Ik ben enorm boos op Facebook en Instagram

facebook en instagram algoritme

Ik ben boos op Facebook en Instagram

Instagram, Facebook. Twitter, Snapchat, Instagram stories, Youtube, mis ik er nu nog een? Tegenwoordig ontkom je niet meer aan de online wereld en ontvangen we dagelijks meer informatie dan ons hoofd misschien wel aan kan. Is er een overload?

Facebook en Instagram worden commerciëler 

Daarnaast wordt alles commerciëler en kan ik soms echt boos en vooral moe worden van het Facebook en Instagram algoritme. Het wat? zou je nu misschien denken. Sinds Facebook en Instagram advertenties in is gaan zetten is het niet meer vanzelfsprekend dat alle berichten van een pagina op de timeline van alle volgers worden weergegeven. Dit betekent dus dat als ik een bericht post op Facebook het niet automatisch aan mijn bijna 5000 Facebook volgers wordt getoond (en hetzelfde geldt voor Instagram). Nu heb ik de proef op de som genomen om te kijken wat ik er zelf aan kan doen (zonder duizenden euro’s aan advertenties te betalen, want stiekem heb ik daar geen zin in).

Hoe ontwijk je het Facebook algoritme?

Hoe ik dat deed? Ik postte een bericht en vroeg of sommige mensen het meteen wilde liken. En dit werkte! Als een bericht binnen een aantal minuten vaak geliked, gedeeld of als er onder gereageerd wordt, ziet Facebook en Instagram het als waardevol en wordt het doorgezonden naar de rest van de volgers. Ergens een soort van logisch, maar ergens natuurlijk ook enorm irritant. Want dit betekent dus dat als mijn volgers gewoon willen kijken en geen likers zijn (wat ook echt niet altijd hoeft) binnen de kortste keren mijn Facebook en Instagram berichten niet meer te zien krijgen. En hey, dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Uit mijn onderzoek bleek ook dat ik het beste om 09:00, 17:00 en 19:00 uur op social media iets kan posten (want dan zijn de meeste volgers online). Allemaal leuk en aardig, maar om heel eerlijk te zijn voel ik met dit algoritme een enorme druk. De druk om het POSTEN OM HET POSTEN, want als ik op een ander tijdstip post dan resulteert dat in minder likes. Maar wat zegt een like nou eigenlijk? Een like is voor mij enorm waardevol (een soort van waardering), maar ik ken genoeg mensen die wel mijn berichten zien, het leuk vinden, maar nooit liken omdat ze uit principe gewoon nooit iets liken.

Hoe nu verder met Facebook en Instagram (Need your help)

Maar nu de vraag, moeten we altijd iets posten? Ik vind het namelijk veel belangrijker om kwaliteit voor kwantiteit te laten gaan en om iets te posten wat ik echt mee maak (dus niet in scene zetten omdat het meer likes op levert, wat tegenwoordig veel gebeurd). Dit is dus het ding, ik wil niet meer posten om het posten, dit zorgt uiteindelijk voor betere content en is daarnaast veel leuker voor jullie, maar dan wil ik nog wel een ding van jullie vragen. Ik hou namelijk niet van boos zijn en ben veel liever VROLIJK! Stiekem ben ik ook bijna nooit boos (LOL). Dus als jullie iets leuk vinden van mij op social media, en dan ECHT LEUK vinden druk dan gewoon af en toe op die LIKE knop. Voor jullie een kleine moeite en voor mij enorm waardevol. GENIET van jullie weekend! Liefs X

Like Fashionista Chloe op Facebook

Volg Fashionista Chloe op Instagram

Volg mijn wekelijkse avonturen op YouTube

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

16 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Helemaal mee eens! Het is toch vervelend dat bepaalde systemen nu ook hier de controle over nemen? Hopelijk veranderd dit weer terug naar hoe het was, maar ik vrees het ergste.. Vervelend he zulke frustraties? Fijn weekend alvast babe!

    Liefs, Merel

  2. Vind het vooral jammer dat ik op Instagram nu allerlei leuke foto’s mis. Ik volg iedereen niet voor niets, dus jammer dat ze je dat zo onthouden…
    Ik zal je post even liken 😉

  3. Over dat algoritme op FB ik heb pas geleden een online cursus gevolgd en het is ook een idee om juist niet op de beste tijden te posten, dan is het nogal druk en gaat niet alleen om de likes toch, ook of ze naar je blog doorklikken en het lezen. Maar leuke post! Iets om over na te denken, thx!

  4. Oohh de frustratie van velen tegenwoordig. Iedereen voelt zich genaaid en terecht! Al die volgers die je hebt opgebouwd, lijken er niet meer toe te doen. Ik zal het zeker liken! Maar ik vraag me ook wel eens af.. is het tijd voor een nieuw platform?

  5. Ik liep er inderdaad ook wel eens tegen aan ! Maar had ook al gelezen wat je er tegen kon doen 🙂 Heel fijn artikel en ik ga ook zeker je berichten liken als ik ze ziet staan.