Is Marley Spoon de gezonde oplossing voor mensen die weinig tijd hebben?

De liefde voor alles in en om de keuken zat er door haar Indische achtergrond vroeg in. Anneloes Buijs-Vink (29) kreeg dit door haar moeder met de paplepel ingegoten, maar dit werd pas echt een missie na haar opleiding Food and Business. Buiten dat ze in januari haar eigen lunchservice is begonnen, heeft haar uit de hand gelopen hobby meer onderhoud nodig. Nieuwe restaurantjes proberen, experimenteren in de keuken, recepten uitwisselen en kook/dieetboeken uitpluizen zijn een paar voorbeelden die haar passie voor eten en koken weergeven. Omdat zij met haar lunchservice gebruik maakt van (bio)streekproducten heb ik haar gevraagd of ze om de week een recept wil maken waar één van die producten centraal staat. Een gezond maar vooral lekker alternatief voor dat saaie AGV’tje! (Aardappelen/groente/vlees).

Een week geleden kreeg ik een mooi pakketje thuisgestuurd met ingrediënten voor 2 gezonde avondmaaltjes.

Marley Spoon food service foodblogger
FullSizeRender-11

Marley Spoon is een bedrijf met een duidelijke boodschap: ze willen mensen stimuleren om met mooie, duurzame producten te koken, weinig tot geen voedselverspilling te veroorzaken en bewuster met de samenstelling van het avondmaal omgaan, als in gezonder. De verpakkingen waar ze deze maaltijden in opsturen zijn allemaal goed recyclebaar; zelfs de tape op de dozen kan gewoon bij het oudpapier.

Dit, van origine Duitse, concept kwam me al bekend voor. Maar dan onder een andere naam… HelloFresh. Deze bijna identieke aanbieding werd mij afgelopen jaar meerdere malen onder m’n neus gedrukt in winkelstraten, in tijdschriften in de vorm van een kortingskaart en ook via de post. Redelijk agressieve marketing dacht ik zo..

Mijn gevoel, dat natuurlijk helemaal subjectief is, is dat Marley Spoon ooit begonnen is door een stel idealisten met een goed idee en dat HelloFresh het kunstje goed heeft afgekeken en geperfectioneerd. Als ik beide websites bestudeer, kom je meer in ‘contact’ met de mensen achter Marley Spoon en is het HelloFresh verhaal beter onderbouwd. Maar nog steeds spreekt de Marley Spoon vormgeving en het verhaal me meer aan (ook al mis ik de lijst van leveranciers op de website wat ik nogal ondoorzichtig vind).

Maar wat nog belangrijker is, hoe makkelijk, duur en lekker zijn de maaltijden van Marley Spoon? Ik heb twee maaltijden op de website uitgekozen:

1. De sesamzalm met babypaksoi en gember-aardappelpuree en

2. de malse steak met mouse van knolselderij en koningsoesterzwammen.

Het waren porties voor twee personen maar wij konden prima toe met 2,5 (me and my hubby en de mini). Wij zijn flinke eters dus het waren gulle porties. De pakketten waren net voor NYE gebracht en konden op geen beter moment bezorgd worden want ik heb 1 januari vooral in bed en op de bank doorgebracht dus nu hoefde ik zelfs niet voor mijn avondmaal naar buiten! Om het alcoholmisbruik wat te nivelleren, leek mij het beste om met de zalm te beginnen; veel voedingsstoffen en lichter verteerbaar.

Marley Spoon food service foodblogger
Marley Spoon food service foodblogger
Marley Spoon food service foodblogger

Het recept moest een soort fusion impressie geven. Ik ben Aziatisch en heb, hoop ik, wel wat zicht op hoe deze keuken hoort te smaken. Mijn man en ik zijn samen tot de conclusie gekomen dat de teriyakisaus, waar de paksoi in geroerbakt werd, zo overheersend en zoet was dat de milde smaken van de rest van het gerecht totaal werden weggeblazen. Heel erg zonde want er zat een prachtig stuk zalm bij!

Marley Spoon food service foodbloggerMarley Spoon food service foodblogger

De volgende dag probeerde ik het steak recept (in het pakket noemen ze het jodenhaas). In Nederland kan je qua paddestoelen niet heel wild doen want de enige soorten die je in de schappen van de supermarkt kan vinden zijn: (kastanje)champignons, oesterzwammen, shii-take en cantharellen. Bij dit pakket zaten koningsoesterzwammen waar ik dus nog nooit mee had gekookt. Dat vond ik wel leuk en uitdagend. En een goede en gezonde afwisseling voor de gangbare aardappelpuree was de knolselderijmousse. Die viel goed in de smaak bij ons.

De steak was supermals, alleen als ik hem volgens mijn eigen werkwijze had aangebraden en nagegaard was hij warmer geweest en had hij een meer krokante korst en smaak gehad. Dat viel me namelijk al op bij het eerste recept; de zalm en nu dus ook de steak wordt niet gezouten. Ik snap de hele issue over minder natrium in je maaltijden enzo maar mijn vlees en vis smaken toch echt een stuk lekkerder met een snufje zout. (en onze natrium inname krimpt niet zo drastisch van dat ene snufje…)

Marley Spoon food service foodblogger
Marley Spoon food service foodblogger

Verdict: Super mooie ingrediënten, niet te strak aan de recepten houden maar ook je eigen smaak en twist eraan geven. Ik denk dat dit een heel goed alternatief is voor mensen die vaak laat thuis zijn van het werken en geen zin hebben om nog boodschappen te doen of om een gerecht te bedenken. Ook erg handig als je van vakantie komt en je koelkast leeg is. Zeker als je er prijs op stelt om gezond en kwalitatief goed te eten is dit een aanrader. Het prijskaartje is wel aan de maat. Een maaltijd voor 12 euro p.p. vind ik redelijk prijzig. Daarentegen krijg je wel hele mooie producten die zelf ook zeker wat kosten. Maar om dat elke dag te bestellen voor twee personen lijkt mij wat veel. 24 x 7 is toch al gauw 168 euro per week voor enkel je avondmaaltijd (abonnees betalen 9,50 euro p.p. = 133 euro voor 2 pers. per week)

Misschien is het voor je eigen beeldvorming gewoon wel handig en leuk om het zelf een keer uit te proberen (bestellen gaat wel met een minimum van 2 maaltijden.. das iets minder). Dan zou ik de gerechten uitkiezen waar de producten inzitten die je niet in je supermarkt vindt. Als het iets kost, moet het natuurlijk ook een beetje speciaal zijn!

Anneloes Buijs
Anneloes Buijs

Anneloes Buijs-Vink (32) is getrouwd, heeft twee kinderen en besloot na haar opleiding Food and Business een eigen lunchservice, waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van (bio) streekproducten, op te starten. Voor Daily Nonsense gaat ze opzoek naar de leukste en lekkerste eetspots van Nederland.

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik zag dit dus al enkele keren voorbij komen. Eindelijk weet ik wat Marley Spoon is. Zelf kies ik dan toch liever om zelf boodschappen te doen. Alleen wel handig in bepaalde gevallen idd.