Zachte bloemkoolsoep met een oosters tintje

Vandaag kook ik een makkelijk gezond gerecht en kies voor bloemkoolsoep. Getverderrie, ik hóór het je denken. Maar lees even verder. Eerlijk, bloemkool is ook niet mijn favoriete groente. Beetje muffig vind ik het. Vroeger heb ik het te vaak gegeten, met zo’n melig maizena sausje erover, brrrr. Tegenwoordig gebruik ik bloemkool alleen als vervanger voor rijst, maar daarover een andere keer.

Door een logistiek foutje bij de boodschappen zat ik opeens met een bloemkool in mijn maag. Weggooien is zonde en voor nieuwe boodschappen was geen tijd meer. Ik ben in mijn voorraadkast gedoken en vond nog een pakje kokosroom. Zo ontstond deze heerlijk zachte soep met een oosters tintje. En lekker dat de soep was. Uitproberen dus!

makkelijk gezond recept zachte bloemkoolsoep met een oosters tintje

Wat heb je nodig?  (4-6 kommen)

1 gemiddeld grote bloemkool

1 flinke prei, gebruik alleen het wit, dan blijft de soep mooi van kleur. Heb je geen prei in huis, neem dan een flinke ui

2 tenen knoflook

1 pakje kokosmelk, 200 ml

Kokosvet of olijfolie

1,5 liter kippenbouillon, (kokend water met 3 kipbouillonblokjes)

2 eetlepels hot curry kruiden  (of 1 kerrie en 1 kurkuma)

Peper & zout

Iets voor de versiering: peterselie, kervel of een leuk eetbaar bloemetje

Zo maak je zachte bloemkoolsoep met een oosters tintje

Stap 1

Snij de prei in ringen en was ze. Fruit het in het kokosvet of olie. Laat even pruttelen tot de prei zacht wordt. Pers de tenen knoflook erbij en laat even mee fruiten. Haal de pan van het vuur.

Stap 2

Snij de bloemkool in stukken, was ze en zet ze op het vuur met 1,5 liter kippenbouillon. Soep moet de ruimte hebben, dus ik gebruik altijd mijn grootste pan. Zo kunnen de smaken goed rond zwemmen en vermengen. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes koken.

makkelijk gezond recept zachte bloemkoolsoep met een oosters tintje

Stap 3

Voeg het prei-knoflook mengsel toe en pureer alles in de keukenmachine. Met de staafmixer lukt het ook prima. Doe het gepureerde mengsel terug in de pan, voeg de hot curry toe en roer voorzichtig de kokosroom er door. Laat enkele minuten heel zachtjes pruttelen om het geheel door te warmen. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Schep de soep in kommen en versier met een blaadje groen (peterselie, kervel, net wat je in huis hebt) of een kleurig eetbaar bloemetje. Ik koos voor allebei, het kan me nooit mooi genoeg zijn 😉

makkelijk gezond recept zachte bloemkoolsoep met een oosters tintje

Een  volle kom met een knapperig broodje uit de oven erbij en je maaltijd is compleet. En? Best wel lekker die bloemkool, toch? Ik ben benieuwd of jullie weleens bloemkoolsoep gegeten te hebben. Hebben jullie nog tips voor mijn gerecht van volgende week? Ik hoor het graag hieronder in de reacties. Tot de volgende keer!

Hannie de Kort
Hannie de Kort

Hannie is een Brabantse levensgenieter. Ze houdt van lekker eten, koken en wil ondanks haar drukke fulltime baan elke dag een verse lekkere maaltijd op tafel zetten. Daarnaast woont ze in Eindhoven met man en hond en heeft ze haar twee volwassen kids om de hoek wonen. Oh leuk weetje: Ze verslindt kookboeken uit alle werelddelen maar geeft haar eigen draai aan recepten. Ze kookt vooral vers, gezond en met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.