3x Rueda wijnen met bijpassend (vis)gerecht

Geloof het of niet, maar tot dat ik een jaar of 27 was dronk ik zelden. Dit, waarschijnlijk omdat mijn levensstijl er niet helemaal naar was. Ik was veel onderweg, reisde van hot naar her, en ondanks dat op ieder privé en zakelijk feestje wel drank aanwezig was voelde ik niet de drang om een alcoholische versnapering in te schenken.

Toen ik wat meer settelde in Amsterdam (en wat rust kreeg) ging ik langzaamaan ook iets meer alcohol drinken. Echt genieten van wijn deed ik pas na mijn dertigste. Of het met de leeftijd te maken heeft weet ik niet, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik geintereseerd ben in wijn en diverse wijnsoorten.

Rueda wijnen proeven winefluencer 2023

Waar ik in het begin altijd gewoon ‘Joe, doe maar de huiswijn’ zei, ga ik nu steeds meer mijn voorkeur uitspreken. Smaak is overigens super persoonlijk en je creëert een voorkeur door gewoon te proeven.

Verdejo wijnen uit het Spaanse Rueda 

In de zomer van 2021 maakte ik tijdens mijn vaarvakantie in Friesland kennis met Rueda wijnen. Op de boot aten we een wit-visgerecht en dronken we daar de bijpassende Viña Mancera verdejo wijn bij. 

Rueda is een Spaans wijngebied ten noordwesten van Madrid. Het gebied staat vooral bekend door zijn witte wijn gemaakt van de verdejo druif.

Ik was enorm enthousiast over deze verdejo wijn en hoefde dus ook geen seconde na te denken toen Rueda wijnen mij dit jaar vroeg om drie andere verdejo wijnen te proeven.

Samen wijn proeven is natuurlijk veel leuker dan alleen dus trommelde ik wederom mijn ouders en dit keer ook mijn nicht op voor een gezellig avondje in de tuin.

Trascampanas verdejo met borrelhapjes

We begonnen de avond met een Trascampanas verdejo uit 2021. Dit is een fris borrel wijntje die, volgens onze beste vriend Google, de geur heeft van net gemaaid gras en venkel.

Naast ossenworst en olijven serveerde ik ook een smaakvolle, maar tegelijkertijd ook makkelijk te maken, doperwten-feta spread voor bij de borrel.

Zowel de wijn (waar we wel de venkel proefden, maar het net gemaaide gras niet echt terug konden vinden) als de doperwten-feta spread viel bij de hele tafel in de smaak. Voor deze spread liet ik mij inspireren door Dali van Zondezooi. Het recept ervan vind je hier.

Lees ook:  De culinaire gids van Luik

Tresolmos verdejo met bloemkooltartaar en gerookte zalm

De verdejo Tresolmos, ook uit 2021, was aan de beurt tijdens het voorgerecht. Maar daarvoor moesten we eerst natuurlijk nog in de keuken aan de slag.

Een paar maanden geleden kreeg ik het kookboek La Table de Caron van Chefkok Alain Caron en besloot het voorgerecht uit dit boek te halen. De verdejo Tresolmos wijn is lekker bij visgerechten een daarom koos ik de bloemkool tartaar met gerookte zalm als voorgerecht.

Samen koken met mijn vader

Woon je in de buurt van Nijmegen en ben je net als ik dol op gerookte zalm? Ga dan eens langs bij de Zalmrokerij op Landgoed Doornik. Hier koop je ambachtelijk en kwalitatieve gerookte zalm. Meer informatie vind je hier.

Ik kan hier uitgebreid het recept delen, maar makkelijker is het om een foto van het desbetreffende recept vanuit het kookboek hieronder met jullie te delen.

kookboek La Table de Caron van Chefkok Alain Caron

Eenmaal met de opgemaakte bordjes, terug in de tuin, was het vooral mijn nicht die positief verrast werd door het gerecht.

Zo’n ‘sterren’ gerecht had ze in de middag, toen ik haar uitnodigde, niet verwacht. Zo zie je maar weer dat verwachtingen soms totaal niet overeenkomen met de realiteit.

Tresolmos verdejo met bloemkooltartaar en gerookte zalm

Over het voorgerecht uit het kookboek La Table de Caron was de hele tafel enorm te spreken.

Na twee succesvolle edities gaat Rueda Wijnen ook dit jaar op zoek naar de Rueda Winefluencer 2023.

Van 19 tot 23 september 2022 barst de online strijd om deze droombaan en een paycheck van maar liefst € 5000,- weer los. Wil je weten hoe je mee kan doen? Check dan zeker even hier alle voorwaarden en wie weet word jij in 2023 wel de winefluencer van Nederland of België.

Chapirete verdejo met kabeljauw en cherrytomaten

Voor het hoofdgerecht koos ik wederom een gerecht uit het kookboek La Table de Caron. Ik ben dol op zeeduivel dus toen ik dit gerecht in het kookboek ontdekte was de keuze snel gemaakt.

Alleen wat bleek? Zeeduivel is op dit moment erg duur, dus niet zo makkelijk verkrijgbaar. We besloten daarom de zeeduivel te vervangen voor kabeljauw.

kookboek La Table de Caron van Chefkok Alain Caron

Let er op dat de cherrytomaten met olijfolie, tijm, laurier, knoflooktenen en poedersuiker twee uur in de oven moeten staan. Als je dit gerecht wilt maken dien je dus de tomaten alvast voor te bereiden wanneer je begint met borrelen.

Lees ook:  7x heerlijk vegetarisch en vegan eten in Luik

Overigens klinkt twee uur heel lang, maar als je zoals wij, aan het tafelen bent, vliegt de tijd. En geloof mij als je de tomaten uit de oven haalt ben je meteen de wachttijd vergeten.

Maar voordat we aan tafel gingen en weer een nieuwe Rueda wijn proefden moesten we eerst nog de krieltjes koken, de peen blancheren, de lente-uit bakken en de slagroom kloppen. En zoals je aan de foto hieronder ziet, vond ik dat kloppen lichtelijk vermoeiend. Gelukkig kwam mijn nicht mij uit de brand helpen. Zij klopte binnen no-time de slagroom lekker lobbig.

De kabeljauw is in vergelijking met zeeduivel minder stevig. Deze vis valt veel sneller uit elkaar dus het is belangrijk pas later de kabeljauw te bakken. Volg eerst de andere stappen van het gerecht om op het einde pas de kabeljauw in de pan te gooien.

Bij het hoofdgerecht dronken we een verdejo Chapirete uit 2017. Deze wijn is houtgerijpt en rijk aan fruit en kruiden. Daarnaast is hij krachtig en veel voller in vergelijking met de andere twee Rueda wijnen.

Chapirete Verdejo met kabeljauw en cherrytomaten Rueda Wijnen

Zoals je ziet kwam het hoofdgerecht, wellicht door de andere vis of doordat we niet helemaal volgens het recept hebben gekookt, qua plaatje niet helemaal hetzelfde over. Maar daar smaakte het zeker niet minder om.

Na een hele gezellige avond, waarbij de openhaard uiteindelijk nog aan ging, de hond op mijn schoot sprong en we veel oude herinneren ophaalden kwam de Chapirete verdejo als beste wijn uit de bus. Ook weten we een ding  unaniem zeker; zo’n Rueda wijnproef avond is voor herhaling vatbaar.

Familie avond met Rueda wijnen proeven

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.