van Italië, oftewel de regio Marche. Hier verbleef ik maar liefst 5 dagen in het prachtige hotel Relais Villa Giulia. Marche betekent vrij vertaald uit het Nederlands De Marken, wat is afgeleid van het Germaanse woord mark, wat weer grens betekent. In deze nog redelijk onbekende regio vind je bergen, strand, oude steden, klein dorpjes en heel veel ongerepte natuur. Daar moest ik natuurlijk meer van weten.

Vijf dagen lijkt lang, maar ik had mij toch een beetje verkeken op de afstanden. Doordat het een bergachtige regio betreft liggen de meeste plekken ver uit elkaar (houd hier dus rekening mee). Maar een ding is zeker; rijden in deze regio is zeker geen straf. De uitzichtjes zijn namelijk adembenemend mooi.

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie

Hierboven een foto die ik snel maakte toen we onderweg waren naar Sirolo.

Bereikbaarheid

De regio De Marken ligt op ongeveer 1400 km vanaf Utrecht, is niet enorm groot en zoals hierboven beschreven nog redelijk onbekend. Hierdoor is het minder goed bereikbaar met het vliegtuig. Vanaf Weeze airport (20 minuten vanaf Nijmegen) vliegt RayanAir twee keer per week op de luchthaven van Ancona. Beter bereikbaar is Bologna airport (gelegen in de regio Emilia-Romagna). Vanaf Amsterdam vliegt KLM (redelijk prijzig) dagelijks op Bologna en vanaf Eindhoven vliegt Transavia een paar keer per week (betaalbaarder) naar deze Italiaanse stad. Vanaf Bologna is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de regio Marche.

Tip: Reserveer van te voren een auto op het vliegveld! Wij wilde graag een dag de regio Le Marche verkennen, dus besloten een huurauto te boeken. Dit wilde wij doen in de plaats Fano (hier was onze accommodatie). Wat bleek? De kosten voor een dag waren bijna net zo hoog als 5 dagen op het vliegveld van Bologna. Het is dus veel voordeliger en handiger om meteen een auto te huren op het vliegveld. Geen rijbewijs? Geen probleem! Er rijden ook regelmatig treinen vanaf het vliegveld Bologna naar verschillende steden in Le Marche.

vliegen naar Marche regio Italie kaart Le Marche/De Marken Regio

Ga naar het strand van Spiaggia Urbani- Sirolo

Verlaat De Marken niet zonder een bezoek te brengen aan Spiaggia Urbani. Spiaggia Urbani dichtbij de stad Sirolo wordt ook wel een geheime spot van de Italiaanse locals genoemd. Toen ik de adembenemende foto’s van dit strand op het internet zag, wist ik een ding zeker; hier wilde ik echt naar toe. Het water is hier zo blauw en de plek is echt magisch. Hoe kom je er? Vanaf Sirolo neem je een slingerweg naar beneden. De weg er naar toe is wel even lastig, dus houd hier rekening mee. Er zijn een aantal parkeerplekken bij het strand, maar wij moesten iets verder naar boven parkeren. Vanaf hier moet je honderden trappen (het is het waard) naar beneden om uiteindelijk Spiaggia Urbani te bereiken.

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Spiaggia Urbani- Sirolo

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Spiaggia Urbani- Sirolo

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Spiaggia Urbani- Sirolo

Bezoek het centra van de Italiaanse renaissance in Urbino

Urbino kwam op het ‘dit moeten we zien lijstje’ door mijn reisgenoot. Zij als kunst en museumgek wilde De Marken niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan deze stad. Dus op onze tweede dag in Le Marche reden we naar Urbino (45 minuten vanaf Fano). Bij aankomst viel mijn mond even open. Wat is het mooi hier.

Urbino was een van de voornaamste centra van de Italiaanse renaissance. Het historische centrum staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed en is sinds de renaissance nagenoeg onveranderd gebleven. Het is eigenlijk een soort van levend museum. Hou je ervan om musea te bezoeken? Trek dan de hele dag uit voor deze trip.

Tips bij een bezoek aan deze stad: Het Palazzo Ducale, de Kathedraal van Urbino, The Twenties speakeasy bar, Osteria L’angolo divino, L’Officina del Gelato.

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Urbino

Shop je gek bij bij de Italiaanse keten Caledonia in Fano

Fano ligt op steenworp afstand van Relais Villa Giulia. Op een of andere manier had ik totaal geen verwachtingen van deze stad en trok het mij niet echt. Tot dat we de laatste avond een bezoek brachten aan Fano. Jemig wat is dit een schattig en pittoresk stadje. Een echte aanrader om een bezoek aan te brengen als je in de buurt bent.

Er is een grote winkelstraat met diverse leuke winkeltjes. Je vind er de bekende Italiaanse ketens zoals Calzedonia, maar ook Italiaanse boetiekjes.

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Fano

Eet het lekkerste Italiaanse ijs bij Alice Il Gelato in Pesaro

Tijdens de derde avond bij Relais Villa Giulia nam Camilla (PR/Marketing van het hotel) mij mee voor het beste Italiaanse ijs uit de regio. We reden vanaf de villa in haar rode mini richting Persaro (iets groter, maar minder gezellig in vergelijking met Fano). Hier stopte we bij Alice Il Gelato. Er stond een enorm lange rij dus dit was een goed teken.

Ze verkopen bij Alice Il Gelato de meest uiteenlopende smaken met de meest bijzondere namen. Allemaal geïnspireerd op het sprookje Alice in Wonderland. Een aanrader om heen te gaan!

Wat te doen in regio De Marken Italie rondreis door Italie - Het beste ijs van De Marken Pesaro - Alice Il Gelato

Eerlijk? Ik ben aangenaam verrast door de regio De Marken en wil er zeker nog een keer terug komen. Dit keer vlogen we naar Bologna, maar de volgende keer probeer ik het zo te plannen dat ik vanaf de luchthaven van Weeze naar Ancona vlieg. Dit is veel makkelijker en als je ver van te voren boekt ook voordelig.

Daarnaast was ik nu maar vijf dagen in de regio, wat eigenlijk veel te kort is als je alles wilt zien. Maar hey, ik kan altijd nog een keer terug gaan. Ben jij wel eens in de regio De Marken geweest en heb je iets wat hier zeker in had moeten staan of wat ik de volgende keer moet bezoeken? Laat het mij dan weten hieronder in de reacties.

Meer lezen over Italië? Dat kan! Lees bijvoorbeeld over Florence, Glamping aan het Trasimeno meerBack to basic slapen in de Italiaanse bergen of laat je inspireren door 10x dit moet je doen in Umbrie.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP