Zo maak je Aziatische summerrolls met entrecote

Wat ik hier in het oosten van het land mis, probeer ik als ik in de randstad ben zo veel mogelijk te compenseren door me vol te proppen met alle “Asian Goodness” die voor handen is. Soms is dat bij mijn familie, maar nu had ik een missie om de lekkerste noodles van Amsterdam te vinden. Om een goed beeld te krijgen moet ik natuurlijk nog veel meer testen maar ik heb me goed laten informeren en deze twee “comfortfood walhalla’s” kwamen bij veel, recensenten, kennissen, vrienden, hoog in hun lijstje voor.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Fou Fow Ramen (spreek je uit al ‘foe foe’. Als in; “gekke Fow”)

Drie maanden geleden opende Mr. Fow na 3 jaar een pop-up ramenshop boven een toko te hebben gehad, zijn eigen deuren aan de Elandsgracht 2a. Als ik de verhalen mag geloven was het vanaf dag 1 al booming business. Ik had mezelf op een “slurp experience” getrakteerd maar was ook geïnteresseerd in de man achter de stoof:

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest
The master in his habitat

Q: Ten eerste; onder je bedrijfsnaam staat er “Sino Japanese Cuisine”. Wat betekent ‘Sino’?

A: De Japanse ramen zijn afgeleid van de Chinese keuken. Wist je dat niet? Zoek maar op op wikipedia.

(Ik had natuurlijk wel een vermoeden 😉 net zoals dat de Italiaanse pasta ook van de mie noodle is afgeleid zeg maar..)

Q: Jij bent niet Japans, van je naam af te lezen, waarom heb je je dan gespecialiseerd in de Japanse noodle soep en niet in de Chinese bijvoorbeeld?

A: Ik ben van Chinese komaf maar ben in Nederland geboren hoor!

Q: Maar waarom ramen?

A: Ik vind de intensiteit van de bouillon bij ramen heel lekker.

Q: Maar hoe kom je daar bij? Dat komt toch niet uit de lucht vallen?

A: Nee tuurlijk niet, ik heb 5 jaar in Japan gewoond.

Q: Ah vandaar!

A: En ik heb een Japanse vrouw…

Tsja, die liefde hè?! Heb ik dat verhaal niet eerder gehoord? Ene Joodse Amerikaan uit New York… 😉  (check: Ivan Ramen NYC). Toen moest hij helaas al snel verder. Zijn ouders waren onverwacht op bezoek gekomen en zoals een echte Aziaat betaamd, behandel je die met veel egards en (onderdanig) respect dus ik moest wieberen. (Excuse me for my stereotyping.. maar dat is de regel toch? Als je dezelfde etniciteit hebt, mag dat.)

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest
Lekker stunten met stokjes

Maar nu even terug naar de ramen zelf. Maakte die de verwachtingen waar? Ja zeker! Heerlijke diepe smaak in de bouillon. Vooral in de Tonkotsu ramen vond ik me in gedachten terug op de bank met opgetrokken knieën, rozig geworden van deze heerlijke comforting noodlesoep. Zoals ik me voel na een kom Soto van mijn eigenste Mutti.  Naast de soepen stonden er ook wat snacks op de kaart. Een ramen maaltijd is natuurlijk niet compleet zonder een paar gyoza ernaast. Deze waren, zoals de ramen, zelfgemaakt en dat proefde je ook! Hier kom ik zeker terug!

Restaurant Ô Mai

Door een vriendinnetje werd ik op deze ‘Vietnamese parel’ in de Utrechtsestraat attent gemaakt. Zij volgt de Parool recensies en deze stond op nr. 12. Die moesten we dus echt even proberen. We begonnen met wat voorgerechtjes, summer en springrolls met drie dipsausjes.  (springroll is een loempia die gefrituurd is en een summerroll is zacht met verse ingrediënten) En de Vietnamese carpaccio. Damn! Die was lekker! Fris, kruidig en een beetje zurig zonder dat de vleessmaak helemaal weggeblazen werd.

FullSizeRender-5

Daarna gingen we voor de noodles. Mijn andere vriendin nam een soort eierpannenkoek met vleesvulling want die kon 2x noodles per dag niet aan. (Why not??!!). Ik koos een voor mij wat onbekendere versie van noodles; Hu Tieu (de correcte leestekens kon ik niet vinden) dat is een noodle gerecht met de bouillon ‘on the side’.  Ik had toch een beetje spijt toen ik de kruidige bouillon van de Pho Bo van mijn tafelgenoot rook, maar het was zeker een goede ervaring.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Het enige aandachtspuntje is dat het personeel nog niet echt aan de drukte gewend was en daardoor vergat onze glazen bij te vullen. Lijkt me iets voor hen om mee te nemen in de verder ontwikkeling van het restaurant. Buiten dat het niet zo gastvrij staat, is het een flinke domper voor de omzet. Wij gingen dus dorstig maar wél voldaan weer naar buiten.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Na al die smakelijk verhalen heb ik jullie misschien een beetje hongerig gemaakt. Daarom vond ik dat in deze rubriek geen recept mocht ontbreken. Volgens de voorwaarden die Chloe aan mij gesteld heeft, moet het ‘of course’ ook healthy zijn. Daarom heb ik gekozen voor de Vietnamese Summerrolls.Ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven, dus de Vietnamezen onder jullie zullen me waarschijnlijk vervloeken, maar zoals ik dat met alle recepten doe vind ik het fijn om het af te stemmen op mijn eigen smaak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERFOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Summerrolls met entrecote

Recept voor circa 3 pers

Ingrediënten:

Voor de Summerrolls:

Rijstvellen (te koop bij de toko. Ik heb die met 28cm diameter gebruikt. Je hebt ook 22cm)

Sla (grote zachte slabladen dus geen rucola of ijsberg. Lollo bianco kan. Ik heb deze keer baby romaine sla gebruikt maar wel de harde bladkern eruit gesneden)

Komkommer

Koriander

Thaise basilicum

Munt

Bieslook

Rijstvermicelli

Entrecote circa 500g (ik had een stuk van circa 300 maar dat vonden mijn tafelgenoten te weinig)

N.B.1: Je kan er ook nog taugé in doen of geraspte wortel stukjes die je eerst even laat marineren in wat azijn met suiker.

En wat betreft de kruiden; over het algemeen worden deze drie kruiden veel gebruikt. Maar je kan natuurlijk gebruiken wat je lekker vindt. Chloe vind koriander bijvoorbeeld echt niet lekker, daarom heb ik voor haar een paar rolls gemaakt zonder dit kruid.

N.B.2: Ik vind het lekker om het vlees iets meer te kruiden dus ik heb de entrecote eerst laten marineren in een Koreaanse Bulgogi marinade.

Voor de Bulgogi marinade:

4 theelepels gepureerde knoflook

2 theelepels gepureerde (of fijngehakte) gember

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels bruine suiker

1 eetlepel sesamolie

1 theelepel sambal (hoort niet maar vind ik lekker)

(eigenlijk hoort hier ook nog gepureerde peer of wat perensap in maar die heb ik voor de eenvoud dus even weggelaten)

Voor de dipsauzen:

Hoisin Dip

4 theelepels knoflookpuree

1 theelepel sambal

4 eetlepels hoisinsaus

1 eetlepel pindakaas

klein scheutje water

Thaise vinaigrette

1 eetlepel vissaus

2 eetlepels limoensap

1 theelepel gepureerde knoflook

halve rode rawit gesnipperd

1,5 eetlepel bruine suiker

klein scheutje olie

klein scheutje water

Bereidingswijze:

Laat het vlees 10 min in de marinade rusten, bak het daarna zonder olie aan in een koekenpan. Niet te hoog vuur anders verbrand de suiker in de marinade en wordt het zwart. Als je aan beide kanten een mooi bruin korstje hebt haal je het vlees eruit en laat je het nagaren in een stuk aluminiumfolie Kook wat water in een pan, gooi de rijstvermicelli erbij en roer totdat ze zacht zijn. (Dat is al in minder dan 2 min.) Gooi ze dan door een vergiet en spoel goed af met koud water. Snij de komkommer in lange slierten en leg alle groenten en kruiden uitgespreid op een bord zodat je straks makkelijk alles in je bereik hebt.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Doe de vermicelli in een ander bord ernaast. Snij de inmiddels nagegaarde entrecote in hele dunne plakjes van ongeveer 3 mm. Je kan het vet mee snijden als je dat lekker vindt maar dat hoeft natuurlijk niet. Leg deze plakjes er ook weer bij op een apart bord. Doe warm water in een grote pan met een voldoende grootte diameter zodat de rijstvellen er goed inpassen.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Leg een schone grote snijplank bij de rest van de ingrediënten, waar de rijstvellen helemaal oppassen. Pak dan een rijstvel, doop dit helemaal in de pan met water en als het helemaal goed nat is, haal je hem er weer uit en schud je het overtollige water eraf. Dan leg je hem op de snijplank, legt 3cm van de onderkant een paar blaadjes sla in een soort streep, daarop wat blaadjes van de kruiden, de vermicelli, een paar plakjes entrecote en een paar slierten bieslook.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

Dan vouw je het onderste vrije ‘flapje’ erover heen en druk je alles goed bij elkaar. Vouw dan een zijkantje naar binnen, 1 keer rollen en dan het andere zijkantje en dan rol je hem helemaal strak af. Dit herhaal je totdat je vlees op of iets anders op is.

FOODIE WEDNESDAY: My Asian Foodquest

De dipsauzen:

Hoisin Dip: Doe een scheutje plantaardige olie in een pannetje. Doe de knoflook en de sambal erbij. Opletten dat het niet te bruin wordt. Dan de hoisin en pindakaas erbij. Even doorroeren en doe er een scheutje water bij. Doorroeren totdat het een homogene saus wordt.

Thaise vinaigrette: alle ingrediënten bij elkaar en goed doorroeren zodat de olie goed gemengd is. Dan een heel klein scheutje water erbij om te verdunnen

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (28) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze is single, houdt van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh en ze wil binnenkort gaan verhuizen, waarheen weet ze nog niet.

7 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.