Zo creëer je een onvergelijke vakantie naar Malta

Een onvergetelijke vakantie naar Malta

Malta, een rotsachtige eilandgroep op ongeveer twee en half uur vliegen vanaf Amsterdam. Voordat ik dit eiland bezocht had ik geen idee wat Malta als vakantiebestemming te bieden heeft, maar dit veranderde nadat ik het eiland in mei vijf dagen bezocht.

Malta kent een mediterraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26 °C. Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12 °C. Het is dus een perfecte bestemming om het hele jaar door te bezoeken.

Malta tips stranden Għajn Tuffieħa

De stranden van Malta

Malta is een rotsachtig eiland en kent hierdoor weinig echte zandstranden. Als je naar een eiland als Ibiza gaat, kan je iedere dag een ander strandje bezoeken, maar helaas is dat in Malta niet het geval. Denk hier van te voren dus goed over na als je een hotel boekt. Wil je iedere dag naar het strand, boek dan een hotel wat dichtbij een van de zandstrandjes ligt.

Bij de meeste hotels hebben ze een zwembad en/of ligbedden bij het zeewater staan. Wil je het water in, dan kan dat via een trap. Wil je echt naar een zandstrandje dan zou je daarvoor moeten rijden. In de bekende uitgaansplaats St. Julians, waar ook veel grote hotels liggen heb je een zandstrand. Doordat de EF Malta taalschool hier gevestigd is, is het op het zandstrand van St. Julians altijd enorm druk en vol.

Rij naar het strand van Għajn Tuffieħa

Wil je na een paar dagen zwembad iets anders? Neem dan een taxi richting Café Del Mar waar je kan genieten van cocktails aan een prachtig zwembad (met uitzicht over de zee). Geen zin in harde muziek, en gewoon opzoek naar een relax zandstrandje, dan adviseer ik richting Golden Bay te rijden. Golden Bay is het strand van Malta. Een kleine tip vanuit mijn kant, bezoek Għajn Tuffieħa (zie foto’s). Dit strand is te bereiken doormiddel van een natuurlijke trap van zo’n 200 brede trede af te dalen. Ben je eenmaal beneden dan kan ik je verzekeren dat je een heerlijke dag hebt aan het azuurblauwe water.

Malta tips stranden Għajn Tuffieħa Malta tips stranden Għajn Tuffieħa

De kleurrijke stad Mdina 

Op Malta zijn diverse leuke plaatsen te vinden en de meest fotogenieke is met stipt op nummer een Mdina. Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta en ligt in het midden van het eiland. Zoek je een leuk hotel om te slapen in deze plaats? Kies dan voor The Xara Palace, welke onderdeel is van de bekende keten Relais & Chateaux. Dit hoel is een voormalig paleis uit de 17e eeuw, vol met antieke meubels gelegen in de middeleeuwse muren van de Mdina. Het hotel heeft maar 17 kamers en een kleine gym, jacuzzi en sauna.

Malta tips Mdina

Restaurant tips in Mdina:
 • De Mondion, een restaurant voor liefhebbers van fine-dining. Het restaurant is onderdeel van The Xara Palace en vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Malta
 • Medina, dit restaurant is te vinden in een van de oudste gebouwen van Mdina. Op de kaart vind je traditionele Maltese gerechten.
 • Fontanella, dit restaurant is bekend in Malta om twee dingen: het uitzicht en de chocoladecake. Ik moet eerlijk toegeven dat ik van diverse volgers de tip had gekregen om hier heen te gaan. Dus wie ben ik dan om er niet even langs te hoppen. Echter was het enorm druk en stond er letterlijk een rij tot aan de straat voor een tafel. Hierdoor heb ik de chocoladecake helaas niet kunnen proeven.

Malta tips Mdina Malta tips Mdina Malta tips Mdina

Vaar met een bootje van Vittoriosa naar Valletta 

Naast Mdina (wat mijn favoriete plaats is) kent Malta nog tal van andere pittoreske plaatsjes. Zin om meer van de oudheid te zien? Bezoek dan “The Three Cities in combinatie met de hoofdstad Valletta. Vittoriosa is een plaatje in The Three Cities en hier heb je echt het gevoel dat je even terug in de tijd gaat. Vanaf dit plaatjes kan je voor nog geen paar euro met een klein motor bootje doorvaren naar Valletta (aanrader).

Ben je in Valletta aangekomen dan kan je de hoofdstad niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Saint John’s Co-Cathedral.

Hotel tips in Valletta:
 • Palazzo Consiglia
 • La Falconeria
 • Palazzo Paolina Boutique Hotel

tips Malta Valletta boat tour tips Malta Valletta boat tour

Huur een bootje en vaar naar Blue Grotto

Ondanks dat er weinig zandstranden in Malta zijn kent het eiland wel prachtige wateren. Huur een boot en ga varen langs de kust. Een tip is om aan de zuidkant van Malta richting de Blauwe Grot oftewel Blue Grotto te varen. Hier is iedere dag van zonsopkomst tot ongeveer 13.00 uur ’s middags een uniek fenomeen te zien: door de ligging van de grot in combinatie met het zonlicht krijgt het water er vele uiteenlopende kleuren blauw.

Tips Malta Blue GrottoTips Malta Blue Grotto

Bezoek het traditionele vissersdorpje Marsaxlokk

Een paar gave foto’s schieten van een mooie vissershaven met traditionele kleurrijke houten bootjes of wil je weten hoe de vissen gevangen worden in Malta? Bezoek dan het vissersdorpje Marsaxlokk. Voordat ik Malta bezocht spotte ik dit dorpje al op google en kon ik niet wachten om het in het echt te aanschouwen. Eerlijk is eerlijk op de foto ziet alles er beter uit en dat was ook een beetje het geval met het vissersdorpje Marsaxlokk.

Heb je een auto tot je beschikking en ben je in de buurt ga er dan even langs om de traditionele visserij te aanschouwen, maar trek er geen hele dag voor uit.

Marsaxlokk vissershaven Malta tips

De mooiste zonsondergang bij Dingli Cliffs 

Na een dagje zonnen zin om op de mooiste plek van het eiland de zonsondergang te bekijken? Dat kan het beste bij de Dingli Cliffs, die een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen langs de zuidkust van Malta vormen. Heb je daarna honger gekregen, dan moet je langs gaan bij Diar il-Bniet.

Diar il-Bniet is een familieboerderij waar honderden producten worden verbouwd. Daarnaast is het een restaurant en een winkel en juist het restaurant is iets waar iedereen een keer geweest moet zijn. Jemig wat heb ik hier heerlijk gegeten. Alles wordt vers klaar gemaakt en dan heb ik het nog niet eens over de heerlijk traditionele gerechten. Ja dit is een echte aanrader!

Diar il-Bniet Malta eet tips restaurants Diar il-Bniet Malta eet tips restaurants Diar il-Bniet Malta eet tips restaurants

Extra Malta tips:
 • Malta is een groot eiland waar veel te zien is, bedenk dus van te voren goed wat je allemaal wilt doen en zien. (maak een planning!)
 • Wil je Malta echt ontdekken zonder al te veel geregel? Ga dan een dagje op stap met de leukste gids van Malta genaamd Clive. Boek een private tour met Clive via Malta Private Guide 
 • Huur een auto om het eiland te verkennen, taxi’s zijn duur en zonder auto ben je eigenlijk nergens.
 • Wil je helemaal tot rust komen boek dan een nacht bij hotel Chapel 5 Palazzo B&B. Dit hotel biedt naast schattige kamers ook een yoga/meditatie programma en heerlijke massages aan.
 • Air Malta vliegt dagelijks vanaf Amsterdam Schiphol naar Malta.

De reis werd georganiseerd door Visit Malta

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.