Een balansdag met Tomaten venkel soep

Tomaten Venkel Soep

Oh joy!! De eerste lente zonnestralen!! Mijn humeur verbetert instantly. Terrasjes stromen vol, zonnebrillen komen tevoorschijn en er wordt weer flink gesport. Overal zie ik mensen driftig wielrennen, mountainbiken en hardlopen met hippe spandex pakjes. (De een staat het wat flatteuzer dan de ander maar hey, who am I to judge?) Het vooruitzicht op een zomer aan het strand hangt in de lucht dus men wil een beetje op de pondjes letten. Daarom heb ik een lente gerecht voor jullie dat niet alleen gezond en mager is maar ook erg lekker. Heel goed voor mijn ‘balansdag’ want gisteren hebben we ons weer tegoed gedaan aan een lekkere hamburger van de Wally (Wally Nijmegen red.) dus vandaag liever iets gezonders op het menu.

Mijn kiddo heeft op het moment een “ikeetnikswateruitzietalsgroente-fase” en een soepje of pastasaus is bijna de enige manier dat ik er wat vezels en vitamientjes in krijg. Het recept heb ik ‘geleend’ van één van mijn grootste inspirators: Anthony Bourdain. Dit recept komt uit zijn kookboek van Les Halles (zijn oude restaurant in New York). Ik gebruik kippenbouillon in het recept maar voor een vegetarische versie is dat natuurlijk makkelijk te vervangen door groentebouillon. En de ‘booze’ die ik op het laatst toevoeg kan je ook weglaten, maar dat is niet aan te raden. Het geeft toch die extra ‘zing’ eraan. Voor mensen die echt hardcore aan het diëten zijn; het brood kun je vervangen door stengels bleekselderij die je heerlijk in de dip kan dopen.

Fluweelzachte Tomaten-Venkel Soep met een frisse Fetadip
Recept voor 4 pers.

Tomaten-Venkel Soep

Voor de soep:

1 blik tomatenblokjes á 400g
2 venkelknollen in dunne plakjes
1 aardappel geschild en in blokjes
1 ui gesnipperd
4 el olijfolie
1 l kippenbouillon
2 teentjes knoflook geperst
2 el pastis/ouzo of wat voor gedistilleerd anijsdrankje dan ook
wat peper en zout naar smaak

Voor de fetadip:

1 blok feta 200g
handje verse kervel
handje verse peterselie
1 teentje knoflook geperst
wat geraspte citroenrasp en een squeeze citroensap
3 el olijfolie
wat peper

Tomaten-Venkel Soep

Bereiding:

Doe de 4 eetlepels olijfolie in een grote pan en voeg de gesnipperde ui en geperste tenen knoflook toe. Laat langzaam opwarmen zodat de knoflook niet verbrand. Als de ui glazig is, voeg je de blokjes aardappel en de plakjes venkel toe (snijd de boven en onderkant eraf (bewaar het groen!), snijd dan de venkel doormidden en de kern eruit voordat je ze in plakjes snijdt).

Tomaten-Venkel Soep

Goed doorroeren een beetje zout toevoegen en 10 min laten stoven met de deksel op de pan op matig tot gemiddeld vuur. Vergeet niet af en toe te roeren zodat niks aanbrandt. Voeg dan de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng weer aan de kook. Zet nu terug naar gematigd vuur en laat een uurtje lichtjes borrelen met de deksel op de pan.

Tomaten-Venkel Soep

Nu heb je tijd om de dip te maken en misschien ook nog even een aflevering van je favoriete serie te kijken (zoals No Reservations van Anthony Bourdain…) Gooi alle ingrediënten in de blender en mix het tot je een lobbige substantie krijgt. Blijft het te vast, voeg nog wat olie toe. Ik gebruik hier kervel, peterselie en wat citroenrasp omdat ik een frisse dip wil voor bij deze subtiele soep. Maar je kan deze dip natuurlijk ook met olijven, ingelegde paprika, andere verse kruiden of ‘wat je maar lekker vindt’ maken. Dus varieer lekker en laat je fantasie de vrije loop.

Tomaten-Venkel Soep

Na het doorkoken van de groenten in de bouillon, laat je het geheel een minuutje of 10 afkoelen. Dan voeg je de eetlepels anijsdrank toe ik gebruik in dit geval Ouzo omdat ik dat al in huis had en we met de fetadip toch al in de Griekse sferen zijn 😉 Gebruik nu je staafmixer om het geheel helemaal glad te mixen wat peper en zout toevoegen doorroeren en klaar!

Tomaten-Venkel Soep

Garneer de soep met wat van het ‘venkelgroen’ dat je bewaard hebt en serveer met een mooi rustiek brood en/of wat bleekselderijstengels. Wat olijfolie erbij om aan de soep of dip toe te voegen voor wat meer smeuïgheid en schwung! Geniet van deze heerlijk dagen en Bon Appetit!

Tomaten-Venkel Soep

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dat ziet er echt heel lekker uit! En iedereen kan wel eens een balansdag gebruiken!

    a href=”http://elisabethsmusthaves.com” rel=”nofollow”>elisabethsmusthaves.com