Alle tips voor IJsland op een rijtje

De tips voor een reis naar IJsland

In eerste instantie zou ik niet meteen IJsland kiezen als vakantie bestemming, als Nederlander ga ik toch liever naar de zon. Maar IJsland heeft mijn hart gestolen. Wil je weten waarom? Lees dan gauw verder en raak ook in de ban van het IJsland virus. Daarnaast deel ik met jullie natuurlijk ook mijn tips & tricks.

Adembenemende natuur

Normaal heb ik een hekel aan om de bus te nemen en vooral als het ook nog eens lang duurt. Toen ik zag dat we in IJsland meerdere keren aansluitend twee uur in de bus moesten zitten schrok ik even. “Nee, dit wil ik niet” jammerde ik in mijn hoofd. Hier kwam ik op terug, want de natuur in IJsland is prachtig. Zelfs vanuit de bus is het geen straf om twee uur lang alleen maar naar buiten te kijken. De natuur in IJsland is gevarieerd en nergens is de leegte zo mooi. Het is heel gek dat op het ene moment alles groen is en het andere moment de gletsjers verschijnen waarvan de toppen wit zijn. Naast dat de natuur wisselend is, is het weer dat ook. Houdt hier dus rekening mee (warme kleding is een MUST). In de ochtend kan de zon schijnen, terwijl het in de middag het met bakken uit de lucht kan komen.

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST
IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

De sneeuw-witte en ijzige gletsjers

IJsland staat bekend om zijn gletsjers en je kan dit land natuurlijk niet verlaten zonder deze te hebben gezien. Rij daarom minimaal een dag naar Zuid IJsland om de Solheimajokull (ijsgletsjer) en de Mýrdalsjökull (sneeuwgletsjer) te bekijken. Dit kan met een excursie (lees daar meer over hier en hier) of door middel van een auto huren. Wisten jullie trouwens dat onder de Mýrdalsjökull gletsjer de actieve Katla vulkaan ligt? Deze vulkaan barst gemiddeld een keer in de 40 tot 80 jaar uit. De laatste uitbarsting dateert uit 1918, dus het kan zo maar raak zijn. Bij een uitbarsting komt er zoveel lava vrij dat het gletsjer-ijs in een keer als een soort van tsunami naar beneden komt. Gelukkig hebben ze op dit moment satellieten zodat ze in kunnen schatten wanneer dit gaat gebeuren. Duimen dat het nog 200 jaar duurt, het is namelijk fantastisch om met een sneeuwscooter over de Mýrdalsjökull gletsjer te rijden (must-do).

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST
IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

Marina Icelandair Hotel Reykjavik

Laten we hier weer beginnen met een feitje. In IJsland (103001 km²) wonen ongeveer 300.000 mensen, waarvan 200.000 mensen in de hoofdstad Reykjavik (274,5 km²) wonen. Boek je een hotel, doe dat dan in de hoofdstad. Hier is het meeste te doen (bar, restaurants, winkels) en hier vind je ook de meeste hotels. Tijdens onze vier dagen verbleven wij in Marina Icelandair hotel. Van buiten oogt het wat saai, maar eenmaal binnen is het een bron van creativiteit. Er zijn overal hoekjes met zitjes, er is een bibliotheek, een bioscoop met IJslandse films (niet geprobeerd), sportruimte en de kamers zijn op een typische IJslandse manier ingericht. Het centrum ligt op loopaftand, maar doordat we iedere avond laat thuis waren besloten wij ook twee keer in het restaurant van het hotel te eten. Dit was echt prima en een aanrader! Tip: probeer een van de drie “flatbreads“. Deze zijn om te smikkelen! Boek je een excursie inclusief transfer via IJslandspecialist dan word je bij het hotel opgehaald.

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALISTIJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALISTIJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

De haven van Reykjavik

Vanuit het hotel hadden wij uitzicht op de haven. In de haven zijn diverse restaurantjes en het is sowieso een must om er even langs te lopen. Vooral tijdens zonsondergang is het een adembenemende plek. Wij bezochten IJsland in mei en dan vindt de zonsondergang nog plaats. Maar wist je dat in de maanden van juni tot en met augustus de zon nauwelijks onder gaat? Op 21 juni gaat de zon zelfs niet onder. In de winter is het daartegen bijna altijd donker en is er soms maar vier uur per dag licht. Hierdoor is alleen in de winter het bekende Noorderlicht te zien.

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

Tips & Tricks:

Boek ruim van te voren een vliegticket op WOWair.com (prijzen vanaf  €69,95)

Probeer de typische chocolade Lakkris en brood rúgbrauð uit IJsland

Huur een auto of boek een georganiseerde excursie inclusief transfer

Neem een regenjas met een goede capuchon mee om jezelf droog te houden tijdens een bezoek aan de Seljalandfoss watervallen.

Lees voordat je gaat alle IJsland blogs hier.

Zorg voor voldoende geld, IJsland is prijzig.

Vergeet vooral niet te GENIETEN!

IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST
IJSLAND ICELAND NATURE FASHIONISTACHLOE IJSLANDSPECIALIST

Algemene informatie IJsland

Vliegtijd: +/- 3 uur

Tijdsverschil: 2 uur eerder

Klimaat:  winter:  rondom vriespunt – zomer: maximaal 15 graden

Munteenheid: IJslandse Kroon

All pictures + video made with Olympus PEN E-PL7

Bekijk de IJsland video:

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wauw! Super gaaf,wat een mooi verslag en mooie foto s! En wat een leuke vlog,wat hebben jullie spannende dingen gedaan!
    Ben jaloers op de sneeuwscooters!